🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След нарасналото напрежение на обед протестиращите все пак успяха да стигнат до плажа на "Росенец"

Полицията задържа Ивайло Мирчев, след което го пусна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

обновена в 15.20 ч.

Планираният протест в събота сутринта "Масово ходене на охраняван плаж" беше спрян от полицията на около половин километър от резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Председателят на "Да, България" Христо Иванов и активистът на партията Ивайло Мирчев не бяха допуснати близо до оградата, която от вчера замени бариерата на пътя към парка Росенец. В същото време полицията не спря симпатизантите на ДПС. Напрежението ескалира, когато протестиращите се опитаха да пробият кордона, а в настъпилата суматоха полицията задържа Ивайло Мирчев. Впоследствие той беше пуснат, а към 13 ч. част от протестиращите стигнаха по обходни марщрути до плажа на "Росенец", след като полицията ги пропусна да минат. Към ранния следобед част от симпатизантите на ДПС започнаха да се разотиват.

Още от сутринта

Още от рано сутринта МВР беше преградило пътя до Сараите, първо зад нефтобазата, а малко по-късно беше отцепена и цялата отсечка след отбивката от пътя Бургас - Созопол. Така де факто полицията накара желаещите да протестират да ходят близо 5 км, което очевидно имаше за цел да спре мнозина. Малко след като се опитаха да накарат органите на реда да пускат хората с колите им, Иво Мирчев и други от организаторите на протеста се решиха на драстичен ход: излязоха и затвориха с колите си основния път за Бургас. В рамките на десет минути в двете посоки се образуваха километрични колони. "Когато питахме вчера има ли проблем с протеста ни, ни казаха, че няма", възмущаваше се Мирчев, който беше бесен на факта, че ДПС е получило позволение за протест на сарая първо. След като напрежението на пътя нарасна бързо, се наложи спонтанната блокада да бъде вдигната. Част от протестиращите се насочиха към Бургас, за да изразят недоволството си от кмета заради случилото се.

Според Христо Иванов общината в Бургас е съгласувала паралелен протест на ДПС на мястото, на което бе насрочено и събитието, което е предпоставка за сблъсъци. По тази причина той обяви преместването на протеста пред общината в Бургас. Там Иванов поиска обяснение от кмета на града Димитър Николов защо се е допуснало събирането на двете групи на едно място, след като предварително е бил уведомен за днешното събитие. Самият Николов призна, че това това е "грешка", и посети "Росенец". Още при пристигането му напрежението нарасна и протестиращите се опитаха да пробият кордона. Към 13 ч. част от протестиращите бяха допуснати по обходни маршрути до плажа край резиденцията.

И по вода

Над 20 лодки, яхти и каяци се появиха след 11:00 на кея пред резиденцията на Доган. Там чакаха няколко десетки симпатизанти на ДПС - само мъже с бели шапки, които пречеха на лодките да акостират. Появи се лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който предупреждаваше хората на лодките, че се намират "в акваторията на частен имот". Те са били докарани рано сутринта от цялата страна. Ахмед Доган наблюдаваше под един от навесите на постройката.

Очаквайте още подробности

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 8

    Има хора, които са на улицата защото искат България да бъде справедлива, демократична и европейска държава, което те поставят над всичко друго. Срещу тях са сложени и извозени като добитък други "хора", които са там само за своята лична изгода, обещана им от партия с власт, а някои от тях дори само за по едно кебапче. Същите автобуси, които снощи извозиха добитъка на ГЕРБ, днес са возили добитъка на ДПС. Isn't it ironic...

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 5

    ...Ахмед Доган наблюдаваше под един от навесите на постройката. ...
    Енимехмедование за него..
    Доган не може да храни агитката си безкрайно. Не с неговите пари. Не и ако гражданите упорито желаят да се разхождат по публичната крайбрежна ивица, особено с детски колички..
    Най-добре е за него да се качи на летящата чиния и да отлети към.. Анадола. или Рассия..
    И да ни отърве от екс-ДС присъствието си.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Да биеш опозицията си публично е най-прекия им път до властта.

    Нередност?
  • 4
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 4

    Налага се намеса от моя страна, за да помогна малко на обективната реалност и ентропията.
    Всичко е наред, да кажа първо. Ако малки групи хора търчат насам-натам да нарушат закона - с бунтове, дебаркиране, агитки и други средства, моля знайте дами и господа граждани, че ще бъдете наказани за това, както пише в закона (НПК). Толкова по въпроса за всякакви бойни напъни, било то в Росенец или София. И е добре вътрешния министър + един вицепремиер да ви го кажат много бързо и много ясно в 20.00 ч.
    Ясно ни беше, че с влизане в Еврозоната и Шенген ще имаме яростна съпротива с всички непозволени средства, вкл. агитки. Това, което дори и Капитал не знае ( :))) ) е, че в играта се включва организацията на БСП, известна под името Демократична България, преди това известна под името ДСБ и така нататък. И след като споразуменията са нарушени, след като самата група Капитал доброволно се отказва от ролята на земя между рая и ада (тази междинна област се нарича област на обективна реалност и достоверни анализи и информация, която най-общо се чете от заинтересованите на Запад) - след като и Капитал премина на оная-страна - значи и ние сме свободни да не спазваме споразуменията и да доведем започнатото докрай.
    Тоест, продължаваме напред :) влизаме в Банковия съюз, влизаме в Шенген, прекратяваме дейността на чужди специални служби в президентството на БЪЛГАРИЯ, осигуряваме истинска, пълна и ожесточена подкрепа на върховенството на закона в БЪЛГАРИЯ. Нали това искахме през цялото време: истинска съдебна власт. От това не се отклоняваме. Не се отклоняваме.
    Чао и умната. Няма нужда да четете всяка моя дума. Те са ваши думи.

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 3

    До коментар [#4] от "Vladimir Lyubenov":

    Ибрикчийската ви принадлежност е повече от ясна..
    ...Може да се смените с тия мадмоазел, които орално обичат Доган..
    Просто съм омерзен от такива като вас.. Видно сте привърженик на Левски ФК..

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    До коментар [#4] от "Vladimir Lyubenov":

    Доган би бил горд от готовността ти да предадеш държавата си в името на неговите интереси. Такива хора търси той в обкръжението си. Или в ГЕРБ. Или в Патриотите. Изобщо - предстои ти бляскаво бъдеще, ако не ги свалим от власт.

    Нередност?
Нов коментар