🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: ЕК предложи по-високи климатични цели, цената на природния газ скочи с 20%

И още: Евродепутати искат да се разследва насилие над журналисти в България, ВСС спря спорната е-система след протести на съдии и адвокати

Депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" успяха да съберат нужния кворум, за да приемат поправките в Изборния кодекс, въпреки бойкота от страна на БСП и ДПС. Така парламентарният ден бе посветен на тази задача. Ключово в поправките в изборния закон е, че управляващите запазват смесената система на гласуване по избор - с бюлетини или с машини, за което експертите коментират, че до-голяма степен обезсмисля въвеждането на машинно гласуване, за което ще бъде похарчена сериозна сума.

Иначе отпаднаха други опасни идеи - няма да има мажоритарен вот при избори за ВНС, нито пък двудневни избори заради епидемията. Не беше прието и предложение на патриотите да премахнат цифрите пред имената на политическите сили в бюлетините, което и самите вносители признаха, че е начин да се въведе образователен ценз за гласуване по друг начин. Все предложения, които така или иначе сякаш бяха повече за отвличане на вниманието. Гласуването на мащабните промени в Изборния кодекс продължава и в четвъртък.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Председателката на ЕК поиска по-високи климатични цели, европейски закон "Магнитски" и обеща защита за евросредствата срещу измами

"Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона. Затова ще осигурим парите от бюджета и от NextGenerationEU да бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори." Това заяви в годишната си реч "За състоянието на съюза" днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя обаче не спомена конкретни мерки, с които бюджетът на ЕС ще бъде обвързан с наличието на правова държава. Нито пък спомена поименно държави с проблемно върховенство на закона (вкл. България). Напомни обаче, че до края на месеца комисията ще излезе с докладите си за състоянието на правовата държава във всички членки на ЕС. Речта на Фон дер Лайен, идваща в първата година на мандата на настоящата ЕК, белязан от поредица тежки моменти.

Какво още каза Фон дер Лайен:

  • Предложи по-високи климатични цели: до 10 г. въглеродните емисии да се свият на 55% от нивата през 1990 г. (в момента целта е 40%); Делът на ВЕИ да достигне е 38-40% към 2030 г. (в момента целта е 32%); Потреблението на въглища да се намали със 70% спрямо нивото от 2015 г., а на петрол и газ съответно с над 30% и 25%.
  • Да се създаде закон "Магнитски" за ЕС в отговор на нарушаването на човешки права в Беларус, Китай, Русия
  • Поиска санкции за хора, нарушаващи човешки права, да могат да се прилагат с квалифицирано мнозинство, а не със затрудняващото процедурата единодушие
  • Предстои обявяването на пакт за миграция с няколко принципа: да се спасява живот в морето; по-силно изложените страни да могат да разчитат на другите; по-тясна връзка между убежището и правото на оставане и др.
  • Скоро ще бъде обявен план за възстановяване на Западните Балкани
  • Призова за европейски здравен съюз, тъй като страните членки се справиха с пандемията от COVID-19 неорганизирано
  • Поиска дигитален суверенитет за ЕС с големи инвестиции в суперкомпютри
  • Отправи остри критики срещу хомофобските политики на полското националистическо правителство и обяви, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията от омраза.

Евродепутати искат разследване напобоя над журналиста Димитър Кенаров и насилието над други представители на медиите

Вътрешният министър Христо Терзийски е получил писмо от работната група за медиите в европарламента, с което е призован от евродепутатите да инициира разследване за побоя над журналиста Димитър Кенаров, както и други случаи на насилие срещу представители на медиите при отразяването на протестите. "Всички твърдения за малтретиране и насилие срещу журналисти трябва да бъдат незабавно разследвани", се казва в призива на евродепутатите. Самият Кенаров разказва, че на 2 септември е бил притиснат до стената от полицаи, докато правел снимки заедно с други колеги. Той е бил задържан и влачен през площада до стълбите на парламента, въпреки че се е легитимирал като журналист многократно.

Цената на природния газ официално се повиши с 20%

КЕВР утвърди с 20% по-висока цена на природния газ със задна дата - от 1 септември. Искането за промяна на тарифата бе подадено от "Булгаргаз" още в първия ден на месеца, но тогава премиерът Бойко Борисов разпореди цената да не се променя. След извършена от Министерството на енергетиката проверка обаче се видя, че изчисленията на "Булгаргаз" са били правилни и сега заявлението за цената бе разгледано от регулатора. Прогнозите са, че газът ще поскъпне с още 20% през октомври, защото вдигането на цените на международните пазари продължава.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Висшият съдебен съвет спря новата информационна система на съдилищата след протест на съдии и адвокати

Съдии от Софийския районен съд и столични адвокати се събраха пред сградата на ВСС, за да внесат декларация срещу новата Единна информационна система на съдилищата. Тя бе внедрена през лятото, но има дефекти и на практика, вместо да улеснява, затруднява работата по администрирането на делата, за което съдии от страната съобщават в продължение на няколко седмици. Декларацията е подписана от 148 съдии от Софийския районен съд, а пред ВСС магистратите бяха подкрепени в исканията си от Софийския адвокатски съвет, както и от инициатива "Правосъдие за всеки".

Проблемите на системата, създадена от държавната компания "Информационно обслужване" по европроект на стойност 6 млн. лв., са известни от лятото, а съдийската oбщнocт cмятa, чe BCC нe e пoeл peaлнa oтгoвopнocт и действия по гарантиране на безпроблемната работа, а вместо това иска от съдиите да се примирят с дефектна система. В крайна сметка протестите на съдиите от цялата страна постигнаха успех, доколкото ВСС в сряда спря използването на системата до 10 декември, през което време тя ще бъде поправяна от изпълнителя.

КОРОНАНОВИНИ

Общо 155 са новите случаи на COVID-19, потвърдени за последното денонощие. Направените PCR тестове са 4312, т.е. положителни са 3.59% от изследваните проби. От началото на епидемията в страната са регистрирани 18 216 случая на коронавирусна инфекция, активни към момента са 4423 от тях. Броят на хоспитализираните пациенти е 734, от които 46 се нуждаят от интензивни грижи. Оздравелите са общо 13 057, като за последното денонощие броят им нараства със 127. Смъртните случаи за периода са седем, а общо - 736.

Гърция удължи до 30 септември предпазните мерки за преминаване през ГКПП "Кулата - Промахон", вкл изискването за представяне на негативен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, както и задължителен QR код. Страната затяга и мерките в редица региони, като се прекратяват партитата, панаири, религиозни шествия, пазари на открито и т.н. В заведенията се позволяват максимум до четирима души на маса, освен ако не става въпрос за роднини от първа степен, когато се разрешават до шестима души.

Словакия ще извади България от списъка с рисковите държави по отношение на пандемията от COVID-19, считано от 18 септември. След тази дата от пристигащите в страната от България няма да се изисква да представят отрицателен резултат от PCR тест или да се подложат на карантина.

Държавата ще компенсира превозвачите на деца и ученици, когато се налага прекратяване на присъственото им обучение в училища и детски градини, реши правителството. В такива случаи за съответния период ще им бъдат изплащани условно постоянни разходи в размер на до 60% от заявените суми при превоз за собствена сметка и до 50% при специализиран превоз с автомобилен транспорт.

Ваксината срещу коронавирус, разработвана в Китай, може да е готова за масова употреба през ноември, твърдят от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията към китайското министерство на здравеопазването, съобщава Reuters. В момента в азиатската страна четири ваксини са в последен етап от клиничните изпитвания. Същевременно Доналд Тръмп заяви, че американска ваксина може да има до 3-4 седмици. Състезанието за ваксините и политическият натиск притесняват фармакомпаниите, част от които наскоро излязоха с обща декларация, че няма да пуснат на пазара ваксина, без да са преминати всички възможни условия за безопасност.

Полша спира от 16 септември въздушните връзки с Франция заради пандемията, съобщи полското правителство, с което Франция влиза в списъка от около 30 страни, с които въздушните връзки вече са прекъснати заради пандемията от COVID-19. Полетите са забранени до 29 септември.

Италианският авиопревозвач Alitalia ще обслужва полети между Рим и Милано само за пътници с отрицателен тест за коронавирус, съобщи компанията. Пътниците трябва да се тестват на римското летище или да покажат доказателство, че са дали отрицателен тест през последните 72 часа преди заминаването.

КАКВО СЛЕДИМ

АБСУРД НА ДЕНЯ

Ден след като лидерът на "Воля" Веселин Марешки беше осъден на 4 години затвор за изнудване, депутатите от партията дойдоха на работа с бели тениски, щамповани с надпис "Аз съм Марешки", и изнесоха декларация в подкрепа на лидера си. БСП пък поиска до произнасяне на окончателната присъда Веселин Марешки да бъде оттеглен от поста зам.-председател на Народното събрание. "Беше направен безпрецедентен опит да бъде употребен един почтен български предприемач и политик за заблуда на Брюксел, че в България се действа срещу корупцията", заяви Пламен Христов, заобиколен от други депутати от "Воля" с щамповани тениски.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар