🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Коронавирусът набира сила, България получи нов рейтинг

И още: Армения и Азербайджан са в крехко примирие; тази седмица bTV ще има нов собственик

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Искаме или не, пандемията не е приключила. По всичко изглежда, че втората ѝ вълна вече залива България: днешните тестове показват, че вече 11% от тестваните имат активен вирус. Като се има предвид, че в момента властите тестват изключително ограничено, можем да гадаем, че ситуацията се влошава с бързи темпове - разбираемо, предвид липсата на някакви значими мерки. С две думи, пазете се, особено ако сте в рискова група.

България е част от световната тенденция, всъщност - в последните три дни, над милион нови случая са били регистрирани, което е нов рекорд по ръст на заразени. Повече за коронавируса - малко по-надолу в този бюлетин.

Бойко Борисов използва да прочете на живо във Facebook добрите новини за повишаването на рейтинга на страната, с което се опита да омаловажи структурните проблеми на управлението, посочвани вече месеци наред от протестиращите по улиците.

А в Северна Корея, където протести и коронавирус няма, имаше демонстрации в подкрепа на лидера и в чест на 75-годишнината от основаването на управляващата партия (снимката горе). Което иде да напомни, че винаги може и по-зле.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Moody's повиши рейтинга на България

Една от трите световни рейтингови агенции повиши рейтинга на страната и настроението на премиера Борисов в петък вечер. Новият дългосрочен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута вече е Baa1 със стабилна перспектива. Това е три стъпки над линията, при която оценката се приема за инвестиционен клас и кореспондира на една над нивото, присъдено на страната по скалите другите агенции - S&P и Fitch, BBB. Решението се основава на приближаването до еврозоната, фискалната стабилност и ниската задлъжнялост, като се посочват нуждите от още реформи и проблемите в съдебната система.

БСП с правителство в сянка

Националният съвет на партията е взел решение да има 17 "съвета" в сянка, които да отговарят за различни сфери. Все още не е решено кой ще оглавява всеки от съветите, като това трябва да стане ясно другата седмица. Това е най-ясното заявление дотук, че БСП има претенции да оглави държавата след избори. В същото време Корнелия Нинова подгони двама от евродепутатите на партията - Елена Йончева и Сергей Станишев, като обяви, че ще изисква доклад за свършеното и похарчено от тях по време на мандата им. Разривът Йончева - Нинова продължава да подкопава идеята на Нинова, че стои твърдо срещу ГЕРБ, тъй като евродепутатката е най-активният глас на социалистите против корупционните практики в управляващата партия.

Армения и Азербайджан в крехко примирие

Спирането на огъня влезе в сила уикенда и веднага беше нарушено. Според различни източници взривове е имало както в азерския град Ганджа, така и в столицата на Нагорни Карабах Степанакерт. Примирието беше договорено в петък вечер в Москва, след седмици на военни действия и над 300 жертви в замразения доскоро конфликт между двете държави.

Полска тийнейджърка спечели "Ролан Гарос"

Появилата се изневиделица Ига Швьонтек направи фурор в Париж, след като взе титлата, въпреки че не беше поставена в основната схема. Швьонтек няма навършени 20 години и преди тази победа не беше особено познато име в света на тениса. Както самата тя каза, след убедителния начин, по който спечели турнира (без загубен сет), бъдещето ѝ е широко отворено.

ОЩЕ (КОРОНА) НОВИНИ

След няколко поредни дни на абсолютни рекорди и надхвърляне на границата от 600 случая за ден, в неделя броя на новорегистрираните заразени с коронавирус спадна до 448 нови случая за денонощието, но при направени значително по-малко тестове - 3795. Това означава, че цели 11.8% от всички тествани са позитивни, което е нов рекорд и показва, че епидемията продължава да расте.

Франция, Италия и Испания приключиха седмицата, регистрирайки сериозен брой новозаразени - дори Италия, където броят е много по-малък, стремглаво увеличава новите си случаи. Във Франция новозаразените достигнаха 20 хил. на ден за пръв път от началото на пандемията. В Италия има 5000 новозаразени за пръв път от март насам. Броят на новите случаи на заразяване в Швейцария и Лихтенщайн също нарасна рекордно.

Европейската прокуратура може да предприеме проверка за начина на изразходване на средствата, отпуснати от ЕС за преодоляване на икономическите щети от пандемията от COVID-19. Това съобщи германското председателство на Съвета на ЕС след вчерашното заседание на европейските министри на правосъдието. До началото на същинската работа на прокуратурата на ЕС остава да се приемат промени в националното законодателство на 22-те държави, които участват в новата структура, уточни еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Страните в ЕС искат да сложат край на объркването около ограниченията за пътувания в блока и се споразумяха да имат общ подход за по-голяма яснота - става дума за карта, която да илюстрира ситуацията във всяка страна членка. Картата ще показва всеки регион с различен цвят и ще отразява равнището на риск. От началото на пандемията по-рано тази година отделните страни в ЕС наложиха разнородни ограничения за влизане, които доведоха до объркване на континента за това която дестинация е позволена и кои правила се прилагат.

СЪБИТИЕ НА УИКЕНДА

Тази седмица Марс ще е най-светлата точка на небосклона. Във вторник Червената планета се подрежда със Земята от една и съща страна на Слънцето, което се случва на всеки 26 месеца. Тогава ще бъде и най-подходящият момент за наблюдение на планетата, така че пригответе телескопите.

КАКВО СЛЕДИМ

Идва ново повишение на газа

В понеделник общественият доставчик "Булгаргаз" ще внесе в КЕВР своето заявление за цената на газа през ноември. В началото на септември от компанията прогнозираха тарифа от 26.25 лв./мВтч без такси и данъци. Тази стойност обаче отчиташе ценообразуващите фактори към 9.09.2020 г., а оттогава стойността на природния газ на международните пазари плавно расте. В момента природният газ струва 24.84 лв./мВтч без ДДС, акциз и др.

bTV официално ще има нов собственик

Във вторник се очаква новият собственик на CME - компанията - майка на българската bTV, да приключи последните стъпки по придобиването и да получи контрола върху нея. Очакванията са веднага след това фондът на Петр Келнер, който купи медийната компания, да назначи ново ръководство на CME, както и на българския канал. Предположенията са, че това ще бъде отново чужденец, но с опит и познание на тукашния пазар.

Еврокомисар Йоурова ще е гост на конференция за медийната свобода в България

Вицепрезидентката на Европейската комисия Вера Йоурова ще бъде основният участник в конференцията "Медийната свобода в България", която ще се проведе в понеделник следобед в столичния "София хотел Балкан". Тя се организира от евродепутатката Елена Йончева и се случва в момент, когато Европейският съюз все по-остро поставя въпроса за лошото положение на медиите тук. Темата беше повдигната в доклада на Европейската комисия и специално спомената в резолюцията на Европейския парламент.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Национален рибен фестивал

октомври

Национален рибен фестивал e амбициозно събитие в няколко български града, по време на което ще може да си купите българска риба и аквакултури, представени на 1000 кв.м площ, от производители на риба, рибари и преработватели. Ще има рибен ресторант за пресни морски деликатеси, демонстрационен щанд и кулинарна програма; детски кът и музика.

Столичното издание мина тази неделя, но предстои: 13 октомври - Пазарджик; 15 октомври - Пловдив; 17 и 18 октoмври - Бургас; 20 октoмври - Стара Загора, от 11:00 ч., вход свободен.

Театър

12.10

Премиера на новата постановка на Явор Гърдев по текст на Харолд Пинтър. С участието на Владимир Пенев, Деян Донков, Емил Котев, Мак Маринов, Каталин Старейшинска и Пенко Господинов. Една пиеса за дома, който остава някъде там, в необозримата далечина и само от блудния син зависи ще се завърне ли някой ден пак в него...

Малък градски театър, 19:00 ч.

Изкуство

До 18.10

Ще успеете ли да различите оригинална световноизвестна картина от нейната реплика? Вижте с очите си отличните копия на 20 известни картини, сред които "Играчи на карти" от Пол Сезан, "Портрет на доктор Гаше" от Винсент ван Гог, "Портрет на Адел Блох-Бауер I" (Златната Адел) от Густав Климт, "Писъкът" на Едвард Мунк, "Сънят" от Пабло Пикасо, "Тюркоазената Мерилин" от Анди Уорхол и др. На място ще научите и повече за творците и историята зад техните творения от куратор.

Арт галерия в "Сердика център", вход свободен, понеделник - четвъртък: 16:00 - 20:00 ч., петък - неделя: 12:00 - 20:00 ч.

Концерт

14.10

50 години Васко Василев. Цигуларят Васко Василев отбелязва 50-ия си рожден ден с ексклузивен концерт - саундтрак към биографичния му фотоалбум "Живот зад сцената" с музикални спомени от любимите му дестинации: България, Англия, Япония, Испания. Освен че изявата ще е единствената за него тази година на българска сцена, той ще предложи изненадващ репертоар.

Клуб Joy Station, 20:00 ч., билети в мрежите на "Фантастико" и Eventim.

Вкусно

15 - 18.10

Varna Restaurant Week - осем ресторанта със специално създадени за фестивала менюта. Тази година той ще се проведе в две последователни седмици, като през първата ще може да дегустирате менютата на 4 от избраните ресторанта - "Клуб на Докера", "Ресторант 59", "Петте кьошета", "Долче Амаро Морска гара", а през втората седмица (22 - 25.10) другите четири - "Марше", бар "Гастроном", "БМ Сити", "Веге Джой". Избор от две тристепенни менюта, на меню: 37 лв.

Вижте ги на https://restaurantweek.bg/varna/bg/restaurants.>

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар