🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разчистване на вътрешната опозиция в БСП: Кирил Добрев беше изключен

На неприсъствена подписка между празниците Корнелия Нинова отстрани един от най-големите си опоненти в левицата преди конгреса за избор на лидер

Изключването на Кирил Добрев на подписка беше почти гарантирано, тъй като Нинова контролира две трети от гласовете в широкото ръководство на БСП.
Изключването на Кирил Добрев на подписка беше почти гарантирано, тъй като Нинова контролира две трети от гласовете в широкото ръководство на БСП.
Изключването на Кирил Добрев на подписка беше почти гарантирано, тъй като Нинова контролира две трети от гласовете в широкото ръководство на БСП.    ©  Юлия Лазарова
Изключването на Кирил Добрев на подписка беше почти гарантирано, тъй като Нинова контролира две трети от гласовете в широкото ръководство на БСП.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година след като Корнелия Нинова успя да изключи червения бизнесмен Георги Гергов от БСП, и седмици след като влезе във властта, ръководството на левицата разчисти сметките си и с друг основен критик и опонент на Нинова - Кирил Добрев.

Начинът, по който това се случи, е любопитен: между празниците на неприсъствен пленум на Националния съвет (НС) на партията, на който гласовете на членовете на НС пристигат по имейла. Подписката продължи от сряда сутринта до четвъртък вечерта. Изключването на Добрев, веднъж предложено на НС беше почти сигурно, тъй като около две трети от членовете на съвета са верни на лидера в оставка Нинова. Гласували са общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет, за - 106 гласа, против - 61 гласа, въздържал се - 3 гласа, съобщиха в края на работния ден от пресцентъра на БСП.

Това е кулминацията на противопоставянето между Добрев и лидера на БСП, което набра сила през последната година и половина. Един от най-яростните критици на Нинова се изправи срещу нея и на вътрешнопартийните избори за председател през септември 2020 г., на които тя победи безапелационно.

С имейл между празниците

По информация на БНР изключването на Добрев е предложено от организациите на БСП в Омуртаг, Долни Чифлик, Варна и от младежката организация на левицата в Елин Пелин. Според партийци, говорили пред "Капитал" неофициално, обаче няма никакви съмнения, че това е съгласувана акция на тясното ръководство на Нинова. Председател на организацията във Варна например е Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро (ИБ) и близък до Нинова.

В мотивите се изброяват "открито противопоставяне на решенията на Националния съвет на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне", "множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаващи негативен образ на БСП", "уронване на обществения престиж на партията", "използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси", както и подпомагане за изграждане на партийни структури за нови политически проекти. От "Позитано" неофициално твърдят, че Добрев е използвал опита и влиянието си на бивш организационен секретар, за да помага по места на "Продължаваме промяната", а на други на Мая Манолова. Информацията обаче е непотвърдена.

По пътя на Гергов

Това е вторият път, в който Нинова прибягва до такава мярка. На 7 януари миналата година, когато беше изгонен Георги Гергов, решението също бе взето на подпис от 185-те членове на Националния съвет заради епидемичната ситуация по онова време. Този път няма подобно оправдание, освен че подписката се случва между празниците, когато много хора пътуват. Неприсъственият пленум означава и че не може да бъдат предложени други точки в дневния ред, а Добрев не може да се защити пред съвета.

"Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може", написа Добрев в социалните мрежи в сряда.

Единственият засега кандидат за председателския пост в БСП Крум Зарков написа в социалните мрежи, че изключването на Добрев по този начин не е редно.

Оперативното бюро на Младежкото обединение на БСП също разкритикува Изпълнителното бюро за действията му с въпроси защо не е бил подкрепен Румен Радев категорично (между двата тура Нинова отказа да призове да се гласува за Радев - Йотова) и защо изключването се прави тайно. "Другари, въпросите към вас са много, проблемът е, че вие отнехте трибуната на членовете на Националния съвет на БСП да ги зададат свободно и директно", пишат още от младежката организация, без директно да се застъпят за Добрев.

Лидерът на БСП - София, Калоян Паргов, който е близък до бившия зам.-председател, напомни, че софийската организация е била против изключването и на Георги Първанов и Румен Петков и че е против и този ход на ръководството. От БСП - Перник, чийто кмет Станислав Владимиров е в непрекъснат конфликт с ръководството от над година, призова за незабавната оставка на Нинова.

Защо е важно?

Опитът за изключване на един от основните опоненти на Нинова се случва по-малко от месец преди насрочения за 22 януари конгрес на партията, който на теория трябва да потвърди оставката на Нинова и да насрочи нов пряк избор за председател. Тя беше принудена да подаде оставка след 3 изборни краха на левицата тази година, но пак чрез неприсъствен пленум насрочи конгреса чак за януари, което позволи на Нинова да води преговорите за съставяне на правителство от страна на БСП и да спечели за себе си поста вицепремиер на икономиката и индустрията.

Ходът с изключването на Добрев е и скрит залп в конфликта на Нинова с президента Румен Радев за влияние вътре в левицата. Нинова почти открито обвини държавния глава в активна подкрепа за опозицията ѝ в партията и в политическо инженерство на гърба на БСП.

Въпреки че така Нинова допълнително ще задълбочи разцеплението в партията преди предстоящия конгрес, очевидно е пресметнала, че влизането на БСП във властта и вицепремиерският й пост засилват вътрешнопартийните й позиции спрямо тези на опозицията й.

Кой е Кирил Добрев?

Кирил Добрев е член на така наречената партийна аристокрация на БСП по линия на баща му - Николай Добрев, бивш министър в правителството на Жан Виденов.

До 2020 г. беше зам.-председател на БСП и организационен секретар на партията, което му даде огромно влияние в структурите. Подкрепяше Нинова като лидер на БСП, докато не се обърна срещу нея в края на 2019 г., а през 2020 г. се превърна в основния ѝ опонент за председателския пост.

Въпреки твърденията Добрев не е "лидер на вътрешната опозиция", доколкото тя се състои от много фракции, но в разразилото се разделение "всички за или срещу Нинова", той беше един от най-знаковите опозиционери и единствен от тях остана в Националния съвет след 50-ия конгрес на БСП през октомври 2020 г., когато от него отпаднаха Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Георги Пирински, Михаил Миков, и по-късно изгоненият Гергов.

Вътре в БСП Добрев беше смятан за проводник на интересите на ГЕРБ и привърженик на идеята БСП да взаимодейства с бившата управляваща партия заедно с пловдивския бизнесмен Гергов, който подкрепи кандидатурата му. Всяко решение на Нинова при предишния Национален съвет висеше на косъм и се прокарваше чрез тежки битки.

Съмненията за връзките на Добрев с ГЕРБ се подсилват и от обръча от фирми, гравитиращи около социалиста. Разследване на "Капитал" от август 2020 г. показа, че част от фирмите, които гравитират около Добрев, са печелили обществени поръчки за десетки милиони през последните години от редица държавни институции, което основателно повдига въпроса как тогавашен зам.-председател на опозиционна политическа сила е получавал такива подаръци от властта. Именно това най-вероятно означават и корпоративните интереси, споменати в мотивите.

Допълнителни съмнения за дейността на Добрев произлязоха и от избора на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ през декември 2019 г., когато над половината от парламентарната група на БСП или гласува за Цацаров, или се въздържа, въпреки решението на ръководството БСП да гласува против бившия главен прокурор. Тогава партийци разказаха пред "Капитал", че това е станало в резултат на прозвънявания и употреба на влияние в групата на БСП от страна именно на Кирил Добрев.

Според източници на "Капитал" на "Позитано" Добрев е и организаторът на редица протести и демонстрации пред централата на партията при предишни пленуми. Не на последно място, социалистът отворено критикува ръководството на партията в почти всяко свое публично изявление от последната година и половина. В края на ноември в ефира на БНТ заяви, че близък до Нинова човек от ръководството е взел 150 млн. лв. от обществени поръчки от правителствата на Бойко Борисов, но така и не обяви кой е този човек, а според партийци е отказал да каже името му и вътре в партията.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 3

    Кирил Добрев е всеизвестно корумпе, крадократ от висшата лига на баща си, пръв приятел на Гергов, Доган, Свин. Без никакъв бизнес опит или идеи е натрупал милиарди като гарант на схемите, произхождащи още от Луканов, 85та и преди - чак до сегашните герберски .. хм... проблеми.
    Ако 97г. народа пред НС беше нахлул и счупил главите на Нора, Ахмед и ДС олигархията, сега нямаше изобщо такива именца да са новини.
    Трябваше като в Румъния Чаушеску... Една гражданска война в БГ щеше да е отрезвяваща случка за крадократите от ОПГ в Селофия... и Европа...
    Която се прави че на изток от... Чехия, Унгария е... Турция.!!..

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Da be.. da..":

    А Нинова е много честна, нали. Любовница и протеже на Костов, после на Овчаров. Одобрила Пеевски на шеф на Данс, като председател на парламентарната група.................Изнасилила парламентарната си група , която е гласувала за мафиота Пеевски ......единодушно, като ги е заплашила с прекратяване на мандатите им като депутати.
    Вземи се прегледай. Уволнена за корупция от едно от най- корумпираните правителства. Завършила право и работила само около година като пом. следовател. Нищо не разбира от икономика, а е назначена за министър. Не проведе две предизборни кампании, понеже Пеевски я държи на къс повод- ......все се разболява и месец преди изборите............мълчи. Подставено лице.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Полезно за партията , пардон , за България ...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Когато пиша за деградацията на Капитал, се старая за давам за съпоставка предишно състояние. Професионално изкривяване...

    След горния, причудлив за неолиберална медия, плач по партийната екзекуция на червения барон Киро Д, е полезво да се прочете отново публикация по темата за бизнеса на въпросния в Капитал от лятото на 2020г:

    https://www.efir2.bg/news/15981712191159/biznesat-na-kiril-dobrev-ot-bsp-e-opleten-v-mrezha-ot-obshtestveni-porachki

    Изчистването на "социалисти" като Гергов и Киро Д от БСП е първосигнално самосъхранително действие. Закъсняло, но неизменно полезно. Двамата не са никакви водачи на идеологическите крила в БСП, противопоставящи се на председателката, защото и двамата са (бяха!) бизнес посредници и топла връзка между баце и структури в партията си.
    Това е процес на очистване.

    И на финала - въпреки отлива на гласове от БСП (което не е адекватно да се приписва във вина единствено на председателката, защото същото налази и всички останали партии, вкл. и ДПС), червената партия след подгома при Станишев влезе в управлението на страната.

    Но това е друго голяма тема.

    ЧНГ на всички.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    А пък аз си мислех, че "създаване негативен образ на БСП" е основна задача за всеки член на партията... Всеизвестната корупирана, посткомунистическа, крадократична пасмина е добре да изключи всеки един член последователно и нека последния да затвори вратата.

    Като основна "опозиция" няколко парламента, БСП се докара до 10% електорална подкрепа, още преди да влезе в правителство. Сега предстои още по-сериозно сгромолясване. Стискам палци на неуважавания Добрев да направи и той една партийка, за да ускори процеса.

    Статуквото цапа и мирише, г-н Докторе. Ходете при Коста Копейкин вече - отдавна сте за там така или иначе.

    Нередност?
Нов коментар