🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Износът се свива с 11% през юли, TikTok се отказва от сделката с Microsoft

И още: Марешки бе осъден на втора инстанция, за всекиго по нещо в новата енергийна стратегия, Йошихиде Суга ще е следващият премиер на Япония

Вълненията как ще започне учебната година утре не спират и в самото й навечерие. Днес в София и няколко големи града имаше протест на родители под мотото "Не на маските и изолаторите в училище". Според последните разпоредби на образователния министър Красимир Вълчев маските няма да са задължителни в класните стаи, но ще са необходими за коридорите и останалите общи помещения.

Изненадваща новина дойде от Варна, където апелативният съд осъди на четири години затвор лидера на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки за рекет и изнудване. Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

На фона на нестихващите антиправителствени протести в Беларус президентът Александър Лукашенко замина на посещение в Русия. Очакванията са Лукашенко да поиска от руския президент Владимир Путин (който призна разпалилите протести избори в Беларус за легитимни) не само политическа, но и икономическа подкрепа под формата на кредити и евтини газ и петрол.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Износът се свива с 11% през юли

Продажбите на български стоки в чужбина намаляват с 10.7% на годишна база през юли. Основният фактор за лошите данни за месеца са слаб износ на горива, но търсенето на машини също не се е възстановило. Като цяло от началото на годината България е продала стоки на стойност 31 млрд. лв., което е почти 8% под резултата от преди година. Износът към ЕС е през юни се е съживил благодарение на медта и велосипедите, но през юли отново започва по-дълбок спад.

Енергийната стратегия: за всекиго по нещо

Нови държавни разходи за въглищните централи, преминаването на част от тях на газ и масова газификация на домакинствата, предвижда проектът на нова държавна енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. В него не се посочва откъде ще дойдат парите за финансирането на тези дейности, както и колко точно ще струват те. В стратегията почти отсъства АЕЦ "Белене", като е споменато намерение държавата да продължи да подкрепя развитието на ядрената енергетика "за изграждане на два нови ядрени блока, всеки от които с мощност 1000 MW".

С документа България се опитва да се хареса на Брюксел (предвидено е изграждане на нови ВЕИ централи) и на синдикатите (въглищните централи ще продължат да работят), на руснаците с проекти като АЕЦ "Белене" и "Балкански поток", но и на американците с газификацията на някои централи, индустрията и населението. Но липсва всякаква визия накъде точно ще се развива енергетиката в близките десетилетия.

TikTok се отказва от сделката с Microsoft

ByteDance, китайската компания, която стои зад популярното приложение за кратки видеа TikTok, се е отказала от сделка за продажбата на част от своя бизнес на Microsoft. ByteDance трябваше да отдели и впоследствие да продаде англоезичната версия на TikTok, след като на компанията бе наложен ултиматум от страна на администрацията на Доналд Тръмп това да се случи в рамките на три месеца. Microsoft се считаше за почти сигурен купувач, но сега изглежда, че сделка може въобще да няма, като вместо това ByteDance ще търси партньорство с Oracle - друг американски технологичен гигант, който искаше да закупи TikTok.

Йошихиде Суга ще е следващият премиер на Япония

Йошихиде Суга бе избран днес за лидер на управляващата Либерално-демократическа партия на Япония и се очаква се той да стане следващият премиер на страната след гласуване в парламента в сряда. Дългогодишният секретар на премиера Шиндзо Абе, който се оттегля от управлението по здравословни причини, без изненада ще продължи програмата на настоящото правителство. Суга обещава стабилност, продължение на политиките на Абе и реформи, които да защитят работните места и да съживят икономиката, ударена от коронакризата.

КОРОНАНОВИНИ

Само 27 са новорегистрираните случаи на COVID-19 за последното денонощие, но при традиционно нисък за неделя брой направени PCR тестове - 924. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в страната достига 17 918, от които активни към момента са 4431. В болница са настанени 740 пациенти, от тях 53 са в интензивни отделения. Броят на оздравелите нараства с девет за денонощието до 12 767, а смъртните случаи се увеличават с още три до общо 720.

Между 200 и 300 деца ще започнат учебната година дистанционно, стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев. При откриването на академичната година в Тракийския университет в Стара Загора той уточни, че става дума за първоначални числа, тъй като заявленията от родители за обучение от вкъщи с цел избягване на опасността от зараза с COVID-19 се подават в момента.

Собствениците на заведения настояват за намаляване на ДДС ставката от 20% на 9% и за храната, която се доставя по домовете, а не само за консумираната на място в обектите. Искането беше огласено още миналата седмица, а сега две от съсловните организации - Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, са изпратили писмо в този дух до премиера Бойко Борисов, министрите на финансите Кирил Ананиев и на туризма Марияна Николова, както и до вицепремиера Томислав Дончев, съобщава "Дневник".

Израел стана първата страна, върнала националната карантина в опит да овладее растящата с бурни темпове епидемия. Карантината ще започне в петък, 18 септември, точно преди предстоящите празници около еврейската нова година, и ще продължи 3 седмици. Хората не трябва да се отдалечават на повече от 500 м от домовете, затварят ресторанти и места за отдих, няма да работят частните фирми, ако не спазват определени протоколи и дейността им не е "крайно необходима", забраняват се събирания на закрито на повече от 10 души, а на открито - на повече от 20 затварят училищата за поне 2 седмици, а броят на заразените впоследствие ще бъде решаващ за подновяването на дейност. Ще продължат да работят хранителните магазини и аптеките, както и държавният сектор, но в ограничен формат.

Световната здравна организация очаква повишаване на броя на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус, през октомври и ноември, които ще бъдат "по-тежки" месеци, предупреди днес директорът на европейския й клон Ханс Клуге. Предупреждението идва в момент, когато броят на регистрираните заразени в Европа нараства, но засега този на починалите е стабилен.

Индия вече е водещата страна по новозаразени в света, след като според СЗО е регистрирала 94 372 новозаразени само за ден. Няма държава, отчела толкова много новозаразени за подобен период от началото на пандемията. Смъртността пък надхвърля 1000 души на ден.

КАКВО СЛЕДИМ

В правната комисия гледат промените в Изборния кодекс, изтича срокът за номинации за нов председател на ЦИК

Във вторник изтича срокът за парламентарните партии да издигнат кандидатура за нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) след оставката на Стефка Стоева в края на август.

Междувременно пък парламентарната правна комисия ще гледа на второ четене силно оспорвания проект на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс за второ четене, като се очаква развитие по най-спорните идеи, ако се съди по направените предложения преди второто четене. ДПС ще настоява на своите предложения, направени с отделен законопроект, който бе отхвърлен при първото четене - нови правила за образуване на секции в чужбина, промяна в методиката за преференциите, отпадане на задължителното гласуване и др.

От патриотите предлагат въобще да отпадне отделната глава за избор на Велико народно събрание с аргумент, че по конституция този избор се прави по общия ред. В проекта на БСП изрично се настоява всички дейности по придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на машините за гласуване да се извършва от МС, а тестването им - от ДАНС. Според проекта на ГЕРБ машините за гласуване са отговорност на ЦИК, което стана причина и за оставката на Стефка Стоева.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

НАСА търси частни компании, които да добиват ресурси на Луната

Американската космическа агенция НАСА предприе още една голяма стъпка, за да насърчи частното изследване на Луната, като обяви, че търси частни компании, които да събират лунен прах и камъни от повърхността и да ги продават на НАСА. След това агенцията ще закупи лунните проби в количества между 50 и 500 грама за между 15 000 и 25 000 долара. Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн обяви миналата седмица, че инициативата ще стане част от програма за технологично развитие, която ще помогне на астронавтите да живеят от местните ресурси по време на мисии на Луната или други планети.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka

    Влязох в статията подветен от снимката...... това не е в България.

    Нередност?
Нов коментар