Кой кой е в предложеното от "Има такъв народ" правителство

Нови имена, стари политически играчи и къс списък с приоритети са залогът на "Има такъв народ" за новото управление

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комбинация от нови експерти и добре познати стари лица от кабинети на НДСВ и ДПС. Това предложи Слави Трифонов за състав на правителството, което партията му "Има такъв народ" ще внесе за гласуване в Народното събрание, когато получи мандата за това.

Този път тактиката на лидера на "Има такъв народ" беше различна - вместо мълчание, изпреварващо действие. Подготвеният и представен още преди крайните резултати от вота кабинет поставя политическите играчи в коренно различна ситуация.

Предложения за министри (личностите) вече предизвикаха дискусии в публичното пространство заради връзките си с различни партии в миналото. Но според Слави Трифонов не самите лица са най-важното в случая. Значение имат задачите, които ще изпълняват министрите. И тук обаче засега липсва повече яснота - беше изброен списък с конкретни цели, но повечето от тях определено не са най-важните за България като държава. Дали ще има преговори с други партии по задачите пред кабинета предстои да видим.

Трифонов обяви още, че е предложил на трима от успешните министри в служебното правителство да влязат в неговия кабинет - Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков. Те обаче са отказали, като по-късно от тяхно изявление стана ясно, че това е заради съществени различия във визиите за финансовата политика и основните задачи.

Предложения за правителство:

Министър на икономиката: Любомир Дацов

Министър на образованието: Наталия Митева

Министър на енергетиката: Красимир Ненов

Министър на здравеопазването: Велислава Петрова

Министър на спорта: Радостин Василев

Министър (без портфейл) по ромските въпроси: Антония Валентинова

Любопитен акцент е, че в така предложения кабинет няма министър на околната среда, което изглежда като сериозен пропуск. Засега от "Има такъв народ" не отговарят на какво се дължи това. Също така липсва и ресор "еврофондове" или такъв, в който би попаднал Плана за възстановяване. Това обаче може да бъде прехвърлено към различните други министри.

Приоритети пред кабинета:

  • Построяване на необходимия брой детски градини за всички деца.
  • Построяване на нова детска болница.
  • Закупуване на хеликоптери за медицински и спасителни цели, колкото са необходими.
  • Концесиониране и построяване на всички останали магистрали: автомагистрала "Хемус", пътят Ботевград, Видин, скоростната отсечка Велико Търново - Русе, автомагистрала "Черно море" от румънската граница през Варна и Бургас, до турската граница.
  • Закупуване на до 1 милион таблети/лаптопи за всички ученици и преподаватели и предоставяне на необходимия софтуер за образователната система.
  • Стартиране на приватизацията на ББР: 51% мажоритарен пакет на стратегически инвеститор, 49% през БФБ.
  • Рязко подобряване на прозрачността при обществените поръчки.
  • Изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури без конкурсни процедури, да се плащат огромни аванси на изпълнителите и прекратяване на порочната практика редица ремонти да се представят за аварийни с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки.
  • Въвеждане на решаваща мярка: преобладаващо участие на външни членове и наблюдатели в оценителни комисии при провеждането на обществени поръчки.
  • Извършване на бързи съкращения в държавната администрация.
  • Въвеждане на дигитализация на услугите.
  • Промяна в избирателната система: въвеждане на мажоритарен вот, на електронно гласуване, на партийна субсидия от 1 лв.
  • Закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.
  • Ускорено изграждане и пускане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция.
  • Потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенгенското споразумение.
  • Подаване на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция, изпращане на мъж и жена българи астронавти и един северномакедонски астронавт в НАСА.

Кой кой е

Министър-председател Николай Василев Публичната роля на Николай Василев започна по линия на групата на завърналите се юпита в т.нар. инициатива "Българският Великден", след която той влезе в царското правителство покрай влизането във властта на Симеон Сакскобургготски. Образованието му е добро - магистърска степен по международна икономика и финанси от американския университет Brandeis и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк и Университета по икономически науки в Будапеща, има и CFA. После е работи в Lazard Capital Markets и UBS. Изготвя и първи индекс на публичните дружества на българската борса.
Престоят му във властта е от 2001 до 2009 г., като заема различни постове - първо две години е вицепремиер и икономически министър, като отговаря за приватизацията. Завършва продажбата на БТК чак като транспортен министър, но се спъва в приватизацията на "Булгартабак", която се саботира от ДПС. Като министър на държавната администрация не успя да въведе е-управление въпреки декларираното намерение. След правителствените постове се включва в инвестиционната компания "Експат капитал", която управлява средства на клиенти, инвестирани в местни и чуждестранни борсови инструменти. Един от спорните моменти в автобиографията му е свързан с учредяването на компанията за инвестиции в имоти АДСИЦ "Експат бета", където сред акционерите са Моника Йосифова (сега Станишева) и адвокатът Иван Тодоров, които по същото време са получавали поръчки от ръководеното от Василев министерство.

Икономическите му възгледи са за въвеждане на еврото, за свободна пазарна икономика и минимална държавна намеса.

Министър на вътрешните работи

Николай Радулов

Завършил е школата в Симеоново. Започнал е кариерата си като служител на Държавна сигурност в столичното управление на МВР през 1981 г. като разузнавач, през 1985 г. е преназначен на длъжност старши разузнавач. Става секретар на МВР при вътрешния министър Богомил Бонев през 1997 г. Година по-късно влиза в структурите на "Мобилтел", докато компанията беше под контрола на руския бизнесмен със спорна репутация и изгонен като заплаха за националната сигурност на България Майкъл Чорни заедно с част от служителите на Службата за оперативно-техническа операции на МВР. Става член на надзорния съвет на фирма Джи Пи Ес заедно с Владимир Грашнов през ноември 1998 г. През 1999 г. Става зам.-председател на надзорния съвет на "Телепорт България" - съвместна фирма между "Мобилтел" и фирмата на МВР - БМВ. В надзорния съвет е още и Джоузеф Карам - известен като адвокат на Майкъл Чорни. Има участие в още няколко фирми с Грашнов. След това регистрира фирми в сферата на сигурността с бившия зам.-директор на НСС Владимир Манолов. Като член на съвета на директорите на фирма "Металхим холдинг" е обявен от Комисията по досиетата за принадлежност към ДС на фирма, която е длъжник на Агробизнесбанк. Бил е и член на съвета на директорите на военния завод "Бета" - Червен бряг. Бил е и член на съвета на директорите на общинската фирма за охрана "Егида" до 2007 г. След това създава "Европроект консултстрой". Кандидат за народен представител е от КП "Център "Свобода и достойноство" - коалиция между НДСВ и партията на Касим Дал за 42 НС. Кандидат за депутат в 43 парламент от партията на Николай Бареков "България без цензура" през 2014 г. Преподавател по национална сигурност е в Нов български университет, професор.

Министър на енергетиката

Красимир Ненов
В момент, в който енергийният сектор е на прага на най-голямата реформа и в изключително тежко финансово състояние, Слави Трифонов предлага за ресорен министър настоящия директор на една от т.нар. американски централи - Красимир Ненов. Той ръководи ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" от март 2017 г., но е част от ТЕЦ-а вече близо 20 години. За кратко - през 2014 и 2015 г., работи като директор на електроцентрала и ръководител на газовата генерация в "Енел", Русия, където отговаря за три големи газови електроцентрали.

Ненов има магистърска степен от университета" Корнел", САЩ, магистратура по бизнес администрация от Католическия университет в Льовен, Белгия, и бакалавърска степен по икономика Арканзаския университет, САЩ. Ако бъде избран за министър, той ще има тежката задача да извърши прехода към нисковъглеродна енергетика, което пряко засяга и компанията, за която сега работи. Оценките за Красимир Ненов в бранша са, че е добър специалист, с ясен поглед за енергийната реформа. Дали обаче и като министър ще следва тази политики - предстои да видим.

Министър на финансите

Мария Бойчинова
От май миналата година Мария Бойчинова работи в Прага, в германската Commerzbank като експерт по оценка на пазарния риск, съдейки по професионалния й профил в LinkedIn. Преди това пет години работи в "Експат асет мениджмънт", като в края на професионалния си път в компанията - през 2017 г., се издига до главен финансов анализатор и член на съвета на директорите. Предвид че Николай Василев е един от партньорите в "Експат капитал", вероятно Бойчинова е негова номинация. Между 2009 и 2012 г. Мария Бойчонова е анализатор в норвежкото дружество Edge Capital. Бойчинова е завършила американския частен колеж по либерални изкуства "Васар" (Vassar College), щата Ню Йорк, където завършва с отличия по икономика и математика. Една година е учила икономика и финансова математика в Лондонския университет за икономика и политически науки LSE по програма за обмен.

При представянето й Трифонов уточни, че е започнала кариерата си на Уолстрийт, където е работила за Merrill Lynch и JP Morgan, и е на 34 години.

Министър на икономиката

Любомир Дацов Заместник-министър на финансите в две правителства - "Сакскобургготски" и "Станишев". Ресорите му са бюджетната координация и политика, както и управлението на средствата от ЕС, като беше определян като визионер и реформатор на министерството.

По образование е икономист, дълги години работи в Министерството на финансите като експерт, началник на отдел и съветник по фискални въпроси. В момента е член на Фискалния съвет на парламента - независим орган, който следи изпълнението на бюджета и е коректив на Министерството на финансите.

Министър на регионалното развитие

Михаела Лашова

Тя е управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton. Има експертиза в недвижимите имоти и банковия сектор. "Фортън", от най-големите консултантски компании в сферата на имотите на българския пазар, част е от групата AG Capital с основен собственик Христо Илиев. Лашова се присъединява към "Фортън" след петгодишна кариера в "Уникредит лизинг", където ръководи отдела за големи корпоративни клиенти с дейности в недвижимите имоти. Във "Фортън" привлича за клиенти водещи международни инвеститори. От 2014 е посланик на Кралския институт на лицензираните консултанти в недвижимите имоти (RICS) за България, Македония и Сърбия. Има бакалавърска степен по финанси от University of Illinois at Chicago и магистърска степен по финансов мениджмънт от City University - Seattle, Washington. "Работя от дълги години по инвестиционни проекти, свързани с решения, които се вземат от държавата, и познавам процесите", обяснява тя пред в. "24 часа" защо е поела новия ангажимент.

Министър на външните работи

Ради Найденов

Дипломат от кариерата, министър на външните работи в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г., дългогодишен посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. Така може накратко да се опише Найденов, който е учил "Международни отношения" в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ. Политическата му кариера обаче набира скорост още при правителството на Симеон Сакскобургготски, както и на много от останалите предложения за министри на Слави Трифонов. Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната от 2001-2002 г., а до 2005 г. е началник на кабинета на премиера Сакскобургготски.

Министър на здравеопазването

Велислава Петрова

Учен, имунолог. Учила в Университета в Бристол и Университета в Кеймбридж. Получава докторска степен по "Биологични науки, вирусология и имунология". Старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-ти най-влиятелни научни трудове за 2019 г. и е отразено в медии като BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine.

Министър на транспорта

Христо Алексиев

В момента той е председател на управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Роден е на 19 септември 1980 г. Завършва политология в Пловдивския университет, а след това магистратура по "Международни икономически отношения" в УНСС. Между 2005 и 2007 г. е експерт в кабинета на министъра на транспорта. От 2007 г. е в системата на железницата, като негови ресори в НКЖИ са европроектите на инфраструктурната компания. През годините с жп търговете имаше редица скандали, като проектите се движат бавно, а изборът на изпълнители често е спорен. През 2017 г. Алексиев стана транспортен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, което го прави сред най-устойчивите кадри, като той остава в ръководството на НКЖИ през всички управленски рокади.

Министър на образованието

Наталия Митева В момента е мениджър образование и социално въздействие в "Телелинк бизнес сървисис". Преди това Митева 10 години е програмен директор на "Добро образование и работни умения" във фондация "Америка за България", където управлява многомилионно портфолио от инвестиции, насочени към повишаване качеството на преподаване, квалификация и подкрепа за директори и учители, иновации, предприемачество, технологии и STEM умения. Член е на комисията за иновации към Министерство на образованието и науката. Активно работи с Колумбийския университет в Ню Йорк в сферата на ефективните технологии за преподаване и въвеждането на нови роли в българското образование като педагогически ментори и специалисти по образователни технологии в училищата. Митева има магистърска степен по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и е специализирала "Оценка на въздействието" към отдела за оценка на Световната банка (International Program for Development Evaluation Training). Част е от международната инвеститорска общност за социално въздействие към департамента по бизнес на Оксфордския университет (Oxford Impact Investing Programme).

Задачите пред Митева, ако бъде избрана за министър, са много и неотложни - на преден план стои провеждането на реална реформа, което да насочи всички елементи от образователната система към формирането на реални компетентности, към чиято болезнена липса у българските ученици сочат международни тестове като PISA. Това обаче не може да се случи без работещи инструменти за оценка на ефектите от прилаганите политики, с каквито българското образование в момента не разполага. Задача на новото министерство би била да въведе ефективни механизми за оценка на качеството, на чиято база да може да взима информирани решения какви политики трябва да бъдат прилагани в мащаб.

Министър на туризма

Ивайло Кожухаров

Хотелиер и депутат в 45-ото Народно събрание от листата на ИТН във Варна. Има бакалавърска и магистърска степен по "Туризъм" от Икономическия университет - Варна, както и магистърска степен по "Маркетинг" от УНСС. От 2003 до 2006 г. е рецепционист в курортното селище Албена, а от 2007 до 2009 г. е мениджър в търговското дружество, което управлява курорта. Между 2010 и 2020 г. последователно заема ръководни позиции във веригата "Тракийски хотелиери" и софийския хотел от веригата Best Western. През 2019 г. основава компанията за консултантски услуги в хотелиерския бранш Hotel Experts, а по настоящем е неин управител. Член е на УС на Българскатаа асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Министър на труда и социалната политика

Лилия Иванова

До миналата година Лилия Иванова беше зам.-министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов. Тя беше освободена след началото на протестите заедно с министър Емил Караниколов, но кариерата й в държавната администрация е доста дълга. Още от 1998 г. досега заема различни длъжности - началник-кабинет на министъра на културата в правителството на Иван Костов, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, което се ръководеше точно от Николай Василев, главен секретар в Министерството на земеделието и храните при управлението на Мирослав Найденов от ГЕРБ, а след това и в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта.

Министър на спорта

Радостин Василев

Председателят на правната комисия в краткия живот на предишния парламент Радостин Василев е предложението за спортен министър. Той активно участваше в промените на Изборния кодекс преди два месеца, с които се въведе машинното гласуване и бе разрешено да има повече секции в чужбина, но биографията му е свързана предимно със спорта. Той е бил адвокат във футболния ЦСКА при управлението на Александър Томов, но след това се е занимавал и с други спортни дела. Василев е завършил право в Софийския университет.

Министър на културата

Станислава Армутлиева

Управител на музикалната компания "Вирджиния рекърдс" от 1991 г., завършила "Актьорско майсторство за драматичен театър" през 1993 г. в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска във ВИТИЗ. Армутлиева управлява и оператора на авторски права за музика ПРОФОН, около който през годините е има няколко скандала.

Министър на правосъдието

Петър Илиев В представянето на д-р Петър Илиев на сайта на адвокатската кантора "Илиев&партньори" на три места е споменато, че той е "лауреат на престижното отличие "Адвокат на годината", която е най-авторитетната награда и най-високото признание в адвокатската професия в България", а адвокатското дружество също е носител на "престижното отличие "Адвокатска кантора на годината". В интерес на истината това е единственият приз за адвокати в България, но огромната част от успелите и уважавани адвокати в България не са удостоени с него, защото масово отказват да участват в това мероприятие, наречено Национални награди за правосъдие, организирано от Балканската медийна асоциация, какво то и да значи това.
Петър Илиев преподава конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", където е завършил право с пълно отличие.

В периода 2017-2019 г. Петър Илиев и кантората му са консултанти на БСП по правни (конституционни) въпроси, като това сътрудничество приключи след спиране субсидиите на партиите. Илиев е консултирал БСП по конституционни жалби, но не ги е писал той, твърди член на парламентарната група на БСП. През 2013 г. Илиев беше адвокат на депутата от БСП Иван Иванов по делото пред КС за прекратения му депутатски мандат поради несъвместимост - Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за зам.-министър на вътрешните работи, но остана на поста за два часа и бе освободен, след като се разбра, че е ръководил офис на СИК в Шумен. В сайта на кантората по този повод е написано, че Илиев е "първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на КС по конституционно дело, по повод на мандат на народен представител", което не е точно така - първият адвокат, участвал в открито заседание по дело пред КС, е Йонко Грозев по делото ОМО "Илинден" в края на 90-те.

Министър на земеделието

Пламен Абровски

Юрист, депутат на ИТН в 45-ото Народно събрание и член на комисията за ревизия на кабинета "Борисов 3". Част от експертния екип на партията за сектор "Земеделие". Завършил е право в Югозападния университет. Бил е представител на земеделското министерство в Брюксел с ресор обща земеделска политика в периода от 2010 до 2015 г. През юни 2015 г. е назначен за директор на дирекция "Правни дейности и законодателство на Европейския съюз" в Министерството на земеделието. През 2016 г. служи като юрисконсулт в Българска агенция по безопасност на храните, а след това е назначен за главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда". Главен секретар е на управителния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации в България, чийто председател е бившият депутат от БСП и заместник-министър на земеделието в служебното правителство Явор Гечев.

Министър без портфейл по ромските въпроси

Антония Валентинова

Изненадващо, но вероятно добро решение на Слави Трифонов е да предложи отделен министър (макар и без министерство) по ромските въпроси. А още по-находчиво изглежда това, че предлага за поста д-р Антония Валентинова - ромка на 27 години от Перник. Валентинова говори четири езика, завършила е Природо-математическа гимназия "Христо Смирненски" с английски и немски в миньорския град, а след това учи в Медицинския университет в София.

Министър на отбраната

Теодора Генчовска

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Генчовска има допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата ѝ започва в генералния щаб на Българската армия. Преминава през всички нива и става началник на отдел "НАТО и ЕС" в министерството. Ако бъде избрана за министър на отбраната, ще стане първата жена на този пост в България.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 31
    • + 6

    Шах и мат на кръга Капитал. Дългоочакваното докопване на власт се отлага пак за неопределено време. Тъкмо се зарадвахте, че турнахте харвардските лисугери в служебния кабинет и виждахте как това ще продължи. Да ама не. То не беше внушения, манипулации, явни компромати, агресия да вземете тази пуста власт. Дори пред Президенството ходихте и се дупихте, за което избирателите ви ще ги е срам някой ден, че са ви се подвели по акъла. Дори и Манолова подкрепихте за кмет на София, разбира се с половин уста да не е много явно. Зажаднели за власт и да прокарате интересите на тези които ви дърпат конците ставате за смях!

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 1
    • + 25

    Кой кой е знаем, но КОЙ дърпа конците на Слави за да предлага тези Койчовци е въпрос а

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9
    • + 16

    До коментар [#] от "gosko22":

    Може да са същите, които докараха царя след като направиха с медиите Костов по черен и от дявола едно време. Да припомним на младите полезни идиоти, които виждаха вече коалция ИТН и ДБ, че Трифонов беше основен участник в клеветенето и очернянето на Костов им от едно мазе, което изпозваше за тв студио дадено му от Мултигруп. За това в първия пост казвам, че избиратели на ДБ стават за смях като се водят по акъла на кръга Капитал, които сънуват само власт и никакви принципи не ги интересуват!

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-(
    Селофия
    • + 16

    ИТН настъпиха мотиката ... Ники Маус МП?...
    Библиотекарите ли ги „консултират„? Цяла редица крадократи адвокати от новото време на цар Симо и Мултигруп..
    Б

    Нередност?
  • 5
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 2
    • + 8

    Спокойно. Спокойно.
    Всички знаем, че Слави направи така, само за да натрие носа на "кръга Капитал".
    Само за това.

    Нередност?
  • 6
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • + 16

    Тези, които гласуваха за новия спасител едва ли са очаквали да ги управляват стари изхабени лица. При това без програма и без мнозинство.

    Нередност?
  • 7
    ccp16261064101065522 avatar :-|
    Jordan Mladenov
    • - 1

    Ами Славчо за заплатите нищо не каза, май пак по пързалката

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 12

    Много силен ход е да се обяви отрано проектокабинета!
    Това е забитата колона, с която всички останали вече трябва да се съобразяват и да играят по Станиславовите правила или ако не искат - да се мотивират защо са против младите и учените да управляват страната.

    Това, което Станислав направи, може да се сравни с много нетипично, но силно начало на шахматна партия, която не всеки, седнал срещу него може да довърши.

    Но пък веднага стават ясни няколко неща:

    1. ИТН ще се възползва изцяло от електоралната подкрепа, защото обявявайки състава на кабинета си, Станислав паказва, че разчита на млади и образовани хора, които са и ядрото на привържениците му;

    2. Сложи разграничителна линия между ИТН и ВСИЧКИ без изключение останали класически партии - и най-вече БСП, които се самопомислиха, че единствени могат да "разрешат" кабинета му,
    В ситуацията, когато Станислав не иска подкрепа от никого, ако кабинетът на ИТН не мине през НС, то отново скоростно ще се разпусне и вината за това ще остане у партиите, неподкрепили правителството на неопетнените, младите и учените.
    Определено при следващи извънредни електоратът ще ги накаже. Най-вероятно това се крие зад репликата на Тошко Йорданов за цикъла избори. От които единствен печеливш ще е ИТН;

    3. Изключително силен ход е и момичето министър без портфейл по циганските проблеми! Без кебапчета, чалга, 30 лв и пр тривиалности Станислав спечели циганите!
    Откога говоря с колеги, че ако в Медицинския изкласяват по 2-3 доктори-циганчета на випуск, които да организират здравната грижа по махалите, колосален куп от проблеми щяха да са забравени!
    Браво!

    4. Назованите приоритети на ИТН са сетивно различими от всеки български гражданин: детски градини, детска болница, мед.хеликоптери, закриване на политическата тояга спецсъда, одит при държавните поръчки, продажба на ББР, която е замислена като куче-касичка на изпълнителната власт, връщане на авторитета на НС.

    5. Станислав проговори и каза неща, които са премислени, композирани и изпълними, а ефектът от тях може да се почувства много бързо. Условието е класическите партии да играят по Станиславовите правила. Ако не могат да си скъсат опашките - чака ги забрава, Корнелия.

    6. А може би това е краят на класическите политически партии?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    P.S. И разбира се, със забележителния ход на ИТН бяха разбити обикнатите напоследък Капитал-ски клишета "партии на протеста" и "партии на статуквото", чиято цел беше да се внесе разделение в обществото.
    Видимо за ИТН няма партии от първи и втори ред. Очаква се всички да променят закостенелото си мислене и да подкрепят предложения кабинет.
    Ако искат да карат постарому - скоро ще имат възможност да се обясняват по темата с електората си.
    Доколкото ти е останал. Корнелия.

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 6
    • + 9

    Не знам защо представяте номинациите за едва ли не назначени министри. Изобщо не знам защо приемате предложенията насериозно. Това е медиен стънт. Шоу!

    Слави си прави сметката, че предпочита да има нови избори. Използва шанса да се изтъкне като антисистемен играч. Как уж не играе по правилата на другите. Неслучайно ИТН не било политческа партия, а политически проект. Неслучайно противопоставя образованието и езиците на предложенията си с предишното редовно управление. Играе по емоциите на хората стабилно.

    Честита ви нова предизборна кампания, съграждани! Аз лично съм доволен - ще има нов служебен кабинет и още малко разграждане на статукво в предстоящия кратък парламент.

    Нередност?
Нов коментар