Болничните за шестмесечието спадат с почти 10% на годишна база въпреки пандемията

Единствено болничните при карантина са нараснали, но това не е довело до преобръщане на тенденцията, отчитат от НОИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки очакванията, свързани с разпространението на COVID-19, от Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат по-малко болнични листове за шестмесечието на 2020 година спрямо същия период на миналата година. Това показва последният бюлетин на института, в който е обхванат периодът от януари до края на юни.

Изключвайки причините, свързани с трудова злополука и професионална болест, за този период тази година са приети общо 1 273 242 болнични листове. За сравнение - за полугодието на 2019 г. броят на обезщетенията заради общо заболяване е над 1 400 000. В бюлетина на НОИ обаче не се споменава какъв е общият размер на изплатените обезщетения, както и средната продължителност на болничните сега.

След грипната епидемия от началото на годината интересен факт е, че след март, т.е. в най-интензивния период от разпространението на коронавируса, броят на приетите болнични листове намалява. Това обаче е и обяснимо, защото в периода април - юни другите респираторни инфекции и настинки рязко спадат, а и мерките против разпространението на коронавируса - маски, хигиена, социална дистанция и т.н., допринесоха значително за спада на другите инфекции.

Така през април, май и юни са приети почти два пъти по-малко болнични листове в сравнение с януари, февруари и март, показват данните на осигурителния институт. Например болничните през март са били общо 274 384, докато през април те вече са 153 308. Бройката се топи и през май, когато подадените в НОИ листове са общо 127 655.

В условията на пандемия от коронавирус единствено болничните при карантина отчитат нарастване, но това не е довело до преобръщане на тенденцията, отчитат от НОИ.

Експертите обобщават, че въвеждането на дистанционен режим на работа за голям брой заети, скокът в регистрираните безработни лица и ограничителните мерки също са допринесли за намаляването на общия брой болнични след март.

Данните на НОИ показват, че постъпилите осигурителни вноски по предварителен отчет през май 2020 г. са 496.2 млн. лв. В сравнение с предходния месец те са намалели с близо 146.4 млн. лв., което е спад от близо 23%. Това се дължи както на съкращенията на персонал, така и на преминаването на част от хората на непълен работен ден.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар