🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителите от Бургас

"Билдникс" е партньор в много от големите поръчки в областта: от "Арена – Бургас" до жп гарата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Понякога бъркат строителите с предприемачи. Ние сме само строители и искаме всичко, направено от нас, да бъде качествено." Управителят на "Билдникс", инж. Николай Николов, е от онези, които успяват да играят на доста ограниченото поле на средните по размер строители в страната. Неговата фирма успешно влезе от строителството на жилищни и курортни сгради в зоната на обществените поръчки - повечето пъти като партньор на други фирми. Най-големият проект досега е този за "Арена Бургас", където "Билдникс" е партньор на две емблематични за обществените поръчки фирми - "Водстрой 98" и "Понсстройинженеринг".

Но компанията изпълни и проекта по реконструкция и рехабилитация на жп гара Бургас на стойност 12 млн. лв. като партньор на "Техно строй" и "Сънником", сега е започнала и ремонт за 4.4 млн. лв на още една гара - Карнобат, където е партньор на "Билдинг комфорт".

"Билдникс" изгражда и новата лодкостоянка в бургаския кв. "Крайморие". Съоръжението ще разполага с 54 места за риболовни съдове. Строи се по настояване на кварталното рибарско сдружение. 2.5 млн. лв. са осигурени от община Бургас чрез Програмата за морско дело и рибарство на ЕС, а изпълнителите са консорциум от фирмата на Николов заедно с още няколко други фирми, сред които "Химремонтстрой" и "Хидроремонт ИГ".

Николов харесва много проекта за гарата в Бургас. Обектът има специфични особености, защото сградата е паметник на културата, построена е през 1926 г. В хода на ремонта сградата е конструктивно усилена и вътрешно санирана. Изградени са охладителни и отоплителни инсталации и е направена корекция на вътрешното пространство. "Обектът беше много тежък откъм конструктивно укрепване, но крайният резултат е повече от добър", смята управителят на "Билдникс". Той е добре поставен в строителните кръгове в страната и е зам.-председател на Камарата на строителите в България.

Краят на морския строителен бум

Преди да дойде бумът на еврофондовете и обществените поръчки, както и на останалите малки и средни строителни компании, дейността на "Билдникс" е предимно в областта на жилищното строителство и най-вече изграждане на затворени ваканционни комплекси. "Бумът в строителството по морето, който беше характерен до 2009 г., отдавна е в историята. От тогава до днес фалираха доста строители и предприемачи", казва Николов. Според него от 2009 г. до днес пазарът на ваканционни имоти значително се е стеснил, търсенето многократно е намаляло, а това е съпроводено и със спад на цените. За сметка на ваканционните имоти расте търсенето на жилища в централната градска част и в разширения център на Бургас. В момента са на ход вторичните продажби на ваканционни имоти, казва Николов.

Доскоро англичани препродаваха на руснаци, а сега руснаци препродават на руснаци и на българи. От изградените от бургаската фирма 100 жилища от затворен тип в Созопол и Приморско 30-40% вече се препродават. Ако през 2009 г. фирмата е реализирала продажби на ваканционни имоти на цени 1300 - 1400 евро/кв.м, то към момента цените на ваканционните имоти са паднали до 800 - 900 евро/кв.м и по-надолу.

Цени на имотите в Бургас

От 2010 г. фирмата пренасочва дейността си предимно към строителството на жилищни кооперации. През миналата и тази година завършва 2 нови кооперации – на ул. "Иван Вазов" и до Морската градина. Работи по проекти за още 3-4 сгради, които ще завърши в близките две години. "През последните няколко години се търсят повече луксозни имоти в центъра на града, търсенето е значително по-голямо, отколкото преди 2009 г.", казва инж. Николов. Купуват както бургазлии, така и хора от вътрешността на страната. Най-вече обаче, смята строителят, идват руснаци с цел заселване в града.

Все още няма коментари
Нов коментар