🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Президентът ще наложи вето на Изборния кодекс, София ще тегли 100 млн. лв. заем от ЕИБ за ремонти

И още: Според прокуратурата "Хизбула" стои зад атентата в "Сарафово", Германия ще строи LNG терминали, за да запази "Северен поток 2"

Румен Радев    ©  Юлия Лазарова

Четвъртъкът върна с пълна сила позабравените през последните 6 месеца големи сутрешни задръствания в София и блокирани улици около училищата. В парламента пък денят бе посветен отново на Изборния кодекс, а председателката му Цвета Караянчева се озова в центъра на политическото и гражданско напрежение.

От БСП, ДПС, Мая Манолова и майките от "Системата ни убива" поискаха оставката й заради случката от вчера, когато майките от заедно с децата и активисти от "Изправи се БГ" опитаха да се барикадират в парламента, а междувременно по разпореждане на Караянчева на дете не е било позволено да ползва тоалетна. Караянчева описва случката като "провокация" и заяви, че няма да подаде оставка, но от ДПС обявиха, че ще задвижат процедурата за отстраняването й.

Парламентът прие на второ четене и поправка в бюджета на НЗОК, според която болниците ще си получат от касата неплатена до момента надлимитна дейност на стойност 75 млн. лв. за периода 2015-2016 г.

Междувременно стана ясно, че Европейският парламент ще обсъди за пореден път върховенството на закона в България - този път обаче на пленарно заседание. Датата за дебата е 5 октомври от 17 часа.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Вето за току-що приетия Изборен кодекс

Още преди депутатите окончателно да одобрят поредната порция промени в Изборния кодекс днес, президентът Румен Радев обяви, че ще му наложи вето. "Категорично", отговори Радев на въпрос вижда ли основания. "Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани, а има и икономически измерения, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване", коментира президентът.

Окончателните промени в проекта предвиждат на следващите избори да може да се гласува едновременно и с машини, и с бюлетини, а изненадата бе неочакваното одобрение за откровено противоконституционен и опасен текст на "патриотите", според който с референдум ще може да се променя конституцията, без да се налага свикването на Велико народно събрание.

София ще тегли заем 100 млн. лв. за пътни проекти

За да продължи изпълнението на важните пътни проекти в София, е необходимо да поискаме инвестиционен заем, обяви в интервю за "24 часа" кмета на столицата Йорданка Фандъкова, като по думите й в противен случай обекти ще се случат много бавно. За целта се работи с Европейската инвестиционна банка по отпускането на инвестиционен заем за около 100 млн. лв., с който да се обезпечи изпълнението на обекти като бул. "Т. Каблешков" и бул. "Филип Кутев", бул. "Копенхаген" в "Младост", Източната тангента, булевардите "Рожен" и "Ломско шосе". С част от средствата ще се правят и трамвайната линия по бул. "Стамболийски", реконструкцията на бул. "Скобелев", тунелът и релсовият път по бул. "Царица Йоана", както и изграждането на зеления ринг.

Прокуратурата посочи "Хизбула" за организатор на атентата в Сарафово

Две седмици след като главният прокурор Иван Гешев обяви, че делото за атентата в Сарафово ще приключи днес и ливанската терористична групировка "Хизбула" има връзка с атентата, това се случи. По време на пледоариите на последното заседание прокурор Евгения Станкова (известна с твърдението, че се подготвя терористичен акт чрез пускане на пръскачките пред парламента) поиска доживотен затвор за двамата задочно подсъдими. По думите й роднински връзки, принтерът, с който са отпечатани фалшивите им документи, и взривът са доказали, че групировката "Хизбула" стои зад атентата. Подобна версия досега нямаше в обвинението, а и никога не е била заявявана официално от българската държава, встрани от изказване на бившия вицепремиер Цветан Цветанов, че е налице "обосновано предположение" за подобна връзка. Присъдата по делото ще бъде прочетена в понеделник.

Германия е предложила да строи LNG терминали, за да избегне санкциите за "Северен поток 2"

Берлин е предложил да инвестира 1 млрд. евро в построяване на два терминала за втечнен газ в опит да разубеди САЩ да наложат санкции върху газопровода "Северен поток 2", който ще пренася газ директно от Русия към Германия, съобщи немското издание Die Zeit. Според седмичника германският финансов министър Олаф Шолц е отправил това предложение в писмо от 7 август, преди Вашингтон да наложи санкции върху компаниите, участващи в изграждането на тръбопровода под Балтийско море. Случката е и отпреди отравянето с "Новичок" на руския опозиционен лидер Алексей Навални миналия месец, което повдигна призиви, включително от фигури от редиците на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, за спиране на газопровода.

ЕК дава 1 млрд. евро за проекти за цифровия преход

Европейската комисия взе решение да обяви покана за научноизследователски проекти и такива за иновации в отговор на климатичната криза, като общият бюджет за тези цели е 1 млрд. евро. Финансирането ще е от програмата "Хоризонт 2020" по линия на Европейския зелен пакт. Регистрацията за участие в новата мярка ще започне утре, като според комисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел това ще ускори възстановяването на Европа от корона кризата, като превърне екологичните предизвикателства във възможности за иновации.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

БСП изпревари ГЕРБ според "Галъп"

Ако изборите са днес, ГЕРБ и БСП биха имали приблизително еднаква подкрепа, но левицата вече има минимална преднина. С изравнен рейтинг са и лидерите на двете партии, сочат данните от изследване на "Галъп интернешънъл". От юли до септември партията на Бойко Борисов е загубила около 7 процентни пункта подкрепа, БСП също губят, но по-малко.

Подкрепата, която "Галъп" регистрира за партията на Слави Трифонов, пък е значително по-ниска от тази в проучвания от миналия месец на други агенции. Според "Маркет ЛИНКС" "Има такъв народ" е дори втора след ГЕРБ, а според "Алфа рисърч" партията е с почти равен резултат с БСП. Над две трети от анкетираните подкрепят протестите, а 59% искат оставка на правителството, сочи още проучването. Правителство и парламент остават с критично ниски нива на доверие - съответно 21% и 15%.

КОРОНА НОВИНИ

Нови 174 случая на COVID-19 са потвърдени в страната през последното денонощие при направени 4835 PCR теста, т.е. положителни са 3.6% от изследваните проби. Активните случаи в момента са 4410, в болница са 744 души, 43 от тях - в интензивни отделения. Жертвите са общо 739, като за последното денонощие има три нови смъртни случая. За изминалите 24 часа броят на излекуваните надхвърля този на новозаразените - общо 184, а оздравелите общо са 13 241.

Около 500 деца са подали заявления за дистанционно обучение, близо 280 по здравословни причини, а останалите - по желание, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му не се очаква бум на коронавирус в училищата, въпреки че още първите два дни на новата учебна година бяха установени 8 случая на заразени учители от столично училище, както и по 1 случай на ученици в Русе и Стара Загора. Паралелките са поставени под карантина, като се правят тестове на контактните ученици. "Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители", коментира Вълчев.

От 14 септември е отпаднало изискването за задължителна 14-дневна карантина за лицата, които пристигат в Литва от България. Считано от 15 септември, всички пътуващи към прибалтийската страна лица следва да се регистрират на интернет страницата на Националния център за обществено здраве на Литва и да попълнят онлайн формуляр (на литовски, руски или английски език), съобщава МВнР.

Световната здравна организация предупреди, че COVID-19 се разпространява с притеснително висока скорост в някои части от Северното полукълбо няколко месеца преди зимния грипен сезон. "Започваме да виждаме притеснителни тенденции в някои страни. Има и нарастване на броя на приетите в болница, на приетите в интензивни отделения, особено в Испания, Франция, Черна гора, Украйна и някои щати на САЩ. Това е притеснително, защото все още не е започнал грипният сезон", заяви Мария ван Керхове от организацията.

Новозеландската икономика е с рекорден спад от 12.2% през второто тримесечие, сочат официалните данни, обявени днес. През първото БВП на страната се сви с 1.6% и така тя вече официално е в рецесия.

Индия регистрира нов световен рекорд на заразени за ден - почти 98 хил. случая. С общо 5.12 млн. случая Индия е на второ място сред най-засегнатите от вируса страни след САЩ, които са отчели общо около 6.6 млн. заразени.

IN MEMORIAM

Внезапно почина президентът на "Главболгарстрой холдинг" и почетен председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов.

Той е роден на 29 март 1941 г., завършва висше образование в "Инженерно-строителния институт" в София, а професионалният му път започва в Изчислителен център за строителството (по-късно Институт по строителна кибернетика). От 1990 година до сега Пешов ръководи компаниите в групата на "Главболгарстрой". Бил е председател на Камара на строителите в България от 2003 г. до 2010 г. ГБС е винаги в челната тройка на строителните компании в страната по приходи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар