🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Докато България реши дали да приеме френското предложение, Северна Македония го отхвърли

Скопие и Тирана нарекоха в Брюксел българската позиция "позорна", а в София парламентът вероятно ще гласува за вдигане на ветото утре

Зад тази уж щастлива снимка на лидерите на ЕС и Западните Балкани стои дълбокото разочарование на част от държавите срещу българското вето
Зад тази уж щастлива снимка на лидерите на ЕС и Западните Балкани стои дълбокото разочарование на част от държавите срещу българското вето
Зад тази уж щастлива снимка на лидерите на ЕС и Западните Балкани стои дълбокото разочарование на част от държавите срещу българското вето
Зад тази уж щастлива снимка на лидерите на ЕС и Западните Балкани стои дълбокото разочарование на част от държавите срещу българското вето
Темата накратко
  • Македонският премиер нарече "неприемливо" предложението от Париж
  • Еманюел Макрон смята, че все още има шанс за споразумение
  • В България парламентът ще гласува решение за вдигане на ветото

Македонският премиер Димитър Ковачевски отхвърли предложението, отправено от френското председателство на Съвета на ЕС за решаване на спора между София и Скопие. На срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в Брюксел Ковачевски го нарече неприемливо в настоящия му вид и така улесни задачата на политиците в София, които вече дни наред не могат да стигнат до съгласие как да подкрепят предложението.

Македонският премиер даде да се разбере, че е готов да преговаря по предложението, но българският му колега не беше дошъл с такава цел. Влизайки на срещата на върха, Кирил Петков повтори позицията си, че не неговият кабинет, а българския парламент трябва да даде зелена светлина за вдигане на ветото.

"Ще бъда откровен", каза яростният Ковачевски, когато се обърна към репортери след срещата. "Това, което се случва сега, е сериозен проблем и сериозен удар върху доверието в Европейския съюз." Албанският премиер Еди Рама, чиято държава също е спряна от българското вето, нарече българската позиция "позорна".

В същото време в София продължават дебатите във външната комисия на парламента дали да се подкрепи декларация за вдигането на ветото и ако да - чия.

Все още има шанс, твърди Макрон

Кирил Петков обясни в Брюксел, че не може да вярва на бившия премиер Бойко Борисов, който вчера обяви, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят вдигането на ветото. "Той казва сутринта: искам да подкрепя влизането на Северна Македония в ЕС - което е страхотна позиция - в същото време той блокира комисията в парламента същия следобед: "Този тип двойствени действия, говорене на едно и правене на друго, се случваше през последните 12 години", заяви Петков. Премиерът в оставка не пожела да се ангажира с никаква прогноза какво ще стане в София. Според него обаче е станало ясно, че част от българските искания са вече искания на Европа и това ще бъде трудно за приемане от Скопие.

За да успокои напрежението, френският президент Еманюел Макрон, чиято държава председателства съюза, заяви, че е "малко рано" да се предвижда споразумение между България и Северна Македония още в четвъртък.

"Следващите часове и следващите дни ще бъдат критични, за да видим дали ще стигнем до споразумение", каза Макрон преди срещата си с либералните лидери от групата Renew Europe. "Все още е твърде рано."

В парламента - обвинения и хаос

Шансът, за който Макрон говори, се състои в това българският парламент да одобри официално позиция, с която да позволи на правителството да вдигне ветото. Вчера бяха внесени две такива предложения - от ДПС и от ГЕРБ. Днес проект за решение внесоха и от "Демократична България".

Заседанието на комисията по външна политика в сряда беше провалено от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" с аргумента, че темата трябва да се отложи, защото няма внесено решение на Министерския съвет. Такова решение не беше внесено и в четвъртък.

Външният министър Теодора Генчовска, която е назначение на ИТН, каза пред комисията, че е внесла в Министерския съвет проект за решение за приемането на френското предложение, но то не е било разгледано по време на заседанието на правителството в сряда.

Новината за македонския отказ дойде в българския парламент, докато депутатите слушаха доклада на външния министър в оставка за предложението за решаването на спора и двустранния протокол. Изказването на македонския премиер Димитър Ковачевски беше прочетено по време на комисията от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. "Това обезсмисля всичко, което правим, и искам да ви видя сега всички тук как ще гласувате", каза той.

Депутатите от комисията продължиха с изслушването на Генчовска, след което трябваше да обсъдят внесените в парламента три проекта за решения. По време на обсъждането на трите проекта за решение депутатите от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС се обединиха около изготвянето на общ проект. ИТН и "Възраждане" бяха против приемането на такъв документ, а от БСП заявиха, че се въздържат, и призоваха да не се бърза.

След половин часова почивка за уточняване на текста обаче стана ясно, че общ проект за решение няма да има, заради несъгласието на ПП да подкрепи такъв документ. Така депутатите от комисията гласуваха поотделно трите внесени проекта. Тези на ГЕРБ и ДПС не получиха подкрепа от депутатите от комисията. Мнозинство събра предложението на "Демократична България", което беше представено от съпредседателя Христо Иванов, който е и негов вносител. "За" него обаче гласуваха не само от ПП, но и от ГЕРБ и от ДПС. БСП се въздържаха, а от ИТН и "Възраждане" бяха "против".

В проекта за решение се изброяват условията, при които България може да даде зелена светлина за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Това са ефективното изпълнение на Договора за приятелство от 2017 г. и протоколите от заседанията на Съвместната междуправителствена комисия. Както и гарантиране на правата на българите в Северна Македония чрез тяхното вписване наравно с другите народи в конституцията на съседната държава. Всичко това при наличието на европейски гаранции за изпъленинето на тези условия. Гласуването на документа в пленарната зала вероятно ще бъде утре.

Докъде сме

В доклада Генчовска констатира напредък в преговорния процес със Северна Македония и определи френското предложение като "добро" заради вкарването на българските искания в преговорната рамка. Ключов документ е двустранният протокол, в който всъщност са записани всички условия на България. В него се съдържат и механизмите за промяна в съдържанието на учебната програма, за премахване на малцинствените и териториалните претенции на Северна Македония към България, както и отварянето на архивите на бившите комунистически служби в съседната ни държава.

"Съдържанието на настоящия протокол отразява рамковата позиция на България от 2017 г. Допуска се обаче компромис от рамковата позиция от 2019 г. и той е свързан с необходимостта от повече време за промяната на учебниците и за отварянето на архивите", се казва в доклада.

Съвместният протокол обаче все още не е подписан от двете страни. Генчовска обясни, че е "хубаво това да стане заедно с приемането на преговорната рамка", защото именно този документ гарантира изпълнението на условията, които са договорени.

Зам.-председателят на комисията по външна политика Кристиан Вигенин се поинтересува дали външно министерство има намерение да финализира този протокол и каква е перспективата това да стане в близките дни. Генчовска не даде ясен отговор по въпроса, а сега вече не е ясно и дали македонската страна изобщо има намерение да го подпише.

Депутатите от комисията се интересуваха и дали ако до края на френското председателство ветото остане, френското предложение ще бъде валидно. "Това предложение може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство", каза Генчовска.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 2

    Велина така и не анализира с какво точно не са съгласни македонското правителство...
    Да се хвърля къч на българската позиция и да се попържа ЕС - означава Македония,... а и Албания... да киснат в сферата на бивша Югославия, където сръбския национализъм и възприемането им за висша народност доведе до... Косово... до... Босна.. без малко и рат в Тетовско..
    Какво смятат македонските албанци... сърбоманите... обикновените македонци и политическите фракции.. Какво те смятат, че трябва те да направят, за да се разблокита процеса? А?...
    Колко политици рупат от ръката на Вучич, виден крадократ и дестабилизатор балкански, первъй друг Путлера в Европа... Лавров за това ли щеше да посети Белград, но всички наоколо го блокираха... ББ им направи с нашите пари газопровод, за тех и Орбан... Ние може ли да го отклоним и да си пълним Чирен?
    Не е достатъчно, Моника, да ретранслирате само позицията на АзаБГ... Дори е силно Слави чалгажийско да се държи БГ аудиторията в неведение за фактическите подбуди зад тези във фейк града Скопие... статуи навсякъде, както и табелки с мъдрости на Майка Тереза...
    Айде некво по-дълбоко усилие... върнете де на нивото от 2005...
    Ето един македонец в Германия
    https://www.youtube.com/watch?v=heECxVf7nxI

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Шах с пешката!
    Скопският ход нулира всички писаници по темата тук, които основно бяха насочени срещу вялото съглашателство на БГ политическата класа. Според неолибералната трактовка съглашателстото трябваше да е моментално,ударно и възторжено.

    Случилото се днес отразява тоталното непознаване на ситуацията в БЮРМ и поставянто й на плоскостта, че ЕС е нещо, което не може да се пропусне на никаква цена. Е, вижда се, че микроскопична БЮРМ започва да върти на пръста си хилядолетния ЕС. Който вече има идеолого-геополитическата засилка да се разширява на всяка цена.
    Според мен, напористостта с разширяването с БЮРМ и Албания наподабява едно към едно екстреното налагане на т.н. зелена сделка, която е една от основните причини ЕС сега да е в такава енергийна безнадеждност.

    Непознаването и незаинтересуваността от познаването на ситуацията в БЮРМ доведохо да там, че европейските чиновници изобщо не се замислиха, че в Скопие македонизмът е достигнал такива висоти и дотолкова е натикан в ДНК-та на БЮРМ-аните, че всеки опит за ревизиране на догмите, с които са облъчени три поколения след 1944 г ще е равносилен на ядрен взрив за партията, която опита да го прокара.

    Затова е най-декларирано проевропейската славомакедонска партия - управляващата СДСМ в лицето на председателя и премиер Ковачевски, днес също отхвърли френското предложение, в което (доста несмело все пак) бяха поставени някакви трансформирани изисквания за нормализиране на отношенията с БГ.

    Два дни преди това председателят на опозиционната славомекадонска партия ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски също отхвърли предложенията.

    И то не защото са неизпълними, а защото антибългаризмът в БЮРМ вече е като лавина и няма сила, която да го спре - лавината ще го помете.

    Единствено председателят на една от албанско-макдонскште партии подкрепи френския документ. Защо? Ами защото за албанците родина е Албания, а БЮРМ е просто територията, която обитават, докато стане Велика Албания, обещана им от един чичко отвъд океана. За албанците в БЮРМ нито историческите разправии с БГ имат значение, нито дали ще влязат в ЕС. Велика Албания! Това е целта.

    Дали сега Брюксел ще вземе да лази на колене пред Скопие: На кого ни оставяш, Македонийо, или ще приключи скоропостижно проекта "разширяване"?
    И в двата случая ще е доста комично.

    А ние защо ручахме жабетата, след като ни беше повече от ясно, че македонците просто тупкат топката? Та те правиха само това цели пет години!
    Никой ли не го видя?!

    Нередност?
  • 3
    wns06646792 avatar :-@
    wns06646792
    • - 2
    • + 1

    Връщане на смъртното наказание и екзекуция чрез обесване пред парламента на всеки национален предател, който посмее да гласува за френското предложение в тоя му вид!
    Скопие да изпълни всички български искания и тогава ветото да падне. Немаме никакъв интерес да разтягаме проблема във времето и да го замитаме под килима, вкарвайки го в присъединителния процес. Това е наш проблем, не на ЕС. И никой друг не може да каже дали Скопие изпълнява исканията ни или не. Нито могат да се измислят критерии. Критерият е нашата преценка и проверката на времето.

    Нередност?
  • 4
    wns06646792 avatar :-|
    wns06646792
    • - 2
    • + 1

    Ако България клекне и приеме това унизително предложение, а Скопие не, нали е ясно в чия полза ще бъде следващото и на какъв натиск ще бъде подложена София?
    България следва единно и категорично да отхвърли френското предложение и да осъди за държавна измяна всички български лица, замесени в създаването и пропагандирането му!

    Нередност?
Нов коментар