Експерти отказват да са вещи лица по делото за мръсния въздух в София

Следващото заседание е насрочено за 9 ноември 2020 г., междувременно трябва да започне медицинската експертиза

Делото на граждани срещу Столична община заради бездействието й по проблема с мръсния въздух се движи бавно сред редица отводи на съдии и трудно назначаване на вещи лица
Делото на граждани срещу Столична община заради бездействието й по проблема с мръсния въздух се движи бавно сред редица отводи на съдии и трудно назначаване на вещи лица
Делото на граждани срещу Столична община заради бездействието й по проблема с мръсния въздух се движи бавно сред редица отводи на съдии и трудно назначаване на вещи лица    ©  Николай Дойчинов
Делото на граждани срещу Столична община заради бездействието й по проблема с мръсния въздух се движи бавно сред редица отводи на съдии и трудно назначаване на вещи лица    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Експерти масово отказват да вземат участие като вещи лица по делото за мръсния въздух срещу Столичната община (СО). Това обясни адв. Димо Господинов пред "Капитал". В понеделник се проведе заседание по делото, след като през февруари 2020 г. състав на Софийския градски съд (СГС) го отложи, тъй като един от експертите - доц. Нели Громкова, изготвила заключение за оценка за ефективността на мерките на Столичната община, е работила по програмата на общината за управление на въздуха, писа тогава "Дневник". Това само по себе си беше конфликт на интереси. Сега обаче ищците имат трудности да запълнят трите експертни позиции на вещите лица.

Делото се води от "Група за чист въздух", в която влизат четири организации: асоциация "Диабет тип 2", "За земята - Достъп до правосъдие", "Спаси София" и "Център за независим живот", и трима адвокати - Димо Господинов, Иван Велов и Христо Христев. Те обвиняват общината, че в периода 2015 - 2017 г. не е изпълнявала задълженията си в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Делото беше пренасрочено, тъй като има нови присъединени граждани към иска, но те не са били редовно призовани заради извънредното положение, уточни адв. Господинов. Следващото заседание е на 9 ноември 2020 г.

Колко е трудно да си вещо лице

В рамките на делото ще се изпълнят две експертизи - здравно-медицинска и екологична, обясни адв. Господинов. За екологичната те са решили да има три вещи лица. "Така сме го формулирали, за да може повече хора да участват в експертизата и да има гаранция за по-голяма обективност", обясни той. Ищците обаче са получили откази от всякакви институции - БАН, НБУ, други университети, тъй като нямало желаещи компетентни хора.

Получили са отказ и от Министерството на околната среда и водите. "[За тях] ние и без това се противопоставихме, защото министерството е надзорно лице на СО. Интересен факт е, че явно никой не смее да се заеме с това дело. Тяхната работа би била да отговорят на въпросите по него чрез научни методи, както и да оценят ефективността на мерките както от гледна точка на природните науки, така и през социалните науки, свързани с управление на публични политики", каза адвокатът. От три позиции досега те са запълнили две - с експерти, все пак предложени от БАН и СУ "Св. Климент Охридски".

В понеделник съдът е преценил междувременно да се започне работа по медицинската експертиза, за да не се бави повече. Първоначално тя е трябвало да се случи след екологичната, но за да има движение по делото, сега редът е променен.

Изпитанията пред делото

Исковете бяха заведени още през 2017 г. Делото срещу Столичната община обаче тръгна цели две години по-късно, тъй като съдиите не искаха да се заемат с него.

През юни 2017 г. съдията-докладчик Богдана Желявска си направи отвод, тъй като е засегната от въздуха в София и това влияе на безпристрастността ѝ. Съдия Елена Маврова направи същото, но само след като го прекрати през октомври 2017 г. Мотивът беше, че "ищците нямат доказан опит, знания и финансов ресурс, с които да може сериозно и добросъвестно да защитят увредения интерес с оглед специфичния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото". По-късно обаче Софийският апелативен съд отхвърли това решение и на делото беше даден ход. В крайна сметка то тръгна при съдия Албена Ботева.

През юли 2019 г. СГС постанови, че общината трябва да мие машинно улиците два пъти в месеца между май и септември и един път - между октомври и април. Освен това имаше две седмици да представи план за изграждане на велоалеи в столицата, включително от крайните квартали към центъра.

Адв. Димо Господинов уточни пред "Капитал", че общината отчита, че е изпълнявала въпросните привременни мерки и е представила и план за велоалеи. Последно ищците са получили данни за това през есента, като обаче той подчерта, че те се базират на подадените отчети на общината.