🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петима от групата на Слави Трифонов напускат, но това не е достатъчно

Казаното на три катарзисни пресконференции повдигна завесата над скандални детайли от разрива между "Продължаваме промяната" и "Има такъв напод"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разцеплението на парламентарната група на ИТН вече е факт. Петима депутати - Георги Георгиев, Иво Атанасов, Светлин Стоянов, Николай Радулов и Деян Петков, обявиха на специален брифинг, че напускат групата на ИТН в Народното събрание. Заедно с тях е и спортният министър от партията Радостин Василев, който в петък подаде оставка след като лидерът Слави Трифонов обяви, че изтегля "министрите си" от управляващото мнозинство. Част от напусналите освен депутати са и областни координатори, а Иво Атанасов е и председател на арбитражно-контролната комисия на ИТН. Всички те заявиха, че напускат и партията.

За подобно разцепление на групата на ИТН през последните дни намекваха от "Продължаваме промяната", а премиерът Кирил Петков открито заяви, че ще води разговори с депутатите на Слави Трифонов за бъдеща подкрепа на правителството. Миналия петък за подобен разговор съобщи народният представител от ИТН Кирил Симеонов, който разказа, че Петков го е поканил на среща в лаборатория близо до БНР. А председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обвини ПП, че "купува" депутатите им.

Кои напускат

Иво Атанасов е депутат от Видин. Той беше предложен за министър на правосъдието във втория неуспешен проектокабинет на ИТН в предишното Народно събрание. В същия проектокабинет, само че като министър на регионалното развитие, беше предложен и Георги Георгиев. Освен депутат той е и регионален лидер на ИТН за Враца. Светлин Стоянов е бивш служител на НСО и влезе в партията на Трифонов след участието му в организирания от шоуто му кастинг за политици. Деян Петков е депутат от Плевен. Водач на листата там на последните парламентарни избори беше спортният министър Радостин Василев. Николай Радулов е бивш главен секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов и експерт по национална сигурност.

Неофициално от ИТН твърдят, че първоначално се е присъединил и депутатът от Добрич Ивайло Христов, който обаче е постъпил в болница заради напрежението около това (източник на "Капитал" употреби думата "заплахи") и на този етап не е ясно дали ще предприеме такава стъпка.

И сега?

Петимата депутати обаче не са достатъчни, защото за сформиране на мнозинство от най-малко 121 народни представители, на управляващата вече тройна коалиция ще й трябват поне 12 допълнителни гласа.

"Току-що получих информация, че депутати от "Има такъв народ" ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане", написа Слави Трифонов във facebook (вижте изявлението му по-долу).

При тази ситуация, ако Кирил Петков иска да запази правителството си (и да смени министрите на "Има такъв народ" или поне да прегласува отново част от сегашните), ще има нужда от още помощ, която може да дойде по два начина:

  • с намирането на още седем гласа от други партии
  • с уговорка някои от депутатите на другите парламентарни групи да не влязат в пленарната зала по време на гласуването и така 114 гласа да са достатъчни за мнозинство.

Вторият вариант означава залата да напуснат поне 12 души. Това обаче прави "Продължаваме промяната", БСП и ДБ зависими от някоя от другите партии в парламента - ГЕРБ, ДПС или "Възраждане". Без тяхното съгласие не само не може да бъде избрано правителство, но и да работи парламентът, защото някой от тях трябва да даде необходимите седем гласа, за да може заседанията на Народното събрание да имат кворум.

Радостин Василев: "Мафията проби в ИТН"

На брифинга Радостин Василен отправи остри критики към лидера на ИТН Слави Трифонов и хора от обкръжението му. Той обяви, че поведението на Трифонов е като на едноличен собственик на партията и по тази причина сваля доверието си от него. "За съжаление това поведение доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата", заяви Василев. И добави, че "ИТН е пробита от мафията" с допълнението "не съм вярвал, че някога ще кажа това".

По думите му Трифонов лъже, че е съгласувал с депутатите си решението за изтеглянето на министрите на партията от правителството. "Аз самият научих за това половин час преди решението да бъде обявено", каза Василев. Той смята, че посочената причина - казусът със Северна Македония, е измислена."Причината е друга и тя е, че не могат да реализират финансови интереси, свързани в МРРБ", каза Василев и призова Тошко Йорданов да каже дали са получавали финансови облаги от "структури, които са обладали регионалното министерство", чийто министър Гроздан Караджов беше излъчен от ИТН. Според Василев именно заради МРРБ "пада държавата".

Той продължи с твърдението, че ИТН не е парламентарен, а бизнес проект и "несъгласието на коалиционните партньори да предоставят едни средства, за да бъдат откраднати от едни фирми, доведе до истерия и г-н Трифонов". "Г-н Трифонов казва, че е приятел от 20 г. с Орлин Алексиев (бившия председател на бюджетната комисия в столичния общински съвет от ГЕРБ) и не знае за неговите интереси в МРРБ. Само че аз не съм приятел с Алексиев и знам какво се случва в МРРБ. И премиерът знае, и коалиционните партньори знаят", каза още Василев.

Той разказа също, че преди няколко дни в кабинета му дошъл Тошко Йорданов и му казал: "Пич, Дългия ме праща да ти кажа, да не закачаш Сталийски". Става въпрос за заведението "101" в комплекса "Дианабад", което се свързва с близкия до Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски и за чийто договор Радостин Василев е сезирал редица институции. Миналата седмица то беше затворено от НАП, но след като заповедта беше отменена от съд, продължи отново да работи.

Георги Георгиев посочи, че няма критерии, по които е предвидено отпускането на половин милиард за ВиК проекти на общините. И също в разказа, че два пъти се е срещал с човек, който е бил натоварен със задачата да обикаля кметовете и да ги уговаря, че ако изберат фирмата, която той ще предложи, техните проекти ще бъдат финансирани. Георгиев разказа и за начина, по който ще се плащат парите на строителните фирми за ремонтни дейности, съглано гласуваното от парламента решение: "Миналата седмица се срещнах с един строител, който ме питаше как може да си получи парите и ми каза, че вече се е срещнал с хора, които са му казали, че това ще стане срещу 5% за първото плащане". По думите му обществените поръчки за ремонт на пътищата са "саботирани". Георгиев се позова на строители, според които за да получат тези поръчки, се срещат с хора в "Делта хил" (комплексът, където живеят Слави Трифонов и Орлин Алексиев). "Там им казват условията, след което се срещат с Алексиев, който от своя страна предава на Караджов кои са правилните фирми", описа схемата Георгиев.

Петков и Василев: "В парламента има смели хора"

Веднага след пресконференцията на напускащите "Има такъв народ" премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев им благодариха. "Мафията току-що загуби коалиционният си партньор", каза Петков.

Василев посочи, че в "българския парламент вече има смели хора, които да действат така, както тяхната съвест им диктува" и добави, че се надява тези депутати да стават все повече. А също, че мафията вече е загубила възможността да сформира правителство, а от тук нататък думата има народът,

"Това държавата да се управлява от диванчета и фотьойлчета, от хора, които нямат смелостта да влязат в тази сграда (на Министерския съвет - бел.ред) и да положат клетва, е причината да сме в батака, в който сме. Държавата трябва да се управлява от нейните законни представители, които идват всеки ден на работа в тази сграда, а не от сценаристи зад кулисите, от бивши премиери в джипки или почетни председатели в сараи", каза Василев.

Финансовият министър заяви, че това правителство трябва да проведе битката срещу мафията. "Конституционно тази битка зависи от достатъчно подкрепа в парламента. Ако няма такава подкрепа, няма смисъл това правителство да го има. Трябва да отидем на избори", посочи той.

Думите му потвърдиха неофициалната информация, че "Продължаваме промяната" обмислят, ако не успеят да съберат достатъчно мнозинство, да подадат оставката на кабинета, който в момента практически няма парламентарно мнозинство.

По-късно вечерта Слави Трифонов обяви, че ще съди Кирил Петков, Асен Василев "и - не знам като какъв да го определя" - Радостин Василев, затова, че публично са свързали името му с мафията.

ИТН доволни, че "подобен душевен отпадък" вече не е при тях

Час след като напусналите ИТН обявиха намеренията си, пресконференция дадоха и от партията на Трифонов. На обвиненията на министъра на спорта Радостин Василев на свой ред те го нарекоха "мутра".

За да "илюстрират" твърденията си те пуснаха запис между Василев и депутатката Христина Иванова, която по-рано през деня беше сочена като един от отцепниците от ИТН.Тя обаче не напусна формацията, а вместо това се появи на брифинг с Тошко Йорданов. В записа се чува как Василев убеждава Иванова да напусне ИТН и че щял да ѝ "прати хора", които ще й подадат молбата за напускане на парламента.

"Доволен съм, че подобен душевен отпадък не е при нас", каза Тошко Йорданов, който описа в този стил и останалите четирима, решили да се отцепят. За Николай Радулов изтъкна агентурното му минало, което явно не е попречило на ИТН да го сложат в листата си.

Самата Христинка Иванова трябваше да отговори само с "да" или "не" на въпрос на Тошко Йорданов дали е била заплашвана от Радостин Василев и друг път. Освен утвърдителния отговор и кимване с глава Иванова не каза нито дума повече по време на едночасовата пресконференция.

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов изчете стенограма на Народното събрание, която по думите му доказва, че вицепремиерът Асен Василев още като служебен министър е предложил да се плати сумата от 1.3 милиона на "същите тези фирми" (от строителния бранш - бел.ред).

От ИТН казаха още, че искат заседание на Народното събрание, в което външният министър Теодора Генчовска да изнесе засекретена информация от грами, които според тях доказват "националното предателство на Петков" за Северна Македония. За свикването на заседанието партията на Трифонов е събрала 48 подписа. Групата на ИТН е 25 човека, не е ясно кои партии са подкрепили искането им.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 19
    • + 2

    Сега ще излезне, че тези предали Трифонов заради идеи, убеждения, борбата с мафията, заради светлото бъдеще на държавата и заради честните сини очи на Киро.
    Тези депутати са били напазарувани много преди това и на тях се е разчитало да мине отмяната на ветото за Северна Македони в НС. Киро сам се издаде на последната им пресконференция и каза, че разчита на 12 депутата от други партии. Сега ги активираха по-рано заради непредвидените обстоятелства последните дни!

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 15
    • + 1

    Преди години на подобни новини не се гледаше с добро око, причините защо са ясни.

    В момента целокурния умно-красивитет в псевдо-журналистическата му форма рецитира тези новини с радост. Пичаги, така не се прави. След като спазаряването на депутати очевидно не влиза в дефиницията за "нулева корупция" мисля, че за всички е ясно, че ПППП и също толкова прогнила и идеологически несъстоятелна партия като тези, от които щяха да ни избавят. Или пък "целта оправдава средствата"? Само че в случая целта е едно объркано сричащо момченце, което си играе на премиер без да има базовата компетенция достатъчно успешно да си продава смешните провиотици.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 14

    Похвално как не всички депутати от ИТН не зигят фюрера или му фърлят гьобеци... все пак са избрани от.. избирателите си. макар и предложени от Слави.... В края на краищата е важно да стоят зад това, което беше обешано в програмата за изборите... реформи... а не да обръщат палачинката като СерГей СтаниШеф...
    Слави продължава да си мисли, че политиката е като неговото шоу и бизнес.. чалгата обаче няма място в политиката, както и похвати тип Тръмп.. А библиотекарската линия ДпС/ Гееб е мигаща като китайска клатушка...
    Няма никак да се учудим и други депутати да го пратят куда русский корабль..

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 12

    Депутатите не са безгласни букви, които сляпо следват лидера си. Те са изпратени там да вършат определена работа. Слави обаче очевидно не иска да се изсветли пътното строителство, не иска независим гуверньор на БНБ, не иска да приемем еврото, не иска прекратяването на схеми като Капитан Андреево, нищо не казват за КПКОНПИ.

    Така че, не е учудващо разочарованите депутати, искащи да направят България нормална държава, да се разграничат от ИТН.

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "Rational":

    Ех, блажени са вярващите в розовия скафандър...

    След като коалицията на почтените започна да върши същите номера като уж старите и компрометирани играчи, мисля, че е ясно, че сса същите...

    Нередност?
  • 6
    kcr10919295 avatar :-|
    kcr10919295
    • - 2
    • + 1

    Без да знаете задкулисните им зависимости, няма как да си обясните поведението им. Иво Атанасов до миналата година е бил в съвета на директорите на ДУНАВСКИ ДРАГАЖЕН ФЛОТ ВИДИН АД, собственост на Росица Кирова, народен представител от ГЕРБ-СДС и зам. председател на Народното събрание. Двамата са излезли от съвета на директорите, за да станат народни представители. Упълномощен адвокат е на Кирова по делата и срещу Министерски съвет за драгажните такси, членува в нейно сдружение "Единни за промяна", в конфликт на интереси е заедно с нея, в комисиите и в пленарна зала защитава бизнес интерсите на Кирова. Какъвто и да стане след напускането на ИТН, ще продължи да служи на Кирова от ГЕРБ-СДС.

    Нередност?
Нов коментар