Другото възможно бъдеще на софийските реки

Дългосрочната инициатива "Реките на София" цели да трансформира занемарените софийски реки в паркове

Фестивалът при Перловската река и стадион "Васил Левски"
Фестивалът при Перловската река и стадион "Васил Левски"
Фестивалът при Перловската река и стадион "Васил Левски"    ©  Надежда Чипева
Фестивалът при Перловската река и стадион "Васил Левски"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каналът на река Лана в албанската столица Тирана е оформен като линеен парк с пейки и осветление. Край коритото ѝ може да се кара колело, други просто си почиват, а децата си играят с водата. Макар и доста подобна като размер и вид, Перловската река в София е в ярък контраст с този пример - идеята за разходка по нея звучи по-скоро несериозно предвид липсата на достъп и неприятната миризма.

Според представители на фондация "Колективът" и агенцията за градски комуникации Imp-Act обаче това обаче лесно може да се промени. С малки намеси от т.нар. тактически урбанизъм, без много средства, те могат да се превърнат в ново публично пространство в София, подходящо за разходки, тичане и колоездене. А оттам да преобразят и цялостния облик на града.

Фестивалът е началото

Така е създадена дългосрочната инициатива за превръщане на градските реки в паркове - "Реките на София", която започва с уикенд фестивал още тази неделя (27 септември). Целта е хората да отидат на място в каналите, за да могат да ги видят и приемат по един по-различен начин. Програмата (виж карето по-надолу) е направена така, че да съчетае различни културни, музикални, артистични и спортни елементи, които да покажат различните и скрити засега неща, за които могат да се използват реките. После предстоят срещи с експерти за създаване на работилница за градски дизайн, която да работи за поетапното "активиране" на пространството.

Първоначално идеята на Мартин Янков от "Колективът" е била да привлече обществения интерес към реките чрез поставянето на арт инсталация от лодки в Перловската река, но след като се запознава с Адрияна Михайлова от агенция Imp-Act, тя се надгражда.

Колко малко им трябва?

Макар и реките да са предвидени в общия устройствен на София като линейни паркове и да са правени много и различни опити за тяхното облагородяване, засега липсват реални действия в тази посока. Намесите по линия на тактическия урбанизъм обаче биха могли да ги направят по-уютно място по възможно най-бързия начин, и то без да се инвестират огромни суми. Това включва например повече озеленяване, поставяне на пейки, предоставяне на лесен и бърз достъп, поставяне на градска мебелировка и осветление.

"Това е, което трябва на реката. Разбира се, има места, които са леко разбити. Това трябва да се коригира - не са твърде големи площи, просто е нужно да се набележат и да се действа по тях последователно", обяснява Янков.

Друг проблем е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в тях, което се случва дори в скъпите квартали като "Бояна" и "Драгалевци". Там на много места няма канализация и мръсната вода от къщите се излива директно в реките.

"Миризмата всъщност не идва от самата вода, а от дупки в стените на каналите, които са свързани по някакъв начин с канализационната система и при преливане и мръсни води изтичат във водата. Това впрочем се случва и в повечето европейски градове, дори най-развитите", коментира Янков пред "Капитал". Затова са предвидени специални капаци за тези отвори.

Изненади по реката

"Реките са подходящи за паркове защото в момента, в който слезеш долу, не чуваш никакъв шум, защото има много дървета, които го изолират", добавя Симеон Василев от Фондация Credo Bonum. Когато за първи път е решил да потича по каналите по време на карантината, той остава изненадан от биологичното разнообразие по тях. "Хората мислеха, че е мръсно и пълно с плъхове, а аз видях патици и зеленина. Всичко беше нацъфтяло, вижда се "Витоша" и се минава през много красиви мостове с впечатляваща архитектура", разказва той за частта на река "Владайска" в близост до улица "Три уши".

За първи път тази година столичният арт квартал "КвАРТал" също включва в себе си ъгъла на река "Владайска" с "Лъвов мост", за да покаже на хората предимството от това да се намират в близост до реката. Самата инициатива за арт квартал "Квартал" сама по себе си е пример за това как едно място може да се трансформира от неугледно в хубаво, твърди Мартина Стефанова, която е организатор на културния фестивал, както и съосновател и културен мендижър на Арт фондация "Дома".

"Когато започнахме преди пет години инициативата за "КвАРТал" той беше също толкова неугледен и на някои малки части продължава да бъде, но доказахме, че тези пространства, които имат потенциал, макар да бъдат в такова запуснато състояние, могат да се върнат към живота и хората да ги припознаят. От това имат нужда и "Реките на София", да не говорим и за целия град", коментира тя. И добавя, че се надява в бъдеще проектът за арт квартал, както и културният фестивал, да продължи да прави повече малки намеси за реката в близост.

Следващи стъпки

В неделя, по време на фестивала, организиран от "Реките на София", ще бъдат събрани и идеи от гражданите за това как си представят реките в бъдеще. Целта е да се оформи общественото мнение, с което после да бъдат съобразени самите проекти. Предстоят проучвания, събиране на екип от експерти, онлайн допитвания до гражданите и работа по конкретни идеи, като например осигуряването на дългосрочен достъп. Инициаторите на стратегията са представили вече идеите си пред общината и са срещнали одобрение, като се надяват комуникацията да продължи и в бъдеще.

"Тепърва започва един колаборативен процес между нас от фондацията и общината. Предстоят и срещи с "Басейнова дирекция" която всъщност менажира това пространство. Много е важно идеите ни да са съобразени с реалните възможности и ще работим усилено, за да ги реализираме. За тях не са нужни много пари, а просто колективна и конкретна работа. Искаме фестивалът на първо място да активизира разговори за бъдещето на реките", обяснява Мартин Янков от "Колективът".

Програмата

Тази неделя ше има музикална, артистична, спортна и социална програма на три локации в града - при Перловската река и Стадион "Васил Левски", река "Владайска" при Лъвов мост и при ул. "Три уши".

"Лъвов мост например е нашата пазарна локация. Преди всеки уикенд на река "Владайска" се провеждаха битаци, затова и сега ще направим точно така. Идеята е мястото да се разгърне потенциално в духа на квартала, който обединява доста различни култури", коментира Ваяна Данаилова от фондация "Колективът". Петър Димитров от фондация А to Jazz пък смята, че "тези скрити в момента от погледа от софиянци места като реките на София могат да разгърнат много културно съдържание".

За да докаже, че реките са много подходящи за тичане, председателят на спортен клуб "Бегач" Еленко Еленков пък организира 10-километров маратон в събота сутринта. "Чрез фестивала се опитваме да приложим един много интересен модел, в който реално правим някаква промяна в градската среда, но основно с подкрепата на частния бизнес", казва Мартин Янков от Фондация "Колективът".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    historama avatar :-|
    historama
    • + 6

    А какво да кажем за хората, живеещи покрай морето? БГ архитектите и администрации така са планирали строителството, че можеш да се разхождаш на 10 м от плажа, и море да не видиш.
    Булгаристан! Държавата, която обърна гръб на морето!

    Нередност?
Нов коментар