🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Тренд": 60% от българите подкрепят протестите

Пет партии биха влезли в парламента, а две са на ръба, ако изборите бяха в началото на август според проучването

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти две трети от българите (60%) подкрепят антиправителствените протести, макар и част от тях да са скептични, че те ще доведат до оставката на правителството. Неодобрение за демонстрациите изказват около 30%, като голямата част от тях са привърженици на ГЕРБ. Предсрочни парламентарни избори пък подкрепят почти половината (46%) от всички запитани, докато малко над една трета (37%) са на противоположно мнение.

Това са част от изводите от национално представително проучване на изследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа", правено в периода 3-10 август. На фона на протестното настроение очаквано спада и подкрепата за правителството и парламента, като отрицателни оценки за работата на кабинета дават цели 66% от анкетираните, а подкрепата е основно от симпатизантите на ГЕРБ.

Според данните от анкетата пет са сигурните партии, които била влезли в парламента на следващите избори през 2021 г , а още две са на ръба на четирипроцентовата бариера. ГЕРБ губи част от подкрепата си, но запазва малка преднина (24.2%) пред БСП (22.9%), а трета сила с 14.9% е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", докато "Демократична България" (10.1%) дели четвъртото място с малка преднина пред ДПС (9.8%). На опашката са партията на Мая Манолова (4.4%) и "Патриотите" (4.1%).

Близко разпределение на силите в началото на август прогнозира и "Маркет линкс" с тази разлика, че партията на Манолова "Изправи се, България" бе значително под 4-процентовия праг. Подредбата на силите е същата и в последното изледване на "Алфа Рисърч", но със значително по-голяма преднина за ГЕРБ като първа сила и много близки резултати за БСП и партията на Трифонов.

И двете изследвания обаче регистрират настроенията, преди премиерът Борисов да оповести предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията миналия петък и последвалото им бързо им внасяне в парламента в понеделник. Така евентуалната промяна в обществените нагласи от този ход не е отчетена в тези данни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Значи гербавопатреотичното лоби е 40 % ...

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2

    Любопитното е, че това изследване Икономедия го е възложила на друга агенция, а не на Алфа с която работиха миналия месец.

    Интересно защо.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 1

    До коментар [#3] от "Николов":

    Ъъъ, ко речи?

    "...Това са част от изводите от национално представително проучване на изследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа", правено в периода 3-10 август... "

    Нередност?
Нов коментар