🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дванадесет са кандидатите за ремонта на две улици за 8.9 млн. лв. в кв. "Илинден"

Търгът на Столичната община за реконструкцията на ул. "Кукуш" и "Йосиф Щросмайер" обаче е без осигурено финансиране

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дванадесет кандидата са подали оферти за ремонта на централните за столичния квартал "Илинден" улици "Кукуш" и "Йосиф Щросмайер" за 8.6 млн. лв. Сред тях са фирми с голям опит, но и такива, които не са особено познати.

Максималният срок за строителството е една календарна година, но в капиталовата си програма за 2020 г. общината е предвидила едва 0.5 млн. лв. за тези два обекта, което означава, че реалното изпълнение ще остане за догодина.

Участниците

От по-големите играчи са се включили българския клон на австрийската строителна компания Strabag - "Щрабаг" ЕАД, "Трейс груп холд", която в момента изпълнява ремонта на бул. "Тодор Каблешков" за 11 млн. лв., както и ГБС. Всички те се състезават и в търга за ремонт на булеварда "Първа българска армия" в квартал "Орландовци" за 10 млн. лв.

Оферта е подала и фирмата на Стоян Инджов "ИСА 2000", която през май беше избрана да извърши ремонта на близо 17-километровото трасе от Провадия до Дъскотна за 13.86 млн. лв. и да получи още 9.7 млн. лв. за 17 км трасе от Дъскотна до Айтос.

Друг, по-малък кандидат, но с опит е "Парсек груп" на Бончо Бонев. Тя се явява в консорциум с "Ахрида билдинг" заедно с "Растер-Юг" ООД. Миналата есен именно обединение с нейно участие спечели търг за ремонт на гарата в Стара Загора, а през август подаде самостоятелна оферта за ремонта на ГКПП Калотина.

В търга участва и "Мегаинвест-холд". Тя е собственосът на Цветан Славейков Цвветанов, който през 2013 г. водеше листата за парламентарните избори на ДПС в Монтана. Фирмата е участвала в обединение за две ВиК поръчки в Годеч и Луковит с нашумялата миналата година "Юнайтед груп", която се управлява от 21-годишния племенник на бившия депутат от ДПС Илия Илиев и успя да присвои милиони от НКЖИ. Освен това "Мегаинвест-холд" участваше и в обединението с "Трейс", извършило ремонта на пътя край Своге, на който през 2018 г. стана катастрофа с автобус и загинаха 20 души.

"Автомагистрали - Черно море" също кандидатства за ремонта на двете улици заедно с "Виа про инженеринг" ЕООД и "Ий Кей Джей България кънсълтинг енджиниърс" ЕООД.

Любопитно е и участието и на "ПСТ груп", която беше избрана да ремонтира софийския градски център в Зона 4, но впоследствие по нареждане на общината спря строителната дейност. В конкурса за двете улици тя се явява с "Пътинженеринг М", с която беше участвала в търга за ремонта на "Граф Игнатиев". Тогава консорциумът между двете фирми и "Нови технологии на България" беше единственият отстранен с мотива, че е предложил евтина подложка.

Самостоятелно се е явила "Фармвил" ЕАД, която е собственост на притежаваната от Николай Цветанов и Васил Стефанов "Аруна адвайзъри". "Фармвил" обаче често си партнира с "Галчев инженеринг", като последно двете заедно участват в търга за обхода на Рудозем от това лято.

Други по-малки кандидати са малката "Ем Джи строй груп", която се управлява от Емил Ненчев, "Интерхолд" на Десислав Герданов, както и дистрибуторът на климатични системи "Климатроник" ЕООД със собственик Цветелина Персийска, която напоследък участва в редица големи строителни търгове, но без особен успех.

Втори опит за ремонт

Ремонтът на обградената от бизнес центрове ул. "Кукуш" и "Йосиф Щросмайер" всъщност се чака от две години, след като се оказа, че общината е сбъркала сметките при миналия търг, обявен през 2018 г. Тогава тя бе предвидила доста ниска сума за ремонта - от 4.6 млн. лв. без ДДС, а тогавашните участници, допуснати до класирането - "Бгнова" и "Галчев инженеринг", бяха предложили значително по-високи оферти от съответно 6.588 млн. и 8.910 млн. лв. с ДДС.