🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Любен Гоцев: Мистериозният кукловод

На 90-годишна възраст днес почина о.з. ген. Любен Гоцев. Една от най-спорните фигури в годините след 1989 година и наричан един от кукловодите на прехода

Любен Гоцев, Виктор Вълков и Иван Станчов на дипломатически празник във външното министерство.
Любен Гоцев, Виктор Вълков и Иван Станчов на дипломатически празник във външното министерство.
Любен Гоцев, Виктор Вълков и Иван Станчов на дипломатически празник във външното министерство.    ©  Живко Ангелов
Любен Гоцев, Виктор Вълков и Иван Станчов на дипломатически празник във външното министерство.    ©  Живко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наричаха го "създателят на групировките", "диригент на прехода", основателят на българската мафия, приписваха му почти митична сила за влияние в политическите процеси на новата история на България. Разузнавач, дипломат, бивш министър, политик - о.з. ген. Любен Гоцев умишлено поддържаше мита за себе си и умело го експлоатираше, но истината е, че това беше силно преувеличено за съжаление на любителите на конспиративни теории.

Гоцев има класическа кариера в Първо главно управление на Държавна сигурност, като се изкачва в стълбичката от оперативен работник до зам.-началник на разузнаването. Завършва Московския институт за международни отношения, а след това и едногодишен курс в школата на КГБ в Москва в средата на 60-те на миналия век. Изпълнява серия от задачи в Западна Европа и САЩ под дипломатическо прикритие.

През юни 1983 година е освободен като зам.-началник на ПГУ, тъй като става кандидат-член на ЦК на БКП. Но звездата му изгрява след 10 ноември 1989 година. Тогава става зам.-министър на вътрешните работи в първото правителство на Андрей Луканов и участва в мимикрията на Държавна сигурност в служби за сигурност. През същото време е и шеф на предизборния щаб на БКП за изборите на Велико Народно събрание. Именно като такъв е обвиняван в раздаването на куфарчета с пари за подпомагане на комунистическата партия. Според самия Гоцев виновник за това е друг служител на Първо главно управление, Красимир Райдовски, който беше и говорител на Жан Виденов. В свои интервюта о.з. генералът казва, че Райдовски е пуснал слуха, че той е раздавал куфарчета с пари.

Любен Гоцев става външен министър във второто правителство на Андрей Луканов, а след това и посланик на България в Нидерландия до 1994 година. След това уж се оттегля от активна политическа дейност. Точно след този период започва кариерата му на кукловод на прехода. Гоцев е нает от петролна фирма за консултант, а след това и като член на надзорния съвет на Международна ортодоксална банка. Вещ интригант и успяващ да създава митология около себе си за могъщество и контакти, той прекарва доста време в качеството на консултант.

В този период има контакти с един от създателите на СИК - Младен Михалев-Маджо, поради което му се приписва и ролята на създател на борческите групировки. Причината е, че сикаджиите имат офис в хотел "Орбита", където помещение наема и Гоцев.

По същото време като консултант на МОБ "Свети Никола" е участник в делегация за среща със Симеон Сакскобургготски в Мадрид. Въпреки незначителното му участие в разговорите с бившия цар по-късно Гоцев е сочен като един от хората, които са довели царя в България.

През 1998 година става един от създателите на т.нар. "Генералско движение" в БСП заедно с о.з. ген. Бриго Аспарухов, оз. полк. Цвятко Цветков, о.з. полк. Димитър Иванов, Младен Червеняков и др. Идеята на "Генералското движение" е да влияе върху вземането на решенията в БСП и поради тази причина остава в изолация в партията.

Любен Гоцев е един от създателите на неформалния кръг "Монтерей", по името на едноименния ресторант в квартал "Изток", заедно с друг бивш външен министър и доносник на Държавна сигурност - Виктор Вълков. На неформалните срещи обикновено присъстват бивши ченгета от ДС, бизнесмени и бивши дипломати като оръжейния търговец Младен Мутафчийски (доносник на ПГУ), бившия шеф на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев, бившия шеф на ЦСБОП Любен Левичаров, бившия шеф на ДАНС Иван Драшков и други. Ресторантът е собственост на Ангел Стойчев, бивш шеф на 8 РПУ в столицата преди 1989 г. Мълвата твърди, че на тези сбирки са се решавали важни държавни дела, което е силно преувеличено.

Истината е, че всеки от изброените по-горе членове на кръга "Монтерей" има повече бизнес с емблематични фигури на прехода, отколкото Любен Гоцев. Точно затова за запознатите беше изненада, че Маргините искали да го убият.

През 2005 година излиза информация, че братята Красимир и Николай Маринови-Маргините са поръчали убийството на Любен Гоцев заедно с това на Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, последният беше близък до групировката ТИМ. Мотивите за тази поръчка така и не са открити, но Маргините са задържани и престояват в ареста до 2007 година, а делото завършва с фиаско.

В последните години от живота си Гоцев беше с влошено здраве и избягваше публични изяви.

*Очаквайте продължение в следващия брой на "Капитал"

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • + 8

    Господ да го съди..... Нещо да отнесе на онзи свят?

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 20

    Гоцев беше един комунистически гангстер, обучен в Москва (къде другаде?!), който създаде мафията в България и режисира този престъпен преход от комунистическа диктатура към пост-комунистическа фасадна "демокрация". И това са само греховете му за които знаем....

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 2

    Нищо...

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • + 1

    Враг на Народа и създател на мутри?

    Нередност?
  • 6
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 1

    Личното кадрово досие на Л. Гоцев в ДС:
    https://desebg.com/ns/2350-2015-06-26-17-30-50

    Нередност?
  • 7
    nikolayv avatar :-|
    Nikolay
    • + 5

    Не прави чест на Капитал да умаловажава ролята на този мръсен тип в българския преход. Ще подкрепя думите си с една история, която преди промените в Търговския регистър и особено преди срива на последния (случайност?) беше много лесно проверима:
    Знаете ли как Петя Славова и Митко Събев от "продавачи на анцузи" на пазара станаха търговци на горива? Благодарение на това, че г-н Гоцев става съдружник в тяхната фирма за няколко месеца в начолото на 90-те. В рамките на това кратко време фирмата на Събев печели огромен договор за доставка на руски петрол. За една година приходите на компанията скачат в пъти. Случайност? Ха-ха..
    Това не е единственото участие на Любен Гоцев в предприятие на знакова фигура от прехода. Винаги за кратко, но винаги пълноценно. Пак казвам, че тези неща са (или поне бяха) проверими. За всяка промяна в съдружниците си има решение на ОС, към тези решения има придружаващи документи, банкови гаранции, договори. Нали сте журналисти, защо не се поровите? Или е по-лесно да почивате на старите си лаври?

    Нередност?
Нов коментар