🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ремонт в бърлогата на старите морски вълци

Модернизацията на рибарското селище Ченгене скеле вече е в ход, а обещанието на община Бургас е, че тя няма да унищожи автентичния му дух

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма друго подобно място в България - натрапчив аромат на море и риба, колоидни къщи, водни канали вместо улици, странни имена и още по-странни жители. Това е Ченгене скеле, място със своеобразен дух и характер, което все още пази рибарската традиция.

Неговата автентичност обаче не е само пряко следствие от обитателите му и техния занаят - най-големият брой регистрирани рибари в страната е именно тук. Тя е резултат и от обстоятелствата около изграждането на селището, което възниква през 70-те години на миналия век, когато с решение на бургаските управници рибарите са изместени от градски кей. А след това Ченгене скеле се развива по свой собствен път, без правила и закони, сякаш останало извън погледа на институциите.

Отскоро обаче в селището, кръстено на Циганския пристан (Чингане искелеси), в който се намира, има нови обитатели - строителните работници и техните багери. След години на забвение, незаконно строителство и куп други скандали класическото рибарско селище, само на 15 км южно от Бургас, е на прага на своята най-голяма трансформация.

Промяната вече се случва

Първата крачка към новия облик на Ченгене скеле бе направена в средата на август миналата година, когато правителството прехвърли 9 държавни имота с обща площ над 27 дка на общината. През ноември бе прехвърлен още един пакет от терени, които ще бъдат използвани за изграждане на инженерната инфраструктура, улична мрежа, алеи и озеленяване, пречиствателна станция за отпадни води и др.

Вече активно се работи по изграждането на ново рибарско пристанище като допълнителна част към рибарското селище. Предвиден е 200-метров вълнолом, който оформя и защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Ще има и покритата лодкостоянка за 40 плавателни съда, както и площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките.

Този проект е с бюджет 2.26 млн. лв. без ДДС, като от тях 800 хил. лв. са осигурени чрез програмата "Морско дело и рибарство".

След проточила се заради обжалвания процедура изпълнението на проекта беше възложено на 28 ноември миналата година на обединение "Крайморие", в което влизат ВДХ (бивше "Водстрой 98") и местната "Билдникс". Договорената цена е 2.26 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 296 дни. Това означава, че новият кей с лодкостоянката трябва да е готов преди есенния риболовен сезон.

Когато няма риба, има туристи

Местните власти отдавна чертаят грандиозни проекти за многофункционални зали, търговски обекти, музеи, етнографски комплекси и какво ли още не, като твърдят, че целта е всички туристи да могат да усетят неподправения колорит на това уникално място.

Идеята е порутените сега постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, да бъдат заменени от нови, но автентични рибарски хижи. Ще се изградят и нови зони за развлечения с ресторанти, но ще се запази и легендарната местна кръчма "Морски сговор", където могат не само да се опитат типични морски ястия, но и да бъдат чути невероятни рибарски истории и приключения.

Има обаче и някои опасения, че зад хубавите иначе намерения може да е скрит поредният бетонен строеж на брега на морето. "Автентичния дух на рибарско селище Ченгене скеле ще бъде съхранен", категоричен е кметът на Бургас Димитър Николов. Според него целта е това място да се превърне в едно от най-посещаваните от жителите и гостите на града. Но в същото време да се запази и поминъкът на потомствените рибари, които дълги години живяха в притеснение за статута си в селището.

Община Бургас е извършила анализи след проведени множество срещи с рибарската общност и неправителствени организации. "Идеята за изграждането на такъв комплекс е по тяхно предложение", обясниха оттам за "Капитал". В случая местната управа доразвива плановете на местните хора и им помага да съхранят и обогатят традициите си, като в същото време селището се превърне в интересна точка за местните жители, гостите и туристите, които посещават Бургас.

Това се потвърждава и от Димитър Янчев, който е председател на сдружението на рибарите "Морски сговор" в Ченгене скеле. По думите му проектът е предварително съгласуван с местните жители и те очакват той да окаже благотворно въздействие върху рибарското селище. "За разлика от по-ранните проекти този се вписва изцяло в съществуващото сега селищно образувание и може да превърне Ченгене скеле в нова туристическа дестинация, без това да е за сметка на рибарите", обясни преди време Янчев за "Капитал".

Новият център

В зоната до сегашните рибарски къщи ще бъде обособен своеобразен център на Ченгене скеле. Предвидено е голямо площадното пространство, което да се превърне в ядрото на комплекса и през него да се осъществяват връзките между отделните функционални зони.

"На юг то ще граничи с морето и укрепеното корито на река Отманлийска, където чрез амфитеатъра са търсени изравняване на нивата (нивото на брегоукрепването, към което е приравнен площадът и нивото на водата) и естествен преход към водните зони (море и река)", обясняват концепцията си от община Бургас.

Един от основните нови обект в рибарското селище ще бъде многофункционалната зала. От общината казват, че предназначението й може да се разглежда в различни аспекти. На първо място - за временни изложби и събития, свързани с тематиката на комплекса. Например изложби и демонстрации на теми: възли, котви, ветрове, лодки, навигационни уреди и други, свързани с риболова и корабоплаването. Или пък представяне на флората и фауната в Черно море, рибарски практики по света, екология, история на региона, организиране на пленери по изкуства и др.

Възможно е да има постановки и концерти за нуждите на рибарската общност и не само, като в зависимост от мащаба на събитията могат да бъдат включени и покритите външни площи до залата, както и площадното пространство. Също така залата може да се ползва за обучения на деца и младежи, свързани с морето, риболова и водните спортове. Например: лекции и работилници по темата, прожекции на тематични филми, срещи с личности и т.н.

Предвиденият капацитет на многофункционалната зала е до 80 седящи места или максимум 150 души при събития без фиксирани места, а площта й е около 120 кв.м. В сградата се предвиждат и обслужващи площи за фоайе (25 кв.м), санитарни възли, склад и малък офис (30 кв.м).

"Площадното пространство в съчетание с многофункционалната зала дава възможност за провеждане на различни големи събития: концерти, фестивали и други, но за да бъде привлекателно и през времето, когато няма такива, е необходимо да се осмисли и със средствата на градския дизайн и синтеза на изкуствата", казват още местните власти.

Етнографски комплекс

Достъпът до своеобразния рибарски музей ще бъде от западната страна през площада по алея, която граничи с укрепителното съоръжение при корекцията на река Отманлийска. За да бъдат обединени двете зони, нивото на насипа ще се изравни с пространството около постройките. Като цяло пространството е ориентирано към устието на реката и рибарското селище.

По протежение на алеята ще бъдат поместени три малки постройки с експозиционни функции. Сградите ще бъдат еднопространствени, с дървена конструкция и площ 30 кв.м с голям навес пред входа. В дъното на алеята е предвидено да има уширение, където ще могат да се правят външни експозиции и демонстрации.

Демонстрации и още нещо

Останалата част от проекта включва зона, която е с широк фронт към морето, на тераса покрай крайбрежната алея. Там ще бъде разположена залата за демонстрации с покрита покривна тераса на второ ниво. Капацитетът през лятото ще е до 100 души, а зимата - до 30. Проектирането и изграждането на сградата обаче са предмет на друг проект и няма да се случат сега.

Иначе самата крайбрежна алея ще осигури достъп до по-ниската зона и морето посредством стоманобетонни стълби, а към амфитеатъра - с рампа. Близо до водата пък е оформена наколна тераса, която свързва главния подход и достъпа от пристанището. "Мястото е подходящо за спиране на малки лодки, каяци и др.", смятат от община Бургас.

Непосредствено до постройката е предвидена детска площадка за игра (около 150 кв.м), като темата й ще е свързана с морето и риболова, а материалите за съоръженията ще са естествени - дърво, въжета, настилки от пясък и мулч.

Колко ще струва

Реконструкцията на Ченгене скеле и изграждането на етнографски културно-исторически комплекс там ще бъдат извършени от консорциум между "Планекс инфраструктура" и "Планекс Бургас". В средата на април двете компании бяха класирани на първо място в търга, като офертата им е за 1.66 млн. лева. Заложеният максимален срок за изпълнение е 450 дни, което означава, че проектът ще е готов най-рано през следващото лято.

Иначе дейностите са част от по-голям проект, с който община Бургас кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж". Той е с финансова рамка 9.78 млн. лв. и включва още разширяването на пристана на остров Света Анастасия, за което местната власт получи от държавата безвъзмездно право на строеж върху два имота, част от морското дъно до острова.

Със средства от тази финансова рамка ще се извърши и реставрация на фасадата на църквата "Св. св. Кирил и Методий", както и изграждането на експозиционен и демонстрационен център в туристически комплекс "Акве Калиде". Община Бургас планира и купуването на нов туристически кораб, който да извършва превози от града до Ченгене скеле.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    Скептично се отнасям към този проект. Отново идеята е да се усвоят някакви средства, а целта остава неясна. Възможно ли е общината да хариже имотите на някой високопоставен тип?

    Рибата в Черно море намалява с катастрофална скорост. Замърсяване, затоплянето на климата, рапани, бракониерство - всико се отразява! Щеше да е добре държавата да не пречи, вместо да 'помага' по този начин. Е, в крайна сметка - един етнографски комплекс и музей на рибарството ще останат - след рибарите...

    В близко бъдеще (до 1-2) години, огромна част от рибарите ще са се отказали от дейността заради оскъдния улов. Черноморската риба ще поскъпне многократно, както и мидите.

    Дано има някой, който да се усети, че е редно да се инвестира в плаващи мидени ферми и развъдници за черноморска риба - рибарите ако направят едно обединение и има кой да ги чуе, ще се справят блестящо.

    Нередност?
Нов коментар