🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Минималната заплата ще се вдигне въпреки възраженията на бизнеса, "Второ Велико народно въстание" се готви за утре

И още: Борисов нямало да подава оставка пред "мафията"; Черногорската опозиция договори "прозападен" кабинет

   ©  Юлия Лазарова

В навечерието на планирания нов голям антиправителствен протест в четвъртък премиерът Бойко Борисов за пореден път показа, че няма намерение да си тръгва.

Само час и половина след като даде заявка във фейсбук профила си, че е "време за промяна", той заяви пред журналисти, че няма да подаде оставка, тъй като тя му била искана от мафията, и че му предстои откриване на магистрала през ноември. Поредната заявка, че Борисов няма да се оттегли, този път идва на фона на знаковата дата 9 септември. Тогава през 1944 г е извършен деветосептемврийският преврат, след който на власт за 45 години се установява комунистическият режим.

За разлика от петък депутатите днес нямаха проблем със събирането на кворум, след като ДПС се регистрира в залата. Това провокира представители на БСП да заявят, че партията на Ахмед Доган за пореден път показва, че винаги е била част от управлението на Борисов, но задкулисно. Иначе депутатите приеха оставката на Данаил Кирилов като народен представител, след което бързо направиха редица размествания по парламентарните комисии.

Изостря се напрежението обаче между депутатите и журналистите. След като стана ясно, че медиите са напълно изолирани от народните представители в новата сграда на парламента, председателят му Цвета Караянчева многократно увери, че на журналистите ще бъдат предоставени всички възможности да си вършат работата. Днес обаче те така и не можеха да проследят какво става в залата. Специалните монитори в отреденото за медии помещение не излъчваха нито картина, нито звук.

Иначе в Европа тревогите са все по-насочени към епидемията, която видимо отново расте във все повече държави и достига нови рекорди в някои от тях. С настъпването на есента се очаква проблемите да се изострят.

В Беларус пък чистката сред опозицията продължава. След екшъна с отвличането на Мария Колесникова и опита да бъде експулсирана от страната вчера, днес стана ясно и че последният активен член на Координационния съвет на противниците на беларуския президент Александър Лукашенко е в неизвестност след информация, че хора в цивилни дрехи са го задържали в столицата Минск.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Деница Сачева поряза работодателите за минималната заплата

Министерството на труда ще предложи догодина минималната работна заплата да се повиши с 40 лв. до 650 лв., стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева пред БНТ, а аргументът й е, че минималното възнаграждение в България е може би най-ниското в ЕС и е от ключово значение да бъде направена крачка за развитие на доходите. Коментарът й идва ден след като от някои работодателски организации поискаха минималната заплата да се замрази на сегашното си ниво от 610 лв. заради коронакризата и очакванията трудностите в някои икономически сектори да се задълбочат. Сачева заяви още, че се надява до края на годината безработицата да бъде задържана до максимум 8%, а като успех би се считало, ако без работа останат не повече от 300 хил. души.

Комисията по казуса с акциите на ПИБ вече е в пълен състав

Временната парламентарна комисия за анализ на ефектите от операцията, чрез която държавната Българска банка за развитие придоби малко над 18% от Първа инвестиционна банка (ПИБ), вече е в пълен състав, след като ДПС и "Воля" посочиха имената на своите представители - Елена Ангелинина и Кръстина Таскова от партията на Марешки и Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС. Председател на комисията е Евгения Ангелова (ГЕРБ), а заместници - проф. Румен Гечев (БСП) и Александър Сабатинов ("Обединени патриоти"). Увеличението на капитала на ПИБ със 100 млн. евро беше последна пречка за влизането на българския лев във валутния механизъм ERM II, като заради високата емисионна цена ББР пое малко под 70% от сумата.

Подалата оставка като министър на туризма Николина Ангелкова пък ще е част от две парламентарни комисии: по икономическата политика и туризъм и за наблюдение на приходните агенции и борба с контрабандата.

Г-7 настоява Русия да съди отровителите на Навални

Г-7 призова Русия да даде на съд извършителите на "потвърденото отравяне" на опозиционера Алексей Навални. Външните министри на Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания заявиха, че осъждат категорично отравянето на Навални. Употребата на химически оръжия където, когато, от когото и при каквито и условия да било е неприемливо и нарушава международните норми за забрана на тези оръжия", се казва в общото изявление. Навални беше откаран със самолет в Германия миналия месец, след като припадна по време на полет от сибирския град Томск за Москва. Според резултатите от лабораторно изследване, направено във военна лаборатория в Германия, той е бил отровен с вещество от групата "Новичок".

Черногорската опозиция договори "прозападен" кабинет, Джуканович сдава властта

Водещите опозиционни сили в Черна гора се обединиха около споразумение за правителство, с което слагат край на доминацията на Демократичната партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович, ръководила страната в последните 30 години. Белградската редакция на телевизия N1 съобщава, че лидерите, приели документа, обмислят кабинетът им да се оглавява от експерти - тази възможност се спомена още след изборите в края на миналия месец. ДПС спечели най-много гласове на изборите на 30 август, но подкрепата ѝ се сви и дори със сегашните си коалиционни партньори няма как да състави правителство. Партиите от опозицията, част от които иначе често са определяни като "националистически", "проруски" или "просръбски", подписаха споразумение, чиято първа точка гласи, че ще се "прилагат отговорно всички международни договорености, поети от държавата", ще се "укрепва и подобрява сътрудничеството с НАТО" и "бързо, пълно и отдадено" ще се направят всички реформи, нужни за "пълното членство на Черна гора в ЕС".

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Мафията в момента иска да свали правителството. Хазарт, контрабанда, всичко е на улицата срещу нас и това ми дава основание да считам, че не трябва да давам оставка."

Премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на посещението му в център за деца с онкологични заболявания край София

СНИМКА НА ДЕНЯ

Изгоря най-големият бежански лагер на остров Лесбос

Пожар унищожи най-големия бежански лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос. Пламъците са избухнали през нощта и бързо са обхванали палатките и постройките. По информация на гръцки медии пожарът е предизвикан умишлено при бунт на кандидати за убежище, които е трябвало да бъдат поставени в изолация, след като са дали положителни проби за коронавирус. Лагерът, където са настанени близо 12 700 бежанци - четири пъти над капацитета му,, е евакуиран.

КАКВО СЛЕДИМ

"Второ Велико народно въстание" се очаква утре

"Второ Велико народно въстание" е насрочено за четвъртък на площад "Независимост" в столицата. Първото издание на масовия антиправителствен протест под това мото бе в първия работен ден на депутатите след ваканцията - на 2 септември. Демонстрацията беше сред най-многолюдните до момента, но премина с високо напрежение между демонстранти и полиция, имаше и провокации. Стигна се до сблъсъци, арести и пострадали и от двете страни. Сега от полицията съобщиха, че ще бъдат изградени КПП-та в района около президентството, НС и Министерския съвет. Униформените ще проверяват съмнителни лица за оръжие, фойерверки, бомбички и др. Няма да се допускат маскирани хора, но това не се отнася за маските срещу коронавируса.

Евродепутатите ще дебатират за върховенството на закона в България

Утре в парламентарната Комисия по граждански свободи и правосъдие (LIBE) евродепутатите ще дебатират за върховенството на закона и проблемите в България. На заседанието ще присъства и вицепредседателят на ЕК за прозрачността и ценностите Вера Йоурова (и бивш еврокомисар по правосъдието в комисията "Юнкер"). Дебатът идва след закритото заседание на Мониторинговата група за върховенството на закона, пред която преди две седмици бяха изслушани вицепремиерът Екатерина Захариева, представители на правосъдното министерство, прокуратурата, КЗД и гражданския сектор. Обсъждането в LIBE е по инициатива на евродепутата от ПЕС Елена Йончева.

ЕЦБ се очаква да промени прогнозите си за инфлацията

Инвеститорите ще следят с интерес заседанието на управителния съвет на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква централната банка на еврозоната да понижи очакванията си за инфлацията. Новото предизвикателство за финансовата институция е и поскъпналото евро, което се отразява на икономиката на валутния съюз.

КОРОНАНОВИНИ

Сериозен скок на заразените и на смъртните случаи от коронавирус отчита България след малките бройки от почивните дни, когато чиновници и лаборатории не работеха на пълни обороти. Нови 15 души са починали за последното денонощие - това вероятно е "изравнителната сметка", след като предходния ден бе регистрирана само една жертва. Новите случаи на заразени през последното денонощие пък са 167 при малко под 4 хил теста. Най-много нови случаи има в областите Варна (21), Кърджали (20) и София (17). Висока остава бройката на хоспитализираните 762 заболели, а в интензивни отделения са 57 от тях.

AstraZeneca обяви, че е спряла временно тестовете на своята експериментална ваксина срещу коронавирус, които са в късен етап поради заболяване на пациент. Ваксината, разработена съвместно с Оксфордския университет, е най-напредналата по отношение на развитието. Наскоро и ЕС включи общ договор с компанията за доставка на близо 300 млн. бройки от потенциалната ваксина.

Междувременно генералните мениджъри от девет фармацевтични компании публично дадоха клетва да не искат одобрение за ваксини, преди те да се окажат безопасни и ефективни. Обещанието идва на фона на интензивен натиск от страна на президента Тръмп и Белия дом над компаниите да доставят ваксина срещу COVID-19 преди изборите.

ЕК обяви, че е приключила проучвателните разговори и с BioNTech-Pfizer за закупуване на 200 млн броя от потенциална ваксина срещу COVID-19. BioNTech-Pfizer е шестото дружество, с което комисията приключи разговори, след като вече проведе такива обсъждания със Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac и Moderna и подписа първия договор с AstraZeneca.

Англия ще затегне мерките срещу COVID-19 от понеделник, като забрани събиранията на повече от шест души. Досега ограничението бе за над 30 души и важи както за закрити, така и за открити пространства.

Чешкото правителство обяви, че въвежда задължение за носене на маски на закрити публични места, след като случаите на дневна база надхвърлиха за първи път 1000. При направени над 11 хил. теста са установени 1164 нови заразени в последните 24 часа, близо два пъти повече от вчерашните случаи. Разпространението из страната се увеличава от началото на този месец. Най-много са случаите в Прага.

Сесията на европарламента в Страсбург за идната седмица - 14-17 септември, е анулирана и ще бъде проведена в Брюксел заради високата степен на риск от COVID-19. Това щеше да е първата сесия от началото на карантинните в страните членки през март.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Ирландия най-после отваря отново пъбовете

Пъбовете в Ирландия ще могат отново да наливат бира на прежаднелите от 21 септември, реши днес правителството. То отмени забраната, която е в сила от март и бе въведена заради пандемията. "Крайно време беше", коментира в туит браншова организация. Първоначално пъбовете трябваше да заработят в средата на юли, но това бе отлагано три пъти заради притесненията на здравните власти. Накрая се стигна до протести на собственици на питейни заведения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар