🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мярката 60/40 има нов дизайн и ще работи до края на септември

Част от критериите са нови, а срокът за одобрение се удължава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Схемата 60/40 ще продължи да действа и след 1 юли, но в нов вариант. За това се разбраха държавата, синдикатите и работодателите на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество по-рано през деня. Конкретните предложения ще бъдат одобрени на предстоящото заседание на Министерския съвет.

Какво се променя

Според проекта на правителственото постановление, с който "Капитал" разполага, за подкрепата ще могат да кандидатстват фирми, които имат спад на приходите не по-малко от 20% за предходен период, който е различен, според това дали дружеството е създадено преди 1 юни 2019 г. или след това. За дружествата, които са учредени преди 1 юни 2019 г. се прави съпоставка на приходите за месеца, предхождащ подаването на заявлението спрямо същия месец на предходната година. За дружествата, учредени след тази дата, приходите за предходния месец се съпоставят с усреднените приходи за януари и февруари 2020.

Това е една от основните разлики с критериите по предишното постановление изплащане на компенсации на работодателите с цел запазване на заетостта, където намалението на приходите се преценяваше спрямо различна дата - дали фирмата е учредена преди или след 1 март 2019 г.

Към компаниите, които имат прави на субсидия, се добавят още няколко сектора - фирми от здравеопазването, които нямат договори с НЗОК, зъболекари, както и частните детски ясли и градини и частните обучителни центрове.

Размерът на помощта ще се запази в съотношение 60/40, но се правят някои промени по отношение на критериите. Например в сектор хотелиерство и ресторантьорство отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за 2020 г., но трябва да са ги декларирали като дължими. В същото време те няма да имат задължение да запазят персонала си след приключване на подпомагането, както е за другите сектори.

Важен момент е уговорката, че изплащането на компенсациите ще започне след получаването на положително решение от Европейската комисия. Най-вероятно срокът за одобрение на документите по мярката ще бъде удължен от 7 на десет дни заради големия интерес.

Изплатените средства по настоящия дизайн на мярката 60/40 са почти 115 млн.лв., като с тях е запазена заетостта на около 150 хил. души. Очаква се плащанията да продължат, като в момента заявленията са за почти 290 хил. души от почти 18 хил. работодатели, показват данните на социалното министерство.

Изисквания

От сехмата ще могат да се възползват компании, които:

  • са спрели работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители;
  • едностранно са въвели непълно работно време - за работници, които принципно работят на пълно време;
  • едностранно са наложи ползването на платен или неплатен отпуск на основание кризата;
  • запазили са на работа персонала след подадено уведомление за масови уволнения.


За периода на подпомагането работодателят изплаща пълната заплата на работниците, за които е получил компенсации, в размера на декларирания осигурителен доход към май 2020 г.

290 лв. на човек за заетите в транспорт и туризъм

От 1 юли работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите на транспорта, хотелиерството, ресторантьорство и туризма ще могат да получават по 290 лв. месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите. Те обаче ще трябва да докажат, че приходите им са намалели с не по-малко от 20%. Промените бяха представени още преди седмица, когато Министерският съвет промени условията за изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус.

Очаква се такава помощ да получат около 22 хил. работещи, като общият бюджет е в размер на около 40 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени от програма "Развитие на човешките ресурси", като компенсациите ще се изплащат от 1 юли, но за не повече от шест месеца.

Също от 1 юли бизнесът ще може да кандидатства и по мярката "Заетост за теб", с която може да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лв. Бюджетът за компенсациите е 160 млн. лв., като мярката ще важи да всички сектори без селското стопанство. Парите отново са осигурени от програма "Развитие на човешките ресурси".

С колко са се увеличили безработните

От мотивите към проекта на постановлението става ясно, че към 18 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е почти 283 хил. За сравнение на същата дата на 2019 г. са били регистрирани общо 171 хил. или има ръст от 65.3%.

Регистрираните безработни към началото на извънредното положение (13.03.2020 г.) са били малко над 200 хил., като нарастването за периода от 13.03 до 18.06.2020 е с 81 786 лица или прираст от 40.7%.

Все още няма коментари
Нов коментар