🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френското предложение за Скопие започва да намира подкрепа

След МВнР, което е в ресора на ИТН, се оказа, че и президентът го одобрява, а управляващите, останали в малцинство заради казуса, обмислят варианти за одобрението му от парламента

Управляващите обмислят да ползват положителното становище на МВнР по т.нар. френско предложение, за да свалят ветото върху преговорите на Северна Македония за ЕС
Управляващите обмислят да ползват положителното становище на МВнР по т.нар. френско предложение, за да свалят ветото върху преговорите на Северна Македония за ЕС
Управляващите обмислят да ползват положителното становище на МВнР по т.нар. френско предложение, за да свалят ветото върху преговорите на Северна Македония за ЕС    ©  Юлия Лазарова
Управляващите обмислят да ползват положителното становище на МВнР по т.нар. френско предложение, за да свалят ветото върху преговорите на Северна Македония за ЕС    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Парламентът едва ли ще успее тази седмица да приеме позицията за Северна Македония.
  • Ветото може да бъде свалено по всяко време. Дори и от премиер в оставка.
  • ДПС и "Възраждане" организират симпатизантите си за контрадемонстрации в София.

Дни преди да се гласува вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ срещу кабинета "Петков", парламентарните партии са изправени пред важното решение - за българското вето върху започване на преговорите на Северна Македония и Албания за членство в ЕС.

Освен че спъва присъединителния процес на двете страни, ветото има ефект и за България, като рискува изолация на страната, а също и допълнително забавяне на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС. Всички участници в раздуханата вътрешнополитическа драма по случая са наясно с тези последствия. И това обяснява постепенните завои в позициите на част от тях. Първо външното министерство, контролирано от министър на "Има такъв народ" в оставка, разпространи становище с витиевата подкрепа за френското предложение за решаване на спора. А в понеделник и президентът Румен Радев заяви, че "френското предложение е най-доброто" за момента, след като миналата седмица предупреди правителството, че "всяко хитруване или опити за подмяна ще имат тежки последствия", визирайки ветото.

В крайна сметка популистката експлоатация на темата доведе до разпадане на управляващата коалиция - след като ИТН я използва за оттеглянето си от правителството, темата с ветото беше прехвърлена от Министерския съвет към парламента.

Премиерът Кирил Петков обясни, че всички документи, свързани с предложения от френското председателство на Съвета на ЕС модел за решаване на спора, ще отиват директно към Народното събрание за одобрение или отхвърляне.

В петък пристигна и текстът на самото предложение, за което се смята, че може да сближи позициите между Скопие и София и да доведе до сваляне на ветото на България над преговорния процес. В него са отчетени почти всички български настоявания, а Брюксел се ангажира да следи дали Македония спазва ангажиментите си.

Френското председателство приключва с изтичането на тази седмица. И отговор какво ще реши България не изглежда, че може да има в този срок.

Въпросът се усложнява и от факта, че на практика в парламента няма процедура, която да урежда гласуването на "документи", пристигнали от чужбина, защото те не са оформени нито като позиция на НС, нито като решение. Без санкция от депутатите пък премиерът Петков каза, че не би вдигнал ветото.

Ето защо управляващите, които вече са с малцинство в парламента и очакват в сряда да бъдат свалени от новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", обмислят все пак възможни варианти за действие.

Вариант 1: Внасяне на проект за декларация

Единият вариант е на базата на получените във външната комисия документи с предложения, някоя от парламентарните групи да внесе проект за декларация, с която се определят параметри на действие по казуса със Северна Македония и се препоръчва Кирил Петков да свали ветото на последния Европейски съвет в рамките на френското председателство.

Опциите тук не са особено много. "Има такъв народ" няма да внесе такъв вариант, както и БСП, които останаха в правителството, но са против сваляне на ветото, без да са изпълнени българските условия. Така остават "Продължаваме промяната" и "Демократична България". От ПП твърдят, че на този етап не смятат да участват в каквито и да било инициативи по темата.

Възможно е "Демократична България" да се нагърби с тази задача, но в коалицията обсъждат и щетите, които могат да понесат от такъв ход.

Отделно и ПП, и ДБ не са особено убедени, че декларация, с която се потвърждават предложенията на Франция за решаване на спора между София и Скопие, ще се приеме от Народното събрание. Все пак двете партии очакват, че за този вариант в крайна сметка може да гласуват и от ГЕРБ. Лидерът им Бойко Борисов, който през 2018 г. като премиер обяви присъединяването на Западните Балкани към ЕС за приоритет на българското председателство, а после наложи вето над Северна Македония, в събота отново се обяви за разширяване на ЕС.

Въпросът кой ще предложи такава проектодекларация в дневния ред на парламента през тази седмица ще се решава тепърва.

Вариант 2: Да се ползва позицията на МВнР

Той предвижда на базата на получените документи от френското председателство да бъде извикана за изслушване във външната комисия на НС министърът в оставка Теодора Генчовска.

Аргументът в този случай е, че МВнР вече потвърди официално в своя позиция, че предложението на Париж би следвало да е приемливо за България. "Нито един от тези документи самостоятелно не отговаря на българските изисквания. Като съвкупност обаче те биха могли да ги покрият", се казва в становището на външното министерство, което е все още в ресора на "Има такъв народ".

По този начин всъщност и МВнР опроверга твърденията за "национално предателство", отправени от Слави Трифонов към премиера Петков.

От ведомството обаче отбелязват, че основното предизвикателство е факторът време. И че дори да се приеме предложението, до края на френското председателство няма как РСМ да изпълни изискванията.

Все по-вероятно е, че дори и да приеме идеите на Париж, България също би ги подкрепила след края на председателството на Франция. Това обаче не е проблем, защото във всеки един момент страната ни може да декларира, че се отказва от ветото при тези условия.

Логично е пред външната комисия Генчовска да преповтори позицията на ведомството си - че съвкупността от предложения, получени у нас, всъщност удовлетворяват интересите на София. Следващата стъпка според източници на "Капитал" е парламентът да приеме, че ще се произнесе по позицията на Министерството на външните работи, като становището на ведомството се ползва за условие на парламентарна декларация.

Който и вариант да бъде избран обаче, България ще успее да изнерви европейските си партньори, тъй като тази седмица премиерът няма какво друго да декларира, освен че няма санкция от НС и не може да се произнесе по въпроса. Очаква се това да обяви и на срещата на лидерите на ЕС в четвъртък, ако дотогава НС не е направило нищо по темата.

Вот и програмирани "сблъсъци"

Според управляващите обаче позицията на София може да се промени и другата седмица, тъй като тази едва ли парламентът би имал време да измисли как да изработи декларация, да съгласува текста и да я приеме.

Още повече че всичко това се случва на фона на предстоящото обсъждане на вота на недоверие към кабинета, внесен от ГЕРБ. Той ще се обсъди във вторник, а гласуването ще бъде в сряда.

Изходът от вота ще предопредели и дали евентуална нова позиция на България ще бъде съобщена в Брюксел от министър-председател или министър-председател в оставка.

На този етап не е ясно дали вотът ще мине, защото в петък Кирил Петков декларира, че до последния момент ще търси още независими депутати, които да подкрепят кабинета. До този момент не е известно да са намерени. В свое изказване от уикенда лидерът на ИТН Слави Трифонов допусна обаче, че от партията му могат да се отделят още хора.

За сряда, когато ще се гласува внесеният вот на недоверие и подкрепящите правителството организират митинг в негова подкрепа, се подготвят и два контрамитинга. Единият е на "Възраждане" срещу кабинета, за който се очаква пристигането на автобуси от цялата страна. И още един - на ДПС, пак срещу кабинета, за който също местните организации на партията засега неофициално организират придвижването им до София.

Очевидно е, че подобни начинания е силно вероятно да доведат до сблъсъци между различните политически симпатизанти.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgd36646789 avatar :-@
    bgd36646789
    • - 9
    • + 1

    Нормално, оказва се, че има доста национални предатели в Парламента. Не били само Кирчо, ПП и ДБ. В момента се упражнява нечовешки натиск над суверенна България от чужди дипломати! Искат да пробутат тая глупост от днес за утре без никакви обществени дебати.

    Връщане на смъртната присъда и изпълнението ѝ за всеки, който гласува за това антибългарско предложение! Чрез обесване пред Парламента и пряко предаване по БНТ!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    Противно е да се четат плитички лъжи.

    1.Не е вярно, че МС може да ангажира с действие парламентарна комисия.
    Всеизвестно е, че поради разделението на властите, което е конституционна норма, изпълнителната власт (Киро) не може да нарежда на законодателната (НС). В този смисъл е нонсенс МС да входира документи в комисия на НС. Това могат да направят група депутати или парламентарна група.

    Това, което се случва в момента, е недъгав Киров опит да прехвърли отговорността за неизпълнението на поетите от него ангажименти на парламента. Недъгав е, защото е в разрез с Конституцията, разделението на властите и нормативната база.

    2. Не е вярно, че " президентът го одобрява" (френското предложение)
    Ето линк към темата от днес в сайта на президента. Обърнете внемание на третия абзац:
    https://m.president.bg/bg/news6682/prezidentat-ako-blokazhat-na-institutsiite-i-na-rabotata-na-parlamenta-prodalzhava-izborite-sa-neizbezhni-no-tova-e-kraen-ekstremen-variant.html
    Обърнете внимание на третия абзац:
    "---Органът, който трябва да изработи решение по френското предложение за Република Северна Македония, е Министерски съвет, а парламентът следва да го одобри, подчерта Румен Радев. Държавният глава изрази учудването си от изявления на представители на правителството, които не съответстват на реалността и на отношенията правителство-парламент. Националната рамкова позиция на страната ни за европейската перспектива на РСМ е разработена и приета с решение на Министерския съвет през 2019 г. и съответно подкрепена от българския парламент, припомни Румен Радев. По думите на президента, ако Министерският съвет ще актуализира по някакъв начин Националната рамкова позиция, отразявайки предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС, това следва да стане в резултат на експертизата на МВнР и с решение на МС, което след това да бъде одобрено от парламента...."

    Всъщност т.н. френско предложение е като Годо - всички го очакват, но никой не го е виждал. Чета, че и членовете на външната парламентарна комисия не са го виждали.
    Едно нещо колкото е по-потайно, толкова е по-смрадливо.

    3. Наистина и "премиер в оставка" (как хубаво звучи краят на Кировото хаотично пребиваване във властта!) може да отиде в Брюксел и да заяви от имета на страната ми, че "сваля ветото".

    Само че не може нито да отмени договора с БЮРМ, който не се изпълнява от Скопие вече 5 години, нито Декларацията на 44-тата НС, нито съгласието на политическите партии на последния КСНС.

    В този смисъл самоволното изявление от страна на Киро е повече от сигурно, че ще активира прокуратурата, защото (проверих lex.bg) никой не е отменял Глава първа Престъпления против републиката от Наказателния кодекс.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-?
    amidala
    • - 1
    • + 2

    Как намира подкрепа нещо, което никой не е виждал, Полина?
    Дай линк към френското. Ако си го виждала, де...

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Освен Весела Чертева някой виждал ли е този документ?

    Нередност?
Нов коментар