🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Гласуването ще е с бюлетини и машини, България днес емитира над 2 млрд. евро дълг

И още: Президентско вето върху кариерните бонуси за ВСС, санирането ще продължи, но държавата още не е наясно с модела

   ©  Юлия Лазарова

Първият учебен ден напълни с живот напоследък опустелите улици заради COVID-епидемията. Извън социалната еуфория вторникът не донесе много местни или световни новини. За страната ключово бе обсъждането на новите изборни правила в правна комисия. Реално новината е, че отпада идеята депутати за Велико народно събрание да се избират и мажоритарно, а гласуването на редовните избори ще е смесено - с бюлетини и машинно. А управляващите се затвориха в комисията и с разклатени аргументи не допуснаха представители на непредставени в парламента партии и политици като "Демократична България" и Мая Манолова до обсъждането на изборните правила.

През деня течеше и събирането на оферти по облигациите за около 2 млрд. евро, които България търси от международните пазари, като резултатът вероятно ще е ясен до часове. По информация на "Капитал" от пазара поръчките са надхвърлили многократно предлагането, затова е възможно Министерството на финансите да вдигне размера на изтегления дълг.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Президентът наложи вето на кариерните бонуси за членовете на ВСС

Президентът наложи вето върху поредната промяна в Закона за съдебната власт за т.нар. кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), която им дава възможност след изтичането на мандата им да искат връщане в системата на по-висока длъжност от заеманата преди избора им, но без да се явяват на конкурс. Промяната в закона от 3 септември т. г. е втората за тази година и идва, след като текст, приет в началото на годината, бе атакуван пред Конституционния съд от Върховния касационен съд с мотив, че нарушава принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт. В мотивите си към днешното вето Радев изтъква, че текстът за "кариерните бонуси" противоречи на конституционни принципи, вкл. на недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение. Това означава, че дори и ветото му да бъде отхвърлено, както обичайно се случва, Радев също ще постави въпроса пред КС.

Държавата е санирала 1900 сгради за 2 млрд. лв.

Oбщо 1902 сгради са готови по програмата за саниране, която струва 2 млрд. лв. на данъкоплатците, като финансиране е осигурено за още 120 сгради, става ясно от отговор на регионалният министър Петя Аврамова на въпрос на депутат. По-рано тази година Аврамова заяви, че тя и ведомството й искат и за следващите 1951 сгради държавното финансиране да е 100%.

Сега обаче тя коментира, че "остава отворена дискусията за самоучастие на собствениците". За предстоящия нов етап на програмата министърът обяснява, че ще се търси намаляване на държавното участие в процеса, което ще се компенсира с други източници на средства, като за целта ще се разширява "прилагането на финансови инструменти, които ще мобилизират финансиране от частния сектор". За собствениците на жилища министерството обмисля схема, по която ще се осигуряват нисколихвени или безлихвени кредити - "при запазване на 100% грантов компонент в рамките на целеви социални политики, включително от страна на местните власти".

СНИМКА НА ДЕНЯ

Навални се показа за първи път след отравянето

"Здравейте, аз съм Навални. Липсвате ми. Все още почти нищо не умея, но вчера успях да дишам цял ден сам." Това е посланието към снимката, която руският опозиционер публикува днес в профила си в Instagram. Вчера болницата "Шарите" в Берлин съобщи, че политикът, прехвърлен там от Омск и според германски експерти отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", вече не е на апарат за изкуствено дишане и дори може да става от леглото за малко. Говорител на Навални потвърди, че най-големият критик на президента Владимир Путин планира да се върне в Русия, след като приключи лечението си, за да продължи с предишната си дейност.

КОРОНАНОВИНИ

Общо 143 са новопотвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие при направени 3163 PCR теста, или 4.5% положителни проби. Броят на установените случаи от началото на епидемията е 18 061, а в момента активни са 4402 от тях. Пациентите в болници са 730, от тях 49 са в интензивни отделения. За изминалото денонощие са регистрирани нови 163 оздравели до общо 12 930. Девет са смъртните случаи за денонощието, а общо жертвите са 729.

Ново огнище е установено в голямо предприятие за прежди и тъкани в Ямбол, съобщи местната РЗИ. До момента в компанията са потвърдени 10 положителни проби, първата от които е от 2 септември. Заразените са работили в един цех, като всички потвърдени до момента са били от една смяна. Провежда се PCR тестване на всички 670 служители на фабриката.

В случай че над 10% от всички деца в едно училище са положителни за COVID-19, да се преминава в електронна форма на обучение. Това предлагат експерти от Националния център за заразни и паразитни болести и от Министерството на здравеопазването, съобщи пред "Нова" главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче уточни, че документът е доста сложен и приложението му в реалния живот ще е максимално гъвкаво.

Епидемията в Израел продължава да се влошава дни преди да влезе в сила новата пълна триседмична национална блокада - от петък. Почти 5000 са новите заразени за 24 часа. Делът на положителните тестове е над 10% при общо 47 500 изследвани за деня. Увеличава се и броят на пациентите в тежко състояние - 533, от които 140 са интубирани. Смъртните случаи от началото на епидемията са 1141.

САЩ вече не правят скрининг на международни полети с пътници, пристигащи от определени държави. Решението, обявено миналата седмица от центровете за контрол и превенция за заболяванията, означава и че няма да се пренасочват полети от тези държави към едно от 15-те обозначени за този скрининг летища. Мярката се отнасяше за Китай, Иран, европейските страни от Шенген, Великобритания, Ирландия и Бразилия.

Китай карантинира град с около 200 хил. души и започна тестване на всичките му жители след откриването на трима заразени с коронавирус, предаде "Франс прес". Страната твърди, че е овладяла епидемията на своя територия, а в последните месеци се регистрират само по няколко новозаразени на ден - почти всички завърнали се от чужбина.

КАКВО СЛЕДИМ

Европа обмисля по-високи зелени цели

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще се обърне утре към евродепутатите, като очакванията са да предложи на икономическата корона-криза да се отговори с климатични мерки и политики. Целта ще е до 10 години въглеродните емисии да се свият на 55% от нивата през 1990 г., пишат европейски медии. В четвъртък ще бъде представен и детайлен анализ по "Зеления пакт", като, за да се постигне новата цел, ще трябва възобновяемата енергия да е 38-40% към 2030 г., а не както досега се предвиждаше ниво от 32%. Това ще означава и потреблението на въглища да се намали със 70% спрямо нивото от 2015 г., а на петрол и газ съответно с над 30% и 25% , пише EurActive.

Съдийски протест срещу тромава IT система

Съдии от Софийския районен съд ще протестират в сряда сутрин пред Висшия съдебен съвет срещу въвеждането на Единна информационна система на съдилищата. Според магистратите системата, която трябва да е гръбнакът на е-правосъдието, е изключително тромава и може да доведе до блокаж на институциите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra

    "...искат и за следващите 1951 сгради държавното финансиране да е 100%."

    Кои са тези следващи сгради?

    Нередност?
Нов коментар