🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургаски и софийски фирми се състезават за ВиК ремонт за 3 млн. лв. в "Росенец"

Проектът за ВиК мрежи на рибарското селище Ченгене скеле в съседство на нос Чукалята, където са сараите на Ахмед Доган, беше поводът да се осигури частен път за имота му

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Бургас отвори на 7 юли офертите в обществената поръчка за ВиК ремонти в рибарското селище Ченгене скеле в парк "Росенец".

Въпросният търг не е на внушителна стойност - прогнозната е малко над 3 млн. лв., но доби популярност, тъй като покрай именно този проект общината се опита да промени подробния устройствен план (ПУП) в парк "Росенец" така, че общински път в местността да стане частен, и то в полза на имотите на Ахмед Доган там.

Участниците в поръчката са бургаски фирми.

Какъв е проектът

Въпросният проект е за реконструкция на водоснабдителна и канализационна мрежа и локална пречиствателна станция за отпадни води в лесопарк "Росенец", Рибарско селище Ченгене скеле. Предвидените дейности ще се финансират със средства, осигурени от Предприятие за управление на дейностите по околна среда (ПУДООС) и други източници, се посочва в тръжната документация.

Кандидатите в търга са три фирми. Първата е "Водоканалстрой". Фирмата е бургаска и се управлява от съдружниците Желез Янев, Илияна Паскова и Георги Георгиев. Има приходи малко над 3 млн. лв. за 2018 г. и работи основно в бургаския регион.

Вторият участник е "СМК Монтажи". Aкционери са Дани Едрев, Недялко Недялков, Маргарита Василева, Атанаска Червенкова, Кина Вълчева, Николай Караманов, Радка Кирилова. Дружеството е строило резиденция "Лазурен бряг" на бул. "Димитър Димов" в Бургас, която е руска инвестиция според публикация на "Капитал".

Последният кандидат е ДЗЗД "Аква 2020", в която влизат софийските дружества "Стета Солар", "Уфф" и регистрираната във Варна фирма "Одесосстрой". Първата е собственост на Милен Гошин и Милена Шиклева и има приходи за 2019 г. в размер на 147 хил. лв. Втората е на Никола Христов и има оборот 402 хил. лв. "Одесосстрой" е собственост на Ангел и Иванка Ушеви и е по-голяма от партньорите си. Според последния публикуван финансов отчет компанията има 9.48 млн. лв. приходи за 2018 г. Според публикация във в. "Бакеръ" от 2013 г. фирмата си е партнирала няколко пъти с обявената в несъстоятелност "Понсстройинженеринг" по ВиК проекти.

Рибарското селище Ченгене скеле се намира в бургаския квартал Крайморие, който е на съседния нос на Чукалята, където се намират имотите на Ахмед Доган - т.нар. сараи.

"Територията е разположена в източната част на община Бургас, на границата с община Созопол и граничи на североизток с територията на "Лукойл" - пристанищен терминал "Росенец"; на север с Черно Море, а на югозапад с терени за обществен извънселищен парк, горски парк. Рибарско селище и пристанище Ченгене скеле е място със своеобразен дух и характер, което още пази рибарските традиции. Селището е разположено в т.нар. Цигански залив Ченгене скеле и на югоизток граничи с територията на лесопарк "Росенец", с който е свързан чрез пътната и обслужващата инфраструктура. Понастоящем зоната е обитавана целогодишно, в нея са изградени рибарски вили и ваканционни имоти", посочва се в документацията към поръчката.

Ремонт, ама за частен път

В края на април общинският съвет в Бургас гласува внесено извънредно предложение на кмета на града, с което прехвърли на фирмата - собственик на сараите на Ахмед Доган ("Хермес Солар"), общинския път, който водеше до залива.

Кметът на Бургас Димитър Николов внася извънредната точка, като обяснява, че тя се внася по спешност във връзка с кандидатстването за финансиране за гореописания проект за ВиК на рибарското селище Ченгене скеле, а също така и по настояване на "Лукойл", тъй като резервоарите с гориво били пълни заради спадналото потребление, а това създавало рискова ситуация.

Предлага се изменение на ПУП за три квартала в парк "Росенец".

От документите се вижда, че на един от терените над сараите на Доган (собственост на "Стрейтлайн", фирма на близкия до ДПС и Доган архитект Калин Тихолов) вероятно се планира масово застрояване, тъй като се предвижда обособяването на над 10 отделни парцела - всичките предназначени за "курортно строителство".

Кметът на Бургас Димитър Николов каза тогава, че Ченгене скеле е последната урбанизирана територията на общината, граничеща с Черно море, в която живеят хора. Проблем е, че там не е организирано отвеждането на отпадните води. "Намерихме възможност в последния момент да кандидатстваме за грантово финансиране за изграждането на канализацията и пречиствателната станция", посочи той, цитиран от БНР.

В Административния съд в Бургас са постъпили две жалби срещу решението на общинския съвет за промяна на статута на пътя, съобщава БНР. По информация на "Капитал" няма движение по жалбите до момента.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kqz41547348 avatar :-|
    kqz41547348
    • + 1

    Доган иска да му оправят пътя, после ако може един красив парк да се направи около сарайте, след това училище, дестка гардина с изучаване на турски език, няколко блокчета с мезонети и задължителна гледка към морето за социално слабите членове на партия ДПС и не на последно място полицайски участък с тежко въоражени барети, които да се грижат за сигурноста на почетния соколи и да съблюдават реда

    Нередност?
Нов коментар