🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Нови критики срещу България в Брюксел, "Велико народно въстание 2" на 64-ия ден на протеста

И още: БСП избира лидер с преки избори в събота; Липсата на работещи институции се отразява на икономическата свобода у нас

   ©  Юлия Лазарова

От сутринта парламентът осъмна заобиколен от протестиращи, а преди това, още в 7 часа, полицията огради в плътна редица новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом). Междувременно полицаи старателно претърсиха всички околни улици и градинки за опасни предмети, а намереното бе обявено на специален брифинг. За втори път след миналата сряда е обявен голям протест, но до момента той протича с много по-малко инциденти отпреди седмица.

Поради липса на кворум парламентът преустанови заседанието си след едва два часа работа, а част от депутатите бяха изведени с бели микробуси. След като БСП обяви, че няма да участва в заседанията, осигуряването на кворум в парламента, съответно - дали Народното събрание ще работи, зависи изцяло от ДПС.

Днес стана ясно, че след днешните заседания на Софийския градски съд вече нито един от задържаните за 72 часа 23-ма души по време на предишния голям протест на 2 септември не е бил оставен в ареста. Всички са освободени - без никаква мярка за неотклонение или с по-лека мярка.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

На 23 септември ЕК ще обяви докладите по новия механизъм за върховенство на закона, очакват се сериозни критики към България

На 23 септември се очаква Европейската комисия да обяви критичен доклад за България в рамките на новия механизъм на ЕС за върховенство на закона, в който ще се преценява нивото на работа на демократичните институции, медийната свобода и плурализма във всички държави членки. Това стана ясно от изказването на еврокомисаря за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента. Дискусията беше съпроводена от остри изказвания на членове на комисията от различни политически семейства както за актуалната ситуация в България, протестите и реакцията на властите срещу тях, така и за регреса в областта на наблюдаваните досега съдебна реформа и борба срещу корупцията. Новият механизъм на ЕС за върховенство на закона вероятно скоро ще доведе до прекратяване на Механизма за сътрудничество и оценка за България, който в момента съществува само формално, стана ясно още от изложението на Йоурова. Заседанието е симптоматично за отлива на политическата подкрепа за правителството на Борисов в Брюксел и настроенията по повод на последните събития, което пък може да доведе до загуба на пари през евентуално спиране на еврофондове. "Следя ситуацията в България и съм разтревожена", коментира Йоурова.

Липсата на добре работещи институции намалява икономическата свобода у нас

За последните 15 години липсата на най-важните реформи - на съдебната система и на работата на администрацията, е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода в глобалната класация на института "Фрейзър", посочват от Института за пазарна икономика, които са местен партньор по проекта. За 2005 г. страната получава обща оценка от 7.17 и въпреки че след това регистрира някакви подобрения в повечето подиндекси, те са толкова малки, че в тазгодишното издание общата оценка достига 7.74. Данните в изданието от тази година се отнасят за 2018 г., но ясно показват застоя в реформите и пропускането на големите възможности от последното десетилетие, посочват от ИПИ. България се класира на 32-ро място - между Люксембург (7.75 общ индекс на икономическа свобода) и Испания (7.73).

Доналд Тръмп е знаел колко опасен е вирусът, преди да се разпространи в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, преди болестта да се разпространи в страната, но е искал да омаловажи проблема. Това се казва в новата книга на журналиста от в. Washington Post Боб Удуърд, която трябва да излезе на 15 септември. От вчера започнаха да се появяват откъси от книгата, разпространени от няколко големи американски медии. Журналистът, който е спечелил няколко пъти наградата "Пулицър", е интервюирал Тръмп 18 пъти за над половин година. В тях президентът намеква, че знае повече за сериозността на новата болест, отколкото разкрива публично, като обяснява, че тя се разпространява по въздуха и е много по-опасна от грипа". Очаквано откъсите станаха поредният повод за политическа атака срещу Тръмп, докато Тръмп коментира, че е искал да избегне предизвикването на паника сред обществото.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Пожарите в Калифорния, макар и традиционни за късното лято, тази година достигнаха чудовищни размери. Близо 2.5 милиона акра земя са опожарени, като за сравнение - за това време през 2019 година са били засегнати "само" 120 хил. акра - близо двадесет пъти по-малко. Небето над Сан Франциско e затъмнено и с апокалиптичен оттенък заради дима (на снимката).

КАКВО СЛЕДИМ

БСП избира лидер с преки избори в събота

В събота БСП трябва да избере следващия си лидер в първия пряк избор на председател от редовите членове на партията. Главните претенденти са досегашния председател Корнелия Нинова и бившата ѝ дясна ръка Кирил Добрев. Истинската интрига около избора обаче засега изглежда не кой ще вземе повече гласове - партийци смятат, че Нинова почти сигурно ще спечели, а дали на изборите ще гласуват над 50% от регистрираните редови членове. В случай че това не се случи, изборът на председател най-вероятно ще бъде решен на конгреса на партията на 26 септември, а при тази процедура мястото на Нинова въобще не е толкова сигурно.

КОРОНА НОВИНИ

122 нови случая на коронавирус са регистрирани за последните 24 часа при над 5100 теста. Негативната тенденция за голям брой починали обаче продължава. През денонощието са отчетени 9 смъртни случая на инфектирани пациенти (оригинално бройката бе 10, но се оказа, че 28-годишен мъж от Стара Загора по погрешка е обявен за починал). Смъртните случаи вече са 701 от началото на пандемията. Активни към момента са 4259 случая, от които 753 са хоспитализирани. В тежко състояние и в интензивни отделения се намират 60 души, което е ръст спрямо предходните дни. Най-много новозаразени има в София и Благоевград, следвани от Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив.

Белгия премести Северозападния район (Видин, Враца, Лом, Монтана) на България от "зелена" в "оранжева" зона. Така всички българи, пристигащи в Белгия от тази зона, подлежат на препоръчителна карантина и тест за коронавирус.

Спирането на фаза 3 от процедурата по тестване на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca е предизвикано от неврологични симптоми при доброволка в Обединеното кралство, които съответстват на рядко, но сериозно възпаление на гръбначния мозък, наречено миелит. Това е обяснил главният изп. директор на компанията Паскал Сорио по време на частен конферентен разговор с инвеститори в сряда сутринта, съобщи специализираното издание Stat, цитирайки свои източници. Конкретното обяснение идва след два дни мълчание от страна на компанията, заради което тя бе подложена и на много критики.

В Израел коронавирусната епидемия е извън контрол - почти 4000 нови случая са регистрирани в сряда, което е рекорд от началото на кризата, съобщава здравното министерство на страната.

В рамките на 7 дни Франция задмина три пъти досегашния си рекорд по брой новозаболели, който бе 7500 души. За последните седем дни обаче са отчетени три денонощия с над 8500 заразени, вкл. последните 24 часа. Починалите от COVID-19 са нараснали с 30 за последното денонощие.

Броят на починалите от новия коронавирус в света вече превиши 900 хил. по данни от сайта на американския университет "Джонс Хопкинс". Най-много са жертвите на COVID-19 в САЩ - над 190 хил души. На второ и трето място са Бразилия (127 хил.) и Индия (74 хил.). Общо заразените в света са над 28 милиона души.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Как мозъкът се адаптира към живот в Космоса

Снимки на мозъците на астронавти предоставиха първите ясни доказателства за това как органът се адаптира към странното предизвикателство на придвижване в безтегловност в Космоса. Анализът на изследване със скенер, направено на 11 астронавти, прекарали около шест месеца в орбита, установява увеличаване на бялото и сивото вещество в три области на мозъка, които са тясно свързани с физическото движение.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Видимо и от днешния протест тенденцията е "въстанията" да стават все по-многолюдни и мирни. Няма власт, която да оцелее против волята на суверена, изразена така.
    Борисовците все убедиха, че с провокации на фенмутри не само не профанират протеста, а си изваждат очите, защото Пееф не владее световните медии и не може да им диктува какво да пишат. А те пишат това, което виждат: миналата сряда все едно бяха в Минск/Бейрут...

    И тази вечер, например, НИТО ЕДИН от стотиците полицаи, довлечени от тирана от цялата страна, съдейки от номерата на автомобилите и бусовете по Дондуков, Московска, Съборна, нямаше значка със служебния си номер! Допускам, че това е нарушение на ЗМВР, но пък е много полезно за безнаказаността на ченгелите, защото е доста тъпо да твърдиш пред съдията: "Един едър със син гащеризон ме преби с палка".

    Капитал, я ги попитайте, моля, на какво основание са без отличителни знаци. Все пак трябва да започнем да променяме гербавия гнилоч, нали?

    Нередност?
Нов коментар