Вечерни новини: Държавата раздава помощи предизборно, ЕП одобри резолюцията за България

И още: Отпадна задължителният PCR тест след карантина, а броят на заразените с COVID-19 в страната остава рекордно висок

Управляващата партия продължава да разпръсква пари на калпак в стремежа си да се пребори за повече гласове на следващите избори през март. След като правителството одобри предложението на социалния министър Деница Сачева всички семейства, независимо от доходите, да получават детски надбавки, днес тя обяви, че най-ниските пенсии се вдигат с над 30% и отпада подоходният критерий за помощта за ученици в 1 и в 8 клас и плащането расте с 50 лв. до 300 лв. на ученик.

А в Народното събрание, очаквано с гласовете на ГЕРБ, "Патриотите" и "Воля" беше отхвърлено ветото на президента върху промени в Изборния кодекс. С част от тях се дава възможност на избирателите да гласуват и с машини, и с бюлетини и така на следващите избори в населените места с над 300 избиратели ще може да се гласува смесено. Според досега действащото законодателство трябваше да се гласува само с машини.

Утре депутатите избират нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), след като Стефка Стоева си подаде оставката през август. Очаква се да одобрят досегашният говорител на комисията Александър Андреев (и единствен номиниран за поста). Днес неговата кандидатура беше подкрепена от всички парламентарни групи в правна комисия освен от БСП.

Междувременно Европейският парламент отхвърли опитите на ЕНП да смекчи или изтрие критиките към управлението на ГЕРБ в проекторезолюцията на ЕП за върховенството на закона в България, като не подкрепи предложенията им за поправки в текста. По време на гласуването днес Европейският парламент одобри резолюцията с 358 гласа "за", 277 "против" и 56 въздържали се. Дебатът за демокрацията в България беше по инициатива на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП).

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Управляващите ще счупят правилата за вдигане на пенсии

Правилата за изчисляване на пенсиите, записани в Кодекса за социално осигуряване, ще бъдат задраскани, както предлагат от синдикалната организация КНСБ. Говорителят на властта по социално-икономическите теми - министър Деница Сачева съобщи пред "Нова телевизия", че в бюджет 2021 управляващите ще предложат увеличение на минималната пенсия от сегашните 234 лв. на 300 лв. от 1 януари 2021 г., а от 1 юли пенсиите до 369 лв. (линията на бедност) се повишават с около 10%, а - останалите с около 5%. Това ще струва на бюджета около 600 млн. лв. Освен загърбването на законовите правила другият проблем е, че всички осигуряващи се на високи доходи губят мотивация да внасят вноски, защото явно внесените данъци и осигуровки отиват за вдигане на групите с най-нисък принос в системата.

Френската икономика е нараснала с 16% през третото тримесечие

Ръстът идва след срива от 13.8% през предходните три месеца, обяви централната банка. Втората по големина икономика в еврозоната влезе в рецесия през второто тримесечие, след като правителството въведе едни от най-строгите мерки срещу коронавируса в Европа в продължение на два месеца. След отмяната на извънредното положение на 11 май бизнес активността отново се повиши, като през септември икономиката е била с 5% под предкризисните нива. Заради нарастващия брой заразени през последното тримесечие може да има отново забавяне.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Той (Гешев) прави системни опити да похити правото, като го извади от съдебната зала. Аз днес очаквах главният прокурор да събере смелост и да обясни тук пред нас от какво са продиктувани неговите действия на евтин популист."

Тези думи на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов са част от драматичното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. По време на пленума Панов се опита да внесе за разглеждане писмото на Съюза на съдиите в България, с което най-голямата съсловна организация критикува остро действията на главния прокурор и настоява ВСС да започне процедура по предсрочното му отстраняване. Но мнозинството в кадровия орган отказа да обсъди декларацията.

Панов от своя страна обяви, че институциите, сред които и прокуратурата, се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели".

КОРОНА-НОВИНИ

Рекордно висок остава броят на ново потвърдените случаи на COVID-19 за денонощие - 437. Направените PCR тестове са 4541, т.е. положителни са 9.62% от изследваните проби. Общият брой на регистрираните от началото на епидемията случаи достига 22 743, от които активни са 6422. За изминалото денонощие са регистрирани 138 излекувани до общо 15 448 и 11 смъртни случая до общо 873.

За първи път броят на хората, които се лекуват в болници, надхвърля 1000 - към днешна дата той е 1033. Делът им спрямо активните случаи обаче - 16.1%, остава в наблюдавания през последните няколко седмици диапазон от 15-17%. В интензивни отделения са 53 души, или 5.1% от хоспитализираните. Средно за страната са заети 14% от предвидените 7307 легла за лечение на болни с коронавирусна инфекция, съобщи сутринта на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. В интензивните отделения заетостта е 5% от предвидените 1108 легла.

Хората, които са били поставени под 14-дневна карантина, вече няма да подлежат на задължителен PCR тест в края на периода, стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. "Имаме доказателства, че след 14-ия ден, дори и пациентът да е болен, вирусният товар не е достатъчен за заразяване на други пациенти", обяви здравният министър проф. Ангелов. Облекчението ще важи за лицата без симптоми, без придружаващи заболявания и без близки с клинична картина, уточни директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Обсъжда се и намаляване на срока на карантината, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От следващата седмица столичната РЗИ вероятно ще започне да прилага комбинирани тестове за откриване на грип А, грип Б и COVID-19, съобщи началникът й д-р Данчо Пенчев. В момента се извършват финалните изпитания на тестовете, а впоследствие предстои такива да използват и другите РЗИ в страната. При тях, подобно на PCR тестовете, също се изследва носогърлен секрет, но резултатите ще излизат по-бързо - до 20 минути по думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Цената им вероятно ще е сходна на тази на PCR пробите само за COVID-19, уточниха от Националния оперативен щаб.

Бежанският център в столичния квартал "Военна рампа" ще бъде поставен под карантина заради установено огнище на COVID-19, съобщи директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Заразата е внесена от преместен от друг подобен център бежанец, поради което на МВР е предложено при всяко преместване на хора те да бъдат тествани с PCR. По думите на д-р Пенчев разпространението на коронавируса в София е основно в отделни гнезда, като няма дифузно предаване на заразата.

Германия включи област Търговище в списъка на рисковите региони в Европа по отношение на разпространението на COVID-19, съобщават от МВнР. От август към момента в тази група е и област Благоевград. Класификацията е на базата на статистическите данни на местния институт "Роберт Кох". Пътуващите от тези области до Германия трябва да си направят PCR тест до 72 часа след влизането им в страната, като до получаване на резултата подлежат на задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба. Допуска се и тестване в началната точка на пътуването, ако е направено в сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Няколко европейски държави също отчетоха нови рекорди по отношение на разпространението на COVID-19. В Украйна за последните 24 часа са регистрирани 5397 нови случая, след отчетените ден по-рано 4753, съобщава Reuters. По данни на местния Съвет за национална сигурност общо потвърдените случаи в страната са 244 734, в т.ч. 4690 починали, като за последните 24 часа има 93 смъртни случая.

Сходен е и рекордният брой в четири пъти по-малката по население Чехия - за изминалия ден там са потвърдени 5335 нови случая на коронавирус. Страната с население 10.7 млн. души има най-големия ръст на инфекции в Европа на човек от населението за последните две седмици. От началото на март там са регистрирани общо над 95 000 случая, а починалите са 829 души.

Дневният брой на случаите на заразяване с COVID-19 в Германия може да достигне десет хиляди, обяви местният институт за инфекциозни заболявания "Роберт Кох", цитиран от DPA и Reuters. "Настоящата ситуация много ме тревожи. Моля ви да спазвате правилата", обяви пред журналисти в Берлин директорът на института Лотар Вилер, като посочи, че в следващите седмици може да се стигне до неконтролируемо разпространение на вируса в страната.

Бразилия надхвърли прага от 5 млн. потвърдени случая на COVID-19. Според здравни експерти, въпреки че през последните два месеца броят на инфекциите на дневна база намаля спрямо юлския пик, страната е заплашена от втора вълна на заразата заради неспазването на мерките за физическа дистанция. По данни на местното министерство на здравеопазването за изминалото денонощие са били установени 31 553 нови инфекции и 734 смъртни случая. "Скоро ще достигнем 150 000 смъртни случая - това е плашещ брой", коментира пред Reuters епидемиологът от Федералния университет на Рио де Жанейро Роберто Медроньо, като обърна внимание на факта, че въпреки броя на случаите властите облекчават мерките за социална дистанциране.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Луиз Глюк получава Нобеловата награда за литература

Американската поетеса Луиз Глюк е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература. Тя е отличена за своя "безпогрешно разпознаваем поетичен глас, който с аскетична красота прави индивидуалното съществуване универсално", посочват от Шведската кралска академия на науките. Глюк е четвъртата жена, която получава отличието за литература от 2010 г. насам и едва 16-ата от учредяването на наградите през 1901 г. Поезията й се фокусира върху болезнената реалност на човешкото съществуване и теми като смъртта, детството и семейния живот. Вдъхновява се и от гръцката митология и нейните персонажи като Пенелопа и Евридика, които често стават жертва на предателство, отбелязва BBC.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova

    Аптекарки искали да ги осигуряват на минимум,а другото да им дават на ръка.И това е вследствие постоянното вдигане на мин.пенсии за сметка на останалите.Дали управляващите,много от които са и работодатели не се възползват от това?

    Нередност?
Нов коментар