🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ИТН ще има вицепремиер, който ще е и регионален министър

Всяка от четирите партии ще има свой представител в министерствата, в които няма министър, предвижда промяна в текста на споразумението

Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие
Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие
Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие    ©  Юлия Лазарова
Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министърът на регионалното развитие, който ще бъде предложен от партия "Има такъв народ", ще бъде и вицепремиер. Това е записано в последния вариант на коалиционното споразумение между четирите партии от бъдещата управленска коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", с който "Капитал" разполага и който обаче все още не е окончателен.

Напрежение в ИТН за министерските постове

Първоначално споразумението предвиждаше формацията на Слави Трифонов да няма вицепремиер. На по-късен етап вицепремиерският пост беше включен към министерската квота на партията, но беше предвидено той да е за министъра на външните работи. По време на заседанието на парламентарната група на ИТН във вторник обаче на депутатите е било казано, че ще има разместване и министърът на регионалното развитие ще бъде и вицепремиер.

Като такъв по време на заседанието е бил представен бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Той беше номинация за министър на транспорта в несъстоялото се правителство на ИТН в предишния парламент. Освен Караджов сред сочените за министри в бъдещия кабинет от квотата на ИТН са още Александър Николов - за евентуален министър на енергетиката, Радостин Василев - на спорта, и Димитър Гърдев - за министър на външните работи.

Кандидатурата на последния породи напрежение сред депутатите от ИТН, защото към поста аспирации имала и Павела Митова, която беше депутат в предишния парламент. Не се посреща еднозначно и решението на ръководството на партията двете ресурсни министерства, които ще попаднат в сферата на влияние на формацията на Трифонов - на регионалното развитие и на енергетиката, да се оглавяват от хора, които не са от партията. Още повече, че Агенция "Пътна инфраструктура", за която се планираше да премине към транспортното министерство, на този етап си остава в регионалното.

Още промени в споразумението

С включването в споразумението на още един вицепремиер заместниците на бъдещия министър-председател Кирил Петков стават петима. Мандатоносителят "Продължаваме промяната" ще има двама вицепремиери. Това са Асен Василев, който ще е и финансов министър, и Калина Константинова, която ще е заместник министър-председател по ефективно управление и към която ще преминат редица дирекции и агенции от други ведомства като например Агенцията по вписванията и ГРАО.

БСП ще има вицепремиер, който ще е и министър на икономиката и индустрията, а вицепремиерът на "Демократична България" се очаква да е министърът на околната среда и водите.

Освен увеличението на вицепремиерите промяна има и в първоначалното предложение на "Продължаваме промяната" - във ведомствата, където мандатоносителят няма министър, да излъчва свой съветник с цел да има взаимен контрол в тези министерства. В последния вариант на споразумението, който не е окончателен, е записано, че "мандатоносителят и всеки от коалиционните партньори ще имат право да предложат по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър". Иначе се запазва принципът всеки министър сам да избира своите заместници и членовете на политическия си кабинет.

Кадровата политика

Промяна от първоначалния вариант на споразумението има и в частта за кадровата политика на коалицията в органите на изпълнителната власт и публичните предприятия. Документът предвижда председателите и директорите на държавни и изпълнителни агенции, както и прокуристите в публичните предприятия да бъдат одобрявани от Министерския съвет с квалифицирано мнозинство от 90% от състава му, независимо кой е органът, който го назначава. Към това в последния вариант на споразумението, който не е окончателен, е записано, че до извършването на съответните законодателни промени конкурсните процедури, които ще инициират министрите за тези назначения, да минават през одобрението на МС.

Коалиционните партньори ще провеждат единна кадрова политика и в Народното събрание. В споразумението е предвидено всяка седмица да се провеждат съвместни заседания на ръководствата на четирите парламентарни групи. А при избора на кандидати за регулаторните органи от парламента е предвидено номинациите на коалиционните партньори да минават през комисия за избор, след което ще се провежда среща на политическо ниво за обсъждане на кандидатите и координация във връзка с гласуването им в пленарната зала.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2

    "Коалиционно споразумение между четирите партии от бъдещата управленска коалиция", както пише, май няма да има.
    Ще има три отделни споразумения между всяка от малките партии и 4П.

    Което говори за три неща:
    1. Помежду някои от малките партии явно има неизгладими разминавания в позициите, щом не могат да стигнат до единомислие и да подпишат един документ. От това колко съществени са противоречията ще и прозависи дължителността на живота на коалицията, която губи мнозинство в НС без всяка една от тях;

    2. Фактът, че всяка партия по отделно ще подписва споразумение с 4П означава, че приемат водещата й роля не само като парламентарно представителство, а и като авторитетни личности, на които ще се повери управлението. Всъщност освен Киро и Асен (и нашумелият покрай бизнес подхода към БЮРМ Лорер), останалите от 4П са абсолютно непознати.
    Което пък може и да е добре.
    Но пък и царят довлече абсолютно непознати юпита...

    3. Управлението се феодализира по същия модел като наТройната коалиция - на всеки негово си парче от баницата: на по-заслужилите - по-голямо.
    Фактът, че образецът за политически номад Гроздан Караджов и доскорошен коалиционер на баце-2 може безкритично да бъде назначен за виципремиер в "правителство на промяната", дава много лош атестат за тая промяна.

    Нов бардак със стари к.... не се прави.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    P.S. А на фотографията зад номада Гроздан е друг емблематичен политически номад - Настимир Ананиев.
    Едва ли е случайно, че и в този парламент политическите въжеиграчи отново не са почистени.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    ИТН за троянския кон на библиотекарите да разбият и разводнят реформаторския устрем към това, което би променило БГ - и да стане ЕС държава като Естония или Словения..
    То не беше Ники Маус, то Плагиата, то Гроздан Крадократ... И както се вижда - ДПС креатурата ще успее... Денчев и Камен и Грух.. вътрешно вече се хилят гадничко...

    Нередност?
  • 4
    mmt1427702451396394 avatar :-|
    DR

    До коментар [#2] от "D-r D":
    Настимир Ананиев като Председател на ВОЛТ всъщност е юридически мандатоносителя на коалицията Продължаваме промяната , заедно със Средна европейска класа

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "DR":

    Знам, но преди това АН преброди 3-4 партии и коалиции.

    Нередност?
Нов коментар