🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов опитва да стопли отношенията с настоящите управляващи

В пълно с противоречия изказване лидерът на ГЕРБ все пак остави възможност на депутатите си да се отметнат от вота на недоверие и се обяви за вдигане на ветото за Северна Македония в ЕС

Според Борисов партньор на ГЕРБ може да е само този, който осъжда действията на Владимир Путин и който държи на членството в НАТО
Според Борисов партньор на ГЕРБ може да е само този, който осъжда действията на Владимир Путин и който държи на членството в НАТО
Според Борисов партньор на ГЕРБ може да е само този, който осъжда действията на Владимир Путин и който държи на членството в НАТО    ©  Георги Кожухаров
Според Борисов партньор на ГЕРБ може да е само този, който осъжда действията на Владимир Путин и който държи на членството в НАТО    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Борисов хем бил против вота на недоверие, внесен именно от ГЕРБ, хем пък и това управление "трябва да бъде свалено"
  • Лидерът на ГЕРБ щял да работи само с партии, които са за еврозоната, НАТО, разширяването на ЕС , диференцирането на доставките на газ и етническата толерантност
  • Така Борисов отправи послание за бъдещи общи действия с настоящите управляващи, но в изказването му се чете и подадена ръка към ДПС

С противоречиво изказване в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов опита хем да си остави вратичка и да изтегли партията си от вота на недоверие към кабинета, който внесе, хем да очертае сценарий, в който може да си партнира с настоящите управляващи. Това стана по време на Лятната академия на "Жени ГЕРБ" в Албена.

Там Борисов едновременно каза, че е бил против внасянето на вота на недоверие, но кабинетът трябва да падне; че настоящите управляващи лъжат, но пък след това очерта такъв профил на желаните от ГЕРБ партньори, в който влизат именно "Продължаваме промяната" и "Демократична България". На този фон лидерът на бившата управляваща партия се обяви и за сваляне на ветото на Северна Македония за стартиране на преговори за членство в ЕС. Това се случва само дни, след като депутатите от ГЕРБ критикуваха правителството за стремежа му за сваляне на ветото.

"Бях против вота"

"Аз самият бях против вот на недоверие", каза Борисов. Признанието му идва, след като именно от ГЕРБ внесоха подписи за сваляне на правителството, а дебатите по вота са насрочени за вторник.

Подписи за оставката на кабинета формацията на Борисов събра през миналата седмица, след като Слави Трифонов изтегли партията си "Има такъв народ" от управлението, т.е. след като стана ясно, че управляващите нямат мнозинство и с гласуване на вот на недоверие е почти сигурно, че правителството ще падне.

Така с думите си Борисов, за когото се знае, че взема почти еднолично решенията в ГЕРБ, остави възможност на депутатите си да се отметнат от намерението си да свалят кабинета "Петков". Наред с това обаче бившият премиер заключи, че това управление "трябва да бъде свалено". "Кражбите и корупцията в момента са в небивали размери. Само от горивата извън България на всеки литър ви излиза по един лев", заяви Борисов.

"Пред майките" за бъдещото управление

Изтъквайки, че "говори пред майките", лидерът на ГЕРБ се обяви са повече разум, защото "омразата ще убие политическия елит". В бъдещото управление той ще търси коалиционни партньори по няколко основни теми - членството на България в еврозоната, разширяването на Европейския съюз, диференцирането на доставките на газ, потвърждаване на членството на България в НАТО и етническата и религиозната толерантност.

сяка партия, която в своята програма има членство в еврозоната, е наш съюзник. И обратното. Ние сме убедени, че това е най-доброто, което ще се случва в една правова държава", декларира Борисов.

Друга тема, която той очерта като критерий за партньорство с ГЕРБ е подкрепата за разширяването на ЕС - в това число със Северна Македония и Албания, Украйна и Молдова, след това и Грузия. "Кой, ако не ГЕРБ, сложи на масата на ЕС Западните Балкани по времето на европейското ни председателство", коментира той.

Всъщност именно по време на третия мандат на Борисов България наложи вето над началото на преговорите на Северна Македония и Албания за членство в ЕС.

Трето условие на ГЕРБ - ще си партнира с партиите, които са за "пълно диференциране на доставките на газ". Борисов заяви, че всеки, който иска дългосрочни договори за втечнен газ за България ще бъде негов партньор.

Следващата тема, поставена от лидера на ГЕРБ като условие за колаборация с неговата партия е "етническата и религиозната толерантност". От думите му изобщо не се разбра какви са проблемите в тази област. Ясно стана само, че в "много райони говорят само на турски".

Думите на бившият премиер могат да се тълкуват и като подадена официално ръка към ДПС. На този фон Борисов се възмути, че в обществото се говори за коалиция между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Наред с това той защити представителите на "Възраждане" от това, че симпатизанти на настоящия кабинет ги преследвали и гонили по градинките по време на демонстрацията в подкрепа на правителството в четвъртък.

В същото време Борисов изтъкна, че партньор на ГЕРБ в бъдеще след изборите може да бъде само този, който осъжда действията на руския президент Владимир Путин и който държи на членството на България в НАТО. "Възраждане" очевидно не покрива тези критерии.

Очертавайки "бъдещите партньори на ГЕРБ" Борисов изглежда отправя послание за общи действия с настоящите управляващи. Той обаче не взема под внимание факта, че засега те продължават да декларират, че не биха прибегнали до общи политически действия с него.