🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Търговище затваря училищата; Прокуратурата с проект за наказания с по-малко доказателства

И още: Възстановяването на Германия се забавя; Лидерите на "Златна зора" в Гърция бяха осъдени на 13 години затвор

Мъж, присъстващ на изслушването на главния прокурор Иван Гешев от правната комисия, хвърли по него фалшиви банкноти от по 500 евро с лика на Бойко Борисов
Мъж, присъстващ на изслушването на главния прокурор Иван Гешев от правната комисия, хвърли по него фалшиви банкноти от по 500 евро с лика на Бойко Борисов
Мъж, присъстващ на изслушването на главния прокурор Иван Гешев от правната комисия, хвърли по него фалшиви банкноти от по 500 евро с лика на Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
Мъж, присъстващ на изслушването на главния прокурор Иван Гешев от правната комисия, хвърли по него фалшиви банкноти от по 500 евро с лика на Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова

След като във вторник премиерът Борисов обяви неочаквано, че правителството ще вземе решение за изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", днес кабинетът даде мандат на държавния БЕХ да започне проучване за целта. Енергийният министър Теменужка Петкова има срок до края на януари 2021 г. да информира правителството за резултатите от преговорите с компании единствено от САЩ. Действието има само един прочит - разклатеният Борисов да се хареса на американците след като залитна по два руски проекта.

На фона на поредния рекорд по заразени с коронавирус днес Борисов поиска "максимална концентрация" от министрите, "максимална координация" от институциите, а контролът върху мерките да е изключително силен, без обаче да се въвеждат нови ограничения. Здравният министър веднага потвърди, че "засилваме контрола" и "компромиси няма да бъдат правени". Ефектът обаче е неясен заради слабото доверие в институциите.

Главният прокурор Иван Гешев беше в правната комисия за първото си изслушване пред депутатите. Там той избегна конкретни отговори на множество зададени му от опозицията въпроси, но не изневери на стила си да отправя персонални нападки към всички, с чието мнение не е съгласен - обвини опозицията, протестиращите и европейските институции, като разви тезата, че констатациите на ЕК и Съвета на Европа за проблем с отчетността на главния прокурор се дължат на пропаганда и неразбиране.

По света си заслужава да се отбележи, че крехкото примирие в Нагорни Карабах бързо приключи. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви, че страната му продължава военната операция за освобождаване на автономната област, довела до най-ожесточените сблъсъци от прекратяването на огъня с Армения през 1994 г.

Рекорден брой американци вече са гласували по пощата преди изборите за президент на 3 ноември. Досега бюлетини са пуснали 13 млн. души при 1.4 млн. по същото време през 2016 г.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Търговище затваря училищата заради коронавируса, здравната система е претоварена

Заради резкия ръст на заразените от коронавирус в област Търговище предстои да бъдат издадени заповеди за затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение. Ще се затварят и пенсионерските клубове. Здравната система е претоварена, лекарите и медицинският персонал в трите болници, в които се приемат пациенти с коронавирус, са преуморени, липсват кадри. Това съобщава зам. областният управител Панайот Димитров, цитиран от "24 часа" след заседание на областния щаб за борба с разпространението на заразата. Заради ръста на болни в региона в последните 2-3 седмици, областта е в т.нар. червена зона. В лечебните заведения в областта към днешна дата има настанени 80 пациенти при реален брой легла 94, а по данни на РЗИ - Търговище, в момента в областта има 8 болни лекари, 12 медицински сестри и 3 санитари.

Засега заведения няма да се затварят, но кметът апелира хората да ограничат поне за 10 дни посещенията в тях и мероприятията на закрито.

Прокуратурата с проект за по-повърхностен наказателен процес

Прокуратурата е изпратила до Народното събрание и Министерския съвет проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който да бъде намален формализмът в наказателното производство, да се опростят обвинителните актове, да се занижат стандартите за доказване, да се разшири компетентността на военните прокурори и др., съобщиха днес от институцията. Предложенията са изготвени от експертния съвет към главния прокурор, създаден наскоро. Принципно проблемът с формализма в българския наказателен процес отдавна е дискусионна тема, а прокуратурата се позовава и на препоръки и констатации на европейски органи. Самите текстове обаче не бяха показани, което прави невъзможна оценката им засега.

Германската икономика ще се върне на нивото отпреди пандемията в края на 2022 г.

Германската икономика ще се върне към нивото си отпреди пандемията едва към края на 2022 г. Това прогнозират водещите национални икономически институти, които понижиха досегашната си предварителна оценка. Те предвиждат, че БВП на най-голямата икономика в Европа ще се свие с 5.4% през 2020 г., докато в пика на пандемията през април очакванията бяха за спад от 4.2%. Последните прогнози на правителството са за свиване с 5.8%. Догодина икономиката ще нарасне с 4.7%. Прогнозите за Германия са важни и за България, защото тя е най-големият ни търговски партньор. Оценката се изготвя два пъти в годината от група институти, в която влизат Германският институт за икономически проучвания (DIW), Ifo от Мюнхен, Институтът за световната икономика (IfW) в Кил, Институтът за икономически проучвания IWH в Хале и RWI в Есен.

ОПЕК очаква по-бавно възстановяване на потреблението на петрол през 2021 г.

Световното потребление на петрол ще се възстанови по-бавно от очакваното през 2021 г., прогнозира ОПЕК в месечния си анализ. Организацията предвижда дневното потребление да достигне 96.8 млн. барела. Ревизията с 0.8 млн. барела надолу е заради по-бавното от очакваното глобално икономическо възстановяване. Разпространението на коронавируса е от съществено значение за възстановяването на търсенето на горива.

Лидерите на "Златна зора" в Гърция бяха осъдени на 13 години затвор

Лидерите на крайнодясната партия "Златна зора", която беше третата по големина политическа партия в страната, са осъдени на 13 години лишаване от свобода, съобщава в. "Катимерини". Това стана, след като този месец лидерът й Никос Михалолиакос и други бивши депутати и членове на партията бяха признати за ръководители на престъпна група. Друг член получи доживотна присъда заради убийство на рапър през 2013 г., което насочи вниманието на властите към организацията. "Златна зора" влезе за пръв път в парламента през 2012 г., в разгара на финансовата криза, но миналата година не спечели нито едно място в парламента.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Apple представи нова линия iPhone

Apple представи новата си линия смартфони iPhone 12, първите произведени от компанията, които ще могат да се включат в 5G мрежите от ново поколение. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук (на снимката) презентира онлайн от традиционната сцена за дебют на iPhone четири модела - iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max. Всички те ще поддържат 5G стандарта, като цената на най-евтиния от тях, iPhone 12 mini, започва от 700 долара, а най-скъпата версия на iPhone 12 Pro Max ще струва около 1200 долара.

КОРОНАНОВИНИ

Нов ден - нов рекорд на заразените. За съжаление сентенцията е валидна и за срядата, в която бяха отчетени 785 нови случая на коронавирус за денонощието при направени 5819 PCR теста, или 13.5 % от изследваните са положителни. Общо 1307 пациенти с коронавирус остават в болница - също рекорд, 64 от тях - в интензивни отделения. 8 души са починали през последното денонощие. Само в София 259 от изследваните хора са дали положителни проби.

Няколко регионални болници в страната са в сериозно затруднено положение заради коронавируса. Освен Търговище, която е най-тежко засегнатата област в момента в България, над капацитета си е болницата в Шумен, където има остър недостиг на лекари, увеличава се и броят и на заразените медици, съобщи БНТ. "Ситуацията е критична. Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", каза областният управител Стефан Желев. Проблемна е ситуацията в Разлог, където 40 пациенти са във вътрешното отделение, тъй като заради липсата на специалист няма инфекциозно и за тях се грижат трима лекари специалисти и един неспециалист. По думите на управителя те са на предела на силите си. Подобна е ситуацията и в Благоевград, която е сред областите с най-голям брой заразени, а недостигът на лекари е осезаем. В Бургас инфекциозното отделение на болницата, където са най-тежките случаи, вече е 100% пълно, съобщи "Нова".

Кабинетът отпусна нови 2.1 млн. лв. за купуване на 2500 флакона от препарата ремдесивир, с който се третира COVID-19, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Цената на един флакон е 345 евро без ДДС. По информация на министъра седмичната консумация на ремдесивир в България до момента е 476 флакона и има налични още 1779 флакона, които при сегашния разход биха стигнали за три седмици напред, увери Ангелов.

Правителството отпусна и 14 млн. лв. от бюджета за купуване на 16 хил. лаптопа - 12 хиляди за ученици и 4 хиляди - за учители, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че те трябва да бъдат доставени до края на годината.

Областната администрация в Русе спря работа и сградата е затворена за дезинфекция. Областният управител Галин Григоров и един от заместниците му - Валентин Колев, са с положителни проби за коронавирус и са под 14-дневна домашна изолация.

Норвегия ще осигури безплатно ваксина за COVID-19 за гражданите си, съобщи правителството в Осло.

Каталуния затваря за 15 дни баровете и ресторантите и те ще могат да предлагат само храна за вкъщи. Предстои да бъдат обявени нови ограничения за търговски центрове, кина, театри и други. Властите в областта търсят начини да намалят разпространението на коронавирус, която отчита рязък скок в последната седмица.

За пръв път от началото на април Германия - най-успешно овладяла първата вълна голяма европейска държава - регистрира над 5000 случая. С общо 5132 заразени по данни на института "Роберт Кох" увеличението е с над 1000 спрямо предходния ден.

Американската компания Moderna, чиято разработка на евентуална ваксина срещу COVID-19 вече е в напредналата трета фаза на изпитване, е получила писмено потвърждение от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), че потенциалната ваксина отговаря на условията за подаване на заявление за разрешително за пускане на пазара в ЕС. Така компанията задвижва процедурата, която ще направи ваксината й достъпна в Общността, след в като края на август компанията и Брюксел се договориха за доставка на 80 млн. броя от нея.

Facebook обяви, че ще започне да забранява реклами, които призовават хората да не се ваксинират. Американската компания уточни, че ще продължи да позволява реклами на законодателство или правителствени политики по отношение на ваксините, независимо какво отношение изразяват към тях. Новата политика на социалната мрежа ще влезе в сила до няколко дни.

КАКВО СЛЕДИМ

Конференцията DIGITALK събира предприемачи, инвеститори и иноватори

В четвъртък ще се проведе първият ден на конференцията DIGITALK, която се организира от "Капитал" и инвестиционния фонд LAUNCHub. Една от най-престижните технологични конференции в цяла Източна Европа ще събере за поредна година предприемачи, инвеститори, иноватори и футуролози - този под във формата на първото по рода си издание като хибридно събитие. Сред лекторите в първия ден са Богомил Балкански от Sequoia Capital, Дженифър Хърш от EY, Адам Морган от Adobe и десетки други.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Huawei се готви да продаде части от бизнеса си за смартфони Honor

Huawei Technologies преговаря с Digital China Group и други кандидати за продажбата на части от своето поделение за производство на смартфони Honor. Цената на сделката може да достигне 25 млрд. юана (3.7 млрд. долара), твърдят източници на Reuters. Китайската компания се опитва да пренареди приоритетите си заради санкциите на САЩ и ще се фокусира върху високия си клас телефони Huawei, а не върху Honor, които са насочени към млади хора, посочват източниците. Все още не е решено кои активи ще бъдат продадени, но е възможно сред тях да са брандът Honor, операциите за развойна дейност и управлението на свързаната верига на доставките.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko

    Има един много показателен филм наречен "Идиокраси" Започва с обобщение на тенденциите в съвременното общество и представя в какво се превърнало то няколкостотин години по-късно. Въпреки, че е комедия, четейки за поредната изцепка на ГЕРБ, Гешев и Сие, струва ми се, че сме се заели да докажем теорията на авторите на този филм.....

    Нередност?
Нов коментар