Вечерни новини: МВФ очаква по-малък спад на световната икономика, Сачева предлага помощите за деца да са за всички

И още: Прокуратурата може да поиска конфискация на колекцията на Божков, Тръмп се върна в Белия дом, Балчик забрани изграждането на 5G мрежа

Социалният министър Деница Сачева
Социалният министър Деница Сачева
Социалният министър Деница Сачева    ©  Велко Ангелов
Социалният министър Деница Сачева    ©  Велко Ангелов

Вторникът мина в анализ на дебата за върховенството на закона в пленарната зала на Европейския парламент и естествено мненията бяха полярни. В резюме видяното снощи беше, че представителите на ЕНП подкрепиха съпартийците си от ГЕРБ и тяхното правителство, но другите групи в ЕП бяха против и остро разкритикуваха проблемите в съдебната система и липсата на борба с корупцията. Все пак каква ще е резолюцията за България ще стане ясно на гласуване в четвъртък.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Предизборно управляващите обмислят помощи за деца без значение от доходите на родителите

Социалният министър Деница Сачева обяви, че предлага от догодина държавата да отпуска месечни помощи за деца независимо от доходите на родителите. Мярката щяла да струва на бюджета допълнителни 400 млн. лв. От години помощите бяха обвързани с доходите и през тази например за едно дете по 40 лв. получават семейства с доход на член от домакинството до 410 лв. месечно. При новия вариант субсидията няма да отива само за нуждаещи се, а и за най-платежоспособните. Мярката е поредното разпръскване на пари към всякакви групи избиратели, които ГЕРБ прави преди изборите през пролетта. Първата подобна стъпка беше бонус от 50 лв. месечно за всеки пенсионер в продължение на половин година поне.

Бизнесът ще може да кандидатства за 200 млн. лв. евросубсидии

До края на октомври ще стартират четири нови процедури за безвъзмездна финансова помощ от 200 млн. лв. за българските фирми. Средствата са от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Една от процедурите ще бъде за подкрепа на т.нар. "големите-малки" компании с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. Тя ще бъде с бюджет 78 млн. лв. за оборотни средства и покриване на разходи на фирмите. Втората процедура също е с бюджет от 78 млн. лв. и ще бъде насочена към реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия. Част от сумата ще отиде за вече кандидатствали малки фирми по предишни конкурси.

Държавата може да конфискува колекцията на Божков, заяви прокуратурата

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че е приключило изземването на културно-исторически ценности от колекцията на Васил Божков. Общото число е 6778 предмета, като от тях регистрирани са едва 212. Според Милева те могат да бъдат конфискувани от държавата и обявени за публична държавна собственост, ако се докаже, че са придобити незаконно. Съмнения за това имало заради откритата пръст по част от предметите и бележки от кой географски район са намерени. Васил Божков е разследван като лидер на организирана престъпна група. Като част от нея в ареста от 8 месеца е и жена му Елена Динева и вчера Специализираният апелативен съд поиска парична гаранция от нея в размер на 1 млн. лв., за да я освободи.

МВФ очаква по-малък спад на глобалната икономика, но бавно възстановяване

Глобалната рецесия тази година няма да бъде чак толкова тежка, колкото се очакваше, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя подчерта, че икономическото възстановяване ще бъде бавно, трудно и неравномерно. Развитието на второто и третото тримесечие е малко по-добро от очакваното, което позволява леко преразглеждане на нашите световни прогнози за 2020 г., каза Георгиева в реч преди есенните срещи на МВФ. Всички страни сега са изправени пред това, което бих нарекла "дългото изкачване" - трудно изкачване, което ще бъде дълго, неравномерно и несигурно, с възможни обрати.

Тръмп се върна в Белия дом, готви се за втория дебат с Байдън

Макар лекуващите го лекари да казват, че той "още не се е оправил напълно", президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна болницата "Уолтър Рийд" и още с пристигането си в Белия дом демонстративно свали маската си, противно на правилата на здравните власти. В Белия дом е подготвено специално изолирано помещение, в което Тръмп ще може да работи след завръщането си от болницата. Проучване на агенцията на социолога Джон Зогби показва, че популярността на Тръмп е нараснала, откакто в петък беше съобщено, че той се е заразил с коронавируса. Сега подкрепата за него достига 47%, а тази за кандидата на демократите Джо Байдън е с 2 пр. пункта по-голяма. Проучване на Yahoo и YouGov обаче дава различни резултати - 48% за Байдън и 40% за Тръмп. Според него "независимите избиратели" обвиняват президента, че се е заразил. Те смятат, че това се дължи на отказа му да спазва социална дистанция и да носи маска. Проучване на Reuters/Ipsos също показва преднина на демократа - 51% за Байдън и 41% за Тръмп, като преимуществото на бившия вицепрезидент се е увеличило с 1-2 пр. пункта. Тръмп планира да участва в насрочения за другата седмица следващ дебат с кандидата на демократите на изборите другия месец Джо Байдън.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Протести в Киргизстан доведоха до отмяна на изборните резултати

В Киргизстан избухнаха протести срещу резултатите от проведените в неделя парламентарни избори, а информацията на световните агенции е противоречива. Хиляди хора, недоволни от резултатите, са излезли по улиците на столицата Бишкек в понеделник. През нощта се стигна до сблъсъци с полицията. Правителството съобщи за един убит човек и 590 ранени, BBC твърди, че протестиращи са нахлули в парламента и в офиса на президента. Днес Централната избирателна комисия обяви изборите за невалидни. Президентът Сооронбай Жеенбеков увери, че контролира страната, предаде AFP, като се позова на неговата канцелария. Министерството на вътрешните работи е под контрола на опозиционния политик и бивш вътрешен министър Курсан Асанов, каза обаче говорител на ведомството, цитиран от Reuters.

АБСУРД НА ДЕНЯ

Балчик забрани 5G мрежата

Изграждането на 5G мобилна мрежа у нас е все още далеч в бъдещето, но община Балчик стана първата в България, която официално я забрани. Заради подписка на местни граждани, които имали опасения за ефекта на мрежата върху здравето, на заседание на местния парламент на 30 септември е бил наложен мораториум от 1 г. върху подобни съоръжения, макар някои съветници да били против, съобщи сайтът "Про нюз Добрич". Надеждата била в рамките на тази година да се направят нужните изследвания дали 5G мрежата е безопасна. Такива всъщност са правени - в Германия и във Великобритания, като не е установена никаква опасност. Въпреки това конспирацията за ефекта на последното поколение мобилна мрежа остава устойчива и разпространена в цяла Европа, а и в света.

КОРОНАНОВИНИ

283 са новите случаи на заразени с коронавирус в България при направени 3713 PCR теста. Това е 7.62% от общия брой изследвани за денонощието. 10 души са починали, в интензивни отделения са вече 59 пациенти. Излекуваните са 165, сочат последните данни на Единния информационен портал.

Носенето на маска ще стане задължително от днес в Бундестага, долната камара на германския парламент, заради скок на новите инфекции с COVID-19, от който е особено засегнат Берлин. На първо време мярката се въвежда до 17 януари. Тя важи за всички зали, коридори или асансьори. Маските ще могат да се свалят в заседателните зали само когато може да се гарантира дистанция от метър и половина между хората. Досега носенето на маски бе само препоръчително. Глобата е до 5000 евро, а за някои случаи се предвиждат дори глоби до 25 000 евро.

Френското правителството ще подкрепи допълнително сектора на баровете и ресторантите, който е един от най-тежко засегнатите от пандемията. Подробности за това ще бъдат обявени идната седмица. От днес баровете в Париж са затворени за две седмици в опит да се овладее възобновилото се разпространение на инфекцията.

Американският Център за контрол и предотвратяване на заболяванията (CDC) обяви, че заразяването с коронавирус може да става не само при близък контакт, но и при вдишването на микроскопични капчици, носещи се във въздуха минути или дори часове, след като в помещението е имало носител. Това важи за затворени пространства с лоша вентилация, особено когато заразеният е дишал учестено и дълбоко - например при пеене или физически упражнения. Но учените подчертават, че водещият начин за предаване остава престоят на по-малко от 2 метра с носител на COVID-19, който говори, киха, кашля.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Изследователи на черните дупки получават Нобеловата награда за физика

Британецът сър Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гез са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика. Отличието за Пенроуз, който получава половината от паричната премия в размер на 10 млн. шведски крони (1.1 млн. долара), е за "откритието, че формирането на черни дупки е ясно потвърждаване на общата теория на относителността" на Алберт Айнщайн. Генцел и Гез, които ще си поделят другата половина, получават признание за "откритието на свръхмасивен компактен обект в центъра на нашата галактика", посочват от Нобеловия комитет.

Черните дупки са региони в Космоса, където гравитацията е толкова силна, че дори и светлината не може да я преодолее. Идеята за съществуването им се появява още през XVIII в., а в началото на XX в. Айнщайн спекулира, че времето и пространството могат да бъдат изкривени от силно гравитационно привличане. Самият той обаче не вярва в тях, а намирането на начин да се докаже съществуването им озадачава учените чак до 1965 г., когато Пенроуз доказва с математически методи, че черните дупки действително могат да се образуват и че "в сърцето си крият сингулярност, където всички познати закони на природата спират да действат", обясняват от Нобеловия комитет.

Испания арестува основателя на McAfee за укриване на данъци в САЩ

Пионерът в киберсигурността Джон Макафи е арестуван в Испания за укриване на данъци в САЩ, съобщи американското Министерство на правосъдието. Той е обвинен, че не е подавал американски данъчни декларации от 2014 до 2018 г. и е укрил доходи. Прокурорите твърдят, че Макафи е спечелил милиони долари чрез популяризиране на криптовалути, консултантска дейност и продажба на правата върху историята на живота си за документален филм, но никога не е подавал данъчни декларации. Доходите му са били изплащани по сметки, водени на имена на други. Той е заплашен от наказание до пет години затвор, ако бъде осъден за укриване на данъци, и една година, ако бъде признат за виновен, че не е подал данъчни декларации.

Британецът Джон Макафи основава компанията за киберсигурност McAfee през 80-те години, напуска я през 1994 г. и по-късно се премества в Белиз. Intel купува компанията му за 7.7 млрд. долара през 2010 г., а фондовете TPG и Thoma Bravo стават съсобственици по-късно.