🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Богат избор от нови правителства - експертно, програмно, антикризисно

Общото между всички лансирани варианти е нежеланието за предсрочни избори, а основната мишена е премиерът Кирил Петков

"Продължаваме промяната" ще са готови за разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на бюджета.
"Продължаваме промяната" ще са готови за разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на бюджета.
"Продължаваме промяната" ще са готови за разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на бюджета.    ©  Юлия Лазарова
"Продължаваме промяната" ще са готови за разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на бюджета.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • БСП ще предложи програмно управление в "сегашния коалиционен формат".
  • ДСБ смята, че ГЕРБ и ДПС готвят правителство тип "Беров".
  • "Продължаваме промяната" не изключиха напълно възможността за нов премиер.

Пет дни след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифов обяви, че изтегля министрите си, което означава на практика да разтури управлението, правителството продължава с ясното съзнанение, че зад него няма парламентарно мнозинство и при пълна неяснота какво следва от това.

Вариантите продължават да са три: нови избори, същото правителство, но на малцинството или нов кабинет в рамките на този парламент. Това, което е видимо, е, че никоя от партиите извън властта не бърза и очевидно не изгаря от желание да поеме отговорността за управлението. През уикенда такъв сигнал отново даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ДПС също се ограничават до нападките срещу "Продължаваме промяната", лидерът на "Възраждане" говори за власт, но в бъдеще време.

Така засега ефектът от хода на Слави Трифонов, е че разцепи самото правителство на управляващи и опозиция.

И двете части дават да се разбере, че искат да останат във властта - "изтеглените" министри от "Има такъв народ" продължават да работят в оставка.

След съобщението, че "Има такъв народ" напускат управлението "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" се обединиха около позицията, че сегашното правителството трябва да продължи, за да не се допусне хаос на фона на войната на Русия в Украйна и нарасналата като следствие инфлация. От "Има такъв народ" тестваха идеята за ново правителство в рамките на този парламент. В интервю в неделя Слави Трифонов каза, че е "рано за въпроса" дали партията му би подкрепила експертно правителство, като не изключи и възможността за нови избори.

Очакване за дежа вю с Николай Василев

Обраните коментари на Трифонов дойдоха след директната заявка на Ива Митева от ИТН по-рано, че партията би взела евентуален мандат от президента за съставяне на нов кабинет. Веднага след като Трифонов "изтегли министрите си" зам-шефката на парламента лансира идеята за съставяне на експертно правителство с мандат на ИТН. През уикенда тезата ѝ не беше развита от никого. Но и в медиите нямаше участия на партията - ход очевидно съобразен с подготвяното интервю на Трифонов. Самият той парира този въпрос, без да изключи такова развитие.

Така или иначе вариантът с т. нар. експертно правителство вече се завъртя.Той е и сред първите хипотези за това какво може да се очаква след хода на Трифонов. Класическият пример за такова правителство е кабинетът "Беров" с мандата на ДПС, след като партията на Ахмед Доган отправи "депесарски шут" на първото управление на СДС през 1991-92г. Не случайно в социалните мрежи бяха направени аналогии с тогавашните събития.

Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов публично коментира, че ако се стигне до падане на правителство и опит за съставяне на кабинет в този парламент, от ИТН се готвят да поискат третия мандат със "същия премиер, когото предлагаха миналата година", визирайки бившия вицепремиер от правителството на НДСВ и ДПС и бивш министгър в кабинета "Станишев" на тройната коалиция Николай Василев. Той именно беше предложен за премиер от Слави Трифонов, когато ИТН спечели предстрочните парламентарни избори през юли миналата година. По думите на Атанасов в последните седмици Василев станал "хиперактивен".

Вариантът на Нинова - програмно управление в същите рамки

Според Атанасов вероятностите правителството на Кирил Петков да продължи съществуването си или да има предсрочни парламентарни избори са равни. Пред БНР той каза още, че премиерът и вицепремиерът Асен Василев трябва да проявят лидерство и да потърсят подкрепа за кабинета на принципна основа.

В тази посока, но изземайки инициативата, е позицията, която Националният съвет на БСП прие в неделя. Ръководството на левицата обяви, че партията остава в управляващата коалиция, а лидерът й Корнелия Нинова ще търси консенсус с другите три формации - ПП, ИТН и ДБ, за програмно управление в сегашния състав на коалицията до края на 2022 г.

Целта е преодоляване на кризите чрез приемане на актуализацията на бюджета за тази година, на пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост, и изготвяне и приемане на държавния бюджет за 2023 г., посочиха от "Позитано" 20.

По информация на "Капитал" Нинова е коментирала пред съпартийците си, че настоящото управление е критикувано, че няма програма. Затова тя възнамерява да покани досега управлявалите заедно формации да изработят програма, с която да продължат.

Със сегашния или с друг премиер

Сценарият на Нинова не изключва възможността да се направи опит за ново правителство на същите четири формации, обясниха от БСП. Това, разбира се, поставя и въпроса дали премиер ще остане Кирил Петков. След заявката на Слави Трифонов това към момента изглежда невъзможно. Между разсъжденията си за Северна Македония, македонската музика и обясненията, че бизнесменът и политик със спорна репутация Орлин Алексиев му е само приятел, Трифонов отправи и поредна порция наподкш по адрес на Кирил Петков и Асен Василев. Според него те управялвали по модела на Бойко Борисов, а пък и "не знаят как се управлява държава".

Проверка на "Капитал" показа, че БСП биха подкрепили друг премиер от ПП, същото биха сторили и ДБ "ако се налага". Очаквано от "Продължаваме промяната" стоят зад Петков и Василев. Все пак обаче шефката на кабинета на премиера Лена Бориславова допусна възможност за разговор по темата. На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, пред Нова телевизия Бориславова каза: "Не я изключвам, но не сме я обсъждали."

По думите ѝ каквото и да се случва с правителство, ПП ще са готови на разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на бюджета. На подобно мнение били и партньорите от БСП и ДБ.

Министри в оставка и няколко уволнения "за малко"

За след актуализацията Бориславова остави и гласуването на оставките на четиримата министри от ИТН. Тъй като досега не е известно те да са излезли в отпуск, на практика те продължават да работят. Смяната им ще се забави вероятно заради опасенията, че при гласуването на новите министри в парламента правителството може да падне заради липса на мнозинство. Но може да е и знак към ИТН, че има възможност за крачка назад.

В тази посока могат да се тълкува и хаотичното действие с уволнението и часове по-късно назначаването обратно на заместник-областните управители от "Има такъв народ". В края на миналата седмица в областните градове са били получени мейли от Министерския съвет, с които се нарежда от името на министър-председателя Кирил Петков да бъдат уволнени всички зам.- областни управители от квотата на ИТН. Публично известно стана само отстраняването на Анита Коцелова в Благоевград. Всички останали запазиха мълчание. Оказа се, че малко по-късно хората на Трифонов в областните управи са върнати на работа.

От ПП потвърдиха това пред "Капитал" с обяснението, че запазвайки кадрите по места пазят "подход и към депутатите на Трифонов". От водещата партия в коалицията не са се отказали да търсят и 12 депутати, които не достигат на управляващото (към момента) малцинство.

Игра с актуализацията

На първо време трябва да се реши въпросът с актуализацията на бюджета, която беше отхвърлена от бюджетната комисия с гласовете на ИТН, ГЕРБ и ДПС. В петък пред БНТ председателят на комисията Любимир Каримански (ИТН) обяви, че на първо четене партията ще подкрепи актуализацията, за да се придвижи напред. Мотивът - трябва да минат социалните плащания, предвидени в поправките. Дали ще има друга игра с предложенията в актуализацията засега остава неясно.

Зам.-председателян на ДПС Йордан Цонев заяви пред БНР, че Цонев заяви още, че като опозиция партията му ще гласува против предложената от кабинета актуализацията на бюджета, като на второто й четене от ДПС ще внесат "цял пактет от мерки, които ще бъдат в полза на хората и на бизнеса". По думите му "най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета", а нов кабинет в рамките на тази коалиция е утопия. "Може би е най-добре да се помислиза антикризисен кабинет със срок и с конкретни задачи. Но и за това съм скептик", каза Цонев.

Подобна теза разви и Александър Маринов, съветник на президента Румен Радев. "Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство", каза той също пред БНР.

Представители на ГЕРБ посочиха в последните дни, че партията няма да иска вот на недоверие на правителството, но не се разбра позицията им по отношение на евентуален нов кабинет - експертен, програмен или антикризисен. Знаците от бившите управляващи са, че няма да подкрепят кабинет на малцинството, ако в него останат премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков.

В неделя от Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви държавата за "счупена", но уточни, че "въобще не искаме в никакви управления да се вкарваме" и се прицели в местните избори догодина.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 1

    Още когато Киро излъга за канадското си гражданство и стана министър написах тук, че нещо родено в лъжа то е лъжовно макар и този пост да го скрихте незнайно защо. Киро лъже безогледно хората, лъже обществото, лъже коалиционите си партньори, лъже международните ни парньори, лъже жена си, лъже сигурно и приятелите си. Медиите му правят чадър, създават паралелна реалност, че всичко е наред, не питат, не задават неудбни въпроси, замазват всеки каф и Киро си мисли, че каквото и да каже и направи ще му се разминава и прощава. До къде мислите, че ще докара държавата един такъв подставен от чужди сили лъжец??? Българинът дълги години ще плаща сметката на тези лъжи!

    Нередност?
  • 2
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    Щото бате ти Гойко беше света вода ненапита. Скандал след скандал. Докъде докара държавата твоят патрон? Или си мислиш, че ако той е на власт горивата ще са по левче, а инфлацията ще е блян.
    Блажени са вярващите.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Цялата статия е само един преразказ на събития, които са вече известни на всички.

    Нередност?
  • 4
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • - 1
    • + 2

    100% идеята е ИТН да сформират кабинет в този парламент с подкрепата на гроб и дуписе и тогава,и чак тогава доста политици ще разберат кон боб яде ли.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Мафията вече е готова: коалиция ГЕРБ, ДПС и И т.н. с премиер Никито Василев.

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#5] от "evpetra":

    ГЕРБ никога не са управлявали с ДПС и никога няма да управляват. ГЕРБ са единствената партия от прехода, която никога не е управлявала с ДПС и никога не са зависили от нея. Последният мандат на ГЕРБ беше в управление с Обединените патриоти, които имаха пълно мнозинство от над 121 депутата. За какво им е ДПС??? За сметка на това БСП винаги е била в упралвение с ДПС, дори 2013-та дадоха мандата на ДПС и заедно направиха правителството на Орешарски. ДПС тогава щеше да "вади зъбите" на тези от ГЕРБ и направиха Пеевски шеф на ДАНС. Мантрата ДПС се използва от 30 години, за да се манипулират полезните идиоти и да се свалят и качват правителства. ГЕРБ 2009-та година взе по същия начин с анти-ДПС говорене. Сега като чета какво пишете полезните идиоти за ДПС виждам, че за толкова години нищо не се е променило и нещата се повтарят 1:1. След 10 години и вие ще видите как други ще манипулират младите тогава, че управляващите имат връзки с ДПС, за да докопат и те власт.

    Нередност?
  • 7
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1

    Не подкрепяйте/приемайте никакъв нов бюджет. Make sure ДПС да не подкрепи също. В никакъв случай. Изобщо, блокирайте абсолютно всичко, идващо от ПП, БСП-ДБ или радев/ДС, всеки ден, във всяка минута, докато не подадат оставка или не си прегризат гърлата. Това е императив.
    Всички ще се оправяме с 1/12 от стария бюджет всеки месец и това е.
    Това е урок, урокът на живота и той е такъв, и той не е друг, а именно такъв и не инакъв.
    Искам да стане ясно, съвсем ясно. НЕ позволявайте на народа си повече да си купува трева. НЕ му отпускайте поредните 10 лв. за грам трева, защото ви се къса сърцето от това, през което трябва да премине.
    ГЕРБ, ДПС и една друга аморфна част са активните хора в обществото, работещи, носещи националния доход и задаващи инициативата, грижещи се за другите, всички други от които попадат в категорията социално покровителствани, пазейки ги от решенията на деня, от ужасяващите трудности на правенето на пари, от уреждането на живота.
    Така че, оставяме ги да се оправят малко сами. с 1/12 на месец, нищо няма да им стане. НЕ ГИ ПОДКРЕПЯЙТЕ този път. Когато хванеш една котка за опашката, ще научиш неща, които не могат да се научат по друг начин. Оставете ги да ги научат и това ще е урокът им за този век, засега.
    Изключително важен е призивът на лидерите на Герб по всички медии всеки ден през следващите три месеца, всички, които някога са гласували за Герб, да гласуват задължително този път. Не да отлагат, не да се чудят, не да омаловажават, а да гласуват всички, всички, всички.
    Благодаря ви.

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Хайде-е, още един трол!

    Нередност?
Нов коментар