Двуцифрен ръст в рибния сектор

Три четвърти от производството в страната е предназначено за износ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Регал 500". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Продажбите на риба и рибни продукти, произведени в България, се увеличават със 17% в стойност през 2017 г. спрямо предходната и достигат почти 127.3 млн. лв. Те почти изцяло (124.3 млн. лв.) се генерират от 25-те най-големи компании в сектора. От техните продажби близо три четвърти (91.9 млн. лв.) са реализирани зад граница, което е с 24% повече, отколкото през 2016 г.

Ръстът на износа се дължи най-вече на случващото се в най-големия и най-експортно ориентиран сегмент – този на мидите и ракообразните. Продажбите в него се увеличават с 25.4% до 63.4 млн. лв. Така скаридите, преработени на ишлеме, и уловът на рапани генерират половината от общите приходи в сектора.

По традиция втори по значимост сегмент е преработката на вносна/океанска риба (най-вече тихоокеанска скумрия). През 2017 г. продажбите в него нарастват с 18% до 36.4 млн. лв. Преработката на черноморски риби нараства слабо - с 1.5% до 16.7 млн. лв.

При втория най-експортно ориентиран сегмент в категорията – производството на хайвер, спадът се задълбочава до 6 млн. лв. Низходяща е тенденцията и при рибните филета. През 2016 г. продажбите им намаляха със 7%, през 2017 г - с 30% до 4.8 млн. лв.

Лидерът – с 20% пазарен дял

Номер едно в сектора за трета поредна година е "Алмар сийфуд" (1). Фабриката в Айтос влезе в експлоатация в средата на 2014 г. В нея се белят, мариноват и опаковат на ишлеме скариди, внос от Северно море. Те са предназначени изцяло за износ – за големите търговски вериги в Швеция, Норвегия и Дания. Още през 2016 г. фирмата излезе на печалба. Очакваше се през 2017 г. производството да достигне пълен капацитет, но през тази година приходите намаляват с 15% до 18.7 млн. лв., а печалбата също се свива - до 229 хил. лв. В доклада за дейността пише, че фабриката работи почти на пълен капацитет и оптимизацията на производителността на труда продължава. С равни дялове в "Алмар сийфуд" са Петко Русинов, децата му Ивайло Русинов и Зорница Русинова-Караманова и шведският гражданин Клаес Торстен Боберг.

Петко Русинов е свързан с още две компании в класацията - "Делта индъстри" (18) и "Пасифик стар" (19). Сумарните продажби на трите му компании в топ 25 са за 23.2 млн. лв. Това е само с 2 млн. лв. под резултата за миналата година. Заради общия ръст на пазара обаче относителният дял на фирмите на Русинов се свива от една четвърт на една пета.

Според декларираните данни през 2017 г. продажбите на "Делта индъстри" (18) намаляват с 16% спрямо предходната година до 2.3 млн. лв. Компанията има рибна фабрика в Созопол и цех за преработка на рибни продукти в Балчик, който от началото на 2016 г. е даден под наем. Мажоритарен собственик в нея е "Атком интернешънъл лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови. Петко Русинов е съдружник в него заедно с Миндо Стоянов, брат му Станимир и Косьо Костов.

След като години наред преработва живи рапани в базата си във Варна, като купува суровината, през 2017 г. бургаската "Пасифик стар" (19) организира собствен улов. В резултат приходите от бизнеса с рапани се увеличават с една четвърт до 1.2 млн. лв. Също през миналата година дружеството започва нова дейност – филетиране на риба. Суровината е от Швеция и продукцията се изнася за там, за което помага сертифицирането по стандарта MSC. Приходите са за 963 хил. лв. и правят дружеството втори по значимост играч в сегмента на рибните филета. Тази стартираща дейност има ниска доходност, но позволява целогодишно да се натоварват мощностите и да се осигурява заетост на персонала, пише в доклада за дейността. В резултат на тези новости приходите на "Пасифик стар" почти се удвояват спрямо предишната година до 2.2 млн. лв. Те идват основно от външни пазари. Акционери в "Пасифик стар" са Петко Русинов, децата му Ивайло и Зорница, Миндо Кънчев Стоянов и Донка Димитрова Стоянова.

Нов играч на втора позиция

"Нерей 33" (2) от с. Капитан Димитриево, област Пазарджик, влезе в класацията през 2016 г. на 16-а позиция с приходи 2.2 млн. лв. изцяло от износ. Постъпленията на компанията идват от "други водни безгръбначни, средиземноморски миди, миди и сърцевидки", в която графа често попада преработката на рапани. През 2017 г. приходите на дружеството нарастват с 450% до 12 млн. лв. и то отскача до почетното второ място в класацията. Междувременно собственикът е нов – Красимира Танева Александрова сменя Стилианос Георгиос Манакас. Интересно е, че през 2017 г. на 16-а позиция в класацията се появява новоучредено дружество от Пазарджик - "АкваПро логистик" (16) със собственик Атанасиос Георгиос Манакас. То има приходи 3.1 млн. лв. и декларира продукцията си в същата графа, в която и "Нерей 33". Според интернет се занимава с опушване и осоляване, с консервирана риба и осолени морски дарове.

Оспорвано трето място

С приходи от продажби за 10.3 млн. лв. на трето място в класацията за 2017 г. се нарежда варненското "Север експорт" (3). От тях 8 млн. лв. са от износ. Общите продажби са с 2% под предходната година, когато нараснаха с 41%. Задграничните запазват нивото си, след като през 2016 г. се увеличиха с 49%. "Север експорт" има широко портфолио, но 77% в приходите й идват от износа на замразено месо от рапани. Дружеството притежава рибарско пристанище и риболовни кораби. Само доставя рапани и суровина за продуктите си и прясна риба за магазините си. Освен това внася, преработва и търгува с филета от океански риби. Произвежда във Варна мариновани и пушени продукти с марките "Север експорт" и "Варна фиш". Собственост е на седем физически лица, сред които и децата на основателя Йордан Харасимов. Управлява се от един от съдружниците - Неделчо Асенов Стойчев. През 2014 г. фирмата беше лидер на пазара и после две години държеше второто място.

Като реален трети играч по приходи от продажби в Топ 25 се очертава групата фирми около Любов Димитрова Георгиева. Общите приходи на дружествата й "Електа" (6) и "Електа 03" (15) през 2017 г. са за 10.8 млн. лв. Основният им бизнес е преработката на рапани. Преди пет години варненското "Електа" беше номер едно в рибния сектор. После отстъпи назад, но през 2016 г. се върна в играта благодарение на ръст на продажбите от 81%. През 2017 г. фирмата затвърждава позициите си с умерен растеж от 9% до 7.6 млн. лв.

Любов Георгиева е мажоритарен собственик и управител и на каварненското дружество "Електа 03", където миноритарен съдружник е Детелин Василев Цветанов. През 2017 г. приходите на тази фирма се увеличават с 36% до 3.2 млн. лв, след като предходната година се бяха удвоили до 2.4 млн. лв.

Големите при рибните консерви

С ръст на приходите от продажби 16.6% до 9.7 млн. лв. през 2017 г. "Диавена" (4), Шумен, затвърждава позицията си на номер едно производител на рибни консерви в страната. От продажбите й 4.6 млн. лв. (47%) идват от износ. "Диавена" е семейна фирма на Иванчо Железчев през фирмата му "Фруга" и на съпругата му Даниела Железчева. Тя е първият частен производител на консервирана риба и други водни животни – от 1996 г. От 2011 г. изнася за европейския пазар. Около 67% от общите й приходи идват от консервирана скумрия, останалите са от други риби. Произвежда и сарми.

През 2017 г. "Си трейд 2011" (5) скъсява дистанцията с лидера в сегмента. Приходите на фирмата от производство и продажби на консервирана риба вече две поредни години нарастват с 45-50% и достигат до 8 млн. лв. През миналата година износът на дружеството намалява с около 5% и генерира 12% от общите продажби.

"Си трейд 2011" е собственост на производителя на пастети, стерилизирани меса и готови ястия "Компас". До 2015 г. беше само дистрибутор, но тогава купи търговските марки рибни продукти на фалиралото "Славяна фиш", Перник, и започна собствено производство на рибни консерви. Сега рибният сегмент генерира 32% от общите приходи от продукция на "Си трейд 2011", които за 2017 г. са на стойност 26.3 млн. лв. и се увеличават с 11%. Дружеството е на загуба, която обяснява с отписване на търговска марка на стойност 309 хил. лв.

"Си трейд 2011" продължава да дистрибутира портфолиото на "Компас" и собственото си производство. Но през 2016 г. прекрати работата си за партньори, сред които и най-старата фабрика за стерилизирани рибни консерви в България - "Славянка".

След две години на спад в приходите от продажби през 2017 г. "Славянка" – Бургас, (10) се съвзема. Постъпленията на дружеството от продукция нарастват с 81% до 4.5 млн. лв. главно заради увеличение на износа - със 136% до 3.9 млн. лв. През 2017 г. той генерира 82% от общите приходи при 65% предходната година. "Славянка" произвежда под марките "Славянка", "Океания" и "Фрегата". От капитала на дружеството 67.89% е собственост на "Ютекс холдинг" АД, София, на Андрей Сергеев Давинов. Другите собственици са пет юридически и множество физически лица.

Един при черния хайвер

В топ 25 има един-единствен производител и износител на черен есетров хайвер - "Есетра - комерс" (7). През 2015 г. компанията достига своеобразен връх в продажбите и оттогава приходите й постепенно намаляват. През 2016 г. спадът е 3.7% до 6.3 млн. лв., а през 2017 г. – 4.5% до 6 млн. лв. Компанията, собственост на Атанас Чобанов, произвежда зарибителен материал в с. Болярци, община Садово. Има бази за развъждане на есетри в язовир "Кърджали" и язовир "Копринка". Освен черен есетров хайвер произвежда и малки количества замразена сладководна риба за вътрешния пазар.

Между 2 и 5 млн. лева

През 2017 г. приходите на "Черноморски риболов - Бургас" (8) нарастват с 22% до 5.4 млн. лв. Дружеството се занимава с улов на черноморска риба, която преработва в собствено предприятие. Ръстът идва от основния сегмент в портфолиото на компанията – солозамразени риби. Производството им се увеличава с една трета спрямо предходната година. Износът на дружеството се възстановява и делът му достига 81% от общите приходи при 68% предходната година. "Черноморски риболов - Бургас" е наследник на бившето "Рибна промишленост", Бургас. Собственост е на Владимир Стоянов и Емил Стоянов чрез дружеството им "Биесеф" и на баща им Петър Стоянов. След като през 2016 г. приходите на производителя на родопска пъстърва "П.А.Л-БГ" (9) намаляха с 22%, през 2017 г. те нараства със 7% до 4.6 млн. лв. Продажбите зад граница са се свили с около една трета до 210 хил. лв., но дружеството завършва годината на печалба - 154 хил. лв. Компанията, собственост на Павлин Маринов, отглежда пъстърва в с. Беден, до Девин. Освен пъстърва тя произвежда замразени океански риби, филета, студено и топло пушени и веяни продукти, морски дарове, хайвери и салати.

"Фишери 2009" (11), което развъжда и отглежда риба в сладководни басейни, влезе в топ 25 за пръв път през 2016 г. на 12-а позиция. Дружеството има склад в с. Ряхово, област Русе, а през 2015 г. откри там и цех за преработка на риба и рибни продукти с финансиране по оперативна програма "Рибарство" (2007 - 2013 г.). В резултат приходите от продажби рязко се увеличиха. Тенденцията продължава и през 2017 г., когато те нарастват с 39% до 3.6 млн. лв. От тях близо 90% са от продажби зад граница, като стойността на износа се увеличава почти три пъти. "Фишери 2009" преработва шаран, толстолоб, каракуда, амур, бяла риба, сом, щука. Основните клиенти на дружеството са големи търговски вериги и фирми за търговия с риба и рибни продукти в Румъния и в България. Мажоритарен собственик е Даниела Иванова Стоянова, а миноритарен - Ивелина Йорданова Василева.

Основната част от оборота на "Алком" (12), Велико Търново, идва от преработена скумрия, продавана изцяло на вътрешния пазар. Съдружници във фирмата са Иван Илиев Илиев и Красимира Николаева Илиева. През 2015 г. продажбите на фирмата нараснаха с почти 54%, през 2016 г. паднаха с 27%, а през 2017 г. се увеличават с 14% до 3.5 млн. лв. Те са изцяло за вътрешния пазар. Информацията за компанията е оскъдна, но вероятно е наследник на "Океан" на същия собственик. Според сайта на "Океан" те са складове за риба и рибни деликатеси.

През 2016 г. "Рея фиш" (14) беше най-големият производител на доспатска пъстърва у нас и четвърта в класацията на най-големите дружества в сектора. През 2017 г. обаче приходите на фирмата намаляват с 50% до 3.4 млн. лв. Съдейки по данните, фирмата е загубила външните си пазари, които предишната година са генерирали една четвърт от приходите й. Дружеството има банков заем за 4.36 млн. лв., а за 2017 г. излиза на печалба от 11 хил. лв.

"Рея фиш" е създадена през 1994 г. Собственост е на пет физически лица, включително и на управителя му Валери Баронов. Компанията затваря цикъла на производство, като към приватизираното рибовъдно стопанство в Доспат добавя люпилня за пъстърва от хайвер в Разлог и рибопреработвателно предприятие също в Доспат. Освен с пъстърва работи с всички черноморски риби и с много океански.

"Турита" (15) е изцяло експортно ориентирано дружество с база в град Куклен, до Пловдив. През 2017 г. е преобразувано от ООД в АД. Акционери в него остават белгийските дружества "Каррас" С.А. (60%), "Салм инвест" С.А. (36%) и френското "Симон селексион" САС (4%). Дружеството преработва замразена аншоа, сардина и морски дарове. През миналата година развива и производство на салати от морски дарове. Тази инвестиция обяснява спада на печалбата му от 369 хил. лв на 173 хил. лв. През 2017 г. приходите му нарастват с 50% до 3.5 млн. лв. В бъдещите му плановете е да разшири предлагания асортимент.

През 2017 г. оборотът на ЕТ "Океан – Йордан Дончев" (17), което произвежда рибни специалитети, предястия и морски деликатеси в с. Белчин, община Самоков, нараства със 7.8% до 3.1 млн. лв. Дружеството продава на над 300 фирми – магазини, хотели, ресторанти, кетъринг компании - изцяло на вътрешния пазар. Завършва годината с печалба 260 хил. лв.

С приходи от продажби на риба и рибни продукти

Между 1 и 2 млн. лв.

в класацията са седем дружества. Оборотът на бургаския производител на копърка "Динг-Павлови и сие" (20) нараства с 30.8% до 1.8 млн. лв. Добрите резултати се дължат основно на износа, който се увеличава с 58% и генерира 69% от тях. Преработвателят и износител на охлюви "Натура вита" (21), София, се връща в топ 25 след ръст в продажбите на продукция с 61.8% до 1.8 млн. лв. – всичките от износ. При семейната фирма "Морски риболов - Несебър" (22), която преработва основно цаца и я продава на вътрешния пазар на едро и дребно, се наблюдава ръст на оборота 21.4% до 1.75 млн. лв. Варненското "Ариел фиш" (23) генерира лек ръст - 4.4%, в приходите си до 1.47 млн. лв. Той идва от сегмента замразена морска риба. През 2017 г. фирмата с испанска собственост "Три морета" (24), чиито продажби стагнираха предишната година, успява да постигне ръст 7.7% до 1.4 млн. лв. "Три морета" произвежда в Карлово аншоа, консервирана чрез осоляване, изцяло за износ. Приходите на "Сий фууд" (25), което произвежда в собствена база замразени ядки от рапани и изнася за Япония и Корея, намаляват с 30.6% до 1.2 млн. лв. От 2014 г. дружеството е собственост на Си Ес Ай Еф.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tfy1442542887474579 avatar :-|
    Martin Peev

    Г-жо Стоянова, графиките в тази статия не се отварят. Моля да ги качите отново!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал