Вечерни новини: Икономиката ще се свие по-малко от очакваното, Борисов чертае нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

И още: Започва кандидатстването за 10 млн. лв. помощи за туроператори, заразените с COVID-19 остават висок брой

   ©  Мария Съботинова

Вторник беше класически вече ден за премиера Бойко Борисов: той отиде в отдалечена точка без риск от протестиращи и журналистически въпроси и обеща пари. Днес бе натъртено увеличението на пенсиите догодина, което ще глътне почти 2 млрд. лв. И ще се насочи основно към хората с по-ниски осигуровки и трудов стаж, а новото беше, че ще има поредно 10% увеличение на заплатите на държавните служители. За капак Борисов обяви план за многомилиарден нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

В корпоративния новинарски поток най-интригуваща беше новината кой ще управлява bTV, след като чешкият милиардер Петр Келнер я придобие до дни. Това ще си остане досегашният директор Флориан Скала, но той ще бъде надзираван от чеха Любош Йетмар, а останалата новопридобита тв група от Келнер ще се менажира от Дидие Щосел, познат тук като дългогодишен директор на "Нова тв".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борисов ще строи и 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Крайно изненадващо премиерът Бойко Борисов обяви днес, че правителството ще вземе решение за изграждането на нов, 7-ми, блок в АЕЦ "Козлодуй". "Мисля, че достатъчно се напатихме като държава да плащаме и след това да не става. Стоят като паметници. По-добре да е при най-добри условия. Нова технология, американска технология, най-съвременна технология. 70 години после да работи. Диверсификация пълна както на газта, така и в ядрената енергетика", в типичния си несвързан изказ разясни Борисов плановете си по време на посещение в Козлодуй. Този неочакван анонс идва само 10 дни след визитата на американския помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън в София, по време на която той обяви, че АЕЦ "Белене" е абсолютно неприемлив проект. От друга страна, работата по 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" никога не е спирала, като в началото на тази година бе окончателно издадена Оценка за въздействието върху околната среда, а към ядрената централа от години съществува специално дружество "Нови мощности". При всички случаи е невъзможно едновременното изпълнение и на "Белене", и на новия блок на "Козлодуй" както от икономическа, така и от техническа гледна точка. Друг въпрос е, че инвестицията в нов блок би била от порядъка на 4-5 млрд. евро.

БНБ: Икономиката тази година ще се свие с 5.5%, а не с 8.5%. Възстановяване - най-рано през 2022 г.

Централната банка залага на спад на българския БВП от 5.5% през 2020 г. при очаквания за -8.5% през юни, става ясно от последната макроикономическа прогноза на институцията. Причината за подобрението е, че негативният ефект от коронавируса върху икономиката е бил по-малък от очакваното през второто тримесечие. От БНБ прогнозират постепенно възстановяване през следващите две години и към средата на 2022 г. местният БВП да се върне на предкризисното си ниво. Сценариите на централната банка обаче не включват втора вълна на разпространение на COVID-19 или затягане на ограничителните мерки в България или Европа.

МВФ пък запази непроменена априлската си прогноза за Българската икономика - 4% спад тази година и ръст 4.1% догодина. А Световната банка ревизира очакването си до 5.1% спад за тази година.

Само седмица имат туроператори за кандидатстване за помощта от 10 млн. лв.

Туристическото министерство даде старт на обещаната от премиера Бойко Борисов помощ от 10 млн. лв. за бранша. За средствата, които са преразпределени по европейската програма "Конкурентоспособност", ще може да се кандидатства електронно в доста кратък срок - едва до 20 октомври. Фирмите ще могат да подават формуляр, в който да поискат грант до 10% от оборота си за 2019 г. Сумата обаче не може да надхвърля 200 хил. евро, колкото е помощта de minimis по европейските правила. Бюджетът по мярката ще се разпредели пропорционално между всички кандидати, като очакванията в бранша са в крайна сметка да получат доста по-малко от 10% от оборота, защото всички туроператори и агенции в страната са над 3000.

Песимизъм у германските инвеститори през октомври

Очакванията на германските инвеститори са намалели с повече от очакваното през октомври заради нарастването на заразените с коронавирус, трудните преговори за Brexit и изборите в САЩ. Тези фактори са увеличили несигурността за перспективите за най-голямата европейска икономика, съобщи Институтът за икономически изследвания ZEW. Едноименният индекс спада до 56.1 пункта от 77.4 през септември. Очакванията на анализаторите бяха за 73. За последно показателят се понижи през юли. Германската икономика се сви с 9.7% през второто тримесечие. Институтът Ifo очаква ръст на БВП от 6.6% през третото тримесечие и 2.8% през четвъртото.

В ЕС ще има общи правила с 4 зони за пътуване заради COVID-19

Съветът на ЕС съобщи, че е приел незадължителни препоръки за общоевропейски правила за противодействие на разпространението на COVID-19, като се предлага въвеждане на обща карта за пътувания на ЕС, която да показва регионите в зелен, оранжев, червен или сив цвят. В зелено ще са области, където в последните 14 дни новозаразените са под 25 дневно или под 4% от изследваните, в оранжево - по-високи стойности, а в червено - върхови стойности. В сиво ще са региони, за които няма достатъчно данни и където изследванията са недостатъчни. Идеята е пътуванията между държавите от ЕС да не бъдат ограничавани категорично, а от или до зони в оранжево, червено или сиво да бъдат налагани тестове или карантина при влизане. Предвижда се също, когато държавите от ЕС ограничават все пак свободата на движение, да предупреждават гражданите поне 24 часа предварително, а останалите страни от общността и европейските институции - 48 часа по-рано. Очаква се скоро да бъде предложен и единен формуляр за пътуващите, в който да посочват маршрута си и данните си за връзка.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

България е страната в ЕС, в която гражданите имат най-ниско доверие към местните власти по време на кризата с новия коронавирус - само 20% от българите, анкетирани в проучване на агенция Kantar, проведено онлайн между 3 и 17 септември 2020 г., смятат, че регионалните власти ще вземат най-добрите решение за справянето с кризата около коронавируса. Проучването е обхванало 26 хил. граждани на страните от ЕС. По принцип 52% от европейците имат доверие на местните си управници, докато на правителствата си се доверяват 43%, а на властите на ЕС - 43%. В България обаче тотално господства недоверието и в местните власти, и в централното правителство.

КОРОНА НОВИНИ

Броят на откритите нови заразени с коронавирус остава висок и във вторник - 587, при направени 4320 теста за последното денонощие, като рекордните 15.58% от проверените са се оказали носители на вируса. Най-много са новите случаи в областите София-град (173), Пловдив (56) и Благоевград (51).

Рекордните от началото на пандемията 23-ма души са починали през последното денонощие. До момента най-високият брой беше 18 на 25 август. Пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни високия брой с това, че бройката е от неделя и понеделник, но отчитането се е забавило заради почивния ден. В болница са настанени 1221 души, като в интензивни отделения са 65 от тях. И тези два показателя са най-високи до момента.

Анестезиолози от столицата ще ходят на ротационен принцип до Гоце Делчев, за да помогнат на отделението, останало без специалист след смъртта на д-р Милан Първанов, съобщи bTV. Медикът почина след борба с коронавируса. Директорът на лечебното заведение д-р Петър Филибев обясни, че са се обърнали за помощ към няколко столични болници, но ще работят с медици предимно от "Св. Екатерина".

Гръцкото правителство удължи до 25 октомври 2020 г. включително срока на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания за влизане в страната - PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, и предварително попълнена декларация с QR код.

Италия обяви нови ограничения за събирания - до 6 души, за работата на заведения - до полунощ, но не могат да обслужват правостоящи след 9 ч., в опит да ограничи заразата. Училищата ще останат отворени, но с ограничени извънкласни дейности - забраняват се екскурзии и други посещения. Мерките идват, след като в събота новозаразените се доближиха до 6000.

Интересен казус с повторно заразен мъж в САЩ с много по-тежки симптоми разказва BBC, като цитира публикация в авторитетното медицинско списание The Lancet. 25-годишният пациент се е излекувал, но при второто заразяване той е имал по-сериозни симптоми и проблеми с дишането - белите му дробове не можели да вкарват достатъчно кислород в тялото. Изследването повдига въпроса колко силен имунитет може да бъде изграден срещу вируса. Малкото доказани случаи на повторно заразяване засега показваха по-леки симптоми.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

"София оупън" очаква седем тенисисти от топ 20

Седем тенисисти от първите 20 в ранглистата са заявили участие в "София оупън", съобщиха организаторите. Турнирът ще се проведе от 7 до 14 ноември в зала "Арена Армеец". Най-предно класираният играч, който е заявил участие, е Диего Шварцман. Аржентинецът се изкачи до осмото мястото в ранглистата след достигането до полуфиналите на "Ролан Гарос". Останалите от първите 20, които ще дойдат в София, са Гаел Монфис (№11), Денис Шаповалов (№12), Роберто Баутиста Агут (№13), Пабло Кареньо Буста (№15), Фабио Фонини (№16) и Карен Хачанов (№17). По думите на изпълнителния директор на турнира Кавери Годхинди организаторите са в непрестанна комуникация с Григор Димитров и хората от неговия щаб. Той се надява да приеме "уайлд кард", която се пази специално за него.

Facebook забранява отричането на холокоста

Facebook заяви, че ще забранява съдържание, което отрича холокоста или изопачава истината по този въпрос. Социалната мрежа ще насочва потребителите към достоверни източници, когато търсят информация за холокоста. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви днес новата политика на социалната мрежа, която е най-скорошният опит на компанията да вземе мерки срещу разпространението на конспиративните теории и дезинформацията в навечерието на президентските избори в САЩ на 3 ноември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар