НАП затвори някога любимо място на Борисов - ресторант, свързан с Александър Сталийски

Бившият премиер обичаше да играе белот с приятели и партньори в заведението в "Дианабад"

Александър Сталийски    ©  БГНЕС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Затварянето на ресторант от НАП по принцип не е новина, но в случая посланието е, че над собственика му вече няма чадър от държавата
  • По документи връзката с Александър Сталийски е само косвена
  • Преди година собствеността на заведението се сменя при много особени обстоятелства

Ако годината беше 2021 или 2020 г. едва ли някой би допуснал, че любимото място за игра на карти на Бойко Борисов, може да бъде временно запечатано от НАП, а причината да е банална - съмнение за укриване на доходи.

През юни 2022 г. обаче това е възможно, а начинът на разгласяване на новината - първо неофициално, последвано от прессъобщение на НАП говори, че ефектът е търсен. В понеделник стана ясно, че емблематичната кръчма в "Дианабад" - ресторант "101", чиято собственост се свързва макар и непряко с Александър Сталийски, е затворена за две седмици от приходната агенция.

През 2009 г. Александър Сталийски беше описан от тогава доскорошния премиер Сергей Станишев като част от неформален кръг "Котараците". Кои точно са другите в котилото никога не стана напълно ясно, но се разбра друго - хората, принадлежащи към този кръг, са се облагодетелствали от престоя на Бойко Борисов в кметския кабинет в Столична община, а впоследствие и от трите му премиерски мандата.

През годините Сталийски неведнъж е свързван с бившия министър-председател. А приятелството им (част от което е неизменното каре белот - важно занимание за експремиера) се беше превърнало във важен бизнес вход към върховете на държавата. Двамата се запознават, по думите на самия Борисов, когато той, все още главен секретар на МВР, вървял по улицата и ядял царевица, а Сталийски профучал на една пешеходна пътека и за малко да го блъсне. Бъдещият премиер се ядосал и замерил аудито му с кочана от царевицата и двамата почнали да се разправят...

Няколко десетки милиона по-късно, при фалита на КТБ Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова се оказват едни от най-големите вложители в нея с общо 30 млн. лв. и 5 млн. евро. По собствените му твърдения е бил изключително близък и със собственика на фалиралата банка Цветан Василев, а самият той, вече задочно обвиняем, често говори за него в интервютата си от Белград като за лицето, пращано му от Борисов да събира рекет за него. А впоследствие като за съратник на Пеевски в присвояването на активите на КТБ.

Подобен профил ясно говори, че в последните години Сталийски беше практически недосегаем.

Ето защо новината за затвореното от НАП заведение "101" в Дианабад (неформална собственост на бизнесмена) не е маловажна и е вид публично послание от страна на приходната агенция.

"НАП затвори за 14 дни голям столичен ресторант, намиращ се в кв. Дианабад, заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите", гласи официалното съобщение на приходната агенция. Причината е масовата в подобни случаи - един от касовите апарати на заведението не изпраща информация до НАП. Тоест, това е реална предпоставка за укриване на доходи.

Ресторант "101" ще бъде затворен за две седмици, тъй като това е първо нарушение. След лаконичното съобщение остават обаче въпроси - откога има нередности с отчетността и дали заведението е проверявано и преди, по време на управлението на експремиера Борисов.

Според източници на "Капитал" доскорошната официалната собственичка Йоана Стойчева е само подставено лице. Заведението се управлява от друг човек с прякор Чезаре.

Именно той се е появявал като представител на "Ем фууд енд кетъринг" в спортното министерство, което номинално е собственик на имотите, в които се помещава "101", заедно с три басейна.

Че собствеността е прикрита, а реалният собственик вероятно е Сталийски свидетелстват и всички маневри в Министерството на спорта около комплекс "Диана" по времето на второто правителство на Бойко Борисов.

Засега единствената реакция от ресторанта е във facebook страницата му, където в обръщение към клиентите се дава заявка за повече информация скоро: "Очаквайте официалното изявление на екипа на 101 Bar and Dinner. Kак държавата затваря работещ бизнес. Безпрецедентен институционален натиск заради подаден сигнал срещу действащ министър, което е недопустимо в правова държава, член на Европейския Съюз." Това, което се визира, е случка от края на март, когато по твърдения на управителя на заведението Мариела Якубовска спортният министър Радостин Василев нахлул в заведението със свита, заплашвал екипа и тормозели и снимали клиенти, за което тя подала сигнал в прокуратурата.

Действията на НАП обаче са първият институционален ход на изпълнителната власт, насочен срещу Сталийски. Той е важен именно с демонстративността си. Защото от гледна точка на финансово благосъстояние едва ли двуседмичното прекъсване на работа на "101" ще доведе до съществени финансови загуби за неформалния си собственик.

Символичен в посока прекъсване на обогатяването беше друг случай от есента на 2021 г. Важно обстоятелство е, че действията тогава се развиваха по време на служебния кабинет "Янев" - т.е. бяха достатъчно отдалечени във времето от управлението на Борисов.

През октомври 2021 г. фаворитът на "Булгартрансгаз" за строителството на газовата връзка между България и Сърбия - консорциум "Кенпайп", изненадващо се отказа от договора за 164 млн. лв. Това се случи, когато Върховният административен съд даде ход на делото по жалбите срещу избора на "Кенпайп" за строител, които по-рано Комисията за защита на конкуренцията отхвърли.

Решението на "Кенпайп" да се откаже от надпреварата е повече от странно. Официално консорциумът е съставен от клон на канадско дружество Canpipe Industries International Inc. и едноименната му българска му фирма. Но първото дружество реално е с люксембургски собственици и малък опит в бранша, а българската "Кенпайп" е неизвестна в страната, като работи единствено по друг проект на "Булгартрансгаз". Фирмените регистри обаче сочат връзки с Александър Сталийски.

Така че ако се търси засягане на интересите на Сталийски - случаят с мистериозния отказ на "Кенпайп" е доста по-съществен, но пък двуседмичната "пауза", наложена от НАП на ресторант "101", е доста по-символична.

Новият владетел на 101

Двете дружества, които контролират и оперативно обслужват ресторанта са "Ем фууд енд кетъринг" и "Диана фуудс". Първото е собственост на Йоана Ангелова Стойчева от 2014 г., когато тя е едва на 24 години. А второто, което наема персонала и реално извършва оперативната дейност, е създадено от нея през 2017 г. През цялото време за нея не се откриваха документални връзки към Сталийски и по-скоро се разчиташе на информация от запознати. Наскоро обаче настъпва промяна в собствеността при меко казано мистериозни обстоятелства, която дава нови, макар и отново косвени следи към приятеля на Борисов.

В края на миналата година 31-годишната г-жа Стойчева умира. Това е констатирано със смъртен акт от 25 ноември, като обстоятелствата не са публично известни. Само две седмици по-рано обаче тя пише на ръка завещание, в което изразява волята си при смъртта й двете фирми да станат собственост на тъст й Иван Стойчев (в документа пише "тъст", но иначе формално той е "свекър"). Завещанието от 10 октомври не е заверено приживе от нотариус или адвокат, от него не става ясно и да е имало и други свидетели или поне такива не са го подписали. А донякъде смущаващо, въпреки че в завещанието пише, че е собственоръчно писано от Стойчева, нито почеркът, нито подписът приличат на тези от подавани преди това от нея документи.

"Тъстът" (бел. ред. слагаме кавички, тъй като макар да е наречен така в завещанието, вероятно се има предвид свекър, понеже в приетите родствени връзки в България тъст и тъща са родителите на съпругата и такива би могъл да има само мъж) Иван Стойчев представя документа, който дотогава е съхранявал, чак на 8 февруари 2022 г. Нотариусът в протокол просто констатира, че в него няма зачерквания и като крайно явно завещанието е прието. Така скоро след това той е вписан като едноличен собственик на двете дружества и назначава Мирела Якубовска за управител. Според facebook профила й тя работи в ресторанта от 2019 г.

Самият Иван Стойчев пък се оказва нова косвена връзка към Сталийски. Той е функционер на ГЕРБ, като след последните местни избори е назначен за кметски наместник в малкото село Очуша с 60-тина жители в община Костенец. Тогава избраният кмет на общинския град, който го назначава, е Йордан Ангелов от ГЕРБ, когото местни медии свързват с Александър Сталийски. В отговор на обвинения градоначалникът заявява пред журналисти, че никога не е работил за него в негова охранителна фирма. "Имах частна фирма и на концесия държах няколко години басейна на "Дианабад" в София", обяснява още той.

Справка в архивите показва, че това е било преди 20 години през фирмата "Картекс -АСВ". Сега по любопитно стечение на обстоятелствата излиза, че дълго време същите басейни и заведенията в комплекса са контролирани от снахата на негов приближен, а понастоящем и от самия му приближен селски кмет Иван Стойчев.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Поздрави на Буци!

    Нередност?
Нов коментар