🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свалянето на Никола Минчев - протести и генерална репетиция за вота на недоверие срещу кабинета "Петков"

Коалицията ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН вече е с мнозинство в парламента

Протестът в подкрепа на вече бившия председател на парламента, снимани от сградата на Народното събрание от министъра на електронното управление Божидар Божанов
Протестът в подкрепа на вече бившия председател на парламента, снимани от сградата на Народното събрание от министъра на електронното управление Божидар Божанов
Протестът в подкрепа на вече бившия председател на парламента, снимани от сградата на Народното събрание от министъра на електронното управление Божидар Божанов    ©  Божидар Божанов
Протестът в подкрепа на вече бившия председател на парламента, снимани от сградата на Народното събрание от министъра на електронното управление Божидар Божанов    ©  Божидар Божанов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите от новото мнозинство в Народното събрание, съставено от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН), свалиха от поста му председателя на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" (ПП). С изключение на отсъстващия Делян Пеевски всички народни представители бяха в залата - 239. Новата коалиция мобилизира за целта 125 гласа срещу 113 на останалите вече три управляващи партии - ПП, БСП и "Демократична България" (ДБ), плюс петимата, които в началото на седмицата напуснаха ИТН. На практика те са с един повече, но самият Минчев гласува въздържал се.

Новият председател на НС трябва да бъде избран в 14-дневен срок и извън всякакво съмнение е, че ще бъде от средите на новосформираното парламентарно мнозинство. В кулоарите на парламента се сочеше името на Ива Митева от ИТН, която ръководеше предишните два кратки парламента през 2021 г.

Това предизвика спонтанни протести около парламента. Събралите се няколкостотин човека скандираха името на вече сваления председател на парламента. С напредването на вечерта хората станаха повече и успяха за известно време да блокират народните представители в сградата. Тяхната работа продължи до по-късно вечерта, заради гласуването на първо четене на актуализацията в бюджета (вижте повече по тази тема тук). След излизането на депутатите ситуацията за малко излезе извън контрол, като част от тях бяха преследвани от протестиращи по околните улици.

Протестът внесе изцяло нова енергия в политическата криза, като позволи на "Продължаваме промяната" да си върне част от инициативата, след като Слави Трифонов напусна управляващата коалиция и тя засега остана без мнозинство в парламента. Заявката за протести и през следващите дни показва, че градусите на напрежението ще продължат да се увеличават, а надеждите на ГЕРБ и ДПС да поемат отново контрола над ситуацията са били много преждевременни.

До тази ситуация се стигна след поредица от бурни събития през последните дни:

ДПС: Ние сме тук, за да ги свалим

Искането за отстраняването на Минчев беше внесено от депутатите на ИТН и подкрепено от останалите опозиционни политически сили, а формалният повод за това стана отказът му изслушването на външния министър в оставка от ИТН Теодора Генчовска по темата "Северна Македония" в сряда да стане на закрито заседание.

От дебата в пленарната зала се разбра, че причината за отстраняването на Никола Минчев не е работата му като председател на парламента, срещу която нямаше критики. Истинската цел на упражнението беше опозицията да демонстрира, че управляващите вече нямат мнозинство.

Всичко това се случва на фона на внесения от ГЕРБ вот на недоверие на правителството на Кирил Петков, който ще се разглежда в пленарната зала следващата седмица, и отстраняването на Минчев всъщност беше генерална репетиция за свалянето на правителството. Това беше заявено в прав текст от депутата от ДПС Йордан Цонев, който призна, че не е важна темата за оставката на председателя на парламента. "Най-важната тема е оставката на правителството. Ние сме тук не за да крепим това некадърно правителство, а за да го свалим", каза Цонев.

Това се видя и по време на продължилия пет часа дебат, в който имаше остри противоборства - между ПП и ДПС, между ГЕРБ и ДБ и между ИТН и напусналите партията на Слави Трифонов депутати.

Да подкрепят бившия вече председател на парламента в пленарната зала дойдоха министрите от правителството, а премиерът Кирил Петков дори отмени визитата си в Азербайджан.

В остър сблъсък влязоха "Продължаваме промяната" и ДПС. Повод за това стана изказването на премиера Кирил Петков, в което той се обърна към всяка от партиите, които поискаха оставката на Минчев. На ГЕРБ каза, че "ако си мислят, че така ще притеснят ПП и от формацията ще тръгнат да се договарят с тях, това няма да се случи". Петков попита депутатите от "Възраждане" как ще обяснят на избирателите си, че ще гласуват заедно с ДПС, след като цялата им платформа е изградена на твърдението, че ДПС трябва да бъде спряно. "Това е задкулисието, срещу което се борим всички", каза Петков.

И продължи: "На ДПС ще кажа: Ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора според американските власти - няма". Премиерът се обърна и към депутатите от ИТН с думите, че между тях има честни хора, които осъзнават историческата си роля в този момент, но са поставени под натиск.

Карадайъ размаха етническата карта

Малко след изказването му думата взе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който видя в думите на премиера "заплаха за етническия мир" - прийом, който от движението винаги използват, когато нямат аргументи срещу опонента си. Карадайъ разказа надълго и нашироко историята на създаването на ДПС, заслугите на движението за "запазване на етническия мир в страната" и обяви, че "най-голямата антикризисна мярка е оставката на правителството". Накрая призова "да се търси диалог за изход от ситуацията".

Василев: Не влизаме в диалог с крадци

В отговор на изказването на Карадайъ думата взе министърът на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев. "Този диалог, който вие искате, е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и как да продължи. Ето ви новина: няма да продължи! Ние в такъв диалог няма да влезем с никой! Вие говорите с надеждата, че сме нещо временно, което ще отмине. Ето ви още една новина: няма да отмине! Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и която то ще иска по площадите всеки ден, докато се случи!", заяви Василев. Той иронизира думите на Карадайъ, че оставката на правителството ще е най-добрата антикризисна мярка. "Да, това наистина ще бъде най-добрата антикризисна мярка, но за кюлчетата, шкафчетата, крадците на Капитан Андреево и всички, които се опитват да заграбят милиардите на българския народ за собствено ползване", каза Василев. И добави, че "кризата на хората, които дърпат конците на ДПС и си седят в сараите и се опитват да управляват държавата от там, е толкова дълбока, че са готови да се прегърнат с "Възраждане".

Атанасов: ИТН излъга избирателите

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов нарече новосъздаденото мнозинство и свалянето на председателя на парламента "начало на пълзящ преврат". По думите му с това се прави подмяна на волята на избирателите, защото ИТН влязоха в парламента със заявката, че ще "изчегъртат" модела ГЕРБ, а сега са с ГЕРБ. Според Атанасов ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" искат да създадат нов кабинет "Беров" и да продължат модела на Борисовата държава.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков му опонира, че оставката на председателя на парламента е нормална практика и попита Атанасов дали избирателите на ДБ са очаквали обединението на влезе в коалиция с БСП. "Ние знаем защо нашите избиратели ни гласуваха доверие и защо влязохме в тази коалиция - вие да бъдете извадени от властта", отговори Атанасов.

Има ли алтернатива сегашната власт

Другият съпредседател на ДБ Христо Иванов предупреди, че тези сблъсъци ще имат тежки последствия за България. "Преди да скочим в пропастта, нека се огледаме накъде отиваме и какво правим", призова той. В изказването си той очерта и перспективата от едни предсрочни парламентарни избори. "След тях положението ще бъде още по-лошо", каза Иванов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също посочи, че задаващата се алтернативна коалиция няма нито принципи, нито ценностна стойност. "Вашето предложение е връщане на статуквото", каза Нинова. И попита как ще се съчетаят антиевропейските и антинатовските позици на "Възраждане" със заявените от ДПС евроатлантически ценности. По думите на Нинова мафията и задкулисието нямат партии, а зад тях стоят само пари. Тя предупреди и бъдещия председател на Народното събрание, който ще бъде избран от новото парламентарно мнозинство, че той вече е "дамгосан като председатл на задкулисието".

От групата на "Възраждане" изказване направи само партийният лидер Костадин Костадинов. Той обвини управляващите, че са се "вкопчили във властта", с което само увеличават "агонията". "Отиваме на нови избори наесен", заяви Костадинов.

При тази ситуация, ако при гласуването на вота на недоверие новосформираното мнозинство се запази, то това ще означава, че правителството на Кирил Петков няма да го преодолее. Единственият шанс изглежда е, ако и други недоволни от решението на Слави Трифонов депутатите на ИТН решат да напуснат парламентарната група. За събиране на мнозинство около кабинета "Петков" са необходими още 7 гласа. В опит да предотвратят точно това от ГЕРБ и ДПС поискаха в пленарната зала да бъде гласувано решение, според което дебатът по вота на недоверие да се проведе на извънредно заседание на парламента в неделя, а гласуването да бъде в понеделник. Според депутати от новото мнозинство причината за това бързане е притеснението на колегите им от ИТН, че може още депутати от партията на Слави Трифонов да напуснат парламентарната група.

Другият вариант за оцеляването на правителството на Петков е при гласуването на вота на недоверие депутати от опозицията да не присъстват в залата.