🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крум Зарков: Без промяна в ръководството БСП ще продължи по спиралата надолу

Ако Корнелия Нинова бъде преизбрана, партията ще се окаже в екзистенциална криза и улица без изход, казва депутатът и единствен засега официален кандидат за лидерския пост в БСП пред "Капитал"

Крум Зарков
Крум Зарков
Крум Зарков    ©  Цветелина Белутова
Крум Зарков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В събота конгресът на БСП трябва да потвърди оставката на лидера Корнелия Нинова, която тя обяви след три поредни изборни краха на левицата през 2021 г. Разговаряме с единствения засега официален кандидат за председател на партията - депутата Крум Зарков, който до май 2021 г. беше член и на Изпълнителното бюро. Той е и един от малкото останали разпознаваеми лица от актива на БСП.

През последната година нещо се промени - впечатлението е, че сте наказан от партийното ръководство. С какво прегрешихте пред него?

Ако считат нещо за грях, то е, че още през април предвидих какво ще се случи и поисках оставката на ръководството, дадох моята и поисках оставката на останалите, включително на председателя на партията. Казах, че ако не реагираме като ужилени на този резултат, спиралата е само надолу. Това се потвърди за съжаление и през юли, и през ноември. Това е разковничето на обръщането на отношенията.

На следващите избори спиралата ще продължи ли според вас?

Няма спиране - ако не променим ръководството на партията, не обърнем политиката й към това, което наистина вълнува хората, и не я направим привлекателна за младите и активната част от населението, спиралата е само, и то стремително, надолу.

Ние трябва коренно да променим приоритетите и да се впишем в една обща тенденция на европейската левица, която печели навсякъде в Европа. Последният пример е в Германия, където за 6-7 месеца Германската социалдемократическа партия (ГСДП) от много тежка ситуация спечели властта и излъчи канцлер. Ние имаме какво да направим личностно, политически и организационно. Но ако не направим нищо и просто се явим пак на изборите, дали ще са предсрочни парламентарни или местните, които ще са вододел за БСП, катастрофата е неизбежна.

По какво БСП не си прилича с онези леви партии?

Естествено историческите развития на българския социализъм и българското ляво и това в Западна Европа са различни, но поне в последните 30 години такива разлики няма по ключовите въпроси. Предизвикателствата, на които трябва да отговорим днес в България и в Европа, са:

  • Възможностите, но и проблемите, които създава цифровизацията спрямо пазара на труда и спрямо трудещите се;
  • Екологията;
  • Включването на младите хора;
  • Изкореняването на бедността и на безработицата, особено сред младите;
  • Помощта за младите семейства.

Нашите стратегически цели трябва да са именно това - изкореняване на такива неравенства на доходите, които правят невъзможно каквото и да е общо действие.

В България неравенствата, особено икономическите, са драстични. Отправих въпроси към министъра на финансите Асен Василев, за да видим структурата на доходите, по които се плащат данъци. Ето каква е тя за 2020 г., за която имаме пълни данни: 1.5 млн. души работят до минималната работна заплата. Още 500 000 - до 1000 лв. Това прави приблизително ⅔ от работещите в страната с доход до 1000 лв. Около 800 000 души работят за между 1000 и 3000 лв. Около 40 000 получават между 3 и 5 хил., 40-ина хиляди - между 5 и 10 хил., и 18 000 - над 10 хил. лева. Ако ги съпоставите, ще видите, че това се отразява във всяка сфера на нашия живот, включително в политическата. Няма свобода, ако един човек контролира практически съществуването на огромна група хора, тъй като и хлябът, и ножът са в него.

Огромният дял от хората са в наемния труд, за сметка на свободната инициатива - това също съответства на доходите.

В развитието си лявата идея е преминала през различни етапи и сме стигнали до този, в който предприемачеството, частната инициатива и частната собственост се ценят и защитават. Разликата е там, че ние, левите, приемаме, че има наличие на друг, обществен интерес, който често не е тъждествен на някой частен интерес. Съвременността ни показва, че в някои случаи частни интереси се промотират над обществените и това е нашата битка. Въпросът е кой как дефинира обществените интереси и това е цялата идея на политическото ни противоборство. Последните 30 години има все по-малко партии, които да защитават интересите именно на хората на наемния труд, които също са най-малкото еднакво легитимни. Средната класа се създава и от наети хора, които получават качествени заплати - защото частната инициатива се е възползвала от тях, за да реализира своята идея.

В България непрекъснато говорим за икономически растеж и бизнеса, който го създава. Да, но точно толкова негови създатели са и работещите в този бизнес. Не случайно в последните години работодателите казват, че основна пречка пред растежа е липсата на работна ръка. Може би защото икономиката ни ползва едно основно конкурентно предимство - ниската ставка на работната заплата. Такава конструкция е порочен кръг. На работодателите им трябват работници, но им трябват нископлатени работници, за да могат да експортират, но това, което се експортира най-лесно в света, в който живеем, са самите работници. Това трябва да бъде преоценено и пренасочено към икономика на високата добавена стойност и справедливо разпределение на резултата от труда.

Икономиката ни ползва едно основно конкурентно предимство - ниската ставка на работната заплата. Такава конструкция е порочен кръг.

Наскоро нашумя фразата на Асен Василев, че България е богата държава, но е много окрадена. Имаше предвид корупцията и е прав. Първостепенен приоритет ни е да решим този въпрос. След това ще видим системата на преразпределение. И данните в Евростат показват, че нашата система е съставена така, че концентрира все повече и повече в тези, които имат най-много, и оставя все по-малко и по-малко в тези, които имат най-малко.

За данъците ли говорите?

Включително за данъците - един от големите въпроси е за тях. Неслучайно няма развита страна в света с плосък данък. Това е цивилизационен модел. Как се формира държавният бюджет? Много малка част е от данъка върху доходите на физическите лица. Огромната част идва от косвените данъци - ДДС, акцизи и т.н., които също са плоски, тъй като са еднакви за всички, включително и за стоките от първа необходимост. Всички тези пари, които сега ще се дават от бюджета като компенсация за бизнеса - да, има необходимост, разбира се, но нека да знаем откъде идват. Те идват основно и пропорционално от джоба на хората, две трети от които работят за до 1000 лв. на месец. Това е ситуацията.

По принцип лявото се приема като либерално, а БСП се оказа една от най- консервативни партии в момента, ако слушаме приоритетите й.

Тази консервативност е от последните години. Към националистическо-консервативния завой се пое към 2017 г

Вие също бяхте в ръководството по време на този завой.

Не бягам от нито едно от решенията, в които съм участвал като част от ръководството, без значение дали съм се противопоставял на тях във вътрешните органи на партията. Това, което има значение, беше една вълна, която заля българското общество, която се вписваше в ясна стратегия на БСП - че трябва да направим всичко, за да бутнем мафиотско-олигархичния режим, който ни управлява. Това беше логиката и аз дълго време съм я подкрепял, защото човек трябва да приоритизира битките. Всъщност така и се случи. Ние разбрахме, че за да се възстанови нормалният терен на идеологическия спор, трябва да се въведат минимални стандарти на правова държава - по очевидни причини. Следователно всичко съсредоточихме и много неща преглътнахме в тази битка за смяната на управлението на Борисов. Оказа се обаче, и това се разбра още през април 2021 г., че дори хората, които не харесват БСП, очакват от нея нещо повече. Тя не може да е партия само против нещо. Нейните избиратели очакват много по-ясно очертано бъдеще, и то на определени принципи - тези на солидарността, най-общо казано. Когато ние подпомогнахме битката да се измести на терена не на леви и десни, а на добри и лоши, рискувахме да дойдат по-атрактивни, по-нови и по-непознати хора и да вземат вота, което се случи не веднъж, а два пъти. Това са важни уроци.

Още през април 2021 г. се разбра, че дори хората, които не харесват БСП, очакват от нея нещо повече.

Според мен БСП си свърши до голяма степен работата на опозиция. Бяхме единствената парламентарно представена опозиция и допринесохме за победата над ГЕРБ и Борисов. Но оттам нататък още през април трябваше да разберем, че има и друго, което трябва да предложим. Не го направихме и затова понесохме тези резултати. В крайна сметка в момента ситуацията е различна. Имаме шарено коалиционно правителство, скрепено именно от битката с корупцията, и тази задача трябва да бъде свършена преди следващите избори. Кога ще бъде свършена тя обаче, предстои да видим.

Има ли вариант на конгреса Корнелия Нинова да отмени оставката си, както след евроизборите през 2019 г.?

Според мен най-реалистичният сценарий е да се върви по процедура. Конгресът ще констатира оставката й и най-вероятно Националният съвет ще избере временно изпълняващ длъжността и ще определи датата за пряк избор. Мисля, че всъщност целият залог на този конгрес е констатацията на оставката на Корнелия Ненова.

Тя може ли да се кандидатира за председател отново - по устав й се полагат само два мандата, но този ще е непълен.

За това ще се произнесат органите, които ще приемат документите на евентуалните кандидати. Нинова още не е казала еднозначно, че ще се кандидатира, но дава такива знаци. Аз със сигурност се готвя за състезание с кандидата Корнелия Нинова.

Назначенията, които прави в изпълнителната власт, ще й осигурят ли нужната подкрепа?

Говори се за това в партията естествено. Назначенията, които сега се правят, се следят - включително от тези, които не са назначени и са разочаровани, както и от тези, които са отстранени по някакъв начин. Ще кажа принципно, че не е редно да се използват лостовете на държавната власт, за да се закрепяш на партийна позиция. В моята кампания няма да залагам бъдещето на правителството. Между другото една от точките, с които Корнелия Нинова стана председател и направи реформата си в БСП, беше именно разделянето между партийните и държавните позиции. Явно е претърпяла еволюция по тази си позиция.

Сигурно ли е, че изборът ще е пряк, както тя беше избрана?

Да, мисля, че ще е пряк изборът и мисля, че това е добре. За друг вариант трябва промяна в устава, което може да се случи на конгрес, но не виждам никакви индикации, че някой работи в тази посока. Прекият избор ще остане, както и мандатността на народните представители.

Моята кампания също ще заложи на прекия елемент. Особено сега, когато подготовка за местните избори е екзистенциален за партията въпрос, трябва да има хора, които да се съсредоточат в партийната работа, и други - в управлението на държавата. Парламентарната група трябва да играе роля на трансмисия и да следи за реализацията на политиките на БСП през представителите й в изпълнителната власт.

Очаквате ли и други претенденти за лидерския пост?

Формално има възможност за това и тепърва ще се отвори със съответната процедура. Малко тъжно е обаче, че в БСП без съмнение има много хора, които имат качества за този пост, но някак си изчакват какво ще реши Корнелия Нинова за себе си. Предполагам, че ако тя не се кандидатира, ще има доста други кандидати. Аз не взимам своето решение спрямо нейните, така че дали ще сме двама, трима или петима, вървим напред.

В БСП има хора, които са сътрудничели на Пеевски или на Борисов. Част от тях са в опозицията на Корнелия Нинова. Как бихте се отнесли, ако получите предложение за подкрепа от тях?

Първо се опитвам да изляза от този цикъл, в който влязохме преди доста време - БСП да изглежда като организация, представена от врагове и приятели. И че в зависимост от обстоятелствата един се сочи с пръст, а за друг се затварят очите.

БСП е нещо много по-сложно. Новият председател трябва да умее това, в което се състои модерното лидерство. Всички имаме плюсове и минуси, грешки и постижения, таланти и недъзи. Председателят трябва да организира работата така, че да максимизира плюсовете и да минимизира минусите. В една партия като БСП,традиционно и исторически създадена и функционираща на базата на течения и конфликти - идейни, личностни и т.н., тази инфраструктура е ключова. Всеки конфликт "горе" се ретранслира в организациите по места и води до крайния резултат, че симпатизанти на БСП не излизат да гласуват.

Всеки трябва отново да види своето основание да бъде част от партията и това основание не може да бъде само личността на председателя или на негов опонент. Ще се изисква доста работа, но най-важното е да се зададе друг тон. БСП загубихме три последователни избора и всичко свърши през ноември. Влязохме във властта, но оттогава какви са новините, които излъчихме като партия? Отстраняването на Кирил Добрев и гоненията на хората от вестник "Дума". Или кой бил назначен и кой не. С такъв тип послания не може да събудите в партийната организация някакво желание да си говорят за това какво можем да направим днес, когато сме във властта.

Има два типа политика - едната създава стойност, другата взима стойност, включително публична и икономическа. През последните години имаше такава борба в БСП. Вие къде стоите по това разделение?

Ясно е къде бих се определил. В същото време йерархическата структура на всяка организация е такава, че тези, които са най-високо, трябва да реализират идеи. Това е свързано с властови механизми, което създава риска от облагодетелстване. Естествено, че тези, които са били най-отгоре, са и най-заподозрени за това, че са се възползвали от партийните позиции с други цели. Не трябва да си затваряме очите за това, а да ги сменяме често. Не да ги изхвърляш от партията, а просто да преценяваш кой колко време е способен да оцелее не само на това напрежение, но и на това изкушение.

На кои хора залагате, ако ще сработи и страхът от лидера?

БСП на последните преки избори беше малко над 80 000 души. Ще се постарая да стигна до всеки от тях. Колкото по-лично стигна, толкова по-добре и за мен самия, тъй като има доста сериозна тролска активност в мой ущърб. Получих сериозна подкрепа от младежкото обединение на БСП, което наскоро се събра и прие резолюция за промяна. Не съм споменат в нея поименно, но се разпознавам, подкрепям я и се надявам да получа обратно тяхната подкрепа. Поне такива свидетелства получавам. Тези млади хора много ясно заявиха неща, в които вярвам, а именно, че партията има нужда от промяна и реализиране на политика, която да бъде привлекателна и отвъд нас. За съжаление БСП по-често отблъсква политически неангажираните хора, отколкото да ги привлича и интересува със своите идеи.

В крайна сметка БСП е единствената партия в България последните 30 години, която е успявала да сменя своя председател, без да се маргинализира, и да остане важен участник в политическия живот. Маргинализацията на БСП или спирането на тази тенденция - това е залогът на предстоящите избори. Ако Корнелия Нинова бъде избрана, това е равнозначно на ритуално самоубийство на партията, а оттам и на цялото ляво политическо пространство, защото БСП остава и дълго време ще остане единствената структурирана сила, която може да представлява лявото.

"Продължаваме промяната" не е ли тъкмо такова предизвикателство към БСП?

Това е предизвикателство към всяка партия , която се счита за идеологическа. То е точно толкова и към тези, които се определят като десни. И също е продукт на факта, че по обективни причини и заради характера на управлението, на което бяхме подложени, въпросът, който се решаваше на тези избори, беше дали продължаваме с олигархичния модел, или отиваме на друго място. И политически играчи, последният от които беше "Продължаваме промяната", много добре идентифицираха въпроса и заложиха на този тип прагматично говорене.

Говорим за хората, които гласуваха за тях и бяха най-много.

И въпросът е за кого ще гласуват за утре. Във всеки случай това не са хора, които са т.нар. твърд електорат. Това са хора, както и основната маса негласуващи, за чието доверие трябва да се борим. Затова първо трябва да консолидираме самата си партия, ясно да оповестим за какво се борим и да отидем към тях с нови лица, ново говорене, нов начин на поведение, ново излъчване, ако щете.

Смятате, че БСП може да се надскочи въпреки целия шлейф?

Сигурен съм, знам го, виждам го. Целият шлейф носи уроци, защото сега имаме едно управление, което много бързо ще се сблъска с липсата на опит, на белези и на грешки. Политическата организация и идейност е нещо, което според мен е придадена стойност на БСП, ако се върне отново към онези идеи, които са направили нейния смисъл от съществуване. И естествено, ако се предприемат необходимите кадрови промени. Според мен ние имаме абсолютно всички основания да се представим много по-добре на следващите местни избори. Качествени кандидати, друго политическо поведение, подкрепа за правилните политики и ясно идентифициране на социално отговорното поведение в тях, което е нашата задача в това правителство, е формулата за успеха.

Моята кампания ще се фокусира именно върху работата на БСП - за изкореняването на бедността, борба срещу маргинализацията на цели групи от обществото, борбата с неравенствата. Твърда проевропейска позиция и много по-тясно сътрудничество на БСП с европейските социалисти - както с отделните партии в различните държави, така и също с Партията не европейските социалисти.

Защо се случи конфликтът между Корнелия Нинова и президента Радев?

Президентът Радев е държавен глава и няма отношение към процесите в БСП. Този конфликт не се отрази на него, а единствено на резултатите на БСП. Защо самата Корнелия Нинова се държеше така, че непрекъснато внасяше проблеми в отношенията с президента, при положение че БСП официално го подкрепя, аз не мога да кажа, но идентифицирам това като една от основните грешки, които ни доведоха до резултат от под 300 000 души.

Ако Корнелия Нинова бъде преизбрана, какво е вашето бъдеще в БСП?

Просто ще си остана член на БСП. Нито ще напусна партията, нито ще създавам друга, нито смятам, че ще ме изключат. Аз се кандидатирам, защото мисля, че имам основание да го направя и че имам шанс да спечеля. Ако Корнелия Нинова спечели, моят проблем ще е най-малкият. Цялата БСП ще бъде подложена на екзистенциална по характера си криза. За мен това е действително улица без изход.

Интервюто взеха Румяна Червенкова и Деян Димитров

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 1

    Крум Зарков - момчето посочено от американските социалдемократи у нас да оглави БСП. Идеален пореден национален предател, който да замени Нинова и БСП да гласува я отпадане на ветото за Северна Македония в НС, я Инстамбулска конвенция, или най-малкото да е надежен и послушен партньор на вече поставените от американското посолство ПППП.
    Поредна статия тук за качествата на бъдещия лидер на БСП!

    Нередност?
  • 2
    mxe22646685 avatar :-|
    mxe22646685
    • - 3
    • + 1

    Пълен смешник и демагог, и малките деца разбраха, че причините за ниския резултат на БСП на изборите е в пандемията, машините и новите
    "месии" Слави и Харвардите.

    Нередност?
  • 3
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 1
    • + 3

    Абе Зарков, каква екология, какви млади хора? Вие сте заченати в грях. Кумчо Вълчо завинаги ще си остане лошия герой в приказките, колкото и да работи с младите. Закривайте и се отказвайте от миналото. Това е пътят на лявото в България.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Крум ще направи от БСП същото, което Киро прави с държавата - безсубектна, подчинена, безгласна, умилкваща се.

    В мандата на Нинова БСП пропадна на 3 избора. Но по същият алгоритъм пропаднаха и всички останали партии, вкл и ДПС, защото населението за пореден път потърси спасител-еднодневка и се хвърли на врата първо на Слави Тр, а месец по-късно - на Киро и Асен.
    При Станишев БСП катастрофира на 11 поредни избора (!!!), предизвика скандала с Пеевски за шеф на ДАНС и никой не помисли да надига глас да му иска оставката! Защо?

    Защо Нинова е неудобна?

    Защото не се вписва в троцкистката лява вълна, която е превзела ПЕС или там както се казва.
    Крум е форлайтерът на троцкисткото движение в БСП и надделее ли то, БСП бързо ще стане същото НПО като ДБ - НПО-но на Ицо Иванов.

    Нередност?
  • 5
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Заради неправилен метод за емитиране на левове, в Република България е с възникващи щети. Неправилното ползване на левове поразява бедни и богати. При условия на паричната грешка е невъзможна устойчива успешна политическа дейност.

    Защо Българската социалистическа партия е за запазване на допусканата парична грешка и подсигурява своя провал?

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Леле, мале! Доктора посегна и на доскорошния си любимец! След мечтите как млад, ерудиран и амбициозен социалист е идеалния кандидат за него (и естествено, БСП-ар), сега запя друга песен. Защо ли бе, трольо?

    Явно ще потъва с Нинова докато не хване сламката на Костя Копейкин.

    Нередност?
  • 8
    aqs31489694 avatar :-@
    Dobromir Kotsev

    Тест комент

    Нередност?
Нов коментар