🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Износът остава слаб и през август, "Царска Бистрица" окончателно е на Сакскобургготски

И още: "Булгаргаз" поиска поредно поскъпване на газа за декември; Още пет години забрана за общините да продават непотърсени земи

Вера Йоурова    ©  Reuters

Правосъдието, борбата с корупцията, рамката за баланс на властите и медийната свобода и плурализъм, разглеждани в докладите на еврокомисията за върховенството на закона, са взаимосвързани. За тях трябва да се води дебат най-малкото защото дефектите им се сливат заедно в негоден за пиене коктейл.

Това каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите Вера Йоурова на Международната конференция за свободата на медиите в България с домакин евродепутатът от БСП и групата на социалистите и демократите Елена Йончева. Конференцията открива поредица от подобни събития, които ще се проведат в София в следващите два месеца.

Колкото повече премиерът Борисов показва, че е готов да угоди финансово на всички, за да остане на власт, толкова повече са и претенциите. Сега наред са полицаите - техният най-голям синдикат обяви, че е в готовност за протести, тъй като униформените са останали извън списъка с общо 34 министерства, институции и агенции, които с постановление на Министерския съвет ще получат 30% увеличение на заплатите като служители на първа линия в борбата с коронавируса. За сметка на това полицаите заедно с медиците според синдиката са понесли основно тежестта на анти-COVID мерките.

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) днес окончателно обяви двореца "Царска Бистрица" за собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Износът остава слаб и през август

Български стоки за 4.1 млрд. лв. са продадени в чужбина през август, което е с със 700 млн. лв., или 15%, под постигнатото преди година. Спадът към европейските пазари е 8.8% на годишна база, докато износът към трети страни извън ЕС намалява с цели 25.8%. Понижението се дължи на три основни групи стоки: горива, пшеница и машини, а една добра новина е, че някои по-малки групи с техника и части започват да отчитат ръст. Малката българска икономика зависи за растежа си от продажбите в чужбина, за това фактът, че пандемията сви износа за осемте месеца с повече от 8%, е тревожен.

Проект удължава с пет години забраната за общините да продават непотърсени земи

Забраната общините да продават земеделски земи, които са с призната, но неприключила реституция, която трябваше да отпадне на 22 декември, вероятно ще бъде удължена с още пет години. Това предвиждат поправки на Министерството на земеделието в закона за собствеността на земеделската земя, които са предложени за обществено обсъждане. Предвиждат се някои изключения - тези имоти да може да се ползват като компенсации по съдебни дела за реституция, при инвестиции от клас А, за инфраструктурни проекти и за разширяване на населените места. В момента има стотици случаи на неприключила поземлена реституция в цялата страна. Въпросните терени се управляват от местните власти. Преди седмица омбудсманът Диана Ковачева призова срокът за забраната да бъде удължен.

"Булгаргаз" поиска поредно поскъпване на газа за декември

Държавният търговец внесе заявление за ново повишаване на цената на природния газ в енергийния регулатор. При цена от 24.84 лв./мВтч в момента компанията прогнозира 27.64 лв./мWh през декември. Това са цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. За ноември дружеството прогнозираше 26.25 лв./мВтч, но на база информация към девети септември, а оттогава насам цените растат. На тази дата например стойността на природния газ на холандския хъб TTF, който е основна платформа в Европа, е била 10.79 евро/мВтч. Преди ден тя достигна 13.72 евро/мВтч.

Турция връща кораб за нефтени проучвания във води, за които спори с Гърция

Турция отново изпраща кораба за проучване за нефт и газ "Оруч Реис" в Източното Средиземноморие, в район, за който има спор с Гърция. През август и септември корабът също беше в зоната, включваща и гръцкия остров Кастелоризо, и това предизвика недоволството на Атина. После беше изтеглен, като турският президент Реджеп Ердоган заяви, че целта е да бъде даден шанс на дипломацията. Впоследствие други турски представители заявиха, че след планирани дейности по поддръжка "Оруч Реис" ще се върне в спорната зона. До 20 октомври той ще бъде в нея. Очаква се в резултат напрежението между Атина и Анкара да се изостри допълнително.

Bank of England сондира с банките въвеждането на отрицателна лихва

Bank of England прави допитване сред британските банки дали ще могат да прилагат отрицателни лихвени проценти, без това да навреди на бизнеса им. Централната банка на Великобритания заяви, че в момента не планира да намали лихвените проценти под нулата, но иска да е подготвена, ако това се наложи. В момента основният лихвен процент на банката е 0.1%, а управителят Андрю Бейли заяви наскоро, че допълнителното понижение може да има вредни ефекти върху цялата икономика. ЕЦБ поддържа отрицателни лихви от няколко години.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Маджо и още 150 души изпратиха Любен Гоцев

Лидерът на бившата силова групировка СИК Младен Михалев-Маджо, за когото се твърди, че живее в чужбина, дойде на погребението на бившия разузнавач от Държавна сигурност под прикритие Любен Гоцев. Гоцев почина миналата седмица на 90 години. За двамата се твърди, че са от кръга "Монтерей", подозиран в инженеринг на сегашния властов модел. Сред близо 150-те души, дошли на поклонението на Централните софийски гробища, бяха мажоритарната собственичка на Инвестбанк Петя Славова, президентът на "Славия" Венцислав Стефанов, бившият вицепремиер и външен министър Виктор Вълков, бившият вътрешен министър Румен Петков, бившите депутати от БСП Кольо Парамов и Атанас Мерджанов, сегашният депутат от БСП Иво Христов, бившият шеф на ДАНС Иван Драшков и други.

КОРОНА НОВИНИ

Ръст от 84% на новорегистрираните с коронавирус отчита България от миналия понеделник до днес - общо 2801 случая. Броят на починалите за изминалите седем дни за щастие остава почти без промяна - 50 души (при 52 предходната седмица). Най-сериозен е седмичният ръст на случаите в София - от 316 на 785, или почти 150% увеличение. Расте значително и броят на настанените в болница - над 250 повече, отколкото за предишните седем дни.

Расте броят на медиците, заразени с коронавирус. За последното денонощие статистиката отчита осем нови случаи - два на лекари и шест медицински сестри. С това общият брой на медицинските служители, засегнати от началото на епидемията, вече достига 1365. Само за последните две седмици инфектираните са близо 250.

Удвоен е броят на новорегистрираните заразени от коронавирус в Търговище - област, която от март досега беше практически подмината от пандемията. Скокът е за последните две седмици, а общо инфектираните са 312. Така областта влиза в червената зона по заболеваемост с над 120 души на 100 хил. население. "Извършена е спешна реорганизация в болничните заведения и към момента имаме 94 налични болнични легла, като от тях 62 са запълнени", каза в интервю за БНТ областният управител на Търговище Митко Стайков.

Резкият скок на новозаразените от коронавирус в България в последната седмица се дължи на масовото неносене на маски в закрити обществени места, заяви пред bTV директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той смята, че покриването на носа и устата трябва да е задължително навсякъде на закрито, включително и в офисите. "Ако носим маска на закрито, числата в момента щяха да са наполовина по-малки. Има огромна съпротива, над 50% от хората смятат, че коронавирусът е конспирация", каза той.

Италия също ще въведе нови антиепидемични ограничения в страната, след като заразените с коронавирус и там нарастват до нивата, познати от март. Миналата седмица за пръв път оттогава имаше дни с 5000 новозаразени. Конкретните мерки предстои да станат ясни по-късно през седмицата.

Словакия, Белгия и Ливан затягат ограниченията

Носенето на маска на обществени места става задължително в Словакия от четвъртък. Заведенията там ще работят само с поръчки за вкъщи, а фитнеси, басейни и СПА центрове затварят. Забраняват се и събития с много хора.

В Белгия се обсъжда възможност за нова обща карантина, потвърди министърът на здравеопазването Франк Венденбрук. Местни медии съобщават, че в южната област Валония е подготвена заповед за въвеждане на вечерен час от 1.00 ч. до 6.00 ч., но преди да влезе в сила, се очаква становище от вътрешното им министерство.

Ливан също обяви, че затваря баровете и нощните клубове.

КАКВО СЛЕДИМ

Apple представя новите си смартфони

Във вторник Apple ще представи новото си портфолио от смартфони, които по всяка вероятност ще са брандирани като iPhone 12. Обичайно Apple прави годишното си представяне на телефони през септември, но тази година заради коронавируса новините закъсняват с месец. Смартфоните ще поддържат 5G мрежи, макар обещанията за свръхвисоки скорости от мрежите по света все още да са в бъдеще време.

Тристранният съвет ще обсъжда заплати и приоритети до 2022 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда във вторник увеличаването на заплатите на част от държавните служители с 30%, което вече беше гласувано от правителството. Представителите на бизнеса, синдикатите и правителството ще разискват и план за действие за изпълнение на Националното тристранно споразумение. Документът е с хоризонт 2022 г. и очертава в едри щрихи икономическите и социални приоритети на социалните партньори в следващите две години.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кейт Уинслет ще продуцира филм за измамата OneCoin на Ружа Игнатова

Актрисата Кейт Уинслет ще е един от продуцентите на Fake! - игрален филм на MGM за схемата за финансова измама OneCoin, зад която стои българката Ружа Игнатова, съобщи изданието Deadline. В САЩ схемата е смятана за една от най-мащабните финансови пирамиди в историята. Двете OneCoin компании, регистрирани в Дубай и Белиз, както и създателят на едноименната "криптовалута" Ружа Игнатова се появиха миналия месец в голямото международно разследване за пране на пари FinCen. Ружа Игнатова е издирвана от 2017 г. насам. Партньорът ѝ Себастиан Грийнууд бе арестуван през 2018 г., а брат ѝ Константин - през 2019 г., като се призна за виновен в пране на пари и финансова измама.

Икономисти, подобрили аукционната теория, получават Нобелова награда

Американците Пол Милгром и Робърт Уилсън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за икономика. Те са отличени "за подобрения в аукционната теория и откриване на нови аукционни форми" за разпределянето на стоки и услуги, които трудно се продават по традиционни начини - радиочестоти, риболовни квоти и летищни слотове, посочват от Кралската академия на науките, която връчва наградата, учредена от Шведската централна банка през 1969 г. в памет на Алфред Нобел. Разработките на Милгром и Уилсън са допринесли за облагодетелстването на продавачи, купувачи и данъкоплатци по целия свят, отбелязват от Нобеловия комитет. Двамата ще си разделят парична премия в размер на 10 млн. шведски крони (1.1 млн. долара).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар