🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическата криза: рискове и сценарии

Някои от интересните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още когато се разбра, че Бойко Борисов губи властта, беше ясно, че дългият застой ще бъде последван от период на голяма политическа турбуленция. Окопаването на ГЕРБ и ДПС в управлението се случи чрез превземането на държавата на много дълбоко и това предполагаше бурна съпротива срещу всеки опит да се нарушат сериозно интересите на предишните управляващи. Част от цената беше и смазването на всякаква политическа алтернатива и създаването й сега няма как да стане бързо. Въпреки това обаче ходът на Слави Трифонов да извади партията си от коалицията беше напълно изненадващ за всички, включително и за самите министри на "Има такъв народ".

Цената на това политическо своенравие ще се усети в много посоки и в този брой са описани най-важните от тях. След като Слави Трифонов излезе от коалицията, първата реакция на много хора беше, че правителството ще падне и ще има предсрочни избори. Това, разбира се, е възможно развитие на ситуацията, но далеч не е сигурно. Преди това ще се направят няколко опита да не се стига дотам - да се запази сегашното правителство (минус министри на ИТН) или да се сформира ново мнозинство в рамките на този парламент. При всички положения сигурното е, че върху всички кризи, които бушуват в момента - войната в Украйна, инфлацията като цяло и високите цени на горивата, върху всичко това ще се насложи и политическа криза. Това създава изцяло нови рискове. Те не са само в това как ще се управляват щетите от текущите драми, а и в пропиляването на дългосрочни задачи като влизането в еврозоната или управлението на парите от плана за възстановяване. Вижте всички сценарии и по-големите рискове от политическата криза тук.

От тази ситуация може да има и позитиви. През шестте месеца откакто е на власт, четворната коалиция така и не успя да заработи ефективно. Комуникацията между партиите в нея не се случваше на добро ниво, дори и на оперативно ниво, камо ли пък на ниво определяне на общи политики. Излизането на ИТН сега дава шанс балансите в коалицията да бъдат предоговорени и тя да заработи по-ефективно. На етапа обаче това е съвсем теоретична конструкция и осъществяването й зависи от това дали Кирил Петков ще намери липсващите му поне 12 гласа в парламента.

Какво ставаше в коалицията си пролича много добре от сюжета с парите за пътища, който на практика се превърна в повод Слави Трифонов да изтегли министрите на ИТН. Там ситуацията е сложна, но важна - затова е обяснена ясно тук.

Другата история, която беше посочена като "непреодолимо различие" и оправдание за политическия развод, беше опитът да се приеме нов закон за борбата с корупцията, който да уреди работата на антикорупционната комисия. Кирил Петков обясни, че партията на Слави Трифонов не е искала това да се случва и е очаквала поне блокиращата квота в разследванията за кражби на публични ресурси. Вижте всичко за КПКОНПИ тук.

Сред различията беше спомената и политиката за Македония, около която в България се е заформил странен политически възел. В момента каквото и да направи Скопие, какъвто и ангажимент да поеме Европейският съюз, вдигане на българското вето за започване на преговори ще изглежда в очите на президента, Слави Трифонов и още поне две малки партии като "национално предателство". Това също се оказа ускорител на идеята ИТН да напусне кабинета (повече - тук).

И това е само началото на много бурен период в българската политика. Въпросът сега е колко дълго ще продължи той и дали ще приключи с нови избори. Сигурното е, че относително спокойният период на Кирил Петков във властта приключи. От тази седмица влизаме в бурен период на сравнителна нестабилност, в който хоризонтът на политическите действия отново започва да се скъсява.

Все още няма коментари
Нов коментар