🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Възраждане" по модела на Путин

Битката на Костадин Костадинов Копейкин срещу фашистката измет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Предстои дебат за вота на недоверие. Ще има и гласуване. Нека не допуснем тази фашистка измет, тези платени да дойдат пред парламента", зовеше от парламентарната трибуна през миналата седмица председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. Този вторник обаче нацистите не само че бяха допуснати, ами ги доведе самата "Възраждане". В редиците й на протеста срещу правителството на Кирил Петков част от участниците не криеха свастиките на личната преторианска гвардия на Хитлер - SS, татуирани по вратовете им.

В разминаването между думи и реалност при Костадинов няма изненада. "Възраждане" е откровено проруска партия, а лидерът й, известен като Костя Копейкин, открито защитава тези на Москва, прикрити зад българския национален интерес и ала-бала патриотизъм, a руски знамена са редовно присъствие на техните протести. Риториката с фашизма на Костадинов от тези дни също е поредно доказателство, че курсът и поведението му нямат разминаване с руския модел. Владимир Путин определя Украйна и неудобните му като фашисти, които трябва да бъдат спрени и унищожени. Докато кадри със задържани руски войници в Украйна често показват татуирани нацистки свастики по телата им.

Не е и тайна, че в Русия има не едно или две сериозни фашистки сборища, посещавани в миналото и от представители на партии, чието място в момента е заето от "Възраждане". Антифашистките призиви на Копейкин може и да минават сред почитателите му, но засега едва ли пред широката публика. Покрай всичко това не е зле промяната в бъдеще да насочи малко повече внимание и дебат за свастиките по телата, които се разхождат свободно из страната и висят по стените. Които иначе са обявени за незаконни.

Все още няма коментари
Нов коментар