Вечерни новини: Личните лекари ще дават направления за PCR-и, Пловдив взима заем за 100 млн. лв.

И още: ЕП подкрепи намаляването на въглеродните емисии с 60% до 2030 г., лидерите на "Златна зора" в Гърция са признати за босове на престъпна група, Полша глоби "Газпром"

   ©  Надежда Чипева

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че от догодина детски надбавки ще получават всички семейства, а не само тези с по-ниски доходи. Зад намерението му не е трудно да се разчете предизборния ход и то на фона на протести и засилено социално недоволство.

Предизборно в САЩ президентът Доналд Тръмп прекрати преговорите за новия пакет стимули за икономиката заради причинената от коронавируса криза. И остави постигането на "великата сделка" за след изборите, когато по неговите думи го изберат отново за президент. Ходът може да повлияе и на Уолстрийт, който през тази година е подхранван именно от стимулите за бизнеса и безработните, както и от директните пари, които правителството наля в домакинствата, а те пък пренесоха голяма част от тях на борсата.

Всичко това се случва на продължаващо увеличение на случаите на COVID-19, включително и в България.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Личните лекари най-после ще могат да издават направления за PCR-тестове

На фона на достигнатия абсолютен рекорд на броя на инфекциите от коронавирус днес - 436, стана ясно, че най-после и личните лекари ще имат право да издават на своите пациенти направления за PCR-тестове, плащани от здравната каса. До момента те бяха единствените, които нямаха това право и се налагаше да звънят на РЗИ при всеки подозрителен за коронавирусна инфекция пациент. Това затрудняваше диагностицирането и натоварваше семейните бюджети, тъй като повечето хора със съмнения за коронавирус избират да си направят тест за лична сметка, ако могат да си позволят, вместо да са в неведение. НЗОК заплаща по 60 лв. на тест за всеки приет в болница и за насочените от специалисти по инфекциозни болести, УНГ, педиатрия и др.

Пловдив ще финансира градски проекти със заем за 100 млн. лв.

Пловдив ще може да изтегли заеми за близо 100 млн. лв., за да финансира част от инфраструктурни и градски проекти, съобщи БНР. Това е записано в гласуваната бюджетна прогноза до 2023 г. в сряда. В момента дълговете на общината са за 35 млн. лв., но с новия заем те ще достигнат 115 млн. лв. Това обаче е възможност, като тепърва най-вероятно ще се преценява как и за какво ще се дават пари, както и кои институции ще отпуснат заема. Пловдив обаче има и много несъбрани дългове. Според кмета Здравко Димитров те са за 31 млн. лв. Парите са от неплатени наеми, глоби, данъци и такси, включително и към Жилфонд, които не са издължавани от дълго време. За да ги събере, общината ще предприеме решителни действия, като дори смята да наеме частни съдебни изпълнители.

Обществени поръчки и за частните болници

Частните болници отново ще трябва да правят обществени поръчки за всички консумативи, лекарства и храна, с които се снабдяват. Това задължение отпадна през 2016 г., тъй като се смяташе, че едва ли частниците ощетяват себе си като избират скъпи оферти. Сега правителството предлага промяна в ЗОП, според която частните болници трябва да правят обществени поръчки, защото изразходват обществен ресурс от здравни вноски през здравната каса. В текстът е записано, че новото задължение важи, ако плащанията от касата са над 50%, но те са доста повече в големите частни болници.

Полша глоби "Газпром" и други компании с над 7.6 млрд. долара заради "Северен поток" 2

Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите глоби "Газпром" със 7.6 млрд. долара, а с по-малка сума - пет европейски компании, които си сътрудничат с руската компания и настоя те да разтрогнат партньорския си договор. Това заяви на пресконференция днес шефът на службата Томаш Хрустни. "Северен поток 2", който заобикаля Полша, като доставя газ до Германия по дъното на Балтийско море, все още не е завършен - от него остават около 120 км в датски води, след като тръбополагащата компания Allseas спря работа по проекта заради американски санкции срещу компании, предоставящи подобни услуги за проекта. "Газпром" обяви, че смята полското решение за опит за намеса в проекта и смята да го обжалва, тъй като "нарушава принципите на законност, пропорционалност и справедлив процес, а безпрецедентният размер на глобата е свидетелство за желанието за противопоставяне на осъществяването на "Северен поток 2" на всяка цена".

Ветото на президента върху изборния кодекс падна в правната комисия

Комисията по правните въпроси в Народното събрание очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс, в които управляващата коалиция включи и възможност да се подлагат на референдум въпроси от компетенцията на Велико народно събрание. За повторно приемане на новия изборен кодекс 11 депутати гласуваха "за", 9 "против", а един се въздържа. От БСП подкрепиха изцяло мотивите на Радев и ще подкрепят ветото му в пленарна зала, докато от ГЕРБ ще го отхвърлят. На заседанието, ДПС подкрепи частта от ветото на президента, засягащата машинното гласуване, защото с новия изборен кодекс се отменят предложенията на ДПС за изцяло машинно гласуване. Окончателното гласуване в пленарна зала ще бъде утре.

Европарламентът подкрепи намаляването на въглеродните емисии с 60% до 2030 г.

Европейските депутати одобриха решение за по-голямо намаляване на емисиите парникови газове до 2030 г. - с 60% спрямо нивата от 1990 г. Сегашната цел на съюза е 40%. Решението дава възможност ЕС да изпълни целта си да се превърне във въглеродно неутрална зона до 2050 г. Гласуването в пленарната зала е победа за Зелените, подкрепени в тази инициатива и от социалистите и демократите. Най-голямата парламентарна група - на Европейската народна партия, заяви преди гласуването, че целта е прекалено висока, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) подкрепяха предложението на Европейската комисия за намаление от 55%, направено през септември. Сп. Politico отбелязва, че предложението е прието с минимално мнозинство - 352 гласа "за" срещу 326 гласа "против". До края на година Европейският съвет трябва да вземе окончателно решение.

Лидерите на крайната десница "Златна зора" в Гърция бяха признати за босове на престъпна група

Лидерите на крайно дясната гръцка партия "Златна зора" бяха признати за виновни в ръководство на организирана престъпна група. Седмина от бившите депутати, включително партийният лидер Никос Михалолиакос, бяха осъдени за предвождане на престъпна организация. При произнасянето на решението пред съдебната сграда избухнаха сблъсъци сред събралите се на антинацистки протест над 15 хил. души от целия политически спектър - от комунисти до управляващата консервативна "Нова демокрация". Делото продължи 5 години и през това време беше разкрито, че партията с неофашистки идеи и цели има доста симпатизанти сред полицаите. В най-тежките години на дълговата криза "Златна зора" беше третата по популярност партия. Но убийството на 34-годишния рапър с леви убеждения Павлос Физас през 2013 г. от симпатизант на националистите преля чашата и последваха действия на властта срещу организацията. Михалолиакос и бивши депутати могат да получат над 10 години затвор, когато се определи размерът на наказанието за всеки от тях.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Автоинструктори блокираха центъра на София

Те протестират срещу проект за наредба, засягащ подготовката на нови шофьори. Документът е подготвен от Министерство на транспорта и предвиждат всички инструктори да работят на трудов договор към фирмите за обучение, учебните коли да са собственост на школите, или взети на лизинг, а цялата документация да е в електронен вид. Според инструкторите това ще доведе до допълнителни разходи и неудобства за тях. Смятат още, че има възможност за корупционни практики.

КОРОНА-НОВИНИ

Рекорден брой новопотвърдени случаи на COVID-19 са отчетени за изминалото денонощие - 436. Най-високите стойности досега бяха по 330 новозаразени в два дни през юли. Направените за последните 24 часа PCR тестове са 5431, т.е. делът на положителните проби е 8% - също ръст спрямо отчитаните до миналата седмица 5-7%, но иначе стойности над 8% бяха регистрирани и в отделни дни през юни, юли и август. Общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията достига 22 306, от които към момента активни са 6134 - също рекорден за страната брой.

На този фон, макар и също да бележи абсолютен рекорд, броят на хоспитализираните пациенти - 971, остава в диапазона 15-17% от общо активните случаи (15.8% към днешна дата). Аналогична е и ситуацията по отношение на хората, които се лекуват в интензивни отделения - те са вече 57, или 5.9% от хоспитализираните (при стойности между 4-7% през последните няколко седмици). За изминалото денонощие са излекувани 131 души до общо 15 310 и са починали осем човека до общо 862.

Общинските власти в Брюксел решиха за месец да затворят баровете и кафенетата, както и фитнеси и залите за събития като мярка срещу тревожното нарастване на броя на новозаразените с COVID-19. Болниците в белгийската столица са препълнени и се налага да спрат част от изпълнението на другите си задължения. Лабораториите също алармират, че са претоварени.

Германия постави нов рекорд на дневния брой на заразените с коронавирус- 2828 нови случая. В сравнение с миналата седмици се увеличи и броят на пациентите в интензивни отделения и имащи нужда от респиратор, съобщава днес институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Въпреки това нивата на епидемията в страната остават значително под тези на Испания, Франция и други. Нови рекорди на инфекциите днес регистрираха Чехия, Канада, Бразилия, Украйна и др.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Откривателките на инструмент за редактиране на ДНК получават Нобеловата награда за химия

Французойката Еманюел Шарпентие (вляво на снимката) и американката Дженифър Даудна (вдясно) са тазгодишните носителки на Нобеловата награда за химия, която за първи път в историята се присъжда на две жени. Те са отличени за разработването на метод за редактиране на гените - химичен инструмент, наречен CRISPR /Cas9 или по-просто казано "генетична ножица", която позволява на учените да изрязват част от ДНК веригата на животни, растения и микроорганизми с изключително висока степен на прецизност. Откритието им от 2011 г. има революционен ефект в т.нар. науки за живота, тъй като позволява да се редактира генома на организмите - т.е. да се променя генетичната информация във всяка клетка. Това допринася за разработването на нови терапии за ракови заболявания и би могло да спомогне за заличаването в бъдеще на наследствените болести, отбелязват от Нобеловия комитет. Лауреатките ще си поделят парична премия от 10 млн. шведски крони (1.1 млн. долара).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар