🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нанси Пелоси игнорира заплахите на Китай и кацна в Тайван

Очаква се в сряда председателят на Камарата на представителите в САЩ да се срещне с президента Цай Ингвен

Сайтът за проследяване на полети FlightRadar спря да работи за кратко по-рано във вторник следобед, след като 300 хил. души наблюдаваха дали самолетът на Пелоси ще поеме към острова
Сайтът за проследяване на полети FlightRadar спря да работи за кратко по-рано във вторник следобед, след като 300 хил. души наблюдаваха дали самолетът на Пелоси ще поеме към острова
Сайтът за проследяване на полети FlightRadar спря да работи за кратко по-рано във вторник следобед, след като 300 хил. души наблюдаваха дали самолетът на Пелоси ще поеме към острова    ©  Reuters
Сайтът за проследяване на полети FlightRadar спря да работи за кратко по-рано във вторник следобед, след като 300 хил. души наблюдаваха дали самолетът на Пелоси ще поеме към острова    ©  Reuters

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна в столицата на Тайван - Тайпе, въпреки китайските заплахи да не го прави. Тя пристигна във вторник вечерта местно време и се очаква да се срещне в сряда с представители на парламента и президента Цай Ингвен.

"Посещението на нашата делегация в Конгреса в Тайван почита непоколебимия ангажимент на САЩ да подкрепя жизнената демокрация на Тайван", каза Пелоси, която е третата в ранга на властта след президента и вицепрезидента, в изявление при пристигането си в Тайван. Това е най-високопоставеното посещение на американски политик в страната от 25 години - през 1997 г. подобна визита направи тогавашният председател на Камарата на представителите Нют Гигнгрич.

До последно нямаше информация дали посещението ще се състои и дълго не беше включено в програмата на Пелоси, обхващаща Южна Корея, Малайзия, Япония и Сингапур. По-рано Politico съобщи, че САЩ и Китай са постигнали съгласие визитата да продължи, но без инциденти.

Тя се случва в условията на руската инвазия в Украйна, която доведе до сериозно противопоставяне между Запада и Москва. Пекин официално не е осъдил военната агресия на Кремъл, макар и да не я подкрепя официално.

Външното министерство на Китай заяви след кацането че, решението на САЩ да предприеме подобен ход "въпреки силната съпротива от Китай" нарушава "принципа "един Китай"... и тежко вреди на двустранните отношения", а и подкопава устоите на мира в Тайванския проток.

Китайският президент Си Цзинпин подчерта позицията си миналата седмица по време на разговор с Джо Байдън, в който напрежението отново се покачи. "Онези, които си играят с огъня, ще загинат от него, каза Си Цзинпин, цитиран от външното министерство на Китай. Надяваме се, че САЩ ще имат ясно око за това." Министерството на отбраната на Китай предупреди, че "китайските военни никога няма да седят със скръстени ръце", ако пътуването на Пелоси се осъществи.

Военни активности

Часове преди Пелоси да пристигне в Тайван, Reuters съобщи, че няколко китайски военни самолета са били забелязани да летят близо до средната линия, разделяща Тайванския проток, а уебсайтът на президентския офис на острова е бил изправен пред кибератаки.

Белият дом не подкрепя визитата публично, а президентът Джо Байдън обяви, че военните са против. САЩ не признава официалната независимост на Тайван, но въпреки това страната е поела ангажимент да помага във военен план, в случай, че Китай нападне островната страна. Това е и причината Бойната група на самолетоносача "Роналд Рейгън" да премине през Южнокитайско море и в момента да се намира във Филипинско море, точно до Тайван и Филипините и южно от Япония, заяви служител на ВМС на САЩ пред Reuters във вторник.

Изостряне на напрежението

През последните години напрежението между Китай и Тайван за статута на острова се изостри. Китай не признава независимостта на Тайван, който се самоуправлява, и от десетилетия се заканва да си го върне. При евентуално военно противопоставяне обаче биха могли да се намесят и САЩ, тъй като Вашингтон поддържа специални отношения с Тайпе.

Повечето държави в света на практика се придържат към "политиката за един Китай", тъй като дипломатически отношения с Тайван имат под 15 страни.

Движение в различни посоки

Китай и Тайван се движат в различни посоки от 1949 г. Тогава гражданската война в Китай приключи с победа на комунистите начело с Мао Цзедун, а победените националисти, водени от основния враг на Мао и лидер на партията Гоминдан - Чан Кайшъ, се оттеглят в Тайван. Оттогава Тайван се управлява независимо и официално носи името Република Китай, докато континентален Китай официално се нарича Китайска народна република. Правителството на Тайван, който е с население от 23 млн. жители, се избира след избори.

Откакто през 2016 г. за президент на Тайван беше избрана Цай Ингвен, отношенията между двете страни ескалират, отбелязва Deutsche Welle. Движението за формална декларация за независимост на Тайван набира сили, а партията на Ингвен твърдо поддържа независимостта на острова.

Цай оспорва съществуването на консенсуса от 1992 г. - политическо споразумение между представители на Тайван и Китай, в което е записано, че има само "един Китай", макар представите за това как трябва да изглежда да са различни.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 4
    • + 4

    Континентален Китай... е временно окупирана част от тоталитарната империя на Си Пух и ККП.., на която предстои, след пропадането на Путлеристкия режим, също да се присъедини към свободния свят. Тайван е показал докъде технологиите могат да излитнат, ако няма деспотизъм и дерибейство..
    Подкрепям ясната позиция, и куража - на Пелоси - като Пр. на Конгреса на САЩ, да демонстрира къде е демокрация.. и къде е държавен комунизъм...за номенклатурните милиардери в Китай.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 1

    Да не сте очаквали да й свалят самолета!?
    Когато Литва откри дипломатическо представителство на Тайпе, Китай просто й изтри кода от митническите регистри и никаква стока от и за вече несъществуващата страна няма как да пристигне.

    Восток дело тонкое, казва Сухов. Да почакаме китайската асиметрия на бабината визита.
    Стига тая визита да не е по идея на управляващия в САЩ ВПК да се стимулира производството на бомби, ракети и самолети.

    Нередност?
  • 3
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • + 1

    Да и се даде веднага Нобелова награда за мир!

    Нередност?
Нов коментар