🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Премиерът няма да подава оставка; Нощните заведения отново отварят

И още: Броят на случаите на заразени с COVID-19 остава висок; БСП се разцепи преди вота на недоверие; Президентски избори в Полша

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След силно емоционалната първа част на уикенда, в която протестите в София и на морето показаха, че политическата криза в страната тепърва ще се разгръща, в неделя страстите донякъде се успокоиха (вижте галерията от протестите), макар протестите пред Президентството и Министерския съвет да продължават и в неделя, а вероятно ще продължат и следващата седмица. Неспокойно беше при социалистите, където опозицията в партията отново се опита да бламира лидера Корнелия Нинова малко след като тя обяви, че БСП ще внесе вот за недоверие към правителството в парламента в сряда.

В събота късно вечерта премиерът обаче направи изявление във Facebook, където обясни, че ГЕРБ ще продължи да управлява, защото се задава най-тежката финансова криза. След сблъсъците с полицията в петък и събота лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пък поиска оставката на вътрешния министър Младен Маринов и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Фотогалерия: Уикендът на недоволството

1 2 3 4 5 6 7 8
Цялата галерия

Напрежение имаше и в Полша, където страната гласува в критични за бъдещето на страната президентски избори.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

Премиерът обяви, че ГЕРБ ще продължи да управлява

"ГЕРБ остава да управлява само защото идва най-тежката финансова криза, а останалите, искащи властта, са доказали, че не могат да се справят", обяви в събота вечерта премиерът Бойко Борисов в изненадващо обръщение в своя Facebook профил. Така той отговори на президента Румен Радев, който в следобедните часове заяви, че изходът е оставка на правителството и на главния прокурор. "Нищо не ни задържа в управлението освен отговорността, че ще счупят държавата", заяви министър-председателят. Той подчерта, че предстоят ужасни за икономиката и финансите месеци и години, като ще има спад от 10% на брутния вътрешен продукт и доходите ще намаляват. "Да го строшат Министерски съвет, щом искат. Да строшат и "Тракия", и "Марица", и Ботевград - Мездра, и метрото. Ние само градим. Повече от Тодор Живков. Повече от всички премиери, взети заедно. За това ли да дадем оставка? Доходите растат, с пандемия се справихме най-добре от всички в Европа, докато не почнаха да торпилират мерките. Целенасочено, една по една мерките, същите тези хора, с щедрото финансиране на Божков", обяви премиерът.

Нощните заведения изненадващо отварят отново от понеделник

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева след среща с Асоциацията на собствениците на заведения. Условието е на открито и закрито да няма повече от един човек на квадратен метър и при спазване на всички противоепидемични мерки за дезинфекция и дистанция. На маса пък трябва да има до четирима души. На входа на заведенията ще се мери и температурата на посетителите. Пада и ограничението за до 30 присъстващи на семейни и групови събития. Условието сега е между присъстващите да има дистанция от 1.5 метра и да се спазват правилата за дезинфекция.

Решението идва, след като премиерът Борисов заплаши в петък да отвори пак заведенията, след като имало протести и хората не носели маски. Натиск има и от страна на засегнатия бизнес. В същото време епидемията расте, а според представители на щаба една от причините е, че темата се политизира и на медицинските специалисти се налагат политически решения.

БСП се разцепи преди вота на недоверие

Вътрешната опозиция в БСП изненадващо се събра на пленум на "Позитано" 20, за да обсъди протестите в София и вота на недоверие срещу правителството, за който по-рано днес стана ясно, че ще бъде внесен в Народното събрание в сряда. На пленума, който присъстваха водещи опозиционери на Корнелия Нинова, сред които Сергей Станишев, Кирил Добрев, Михаил Михов, Георги Гергов и др., обаче не постигна кворум. В петък градската организация на социалистите поиска оставката на Иван Гешев, докато опозиция и ръководство започнаха спор как трябва да се реагира. Въпреки че се включи в протестите срещу правителството в подкрепа на президента Румен Радев, Нинова засега не споменава прокуратурата или главния прокурор в позициите си, нито засяга директно зависимостите между ГЕРБ и ДПС.

Станишев обясни пред журналисти, че целта на пленума е да се обсъди на чия страна е БСП, тъй като хиляди граждани протестират на улицата.

"Всеки се позиционира, един иска да пише вот на недоверие, друг го блокира, друг иска да ходи на протест, друг не", разказа пред "Капитал" в петък партиен източник.

Христо Иванов призова за оставките на вътрешния и на правосъдния министър

"Очаквам министрите на вътрешните работи и правосъдието Младен Маринов и Данаил Кирилов да подадат оставки, защото се превърнаха в адвокати и подчинени на Ахмед Доган и Делян Пеевски", обяви пред bTV лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. Според него напрежението в събота покрай протестното плажуване в парк "Росенец" е показало "тежката невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР".

Според него полицаите не са се съобразили с кмета на Бургас и премиера, а са следвали плана на Делян Пеевски за предизвикване на етнически сблъсък между протестиращите и привържениците на ДПС.

Полша избира президент

Поляците днес избират президент за следващите пет години в избори, които ясно показват разделението в страната. Двамата съперници са сегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата националноконсервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП).

На първия тур на 28 юни Дуда успя да събере 43.5% от гласовете, а Тшасковски - 30.5%. Според проучванията обаче той може да привлече още гласове днес, и то голяма част от тези, които бяха дадени за останалите 9 кандидати от първия тур. Някои изследвания дори му дават победа със съвсем малка преднина пред настоящия държавен глава. Вотът ще има отчетливи политически последици за страната. Ако Тшасковски спечели, той може да блокира почти всеки законопроект, одобрен от контролирания от ПиС парламент, тъй като управляващата партия няма необходимото мнозинство за преодоляване на президентско вето. Първите резултати ще станат ясни към 21 ч. българско време.

25 години от геноцида в Сребреница

Босненските мюсюлмани почетоха в събота паметта на жертвите на геноцида в Сребреница - най-ужасното масово убийство в Европа след Втората световна война, с възпоменателна церемония в мемориален център с ограничено присъствие заради коронавируса. В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 г., силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, обявен за защитена от ООН зона, като заровиха телата им в масови гробове. Телата на 1000 от тях все още не са открити или останките им не са напълно идентифицирани. Клането в Сребреница е единственият епизод от войната Босна (1992 - 1995 г.), признат за геноцид от международното правосъдие. Босненският сръбски политически лидер по време на войната Радован Караджич и военният командир Ратко Младич бяха осъдени от трибунала на ООН за военните престъпления на доживотен затвор специално заради клането в Сребреница и обсадата на Сараево.

Вина за геноцида има и Нидерландия - контингентът на страната в мирooпaзвaщитe cили нa OOН нa 11 юли 1995 г. прeдaдe анклава Cрeбрeницa нa бocнeнcкитe cръбcки cили, като му пoзвoлява дa извeде бeжaнцитe, дa oтдeлят мъжeтe и мoмчeтaтa, дa ги oтвeдaт извън Cрeбрeницa c aвтoбуcи и дa ги убият. През 2019 г. Върхoвният cъд нa Нидeрлaндия oбяви, чe държавата e имaлa caмo "мнoгo oгрaничeнa" oтгoвoрнocт зa гeнoцидa, който e пocлeдвaл.

ОЩЕ (КОРОНА) НОВИНИ

Запазва се високият брой на заразени с коронавирус. За последното денонощие те са 211 при 2806 направени теста, показват официалните данни. Починали няма, а излекуваните са трима. Отново най-много заразени има в София - 94, следва Пловдив с 23, Блaгoeвгрaд - 13, Бургас - 12, Вaрнa - 10, и др. До момента с коронавирус са били заразени 7175 души, които са открити при 175 136 теста. Активните носители на вируса са 3597, като в болница са 532 пациенти, а 33-ма от тях са в интензивно отделение. Общият брой излекувани е 3311.

Електронният формуляр за Гърция няма да работи до 15 юли. Всеки, който не е попълнил задължителния за влизане в Гърция е-документ, генериращ QR код, ще трябва да отложи пътуването си за след 14 юли, вторник, съобщиха от Министерство на външните работи. Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт. От сутринта на 15 юли влиза в сила и представянето от пътуващите на границата на отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди посещението на Гърция.

България и още шест държави влизат в списък със страни, идващите от които ще трябва да прекарват 14 дни под карантина в Унгария или да покажат два отрицателни теста за COVID-19, направени в петте дни преди влизане. Това съобщи началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергей Гуяш. България е в "жълтата" група заедно със Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Великобритания.

Близо 1.3 млн. лева е платила държавата за PCR тестове за коронавирус от началото на извънредното положение до 27 май, съобщи bTV. Телевизията е получила информацията от Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация. Сумата покрива общо 30 000 комплекта PCR тестове, внесени от Южна Корея. Цената на един комплект е 16 щатски долара. Парите са осигурени по проект "Борба с COVID-19" от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020.

Снимка на седмицата

КАКВО СЛЕДИМ

Северна Македония провежда парламентарни избори на 15 юли

Северна Македония ще проведе парламентарни избори на 15 юли, въпреки че нивата на новозаразените с коронавирус в страната остават високи. Вотът се смята за жизненоважна стъпка за членството в ЕС, както и за тест за подкрепата за проевропейските политики на социалдемократите на Зоран Заев. След разговори с основната опозиционна и националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ Заев коментира, че страната се нуждае от функционално правителство, което да се справи с пандемията, при това преди есента заради вероятната втора вълна на коронавируса. Първоначално временното правителство насрочи предсрочните избори за 12 април, но после ги отложи.

Лидерите на ЕС ще се опитат да се договорят за възстановителния фонд

Европейският съвет предложи 7-годишен бюджет на ЕС в размер на 1.074 трлн. евро - с близо 360 млрд. под първоначалното предложение, за да остави планирания Фонд за възстановяване след коронавируса в непроменен размер от 750 млрд. Лидерите на съюза ще направят нов опит на 17-18 юли да се договорят по какъв начин да действа фондът. В края на юни нямаше съгласие за бюджета и за плана за възстановяване, който тази година прави традиционно тежкия спор за многогодишната финансова рамка още по-труден. За решение следващата седмица призовават Франция и Германия, докато няколко северни страни са против средствата от фонда да се отпускат безвъзмездно.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

5 истории (за провал), без които нямаше да съм това, което съм

14.07
Fuckup Nights е глобална поредица от събития, която празнува поемането на риск и приветства грешките, допускани по пътя на растежa. Всеки месец в над 300 града по целия свят няколко души се изправят пред публика, за да споделят смело своите професионални "провали" и уроците, научени от тях. В София това ще са Гергана Радович, холистичен терапевт, треньор и експерт по съня, както и Анна Цолова - тв журналист и преподавател по публична реч.

кино "Кабана", 19:30 ч., билети: 12 - 15 лв. от epay.go

Jazz&Ethno

15.07 "Тебе да вземем" е името на новата песен на Нина Николина, която ще бъде представена под открито небе като част от проекта Jazz&Ethno. В него певицата изпълнява златните хитове на българския песенен фолклор, но погледнати по различен от традиционния начин, събиращ фолклор, етноджаз, фламенко. Инструменталните импровизации са на музикантите Калин Вельов, барабани и перкусии, Мартин Ташев, тромпет и вокал, Ясен Велчев, клавишни, Таня Първанова, вокал.

Сцена парк Военна академия, 20:30 ч.

Силата на планината

16.07 Най-добрите планинарски филми от тазгодишното издание на канадския фестивал Banff Centre Mountain Film Festival отново се качват в Града на тепетата с истории, посветени на свободата, любовта към приключенията, спортовете, свързани с природата и планината.

В Пловдив, лятно кино "Орфей", 21:00 ч., билети: 10 лв. на касата на киното, Lucky Дом на киното и от boxoffice.bg

Кармен фламенко

16.07

Експерименталният спектакъл на диригента Страцимир Павлов и Държавна опера - Варна, следва музикално и драматургично операта на Бизе, но във фламенко аранжимент. Свързващите текстове на историята му са цитати от новелата на Мериме, в оригинал на френски и в превод на български език.

Билети: 15, 20, 30 и 40 лв. от билетни каси ТМПЦ, ФКЦ и от мрежата на Eventim. В Летен театър - Варна

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    В заглавието "Премиерът няма да подава оставка" се налага доуточнение: "Към момента."

    Нередност?
Нов коментар