Нови арести заради водната криза в Перник

Бившият управител на местното ВиК дружество и бившият зам.-кмет на града бяха задържани от Специализираната прокуратура

Намаляващият обем на язовир "Студена" е проблем от лятото
Намаляващият обем на язовир "Студена" е проблем от лятото
Намаляващият обем на язовир "Студена" е проблем от лятото    ©  Георги Кожухаров
Намаляващият обем на язовир "Студена" е проблем от лятото    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специализираната прокуратура посочи още двама виновни за кризата с водата в Перник - бившия управител на "ВиК Перник" Иван Витанов и бившия зам.-кмет на града Севделина Ковачева, която изпълняваше и длъжността кмет от края на септември до края на октомври. Те бяха задържани днес за 72 часа, като се очаква във вторник спецсъдът да определи дали ще останат в ареста за по-дълго.

Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата на язовир "Студена", а Ковачева - за длъжностно престъпление, съобщиха от прокуратурата, като уточняват, че дейността на двамата е последваща и сама по себе си "не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души".

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров обяви в понеделник, че бедственото положение в града се удължава. "И днес имах разговори с ръководството на ВиК дружеството. Това, че се очакват няколко дъждовни дни, ще увеличи срока, в който ще взимаме вода от водовземната кула, а не от основния изпускател на язовир "Студена". Дори и да не завали, според разчетите на ВиК вода ще има до месец април. Перничани трябва да бъдат спокойни, че няма да има период, в който ще останем без вода за питейно-битови нужди", каза Владимиров.

Обвиненията

Според обвинението Витанов не е положил умишлено достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от "Студена".

Спецпрокуратурата смята, че той умишлено не е упражнил достатъчен контрол и върху работата на служителите в дружеството и заради това негово бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно-битови нужди, постъпила от "Студена" във ВиК мрежата на Перник. Щетите от това деяние на обвиняемия са изчислени на 11 690 000 лв. Сумата е стойността на 7 млн. куб.м вода за питейно-битови нужди, които представляват разпилените 75% от всичката вода за питейно-битови нужди в Перник за инкриминирания период.

На управителя на "ВиК Перник" е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водата в "Студена". Преди дни прокуратурата публикува показанията на началника на дирекцията в екоминистерството "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска, която обясни, че водомер на язовира няма и поне от края на ноември никой не знае какви количества изтичат от него. Кранът бил под наем и бил демонтиран от фирмата собственик.

Севделина Ковачева пък е обвинена, че е била писмено уведомена от управителя на "ВиК Перник" за намаления дебит на водоизточниците и на обема в язовира. Тя обаче не била предприела съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно-битови нужди в общината. Тя не била изпълнила служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация, уточняват от прокуратурата.

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. "Студена" и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души.

Предисторията

Витанов беше управител на ВиК оператора от 2014 до ноември 2019 г. От показанията на свидетели пред прокуратурата стана ясно, че той е информирал общината и областната администрация за пониженото ниво на язовира месеци преди това, но не са предприети действия. Оставката му беше поискана при въвеждането на водния режим в града.

Ковачева е начело на община Перник от края на септември, докато бившият градоначалник, Вера Церовска, е била в кампания за местните избори. Церовска се кандидатира за втори мандат от ГЕРБ и загуби изборите срещу кандидата на БСП Станислав Владимиров.

Обемът на язовир "Студена" обаче намалява от юли, сочи справка в ежемесечните графици на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Ако наистина нивото на язовира не се измерва, то проблемът може да е дори от по-отдавна.

Принципал на "ВиК Перник" е регионалното министерство, а председател на ВиК асоциацията е областният управител. Това беше Ирена Соколова, но тя подаде оставка още в началото на водния режим.

Другият обвинен

На 10 януари Специализираната прокуратура повдигна обвинение и на вече бившия екоминистър Нено Димов, отново за умишлена безстопанственост. Всеки месец министърът на околната среда и водите подписва график за ползване на вода от комплексните язовири, като с тези документи се уточнява колко вода ще се използва за питейно-битови нужди и колко за промишлени. Тезата на прокуратурата е, че Димов е трябвало да коригира този график и да не одобрява количества за нуждите на промишлеността, т.е. на "Стомана индъстри" и "ТЕЦ Перник" още от януари 2018 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • + 1

    А Петя Аврамова? Тя със специални протекции ли се ползва?

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    Спецправосъдието е абсурден, но пък съвсем законен репресивен орган!
    Два месеца, откакто кипна скандалът с водата на Перник, не се укри нито Нено, нито Витанов, нито Ковачева. Сега и последните двама ще ги тикнат в кауша за месеци, уж за да не се отклонят...В ареста на спецправосъдието отлежават от година хора без присъди, които това трябва да пречупи. Това е спецправосъдието!

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 3

    Това безумие трябва да спре, Аврамова ако има съвест да си подаде оставка.

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 6

    Ехааа, здраво се труди #Гешефт, за да може да задържи на власт кабинета Борис III (по цитат на Цец.Цач.)

    Т.е. 100,000 човека ще мизерстват без вода, но пък ще напълним ареста на Народния Съд с длъжностни лица, белким успокоим народа и потушим народния гняв. Грешна стратегия, другарю Гешефф! И цялото МОСВ + МРРБ да натикате в ареста, Язовиро няма да напълни язовира. И в един момент ще избухнат вече бунтове и още не знам какво, сигурно до 2-3 седмици. И тогаз Боко III ще се срути безславно от безценния си стол, в който се е вкопчил със зъби, нокти и най-вече с гъ*.

    Пък като падне от престола... да не се окаже, че ще загърми за кауша и лично той? Той май го усеща с кожата си това... и май затова се е вкопчил тъй здраво в престола. Щото стадото може и да се впечатлява от лайв-стрийминга на джипката, с която Той обикаля из пещерите да търси вода - но #ОНИЯ не се впечатляват.

    Нередност?
Нов коментар