🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще удържи ли Кирил Петков

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от любимите въпроси на Стив Мартин - легендарен американски комик, е "какво е смешно". През годините той дава различни отговори, но един от тях е подходящ за случващото се в българската политика през последните седмици. "Когато избухне хаос в нещо подредено, това е смешно. Хаос в хаоса не е смешно", казва той.

През последните десетина дни по високите етажи на държавното управление не е много смешно, което е парадокс, предвид че кашата там беше забъркана от хора, които иначе професионално се занимават с това да разсмиват.

Оттеглянето на Слави Трифонов и партията му от коалицията създаде изцяло нова политическа обстановка, в която планирането се случва ден за ден и е трудно да се намери някаква доминираща мелодия. Развалянето на мнозинството зад правителството на пръв поглед трябва да го свали от власт. Премиерът Кирил Петков обаче явно ще се опита да запази поста и започна енергична кампания за привличане на депутати от други парламентарни групи. Първи се обозначиха петима депутати от "Има такъв народ" плюс министъра на спорта, с когото след гласуването на оставката му и съответно връщането в парламента отцепниците от партията на Слави Трифонов ще станат поне шестима. Видимо се водят разговори и с други хора, които евентуално да ги последват. Дали това ще стане, или ще се мине към нова процедура за съставяне на правителство в този парламент и след това евентуално нови избори, ще се разбира през следващите седмици (вижте анализ тук).

Самият Кирил Петков изглежда решен да се бори - както за да намери липсващите му за мнозинството депутати, така и в случай че не ги намери, да спечели и следващите избори за парламент - интервю с него може да прочетете тук.

Макар и изходът от тази ситуация още да не е ясен, през последните дни се изясниха някои от причините да се стигне до нея. Срещу правителството на Кирил Петков се активира многостранна коалиция, чиито интереси са застрашени от управлението му. Те не са задължително организирани от един център. Някои от тях по-скоро използват инерцията от напускането на Слави, за да засилят клатенето.

В този брой на "Капитал" разказваме за част от тази коалиция извън привидностите на политиката. Тук ще видите малко за един от героите на скандала с граничния пункт Капитан Андреево - бившия шеф на агенцията по храните Пламен Моллов. Той беше назначен на този пост по времето на НДСВ, сега е един от учредителите на партията на Стефан Янев, а преди седмица беше публикуван запис, в който той предлага подкуп на сегашния шеф на агенцията по храните, за да остави югоизточната ни граница да се контролира от една фирма.

Когато шестимата от партията на Слави Трифонов обявиха, че я напускат, двама от тях заговориха за "кръга "Делта хил" - група от познати и партньори, която се опитва да контролира публичните пари за инфраструктура. Подобни обяснения понякога са на ръба на конспирациите, но тук ще видите очертанията на този кръг и в какво точно го подозират във властта.

Формалният повод "Има такъв народ" да напусне коалицията по думите на Слави Трифонов беше Македония, но реално това се случи, когато се разбра, че в актуализацията на бюджета не са предвидени пари за пътностроителните фирми. Тук може да прочетете историята на един от най-картелираните и зависими от държавата сектори в българската икономика и как "Продължаваме промяната" засега не успяват да се преборят с него.

Първата половина от "Капитал" тази седмица е посветена почти изцяло на политическата обстановка, защото се опитваме поне малко да подредим хаоса, така че на всеки да е по-лесно да планира работата и живота си. В броя обаче има и други теми, които заслужават внимание - светът за щастие не е само политика.

Все още няма коментари
Нов коментар