ГЕРБ печели изборите, но губи властта. Борисов предлага експертно правителство

Партията на Слави Трифонов е на ръба да бъде втора сила, "Демократична България" води в София с над 30% от гласовете

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако основният въпрос на изборите беше ще донесат ли те промяна в управлението на България, отговорът е да. При всички случаи моделът на сегашната власт - с пълния й контрол върху институциите и липса на опозиция, няма да може да се възпроизведе.

Резултатите, обявени веднага след официалния край на изборния ден, показват ГЕРБ като най-голяма политическа сила в страната - с 25.2 процента от гласовете според 100% от паралелното преброяване и на "Алфа рисърч" и на "Галъп".

Борисов обаче няма да може да състави мнозинство, с което да управлява, дори да бъде подкрепен от ДПС. Единственият математически възможен начин към момента изглежда, ако партията на Слави Трифонов - която изглежда излиза на второ място, реши да го подкрепи, което самият шоумен категорично заяви, че няма да направи.

В първият си коментар за резултатите Бойко Борисов предложи на останалите партии да бъде съставено "експертно" правителство. Той отново не застана пред журналисти, а предпочете живо излъчване във facebook под априлския сняг от двора на резиденцията си в Бояна, на фона на станалия известен пак от същия жанр черен джип. В него той каза, че през следващите години предстои в България да влязат "близо 60 милиарда" и предстои да "се свърши много работа".

Тирадата на премиера беше пълна с взаимно противоречащи си твърдения. "Радвам се, че толкова много партии влязоха в парламента, защото ми омръзна сам да нося отговорност", каза Борисов. След точно едно изречение той обърна посоката: "Няма да се справите, нямате експертиза, нямате хора, НЕ РАЗ-БИ-РА-ТЕ". После веднага отново направи обрат и заговори за нуждата партиите да се консолидират: "Мои мили опоненти, познавам ви всичките, всичките сте работили с мене (...) аз ви предлагам мир. Да сложиме експертите, да сложиме хората, да поемеме отговорност и да направиме за България до декември максимални усилия за да излеземе от пандемията, да тръгнеме нагоре... Тогава вече всичко е ясно".

Идеята за експертно правителство циркулира отдавна в средите на ГЕРБ и предполага разпределянето на управлението между няколко партии, без изявени политически лица в кабинета. Това е единственият възможен политически ход на Борисов в момента, но вероятността той да се окаже успешен към момента не е голяма, защото партиите, които биха го подкрепили нямат достатъчно гласове.

Под въпрос остава дали досегашният коалиционен партньор на ГЕРБ - ВМРО, ще прескочи 4-проценовата бариера. По данни от паралелните преброявания (към полунощ в неделя) на "Алфа" и "Галъп" те са точно на ръба и не влизат в парламента. Според "Тренд" обаче формацията на Красимир Каракачанов е с 3.6%. Очаква се също гласовете от чужбина, където гласуването е било активно, допълнително "да свалят" тежестта на ВМРО.

Към полунощ изглеждаше, че заради гласовете от чужбина партията на Слави Трифонов задминава БСП. Такава е прогнозата на "Алфа рисърч" на база 100% от паралелното преброяване, а също и на "Галъп".

Много над социологическите прогнози се представя "Демократична България", която според данните на "Алфа рисърч" получава почти 10% от гласовете. Според екзит пола на "Галъп" обединението печели близо 30% от гласовете в София.

Малко над бариерата е коалицията около Мая Манолова "Изправи се, мутри вън", но засега изглежда че ще прескочи прага за парламента.

Страховете за ниска избирателна активност не се сбъднаха. Тя е малко под, но съпоставима с тази на последните парламентарни избори от 2017 г. Това, че епидемията, лошото време и дългите опашки не спряха повече избиратели да идат до урните, също говори за силна мобилизация на протестен вот сред населението.

Така, изглежда, този път парламентът ще е различен: ще има силен и голям опозиционен лагер, какъвто в последното Народно събрание не съществуваше. Според мандатите, разпределени по последните данни на "Алфа рисърч", заедно трите протестни формации имат 87 места, а според "Галъп" може и да са повече - 89 места (виж графиките). Ако извадим от сметките ВМРО пък сборът нараства до около 95 места. Теоретично, анти-ГЕРБ формула за правителство би била възможна, ако БСП я подкрепи, макар че всички тези формации са със значително различен профил и евентуалното им обединение би било повече от предизвикателно.

При всички случаи обаче от "Има такъв народ", който ще получи 47-48 места според данните на двете агенции, ще зависи дали ГЕРБ коалиция или анти-ГЕРБ коалиция ще вземе превес.

Не по-малко сложно ще е и формирането на мнозинство около ГЕРБ или БСП. ВМРО е важна "патерица" за ГЕРБ, но заради слабия резултат на националистическата партия (ако въобще успее да миме прага за парламента) теоретичният сбор между двете не е достатъчен, дори към тях да се добави и ДПС (която и досега негласно подкрепяше управлението). Трите формации при посочените от "Алфа рисърч" данни ще имат 110 депутати. Все пак тези формации ще опитат да излъчат някакво правителство в лицето на предложения "експертен" кабинет.

Още по-невъзможно е правителство около БСП, което - от предварително декларираните нагласи, би получило подкрепа евентуално само от ДПС. Гласовете на тази комбинация са крайно недостатъчни.

Така, макар присъствието на повече партии в парламента да дава повече потенциални коалиционни възможности, формирането на мнозинство всъщност е доста сложна и не твърде гъвкаво.

Високата избирателна активност е показателна за настроенията в обществото и говори за мобилизация и на по-популярен протестен вот, представляван от формации като тези на Слави Трифонов и Мая Манолова. Демографските данни на избирателите на "Алфа рисърч" показват, че "Има такъв народ" е мобилизирала много млади избиратели, като една четвърт от всички гласували във възрастовата граница от 18 до 30 години са дали гласа си за Слави Трифонов. Всеки пети в тази група пък е гласувал за ГЕРБ, а всеки седми - за "Демократична България".

"Демократична България" печели вота в столицата - 28-30% от всички гласували в София са дали гласа си за тази формация, според данните на двете агенции. В областните градове най-голяма подкрепа има ГЕРБ, следвани от формацията на Слави Трифонов, а в малките градове доминира ГЕРБ, следвани от БСП.

Интересен факт е, че ГЕРБ взима най-много гласове сред висшистите и тези със средно образование - ¼ от вота и при двете, докато хората с основно и по-ниско образование щедро са подкрепили ДПС - ⅓ от този вот е за движението. Ромският вот е почти изцяло разпределен сред ДПС, БСП и ГЕРБ (съответно 30% 25%, 24%) според данните на "Алфа рисърч".

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 10

    Съболезнования за г-н Доктора, който за пореден път трябва да търпи резултати на ДБ близо двойни на социологическите проучвания. Ще му става все по-трудно да го обяви за провал.

    Може би ще трябва да се съсредоточи в хвалебствията за страхотния резултат на любимата вековница...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 4

    Нещо друго - очевадно ДПС залагат на предсрочни избори, защото изобщо не са били особено ефективни в мобилизиране на обичайните си симпатизанти.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 13

    По телевизора редят някакъв неизтребим скудоумен партиен тетрис кой с кого щял да прави коалиции.

    Капитал раздава медали на деконструктори: а -ха! утре да се събудим в друга, някаква нормална, държава...
    Няма надежда.

    Да поговорим за интересите. Герб и ДПС ще направят чудеса от компромисност и ще развържат кесията за ренегати, само и само да могат да отъркат о брадата си 50-те млрд. от ЕС и да не допуснат съставяне на служебно правителство. Партиите не са монолитни блокове, за да се местят като кашони. Пък и монолитните блокове се цепят - справка партиите на Янето, на Дудука, на реформаторите, на БСП, на патриотите.

    ДПС поставиха спасителната за тях и статуквото формула - правителство на националното спасение. Беров 2.0: размита отговорност, но запазени официални и неофициални властови позиции. Защото всички възлови държавни структури имат да довършват мандати, които са доста по-продължителни от очаквания живот на това НС.

    Да почакаме и да погледаме кой ще помогне на доганистите.

    И за интересуващите се: да, смятам, че БСП търпи срамна загуба. За причините - друг път.
    И пак за тях: т.н. партия на Черепа, образувана преди месец, печели с малко по-малко гласове от ВМРО...
    Синдромът на чалгата в политиката, май е побеждаващата в тоя вот.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 6

    Транша от Дубай за малко не стигна , а най доброто което се случи на държавата е , че ще има рязане на жива слаНина в столетницата ...

    Нередност?
  • 5
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • + 9

    "Той отново не застана пред журналисти, а предпочете живо излъчване във facebook под априлския сняг от двора на резиденцията си в Бояна, на фона на станалия известен пак от същия жанр черен джип."
    --------------------------
    Тази резиденция не е негова и вече със сигурност няма да я ползва като бащиния!

    Нередност?
  • 6
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 5

    AKO БСП И МАЯ И ДПС И ГЕРП СЕ ОБЕДИНЯЩ ЩЕ ИМАТ ВЛАСТТА.
    И ТОВА Е БЕДА.

    АКО НЕ СЕ, МОЖЕ ДА ИМАМЕ НОВИ ИЗБОРИ И ТОГАВА ДА ИЗМЕТЕМ БОКЛУКА.

    Нередност?
  • 7
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 5
    • + 7

    Никаква власт не губи ГЕРБ. Цялата държавта администрация, съдебната система, дипломацията, армията, 2/3 от местната власт е назначавана от тях и е зависима от тях. Срещу тази константа плюс бюджета, плюс накраденото са Дългия, Ицо и Мая Общата.
    Борисов снощи на фона на "кабинета" си на колела го каза ясно: хайде да ме прегърнете и ще има за всички.
    И както пееше Окуджава: желаещият богатство ще го получи, жадуващият власт - ще се навластва в сласт.

    Нередност?
  • 8
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Без милост, към "дебелото".

    Нередност?
  • 10
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Поредна въпиюща некадърност от ГЕРБ, този път с организацията на изборите наблюдаваме.

    Нередност?
Нов коментар