🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Песимизмът за икономиката расте, малки компенсации за инвестиралите в СУПТО

И още: Приходите от ДДС от заведенията спадат с около 60% през юли и август; Тръмп може да бъде изписан от болницата скоро

Правителството продължава да раздава пари и планира повече за здравеопазване, образование и пенсии за следващата година, които вероятно ще са за сметка на дефицит в Бюджет 2021. Така накратко могат да се обобщят част от новините в може би последния ден от годината с летни температури, в който протестите срещу властта продължават. В същото време хората се подготвят за тежка икономическа и политическа зима, показва последната социология на "Алфа Рисърч".

В Брюксел се увеличава броят на политиците, поставени под карантина заради контакт със заразени с СOVID-19. В понеделник стана ясно, че с ограничени социални контакти са председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят Мария Габриел.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

"Алфа Рисърч": В обществото преобладават песимизъм и несигурност за бъдещето

С несигурност и песимизъм посрещат българите есенно-зимния сезон, сочат резултатите от новото проучване на "Алфа Рисърч", проведеното в края на септември. Агенцията отчита, че за разлика от пролетта, когато страховете на хората бяха фокусирани върху пандемията, сега тревогите са насочени повече към икономическата и политическата ситуация. Според изследването половината от българите очакват икономическата криза да се задълбочи, а над половината не виждат ясен изход от политическата криза, макар че ⅔ от анкетираните подкрепят протестите. На този фон безпокойството от коронавируса отстъпва на заден план, но песимистите за развитието на епидемията все пак преобладават - 32% очакват влошаване, докато 22.6% са оптимисти.

Приходите от ДДС от заведенията падат с близо 60% през юли и август

Първите два месеца, в които заведенията са работели с по-ниската 9% ДДС ставка, секторът е внесъл с 60% по малко косвен данък в бюджета спрямо същия период на 2019 г., става ясно от данни, изнесени от финансовия министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. При гласуването на по-ниския данък от сектора се ангажираха да докажат по-висока събираемост, както и изсветляване на заплатите. Сега от Сдружението на заведенията в България коментират, че една трета от бранша е фалирала, оборотите в заведенията са спаднали с 45%, а много от тях работят и с намален капацитет заради COVID ограниченията и ако се съберат всички тези данни, останалите на пазара "са внесли повече, като процентно съотношение в държавната хазна в сравнение с миналата година".

Държавата обмисля данъчни отстъпки за инвестиралите в СУПТО фирми

Компаниите, които са изпълнили спорните изисквания в Наредба Н-18 на Министерството на финансите и решат да продължат да ги спазват, ще могат да ползват определени бонуси като по-бързо възстановяване на ДДС, признаване на инвестицията в СУПТО за разход и т.н. Това са обсъждали представители на ведомството с бизнеса, научи "Капитал". Вероятно държавата цели да смекчи недоволството на бизнеса и да предотврати евентуални дела за обезщетения, след като преди месец властта обяви, че ще отмени изискванията за СУПТО към фирмите.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тръмп може да бъде изписан от болницата още в понеделник

Американският президент Доналд Тръмп може да бъде изписан от болницата, където е лекуван от коронавирус, още в понеделник, според лекарите му, въпреки че състоянието му остава неясно и външни експерти предупреждават, че случаят му може да бъде сериозен. Снощи той напусна за кратко военната болница "Уолтър Рийд" в автомобил, за да помаха на симпатизанти. Тръмп беше с маска в кола, в която бяха най-малко още двама души също с маски. Малко преди това в кратко видео в Twitter Тръмп заяви, че е научил много за вируса, след като лично го е преживял, и каза, че това е училището на живота. Краткото излизане на Тръмп от клиниката обаче беше определено от медици като ненужно и застрашаващо живота на другите, съобщава Reuters. Според медика от "Уолтър Рийд" Джеймс Филипс всеки, който е бил в колата по време на напълно ненужното излизане на президента, сега ще трябва да остане под карантина за 14 дни.

КОРОНАНОВИНИ

69 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие. Традиционно броят на направените PCR тестове е по-нисък в неделя - 1278, но делът на положителните проби се запазва стабилен - 5.4% за денонощието. Общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията достига 21 587, от които към момента активни са 5729. Броят на пациентите в болници е 917, като през последните три седмици делът им се движи в диапазона 15-17% от общо активните случаи. В интензивни отделения се намират 56 души, или 6.1% от хоспитализираните. Оздравелите за изминалото денонощие са 30 и общо 15 014, а смъртните случаи - три за последните 24 ч. и общо 844.

От 1 октомври са облекчени условията за пътуване на българи в Катар и в Мароко, става ясно от публикации в Единния информационен портал. Влизащите в Катар вече подлежат на една, а не на две седмици карантина, която няма да се провежда задължително в хотел, а може да е в домашни условия. Пристигащите в Мароко, които са освободени от изискването за виза, вече не е нужно да представят серологичен тест при влизането на мароканска територия, като се запазва изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането им, както и резервация за настаняване в хотел или квартира в страната или покана от мароканска фирма. Влизането и пребиваването на български граждани на територията на Кралство Мароко с цел туризъм, делово и частно посещение е безвизово за престой до три месеца, напомнят от МВнР.

Париж преминава в най-високата степен на тревога от пандемията и от вторник баровете в града спират да работят, а ресторанти и бистра ще работят до 22 ч при засилени мерки. Ограниченията ще действат поне 2 седмици и засягат и 3 департамента около Париж. Френската столица отчита заболеваемост от 250 заразени на 100 хиляди, а поне 30% от леглата в интензивните отделения са заети.

Още държави в Европа затягат правила. Исландия затваря от днес барове и спортни зали и ще ограничи събиранията на до 20 души на обществени места. Чехия върна извънредното положение. Очаква се мерки да въведат превантивно идната седмица и Италия, както и Русия или поне Москва, която отчита най-висок брой случаи от май насам. В Ирландия екипът за извънредни ситуации в здравеопазването спешно препоръча страната да се върне към пълна изолация.

За сметка на това премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи, че в сряда ще бъдат вдигнати ограниченията, въведени в град Окланд, и каза, че страната й отново е победила вируса.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е под карантина до утре, след като миналата седмица е била на събитие с човек, който по-късно е дал положителна проба и е с леки симптоми. Тестът, направен на Фон дер Лайен в четвъртък, е бил отрицателен. Днес ще ѝ бъде направен и още един.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Откривателите на вируса на хепатит С получават Нобеловата награда за медицина

Американците Харви Олтър и Чарлс Райс и британецът Майкъл Хотън, които идентифицират вируса на хепатит С, са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физиология и медицина. През 60-те години на миналия век те доказват, че предаван по кръвен път вирус причинява хепатит С (хронична инфекция на черния дроб). Изследванията им помагат за ограничаването на болестта и разработването на лекарства срещу нея. По данни на Световната здравна организация към днешна дата над 70 млн. души в света страдат от хепатит С, а годишно болестта взема около 400 хил. жертви. Тримата Нобелови лауреати ще си поделят 10 милиона шведски крони (1.1 милиона долара).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар