🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още един депутат напусна ИТН, вотът на недоверие ще се обсъжда във вторник

Кирил Симеонов: "Срам ме е, че гласувах с ГЕРБ и ДПС"

Депутатът от ПП Христо Петров (Ицо Хазарта) поздрави Кирил Симеонов след изказването му в парламента
Депутатът от ПП Христо Петров (Ицо Хазарта) поздрави Кирил Симеонов след изказването му в парламента
Депутатът от ПП Христо Петров (Ицо Хазарта) поздрави Кирил Симеонов след изказването му в парламента    ©  Юлия Лазарова
Депутатът от ПП Христо Петров (Ицо Хазарта) поздрави Кирил Симеонов след изказването му в парламента    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Народният представител от "Има такъв народ" (ИТН) Кирил Симеонов напусна парламентарната група на партията на Слави Трифонов и стана независим. Той направи в емоционално изявление от трибуната на Народното събрание в петък.

Аплодисменти в залата за Симеонов

"Когато се видях със Слави Трифонов, той ме попита за какво съм в партията и за какво се боря. Аз му казах: "Тук съм, за да се борим срещу системата, срещу статуквото. Вчера гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо", каза Симеонов. И добави: "Всички, които ме познават, знаят, че години наред открито съм опонирал на управлението на ГЕРБ. Аз съм създател на платформата "Спаси Варна". Аз не съм ГЕРБ, не съм ДПС и довечера, когато се прибера, трябва да мога да погледна семейството и децата си в очите", заяви той.

Изявлението му беше посрещнато с аплодисменти от депутатите от трите управляващи партии - "Продължаваме промяната" (ПП), БСП и "Демократична България" (ДБ). Малко след това в кулоарите на парламента Симеонов заяви пред журналисти, че напуска парламентарната група на ИТН. За да подкрепят колегата си пред стаята на партията на Трифонов се събраха представители от ПП.

Напускането на Симеонов очевидно се оказа изненада за ръководството на групата, защото председателят й Тошко Йорданов пристигна в парламента след това и заяви, че се е "успал и не знае нищо". По-късно каза, че групата на ИТН е стабилна и обвини правителството, че "се държи като ГЕРБ, ако не и по-лошо".

Миналата седмица именно Симеонов разказа пред журналисти в парламента, че премиерът Кирил Петков го е поканил на среща, за да го "увещава" да напусне групата. Това даде повод на Тошко Йорданов да заяви, че Петков "купува" депутати от ИТН.

Кирил Симеонов е депутат от Варна и се считаше за близък до председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

На пет гласа от оцеляването

С напускането му независимите депутати стават шестима. При гласуването на оставката на председателя на парламента Никола Минчев се видя, че опозицията от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН има 125 гласа (при отсъствието на Делян Пеевски) срещу 114 на ПП, БСП и ДБ. Това означава, че на трите партии от все още управляващата коалиция ще са им необходими още 6 гласа, за да могат да преодолеят внесения от ГЕРБ вот на недоверие на правителството на Кирил Петков. На практика ще са достатъчни и още петима, защото ако против вота на недоверие гласуват 120, той няма да мине.

Заради притеснението, че още депутати от ИТН може да се отцепят от групата, от ГЕРБ и ДПС се опитаха да изтеглят дебата и гласуването на вота за неделя и понеделник, но предложението им не беше разгледано в парламента. Засега е предвидено дебатът по вота да бъде на извънредно заседание във вторник, а гласуването най-вероятно ще е в сряда.

След него трябва да се проведе и избор на нов председател на парламента на мястото на Минчев, който в четвъртък беше свален от новото мнозинство в парламента на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН. За поста се сочеше Ива Митева от ИТН, която беше председател на последните два кратки парламента. Тя обаче отрече информациите, че ще е отново кандидат за поста.

За мотивите си "на този етап" да не бъде издигана за председател на парламента обяви, че трябва да се успокои обстановката и да се намери човек, около когото ще се обединят седемте парламентарни групи. "Смятам, че председател на парламента трябва да бъде човек, за когото има съгласие от целия парламент", каза Митева.

Радев предупреди за ветото

След мълчание в последните дни в петък президентът Румен Радев коментира полититическите развития, като ги нарече "кални борби", без да вземе страна. Нещо повече, за управляващите, част от които бяха негови служебни министри и го подкрепиха на президентските избори, Радев обяви, че "пазаруват" депутати.

Той отново постави на преден план българското вето върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС и предупреди че "всяко хитруване или опити за подмяна ще имат тежки последствия", без да уточни какви.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Ренега...д !

    Нередност?
Нов коментар