🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: И малките фирми вече купуват ток от борсата, ЕК откри процедура срещу Лондон заради Brexit

И още: Комисия в ЕП обсъжда резолюция за по-строго наблюдение на България; Печалбата на банките спада с 43% към август; Гърция удължава срока за влизане с PCR тест

Огласената вчера оценка на Европейската комисия за правовия ред в България не слага край на дебатите, предизвикани и от продължаващия над два месеца протест с искането за оставка на правителството и главния прокурор.

Тази вечер се очаква Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент да гласува проекторезолюция, в която се настоява Брюксел да продължи мониторинга на България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, който така и не отпадна. Според информация на БНР в документа се отправя и искане към еврокомисията да използва всички налични процедури, свързани с нарушаването на европейските ценности и върховенството на правото, включително и инструментите на бюджета.

В понеделник, 5 октомври, в пленарната зала на ЕП ще се състои дебат за върховенството на правото в България, което показва, че страната се нарежда до Унгария и Полша, смятани за проблемни членове на съюза заради отстъпление от демокрацията.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

И малките фирмите вече купуват ток от борсата

От днес над 500 000 търговски обекта, собственост на над 300 000 фирми, излизат на свободния пазар на електроенергия. Става въпрос най-вече за малките обекти като супермаркети, кафенета, обущарници, адвокатски кантори, читалища и др. До октомври те трябваше да си изберат доставчик на ток, като е предвиден и гратисен период - до 30 юни 2021 г., когато излизането на борсата ще бъде задължително. Към момента данни за фирми, които купуват на свободния пазар, има само от едно от трите ЕРП-та - ЕВН. От юли, когато промените в Закона за енергетиката станаха факт, това са направили около 15% от техните небитови клиенти, или почти 29 000.

Печалбата на банките спада с 43% до 686 млн. лв. към август

Основната причина за по-слабия резултат на банките са повечето разходи за обезценки за първите осем месеца на годината, които се удвояват спрямо същия период на 2019 г. до 491 млн. лв. Това са предимно провизии за очаквани бъдещи загуби от банките, като по съществено влошаване в портфейлите им се очаква да се види след изтичане на мораториума по кредитите в началото на следващата година. Само за август печалбата е 89 млн. лв. при над 166 млн. лв. година по-рано, като понижения на годишна база има и при нетния лихвен доход (с 10 млн. лв. до малко над 220 млн. лв.). При кредитирането се запазва тенденцията от последните месеци - забавящ се, но все пак наличен ръст, движен основно от жилищните заеми.

ЕК откри наказателна процедура срещу Великобритания заради опит със закон да заобиколи Brexit

Европейската комисия (ЕК) открива наказателна процедура срещу Великобритания, обяви председателят й Урсула фон дер Лайен. Поводът е британският законопроект, който влиза в разрез с постигнатото споразумение за оттеглянето на страната от съюза. Фон дер Лайен обясни, че до края на септември Лондон е имал срок да го промени. Ако законопроектът бъде приет без изменения, ще е в противоречие с договореностите за ирландската граница.

Ново социологическо проучване дава изравнени сили на ГЕРБ и БСП

Още едно социологическо проучване, огласено днес, показва, че управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов губи обществена подкрепа, докато за БСП тя леко нараства. Резултатите от национално представителното изследване на "Маркет линкс", направено между 18 и 26 септември, сочат, че при избори днес БСП би спечелила 22.2% сред заявилите, че ще гласуват, ГЕРБ - 22.3%; "Има такъв народ" - 11%; ДПС - 8.1%; "Демократична България" - 9.6%. Изравнени позиции на първите две партии показа миналия месец и проучване на "Галъп интернешънъл".

Над 120 известни личности в България се обявиха срещу модела "Борисов-Доган-Пеевски"

Над 120 личности, известни с постиженията си в различните области на интелектуалния труд, огласиха в отворено писмо днес позицията си срещу модела "Борисов-Доган-Пеевски" и свързаната с него корупция, довела до тежка криза на доверието в обществото". Те изразяват подкрепата си за протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, като призовават за оставка и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. За последните двама мотивите са заради "държавната политика в областта на културата, водеща до фаворизиране на кича и посредствеността на всички нива" и "подигравката с парламентаризма, превърнала Народното събрание в придатък на премиера".

СНИМКА НА ДЕНЯ

Григор Димитров победи в три сета Андрей Мартин в среща от втория кръг на "Ролан Гарос". Българският тенисист очаква следващия си съперник, който ще е Денис Шаповалов или Роберто Баена. Димитров изравни за пореден път най-предното си класиране в Париж. Това ще е петото му участие в третия кръг, където отпадна в последните три сезона.

КОРОНА НОВИНИ

Новите случаи на заразени са 286, което е най-високият брой за денонощие от месец насам. Те са открити при направени 4943 PCR теста като делът на положителните е 5.78%. Активните случаи в страната с 5374. В болница са 837 пациенти, като 44 са в интензивни отделения. Оздравелите през денонощието са 145, а 12 души са починали, с което общият брой смъртни случаи достига 825.

Актуалните данни за заразата в страната не дават основание за предприемане на конкретни нови мерки, смята здравният министър Костадин Ангелов, който бе домакин на първия седмичен брифинг на щаба от няколко месеца насам. По думите му въпреки ръста от 57% на случаите на седмична база и значителното увеличение на хоспитализираните България се нарежда на 25-о място по заболеваемост и на 8-о по смъртност в Европа. Заразените в детските градини и училищата са близо до средните за цялата страна, което означава, че няма повишена заболеваемост, обяви още министърът. Към 30 септември 34 групи в детски градини и 180 паралелки в училищата са под карантина.

В руенското село Зайчар се затягат мерките заради вече 35 жители с коронавирус. Огнище на заразата там се оказа шивашки цех в Айтос. С решение на областния кризисен щаб заведенията на закрито са затворени. Става задължително и носенето на маски на обществени места. Под карантина са 150 души. Започва тестване на всички жители от селото, работещи в местния цех с 600 служители.

Гърция удължи до 12 октомври изискването за негативен PCR тест до 72 часа преди пристигане в страната и забраната за влизане на граждани от трети страни. Остава и ограничението за влизане по суша само през граничния пункт Кулата.

Министерството на здравеопазването в Мадрид обяви, че налага блокада на испанската столица, тъй като там са повечето нови случаи на коронавирус - страната често обявява над 10 хил. заразени на ден този месец. Регионалното правителство на автономната област Мадрид обаче се разбунтува и няма да прилага мерките, пише El País. Ситуацията в област Мадрид е тежка - там 10 общини отговарят на новите критерии от над 500 случая на 100 хил. души, над 10% положителни тестове и над 35% запълнен капацитет на интензивните легла, които позволяват намеса на държавата с нови рестрикции. Регионалните власти обаче настояват, че правилата, приети от държавата тази седмица, не са приети единодушно от всички автономни области.

В Израел бе регистриран нов дневен пик на заразените с коронавирус въпреки въведената преди десетина дни национална карантина - нови 8919 нови случая. Националната карантина е удължена с три дни до 14 октомври. В понеделник, когато евреите честваха Йом Кипур (Ден на изкуплението), бяха извършени масови богослужения срещу карантинните правила.

Най-малко 34 милиона работници в Латинска Америка и Карибския басейн са изгубили работата си преди и по време на пандемията, съобщи Международната организация по труда (МОТ). Пандемията причини рецесия от безпрецедентен мащаб и продължителност в региона, който е сред най-засегнатите от гледна точка на работни часове и трудови доходи, посочи МОТ. Организацията прогнозира свиване от 9.4 процента на регионалния брутен вътрешен продукт през 2020 г.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Звезди от НБА с послания да се гласува

"Гласувай" - с такова послание на фланелките си излязоха баскетболистите на "Лос Анджелис лейкърс" и "Маями хийт" в първия мач от финалната серия в НБА. В основата на акцията е звездата Леброн Джеймс, който е активен в борбата за промяната на избирателните права на цветнокожите в САЩ и движеща сила на Фонда за правна защита (LDF). Посланието "Гласувай" е отправено за предстоящите президентски избори в САЩ, на които ще се състезават Доналд Тръмп и Джо Байдън. Джеймс набира доброволци, които да помогнат за повишаване на избирателната активност и в същото време да се борят срещу ограничения за гласуване най-вече в региони, в които преобладава цветнокожо население.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар