🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: "Автомагистрали" получи още един "подарък" за 1 млрд. лв.; Здравето на Тръмп се подобрява

Министерството на образованието прави два сценария за обучение; Рекорден брой заразени с коронавирус са настанени в болница

Лекарите планират да продължат и днес курса на лечение с антивирусния препарат ремдесивир, като позволяват на президента да изпълнява в максимална степен задълженията си. Курсът на лечение с новия препарат продължава пет дни
Лекарите планират да продължат и днес курса на лечение с антивирусния препарат ремдесивир, като позволяват на президента да изпълнява в максимална степен задълженията си. Курсът на лечение с новия препарат продължава пет дни
Лекарите планират да продължат и днес курса на лечение с антивирусния препарат ремдесивир, като позволяват на президента да изпълнява в максимална степен задълженията си. Курсът на лечение с новия препарат продължава пет дни    ©  Reuters
Лекарите планират да продължат и днес курса на лечение с антивирусния препарат ремдесивир, като позволяват на президента да изпълнява в максимална степен задълженията си. Курсът на лечение с новия препарат продължава пет дни    ©  Reuters

Първият уикенд на октомври ще се запомни с циганското лято и четвъртото "Велико народно въстание", което премина без напрежение. В събота в София бяха дошли хора и от други градове, късно вечерта недоволните блокираха и площада пред храм-паметника "Александър Невски" и Орлов мост. Протестиращи блокираха и Дунав мост при Русе.

Икономическият министър Лъчезар Борисов разкри, че правителството се надява годината да приключи със спад на икономиката с до около 7% и ако това се случи, то ще бъде прието за успех. През второто тримесечие свиването заради коронавируса беше 8.5% на годишна база и 10% на тримесечна. Повечето макроикономически прогнози залагат на спад от над 5% за годината.

Шофьорите ще трябва да бъдат с повишено внимание, защото пътните полицаи в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Ловеч ще получат по една преносима камера, която освен превишения на скоростта ще засича и неправилно изпреварване. В момента устройствата се тестват.

Очаквано фокусът на света беше насочен към здравословното състояние на американския президент Доналд Тръмп, който е заразен с коронавирус (вижте по-долу).

Въпреки международните призиви за спиране на огъня боевете между арменци и азербайджанци на фронта в Нагорни Карабах продължиха.

Партията на чешкия премиер Андрей Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО) спечели местните избори в 10 от 13 области на страната въпреки критиките срещу подхода й към борбата срещу пандемията от коронавирус.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

Държавната "Автомагистрали" получи още един "подарък" за 1 млрд. лв.

Държавната фирма "Автомагистрали" получи четвърти договор без търг от Агенция "Пътна инфраструктура" и вече изпълнява поръчки за над 4 млрд. лв., без да е избрана в състезание за тях. Сега тя получава даром 1.083 млрд. лв. с ДДС за изграждането на 66 км от пътя Видин - Ботевград в участъка между пътен възел "Макреш" и обходния път на Монтана. В последните две години "Автомагистрали" получи два договора за изграждане на магистрала "Хемус" за над 3 млрд. лв., както и за укрепване на свлачища в страната за 570 млн. лв. с ДДС.

Освен огромните суми цените за строителството, което се очаква да извършва "Автомагистрали", също се покачват - от около 10 млн. при първия до над 16 млн. сега. За сравнение, при строителството на магистрали след провеждането на открита обществена поръчка цените са по-ниски - между 7 и 9 млн. лв. на километър.

Здравето на Тръмп се подобрява, но президентът не е извън опасност

Здравословното състояние на американския президент Доналд Тръмп прикова вниманието на света през уикенда, след като в петък той обяви, че заедно с първата дама Мелания са заразени с коронавиус, а няколко часа по-късно превантивно беше настанен във военна болница. В събота стана ясно, че няколко души от близкото му обкръжение също са с инфекции. Веднага започнаха да се разиграват различни сценарии какво може да се случи само месец преди изборите за президент в САЩ, на който Тръмп се изправя срещу кандидата на демократите Джо Байдън, чийто тест за вируса е отрицателен. Според лекуващия лекар на Тръмп здравето на президента се подобрява, той няма температура, но още не е извън опасност. Друг източник, близък до Белия дом, твърдеше в събота вечерта, че следващите 48 часа ще са решаващи. Очаквано Уолстрийт се понижи в петък, като през новата седмица инвеститорите ще очакват новините от Белия дом с голямо внимание.

Министерството на образованието прави два сценария за обучение

Министерството на образованието разработва прагови стойности за заболеваемостта от коранавирус в училищата във всяка област, при надвишаването на които ще се минава към дистанционно обучение. Това съобщи пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Ще бъдат разработени два сценария - зелен, при който всички деца учат присъствено, и червен - с дистанционно образование. От началото на учебната година до момента има 100 заразени деца и учители с коронавирус, което е много нисък показател. "Нямаме свръхвисок процент заразени; 5 на 1000 са карантинирани паралелки. Ако се запазят тези стойности, под половин процент от всички паралелки ще са под карантина", поясни министърът. Вълчев очаква повишаване на процента ученици в дистанционно обучение през януари и февруари, когато се появят и грипните вируси.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Дадох много ясно да се разбере, че САЩ няма да толерират никаква чужда намеса в нашите избори, а Русия се ангажира да не предприема подобни действия."

Робърт О'Брайън, съветник по националната сигурност на САЩ

КОРОНА НОВИНИ

Рекорден от началото на пандемията брой заразени с коронавирус са настанени в болница, сочат данните на Единния информационен портал. Става въпрос за 912 души, като 54 са в интензивни отделения. Излекуваните от болестта са 14 984, като 45 от тях през последните 24 часа. През последното денонощие новите случаи са 182, открити при 2843 теста. Общият брой заразени до момента е 21 518, като активните случаи са 5693.

Строга карантина влезе в сила в Мадрид въпреки оспорването на мярката в съда от регионалното правителство. Причина за налагането й стана скокът в случаите на коронавирус в испанската столица. Според новите правила без уважителна причина хората няма да имат право да влизат или излизат от града и още 9 района в столичната област. Новите ограничения засягат около 6.6 млн. души и се очаква да важат две седмици.

Заради нарастването на заразените с коранавирус се очаква френското правителство да затвори от другата седмица редица барове в Париж, докато ресторантите може да избегнат затваряне, но ще трябва да прилагат засилени санитарни мерки.

Международният валутен фонд очаква икономиката на Гърция да се свие с 9.5% през 2020 г., преди да започне постепенно възстановяване в средносрочен план. Силната зависимост на Гърция от туризма я прави особено уязвима. Очаква се възстановяването през 2020-2022 г. да бъде със среден растеж от 5% годишно, предвиждат от фонда.

СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

30 години обединена Германия

В събота, 3 октомври, се навършиха 30 години от обединението на Германия. За този период икономиката на петте нови федерални провинции достига само 73% от средните показатели за страната, а и заплатите изостават от западното ниво - само 89% от западните. Надеждите за наваксване на разликите се свързват с настаняването в новите източни провинции на високотехнологични компании като заводите на Tesla край Берлин. За перспективни се смятат също инвестициите в мобилността, "зелените" водородни технологии и изкуствения интелект.

КАКВО СЛЕДИМ

Европарламентът обсъжда ситуацията в България

На заседание на Европейския парламент в понеделник евродепутатите ще обсъдят продължаващите протести в България с представители на съвета и на комисията. На дискусия ще бъде подложен проект за резолюция за върховенството на закона и основните права в България, която бе подкрепена от комисията по граждански свободи (LIBE). Гласуването на резолюцията ще е в четвъртък, 8 октомври. Поставянето на темата за ситуацията у нас и предложението за приемането на специална резолюция има важен политически ефект за България, доколкото за първи път проблемите в страната се поставят толкова остро на фокуса на европейските институции.

Тристранният съвет ще обсъди продължаване на мярката 60/40

В понеделник Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде обсъдено продължението на мярката 60/40, като идеята е тя да работи до края на годината. Към момента изплатените компенсации по нея са над 230 млн. лв., а пред "Капитал" социалният министър Деница Сачева съобщи, че държавата има готовност да продължи с мерки в подкрепа на заетостта и през цялата 2021 г.

Започва ремонт на магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора

В понеделник започва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала "Тракия" в платното за Бургас от общо 52-та км между Чирпан и Стара Загора, които са в ужасно състояние. Става въпрос за участъка между пътен възел "Белозем" и пътен възел "Оризово" (от 156-и до 168-и км). Това съобщи пред "Нова телевизия" инж. Иван Досев, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Той обясни, че ремонтът на 12-те км трябва да приключи в края на октомври - началото на ноември, защото дейностите били "по-леки". Ремонтът се изпълнява от държавното дружество "Автомагистрали", с което АПИ има договор за поддържане на "Тракия" и струва общо 89 млн. лв. за всичките 52 км.

Меркел се срещата с беларуския опозиционен лидер

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне във вторник със Светлана Тихановска - беларуския опозиционен лидер и основен електорален опонент на президента Александър Лукашенко. Френският държавен глава Еманюел Макрон вече се срещна с нея миналия вторник и обеща европейска подкрепа за протестиращите беларуси. Това става на фона на решението на ЕС за санкции срещу 40 беларуски представители заради изборни манипулации на президентския вот през август и заради потушаването със сила на последвалите масови протести в страната.

OUT_OF_OFFICE

Кино

До 9.10

"София филм фест" в Бургас. През октомври градът ще се наслади на подбрани заглавия на книги и филми, обединени в няколко фестивала на различни локации. "София филм фест" на брега" ще събере киноманите от 1 до 9 октомври в залата на Драматичния театър "Адриана Будевска", а по време на Есенните литературни празници ще има редица книжни премиери (в "Дом на писателя"). В програмата ще се включат бургаски барове, места за хранене и настаняване.

Цирково изкуство

2 - 18.10

Мини арт фест. Съвременният цирк днес е въздействащо и естетично изкуство за всички възрасти. Уверете се от първо лице още с "Фрийкове" - откриващото представлението на фестивала на френския артист Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на предмети и магия.

Вижте кои са на фейсбук страницата на събитието. От 18:00 до 21:30 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар