🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството прехвърля отговорността за ваксините на парламента

До момента, изглежда, че България все още може да има достъп до продуктите на напредналите фармацевтични компании

Правителството в крайна сметка е решило България да участва във всички договорки на Европейския съюз за покупка на ваксина. Отговорността за това обаче е прехвърлена на Народното събрание - кабинетът е внесъл там предложение за решение, което одобрява участието в тези процедури.

Причината за този ход вероятно е притеснението, че в крайна сметка България ще се окаже с много повече ваксини, отколкото е населението ѝ, а тъй като те ще се поставят доброволно, една голяма част от тях ще останат неизползвани, но заплатени. В тази ситуация срещу правителството може да бъде образувано разследване от прокуратурата. Това се е случвало досега с двама здравни министри от правителства на ГЕРБ точно заради закупуване на ваксини. Този страх беше публично заявен от премиера, а решение на парламента би свалило евентуална отговорност от него и правителството.

От мотивите, които правителството е депозирало в парламента заедно с проекта за решение, стават ясни повече детайли за действията на правителството по тази тема. Те издават известна несигурност в това дали България да се включи във всички процедури и от кои да се откаже.

Очевидно известно време се е смятало, че трябва да се заяви отказ от договорките с Pfizer и BioNTech, чиято ваксина в момента се намира в най-напреднал етап. Твърде вероятно нейното поставяне ще започне в САЩ след около две седмици, а до края на декември ще бъде разрешена за употреба и в Европа. Германия например вече има частично изградена инфраструктура за нейната дистрибуция. Това е сравнително сложен процес, защото препаратът трябва се съхранява при много ниска температура. Това изрично е посочено в мотивите на българското правителство към проекта за решение на парламента. "Две от ваксините изискват (...) минусови хладилни съоръжения с температурен мониторинг (каквито няма налични в страната) (...), както и сложна логистика за управлението на всеки отделен флакон ваксина чрез определяне на отделни часове само за прилагането ѝ, предварително записване с уговорени часове на желаещите лица, предвид че предварително трябва да бъде приготвен инжекционният разтвор", е описано подробно в мотивите на правителството. Създаването на тази логистика вероятно се е видяло като свръхусилие, свързано с допълнителни средства, защото изрично е посочен срокът, до който България може да се откаже от европейската договорка с Pfizer.

В крайна сметка участието в тази процедура е предложено на парламента, така че, ако той го одобри, има шансове това да се случи.

Общо се предлага да се сключат договори с четири компании - AstraZeneca, Sanofi, Pfizer&BioNtech, както и да се предприемат "допълнителни действия" за сключване на индивидуален договор с Janssen. Причината за последното е, че България първо е заявила, че се отказва от европейската процедура по договаряне с тази компания, но после е променила мнението си и е решила да се включи, но вече има възможност само за индивидуална договорка.

Повечето европейски държави от самото начало на епидемията знаеха, че ще трябва да заявят много по-големи количества, отколкото е населението им, но подкрепиха всички сериозни проекти за ваксини, така че да имат бързо достъп до тази, която стане първа. През това време българското правителство, изглежда, се е колебаело заради парите, които трябва да плати за всички ваксини, и страха да не би прокуратурата да използва това като повод да разследва премиера.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tarna avatar :-|
    tarna
    • - 1
    • + 1

    Нали пари има, да действат. В този случай е по-добре да остане, отколкото да не стигне. Ако има няколко налични ваксини /дано да е скоро наистина/, тогава сигурно ще трябва всеки да избира коя иска да му се постави. В тази връзка, мисля, че още отсега трябва да се подготви и публикува достъпна информация за принципа на действие на всички ваксини, до които ще имаме достъп. Имам предвид официална информация, но също и медиите е добре да се включат и да разясняват обективно и ползвайки надеждни източници. Това ще бъде от полза за много хора, които не са специалисти в областта.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "Антоанета Дедикова":

    "Имам предвид официална информация, но също и медиите е добре да се включат и да разясняват обективно и ползвайки надеждни източници."


    Госпожо, може ли да очаквате медиите да Ви дават съвети за лечение? Кои са надеждните източници? Не се ли наслушахте досега на разнопосочни и противоречиви мнения все от "надеждни източници", все лекари, все утвърдени специалисти?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#1] от "Антоанета Дедикова":

    Толкова ли сте глупава и в битието?
    Отваряте любимия Капитал и намирате таблица кои ваксини срещу какви пари къде може да ви поставят? На мига, нали, защото ще плащате? С противопоказанията, евентуалните реакции, попълнена аранционна карта за поне 6 месеца?

    Тъпо потребителско мислене!

    Реалният свят е доста по-груб.
    Всеки, сложил си ваксина срещу к-вирус, застава в експерименталната редичка веднага след белите мишки.
    Защото болестта ковид-19 - грубо казано - се разделя на два етапа: 1) вирусна инфекция и 2 ) неадекватен имунен отговор на организма.

    Проблемът не е да се преодолее вирусът (всъщност е проблем, защото първата фаза, когато може да се реагира с антивирусни препарати, в 95% от случаите е почти незабележима), а да се контролира прекомерната реакция на имунната система срещу последиците от вирусната инфекция.
    Всъщност тази реакция убива.

    Продължавам да упорствам по ковид темата в Капитал, защото разчитам на разума на все по-малкото посетители в този сайт.

    Съвсем друга тема е защо пичовете от Иван Вазов си разгониха публиката...

    Нередност?
Нов коментар