Битката за БНБ: ГЕРБ и ДПС в отбор със Слави Трифонов

Управителят на централната банка не трябва да е подвластен на местни лобита и интереси

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Капитал" покани и двамата кандидати за интервю. От ИТН обаче отказаха поканата, а разговорът с Андрей Гюров може да прочетете тук.

Изслушването на двамата кандидати в бюджетна комисия, където те ще представят концепциите си и ще отговарят на въпроси е днес от 16 часа и "Капитал" ще го проследи.

До дни ще стане ясно кой ще заеме един от най-важните постове в държавата и с ключова роля за влизането в еврозоната - този на управител на БНБ. Надпреварата е необичайна - кандидатурите за независимия по закон надзорен орган са все от управляващата коалиция и не са безспорни авторитети в банковите среди. При председателя на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от ИТН слабост е миналото му в ръководството на проблемни банки, а председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров няма управленски опит във финансова институция.

Големият проблем обаче не е в CV-тата, а в това какво бъдещият управител ще даде в замяна на получената политическа подкрепа. Към сряда, по информация на "Капитал" от депутати, кандидатът на Слави Трифонов си е осигурил гласовете на ДПС и ГЕРБ, които правят избора му почти сигурен. А това може да означава още шест години некачествен надзор над банки и казуси от типа КТБ и ББР.

Какво е ясно до момента

Номинацията на Андрей Гюров ще бъде подкрепена от останалите две формации от мнозинството - "Демократична България" и най-вероятно БСП. Социалистическата партия досега не е изразила категорична позиция зад кого от двамата кандидати застава, но по неофициална информация от червени депутати още миналата седмица парламентарната група е гласувала решение да не подкрепя кандидатурата на Каримански. Трите формации - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат общо 109 депутати.

Каримански е подкрепен официално единствено от собствената му партия - "Има такъв народ". Макар от ДПС да твърдят, че все още нямат решение за кого от двамата кандидати да гласуват, депутати от движението изключиха пред "Капитал" възможността да подкрепят номинацията на "Продължаваме промяната", а гласуването им почти сигурно ще е в полза на Каримански. По последна информация същото ще е и поведението на ГЕРБ. Първо, през уикенда бившият финансов министър Владислав Горанов и председателката на парламентарната група Десислава Атанасова заявиха, че партията няма да подкрепи нито една от двете кандидатури. Но към сряда от ръководството на ГЕРБ казаха неофициално за "Капитал", че по-вероятно е да гласуват за Каримански. Ако това се случи, Каримански ще има подкрепата също на три парламентарно представени партии - ИТН, ДПС и ГЕРБ или общо 118 гласа.

Важни са и 13-те гласа на "Възраждане". Те, ако се вярва на лидера Костадин Костадинов, не следва да подкрепят никой, защото кандидатите декларират желание за приемане на еврото. Така че ролята им може да е само в кворума и недостига на гласове за избор на един от двамата кандидати - за избор трябват 50+1 гласа от присъстващите в пленарната зала.

Защо е важно

Кой ще е начело на БНБ през следващите 6 години е важно заради приемането на еврото през 2024 г. Ролята на централната банка в този процес е ключова и изисква не само отлична организация и сътрудничество с изпълнителната власт в София, но и добро познаване на европейските финансови регулации и дипломатически подход към Франкфурт. В този смисъл, Гюров е по-подходящ комуникационно заради доверието между него и премиера и финансовия министър.

"Централното банкерство е нещо различно от управлението на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатура, но не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров поне не е агресивен в налагането на кандидатурата си", коментира дългогодишният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Човекът начело на БНБ не трябва да е подвластен и на местни лобита и интереси, защото от това как се управлява централната банка и дали си затваря очите при нередности, зависи здравината на българските банки. Справка - случаят КТБ. А в настоящето ключов въпрос е как санкционираните по "Магнитски" работят с български банки, под заплахата те да загубят достъпа си до американската финансова система.

Залогът сега не е само контролът над самата БНБ и нейното развитие - той се покачва и до здравината на самото управляващо мнозинство.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 1
    • + 4

    Няма нищо изненадващо, все пак Слави е слуга на ДПС, това го знае всеки поне малко информиран човек, както и Боко банкянската мутра също е зависима от ДПС. Но истински резил би бил този Любчо който е бил в гнилата ябълка инвест на сервитьорката Петя през която Мадуро препра доста пари, разни топ банкери препират доста кеш на бивши структури на вис-2 и дс да бъде гуверньор, но пък ако погледнем дереджето си и отчетем, че ние със сигурност сме кочината на Европа това би бил най-логичния избор за такава позиция.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    А как яростно Каримански отричаше да се стреми към поста на гуверньор, макар че първата му работа в парламента беше да организира този избор. ДПС твърдо са решили да си запазят националната банка.

    Нередност?
  • 3
    nvarvarin avatar :-|
    nvarvarin
    • - 5

    Тука само липсва щампата "Платена публикация".

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Република България прилага създаващ щети метод за емитиране на левове без необходима държавна защита на националната валута. Държавната грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация.
    Българската народна банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация.
    При създадените условия, управителят на централната банка е жертва на финансова неправилност.
    За да отложи държавния стопански крах, правителството взима заеми за да плати щети от финансовата слабост. Ресурсите за противодействие срещу щети са ограничени. Трудностите се увеличават.
    Преустановяването на злокобната финансова политика зависи от държавната власт.
    Всички понасяме щети от грешката при държавното ползване на левове. Защо се допускат тези щети?

    Нередност?
Нов коментар