Рибарският мол

Община Бургас ще промени Ченгене скеле в проект за 10 млн. лв. Рискът е зоната да се превърне в бетонен обект с друго предназначение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Покрай изграждането на новото рибарско селище в Ченгене скеле община Бургас планира и търговски център с кръчми
  • Проектът, който ще се финансира с евросредства, включва още етнографски комплекс и музей на риболова.
  • Предвижда се в района да бъде изградена цялостна инфраструктура, улици, паркинги и др.

Класическото рибарско селище Ченгене скеле, на 15 км южно от Бургас, е на прага на своята най-голяма трансформация. Откакто е създадено през 70-те години, след като с решение на бургаските управници рибарите са изместени от градски кей, то се развива по свой собствен път, без правила и закони, сякаш останало извън погледа на институциите. Едва през 2013 - 2015 г. Ченгене скеле, кръстено на Циганския пристан (Чингане искелеси), в който се намира, предизвика общественото внимание с незаконните си постройки и последвалото събарянето на някои вили, както и случилото се междувременно голямо наводнение в селцето. Оттогава именно са и плановете на община Бургас да изгради нов модерен рибарски кей, както и да урегулира статута на къщите. Но досега те оставаха само на думи.

Първата реална крачка за новия облик на Ченгене скеле бе направена в средата на август, когато правителството прехвърли 9 държавни имота с обща площ над 27 дка на общината. Местните власти вече чертаят грандиозни проекти, като твърдят, че всички туристи ще могат да усетят неподправения колорит на това уникално място. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, да бъдат заменени от автентични рибарски хижи. Щяла да се запази и легендарната местна кръчма, където могат не само да се опитат типични морски ястия, но и да бъдат чути невероятни рибарски истории и приключения.

Въпросът е дали зад хубавите иначе намерения няма да се прокрадне поредният бетонен строеж на брега на морето. Защото идеята за етнографски рибарски комплекс включва няколко заведения, търговска зона, административна сграда и голям паркинг.

Риба, туристи или и двете

"Автентичния дух на рибарско селище Ченгене скеле ще бъде съхранен. Стартираме серия инициативи, които ще превърнат това уникално място в едно от най-посещаваните от жителите и гостите на града. В същото време ще се запази и поминъкът на потомствените рибари, които дълги години живяха в притеснение за статута си в селището", каза преди време кметът на Бургас Димитър Николов.

Община Бургас е извършила анализи след проведени множество срещи с рибарската общност и неправителствени организации. "Идеята за изграждането на такъв комплекс е по тяхно предложение", обясниха оттам за "Капитал". В случая местната управа доразвива идеите на местните хора и им помага за реализирането на проектите, както беше направено с рибарското пристанище в "Сарафово" и пристана в "Крайморие". Според общинската управа очакваните ползи от реализирането на проектите са повече в сферата на социалния и обществения интерес - да се помогне на рибарската общност да съхранява и обогатява традициите си, както и мястото да се превърне в интересно за местните жители, гостите и туристите, които посещават Бургас.

Това се потвърждава и от Димитър Янчев, който е председател на сдружението на рибарите "Морски сговор" в Ченгене скеле. По думите му проектът е предварително съгласуван с местните жители и те очакват той да окаже благотворно въздействие върху рибарското селище. "За разлика от по-ранните проекти този се вписва изцяло в съществуващото сега селишно образувание и може да превърне Ченгене скеле в нова туристическа дестинация, без това да е за сметка на рибарите", казва Янчев.

"Предвидената в Ченгене скеле нова административна сграда ще бъде многофункционална и ще се използва за различни дейности като представяне на традициите в рибарството и занаятите, като място за срещи и провеждане на събития, организирани от хората в местната общност", обясняват от общината. Не е ясно обаче по какъв начин ще функционират ресторантите и другите планирани търговски обекти - дали ще се дават под наем, на концесия или пък общината сама ще ги управлява. По принцип използването на европейско финансиране изключва възможността за реализиране на търговски проекти, които генерират печалба, заради което именно тези въпроси са важни.

Предвижда се в района да бъде изградена и цялостна подземна инфраструктура, улици, паркинги и др.

Колко ще струва

Реконструкцията на Ченгене скеле и изграждането на етнографски културно-исторически комплекс там все още няма точна бюджетна рамка. Дейностите са част от по-голям проект, с който община Бургас кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж". Той е с финансова рамка 9.78 млн. лв. и включва още разширяването на пристана на остров Света Анастасия, за което местната власт получи от държавата преди седмица безвъзмездно право на строеж върху два имота, част от морското дъно до острова.

Със средства от тази финансова рамка ще се извърши и реставрация на фасадата на църквата "Св. св. Кирил и Методий", както и изграждането на експозиционен и демонстрационен център в Туристически комплекс "Акве Калиде". Община Бургас планира и закупуването на нов туристически кораб, който да извършва превози от града до Ченгене скеле.

Заради обвързването на няколко различни проекта в една рамка обаче все още не могат да се уточнят срокове за реализирането на отделните дейности. Освен това предстои и обществено обсъждане на планираните модернизации в Ченгене скеле с местните жители. Обещанието е на него да бъдат взети предвид идеите и конкретните предложения на хората от рибарската общност.

Новият кей

Паралелно с проекта за етнографски комплекс в Ченгене скеле върви и такъв за изграждане на ново рибарско пристанище като допълнителна част към рибарското селище. Предвиден е 200-метров вълнолом, който оформя и защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Ще има и покритата лодкостоянка за 40 плавателни съда, както и площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките.

Този проект е с бюджет 2.26 млн. лв. без ДДС, като от тях 800 хил. лв. са осигурени чрез програмата "Морско дело и рибарство". На 11 юни тази година е обявена и обществена поръчка за избор на фирма, която да изгради кея, но към момента тя е в процес на обжалване от страна на варненската "Космос шипинг". На 1 август КЗК отхвърли искането за временно спиране на търга, но разглеждането на жалбата по същество продължава. Ако антимонополният орган потвърди претенциите на "Космос шипинг", процедурата може да остане блокирана с месеци.

Иначе от община Бургас уточняват, че за проекта има издадено разрешение за строеж и процедурите по съгласуване за изграждането на лодкостоянка са факт. Има и становище на РИОСВ, че няма необходимост от Оценка за въздействие върху околната среда.

Пропусната възможност

Любопитното тук е, че цялостното обновяване на Ченгене скеле можеше вече да се е случило. Още през 2015 г. беше подписан договор за близо 13 млн. лв. с ДЗЗД "Крайморие", което влизат "Пътстрой Бургас" (дъщерна на "Хидрострой") и Университета по архитектура, строителство и геодезия. За срок 660 дни изпълнителят трябваше да преобрази рибарското селище, като изгради рибарски пристан за 110 лодки с цялостна инфраструктура и зелени площи.

Проблемът е, че към онзи момент община Бургас е разчитала да получи безвъзмездно европейско финансиране за по-голямата част от проекта, но в крайна сметка помощта е била десетократно по-малка от очакваната. По тази причина на 7 юни 2019 г. договорът с е ДЗЗД "Крайморие" е бил прекратен, като от местната управа уточняват, че по него не са били изпълнявани никакви строително-монтажни работи.

Наред с това през 2014 г. имаше проведена поръчка и за изготвяне на работен проект за изграждане на уличната мрежа и довеждащата инфраструктура за рибарското селище, както и за пречиствателна станция за отпадъчни води. Дейностите бяха възложени на "Проектантска организация" - Бургас, срещу договор за близо 50 хил. лева. Досега обаче няма осъществен нито един от тези проекти. За пречиствателната станция даже не се говори, а пътищата се споменават като част от строежа на бъдещия етнографски комплекс.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 1
    • + 6

    Дано. Всичко е по добре от сегашната цигания и мърсотия. Местни застроиха с незаконни и напълно грозни кочинки. Добре, че идва буря отвреме- навреме, да им троши по малко тия бангладешки коптори.

    Нередност?
Нов коментар